• Forumvärd

    Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?

    Idag kom vårbudgeten och en fråga som kan vara aktuell för alla barnfamiljer är att medicin kommer att bli gratis för barn upp till 18 år.
    Tidigare har föräldern behövt komma upp till summan 2200:-/år för att få övrig medicin till barnen gratis.
    Är detta en bra punkt i regeringens budget?
    Diskutera gärna i tråden smile1.gif

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?
  • Anonym (Icke bra!)
    Anonym (ejder) skrev 2015-04-17 08:29:38 följande:
    :O :O :O

    Omhändertagna barn p.g.a. fattigdom?
    Det är ju som att åka tillbaka till 30-talet.

    Ska vi tvångssterilisera fattiga också?

    Finns nog ingen förälder till ett barn med astma t.ex. som inte försöker ta ut medicinen. Ytterst få i så fall, med stora problem, där mediciner inte är det primära problemet. 

    Det finns inget som säger att inte pensionärer också bör ha skattelättnad. Men pensionärer har ju lika rätt till hjälp med försörjningsstöd som barnfamiljer har.
    Eh... ja. Det sker redan i dag att barn omhändertas för att föräldrarna inte kan försörja dem. Omhändertaganden görs inte "bara" p.ga. misshandel och missbrukande föräldrar. Vad ska man göra om folk konsekvent inte ger sina barn den medicin de behöver? Tycker du det är lämpliga föräldrar som gör så?

    Det är ju ett jäkla gnäll tråden genom om föräldrar som inte kan hämta mediciner till sina barn för att de inte har råd, plötsligt har alla råd och de flesta hämtar medicinerna? Ja men då så, då behövs inga gratis mediciner.

    Varför ska folk alltid gå till överdrifter? Nej, ingen ska tvångssteriliseras.
  • Anonym (Icke bra!)
    tankfull skrev 2015-04-17 08:41:30 följande:
    Du som vet allt - läkemedelsföretagen ser till att de får monopol och kan utifrån folks behov trissa upp priserna - tack och lov att föräldrar med skral ekonomi kan få det lättare att vårda sina barn! De som uttalar sig om soc vet oftast ingenting om saken och då bör de heller inte uttala sig. Folk här tycks tro att det bara är att springa till försörjningsstöd så fort det kniper eller att lösningen är att soc omhändertar barnen för att föräldrarna har det svårt ekonomiskt! Vilket skitsnack!Det är inte fullt så svart eller vitt!
    Jag tycker också att fattiga pensionärer ska få det bättre - men varför ställa de två grupperna mot varandra? Ska man välja mellan sjuka barn eller sjuka gamla? Det finns andra områden att ta ifrån.
    Jag vet mer om du, tydligen. Läkemedelsföretagen har inte monopol särskilt länge, efter ett tag (vet inte hur många år) har de inte "copyright" på sina mediciner längre och billigare generika kommer. Så där försvann ett av dina argument.

    Ja, det är faktiskt så lätt. Har du så taskig ekonomi får du bidrag till dina barns mediciner. Anses du inte ha så taskig ekonomi att du inte får det bör du rimligen kunna betala dina barns mediciner själv, och då är det ju en fråga om prioriteringar.

    Tror du jag föddes i går? Av ditt nick att döma skulle jag kunna vara din mamma, så mästra mig inte, jag vet hur det fungerar.

    Naturligtvis menar jag inte att soc ska ta barnen om man inte klarar att köpa medicin någon enstaka gång, men som sagt: Är man en lämplig förälder om man konsekvent inte hämtar ut sina barns mediciner? För det var givetvis sådana fall jag menade, de där folk aldrig ser till att deras barn får mediciner, och i tid.


  • Anonym (ejder)
    Anonym (Icke bra!) skrev 2015-04-17 08:43:45 följande:
    Eh... ja. Det sker redan i dag att barn omhändertas för att föräldrarna inte kan försörja dem. Omhändertaganden görs inte "bara" p.ga. misshandel och missbrukande föräldrar. Vad ska man göra om folk konsekvent inte ger sina barn den medicin de behöver? Tycker du det är lämpliga föräldrar som gör så?

    Det är ju ett jäkla gnäll tråden genom om föräldrar som inte kan hämta mediciner till sina barn för att de inte har råd, plötsligt har alla råd och de flesta hämtar medicinerna? Ja men då så, då behövs inga gratis mediciner.

    Varför ska folk alltid gå till överdrifter? Nej, ingen ska tvångssteriliseras.
    Nej, det sker inte att barn omhändertas för att föräldrarna inte kan ekonomiskt försörja dem. Är du galen? Hur många föräldrar tror du det finns som har pengar och skiter i att köpa mediciner till sina barn? Extremt ovanligt skulle jag säga. 

