• pyssel

    Vikigaste jämställdhetsfrågan

    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-10 00:06:10 följande:

    Bör de ha det, då?


    Om alla killar inte nådde målen ja, men så ser det ju inte ut.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 12:03:44 följande:

    Är det normkritiskt arbete på ett genusvetenskapligt sätt?

    Jag träffar barn och unga varje dag som gör allt för att dölja att de är utanför normen

    Hur är arbetet med gruppsammanhållning?

    "Arbetar man dessutom med samtal är det inte speciellt mkt som behöver skina igenom av egna föreställningar om t.ex kön och läggning och vilka förväntningar det skapar, för att stänga möjligheterna för dialog..."

    Det problemet uppstår i alla möjliga situationer, jag tror att många saknar en modell för samtal.

    transpersoner sämst och har bland de högre suicidtalen

    Det kan bero på att det ofta är fler/andra saker än just könsdysfori det handlar om, det finns psykiatrisk samsjuklighet hos över hälften. Av de med early onset och som inte genomgår Könsbekräftande vård är det bara ca 20% som fortfarande vill det när de är vuxna. Late onset verkar vara ett nytt fenomen.


    Arbetet med gruppsammanhållning är "ojämnt" - både om man menar till innehåll och vad av evidens och icke-evidens man hävdar att man lutar sig på. Det blir för precist att peka ut vad som görs på de olika skolor jag arbetat på. För att säga något så ägnar man sig ibland åt mer "skilja-ut-aktiviteter" än "komma-ihop-aktiviteter".

    Många saknar framförallt flexibla modeller för samtal, arbetar i en kultur som varken främjar eller påbjuder tillräckligt djup reflektion över sitt eget bemötande och egna hållningar, och många saknar handledning.

    Det stämmer att det finns utbredd samsjuklighet i den gruppen. Negativt utpekande och osynliggörande främjar naturligtvis inte hälsa och välmående, oavsett andra diagnoser. Ja, late onset gender dysphoria är ett problem i synnerhet i en av mina målgrupper.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 12:04:09 följande:

    exempel:Den forskning de hänvisar till är feministisk forskning.


    Det kan utifrån sammanhang tolkas som antingen "feministiskt försvar" eller som en förklaring till de som debatterar "se här, våldet är faktiskt jämställt". Jag uppfattar att det används på båda sätten.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 12:08:58 följande:

    Dödligt våld mot kvinnor är en minoritet av allt våld i relationer men "dödligt våld" verkar vara vänsterfeministernas slogan, kvinnor använder sällan dödligt våld de verkar föredra psykisk terror.

    Några studier som aldrig diskuteras:Two psychologists followed 1000 New Zealanders for decades. Here?s what they found about how childhood shapes later life | Science | AAAS

    www.sciencemag.org/news/2018/02/two-psychologists-followed-1000-new-zealanders-decades-here-s-what-they-found-about-how

    T.E. Moffitt's research works | Duke University, North Carolina (DU) and other places

    www.researchgate.net/scientific-contributions/2002100870_TE_Moffitt

    Childhood family income, adolescent violent criminality and substance misuse: quasi-experimental total population study (Sweden 2014)

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4180846/


    Det är en vanlig slogan att påstå att kvinnor använder mer psykologiskt våld än män.

    Jag använder Dunedin study i flera sammanhang. Den är ju väldigt omfattande. Menar du att män, enligt den och andra studier, använder mindre psykologiskt våld i nära relationer? Tror du (baserat på vad?) att män som fysiskt misshandlar barn/partner inte utövar psykisk misshandel samtidigt?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 12:03:44 följande:

    Är det normkritiskt arbete på ett genusvetenskapligt sätt?


    Det är normkritiskt på så vis att det problematiserar