    Det sker omhändertaganden om föräldern missbrukar heroin exempelvis och hellre köper heroin för pengarna upprepade gånger och låter barnet bli allvarligt sjukt, samt vägrar behandling för egen del. Detta är omsorgssvikt. Men då är det p.g.a. förälderns missbruk som barnen blir omhändertagna, inte p.g.a. att föräldern var fattig. Det är stor skillnad.
  • Anonym (Vad är det  för fel på folk?)

    Men allvarligt vad är det för fel på folk i denna tråd. Kan bara svara för mig själv men det e väl klart som fan Jag hämtar medicinen till mitt barn fast då får jag ju dra in på nåt annat 700-800 kr i månaden e iallafall mycket pengar för mig.

    Alla är inte miljonärer som de flesta verkar låtsas vara i denna tråd o FL över lag.Jag hoppas att detta lagförslag går igenom.

    Ni som inte tycker det är ett bra förslag är antingen dumma i huvudet eller så har ni inga sjuka barn.

  • badong
    Anonym (Inte!) skrev 2015-04-17 01:07:50 följande:
    Därför att ingenting är gratis!!!

    Problemet med socialism är att förr eller senare får man slut på andras pengar. . . 
    Högern är så smart. Åh, tänk om jag kunde nå samma intellektuella höjder.
  • tankfull
    Anonym (Icke bra!) skrev 2015-04-17 08:36:54 följande:
    Det där var jävligt cyniskt sagt! Många av de här "åldringarna" har jobbat och slitit bara för att upptäcka att alla de pengar de slitit ihop till pension inte räcker till mer en pension de knappt kan leva på.

    Men liknande saker kan väl sägas om de föräldrar som inte anser sig h råd att köp medicin till sina barn. De kunde ha påverkat sin framtid lite bättre, och skaffat sig bra inkomster och sparat ihop en buffert innan de började skaffa ungar. Har man inte råd med ungar ska man inga ha. Men vi ska oroa över oss över deras barns mediciner - varför?
    Rainbowdash skrev 2015-04-16 22:45:20 följande:

    HUR är det möjligt att NÅGON kan tycka att det är ett dåligt förslag att barn får gratis medicin?


    Ja ja, alla som tycker så är förstås hemska barnhatare. Eller......så kan man vara en smula nyanserad och tänka som i inlägget ovan. Det är bara att välja.
    Stjärnan78 skrev 2015-04-17 00:20:51 följande:

    Jag grät nästan av lycka när jag fick reda på detta då jag har två barn med adhd. Och jag lever på existensminimum, varje år är ett helvete innan jag kommit upp till gränsen på 2200 kr. Detta är det bästa med vårbudgeten tycker jag då det kommer hjälpa mig och mina barn jätte mycket. Sen har även 3 av mina barn glasögon, vilket även det är svindyrt. Tyckte jag läste någonstans innan att barn under 18 skulle få gratis glasögon, men det verkar bara har varit snack då jag inte hört mer om det.  
    Jag kan ju förstå att folk reagerar starkt över varför barnfamiljer nu ska få medicin gratis och inte dom. Men i mitt fall är det en skänk från ovan. Jag är så glad och tacksam att få hjälp ekonomiskt så mina barn kan få sina mediciner.


    I call bullshit! Lever du på existensminimum får du väl hjälp från soc? Annars: Marsch dit och sök hjälp! Barnen har väl pappor också, låt dem hjälpa till med sina ungars medicin. Varför ska jag göra det?

    Det är väl lätt och roligt att skaffa en massa ungar, mindre roligt att försörja dem...(Syftar på papporna, inte dig!)Ja, exakt!
    tankfull skrev 2015-04-17 07:42:48 följande:
    Förlåt, men hur dum är du? Vänta, svara inte för jag har nog redan en aning faktiskt! "Bättre vara tyst och låta folk tro att man är dum än att tala och undanröja alla tvivel". Så snälla, bara var tyst och tro att du vet nåt...
    Med andra ord: Aj fan, gick inte alla på det...

    Istället för att spela dryg kan  du ju förklara varför Anonym (Inte!) och troligtvis jag också är så dum/ma. Varför får du inte hjälp från soc? Och var håller barnens pappor hus?





    Bara sättet att uttrycka sig på säger en hel del: sossepack var det va? Öhhh...dööö?? Blaj. Och att tro att socialen står med utsträckt hand och delar ut pengar hur som helst är helt galet! Jag har inte försörjningsstöd eftersom jag inte behöver det, men jag vet hur systemet fungerar med det eftersom jag har hjälp folk med att få det. Det krävs en jäkla massa redovisningar av inkomster och utgifter och jämförelser med riksnormen som är sjukt svår att leva efter.
    De personer som har levt över summan som riksnormen är på under de 4 månaderna innan man söker bidrag får avslag eftersom man då skulle haft ett "överskott" som man skulle ha förutspått att man kunde komma att behöva 4 månader in i framtiden då saker och ting kärvade till sig! Nej, alla som lever på existensminimum får inte socialbidrag.

    Var alla ansvarslösa pappor håller hus vet inte jag, men de finns! Och varför ska barnen behöva lida för det? Det är inte barnen som har gjort fel.
    Jag är lärare och har sett många barn och föräldrar må väldigt dåligt helt utan egen förskyllan - att säga att folk inte borde skaffat barn för att livet i ett senare skede råkar strula till sig är ett tecken på att man saknar empati. Jag är glad att jag själv inte tillhör det empatilösa "packet"!
  • yodi

    jag tycker det är bra

    jag tycker det förra systemet var väldigt generöst, vi har fyra barn och deras mediciner "klumpas i hopp" när det räknas mot högkostnadsskyddet, då två av våra barn har astma kommer vi snabbt upp till högkostnads skyddet och får sen medicinen gratis, för vår del är det inga problem att betala dom där två tusen.

    men samtidigt så finns det säkert familjer här i landet som har svårt att få till dom där två tusen, eller tyvärr familjer där det kanske helt enkelt inte kommer först i prioriteringen. och just för deras skull tycker jag det är bra.

  • Anonym (Inte!)
    Tom Araya skrev 2015-04-17 01:58:34 följande:
    Understruket i ditt inlägg är fel begrepp, alla betalar som är fast bosatta och har beskattningsbar inkomst i Sverige och även de som konsumerar
     i Sverige.
    Fel!

    Det här förslaget finansieras av en punktskatt som inte drabbar alla, utan bara se som redan betalar mest.
  • Marlean

    Det är väl underbart att inga barn i Sverige nu ska få offra att få sina mediciner pga. familjens eventuellt dåliga ekonomi! På tiden att denna reform gick igenom! Andra bra reformer V hjälpte till att få igenom var:  


    Pengar till fler anställda i äldreomsorgen

    Glasögon till alla barn

    Ökade resurser till förlossningsvården
     
    Stabilt stöd till våra kvinnojourer
     
    Höjt golv i A-kassan
     
    Höjt bostadstillägg för pensionärer
     
    Höjd sjuk- och aktivitetsersättning
     
    Slutet för stupstocken i sjukförsäkringen

    Måste säga att jag är stolt över att vara medlem i detta parti just nu. 
  • Anonym (qwerty)
    Anonym (Vad är det för fel på folk?) skrev 2015-04-17 09:04:54 följande:

    Men allvarligt vad är det för fel på folk i denna tråd. Kan bara svara för mig själv men det e väl klart som fan Jag hämtar medicinen till mitt barn fast då får jag ju dra in på nåt annat 700-800 kr i månaden e iallafall mycket pengar för mig.

    Alla är inte miljonärer som de flesta verkar låtsas vara i denna tråd o FL över lag.Jag hoppas att detta lagförslag går igenom.

    Ni som inte tycker det är ett bra förslag är antingen dumma i huvudet eller så har ni inga sjuka barn.


    Jag är övertygad om att det inte finns någon som tycker att förslaget är direkt dåligt. Men många tänker ett steg längre. Ska man subventionera något så kostsamt så måste man skära någon annanstans. Och tänker man i det perspektivet så kan man mycket väl tycka att det är ett dåligt förslag.

    Tänk dig en Kalle 25år som bor lite utanför Stockholm, kör bil till jobbet, vilket för honom tar 20-30min om dagen. Regeringen genomför detta förslag och för att bekosta detta måste man samtidigt höja arbetsgivaravgifterna för unga, höja bensinskatten, trappa ner jobbskatteavdraget och ta bort avdragsrätten för pensionssparande.

    Det fösta som händer är att det blir dyrare för Kalle att köra till jobbet, så han får börja åka kommunalt vilket nu tar upp 2-2,5 timmar om dagen. Om vi också säger att Kalle har tjänat 35.000kr i månaden kommer han nu att få betala statlig skatt och får således tydligt mindre att röra sig med varje månad. Istället för att få tillbaka på skatten genom jobbskatteavdraget och pensionssparandet får han kvarskatt.
    Under hösten börjar dessutom hans arbetsgivare att ligga pyrt till och för att överleva behöver de låta folk gå. Kalle som är ung har inte jobbat där så lång tid och enligt lagen om först in sist ut principen är han den som får gå först. Hade arbetsgivaravgiften för honom varit lägre hade arbetsgivaren kanske klurat på ett sätt att få behålla honom.

    Så, varför tycker du att Kalle ska vara glad för detta förslag, när han på julafton står utan jobb?
Svar på tråden Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?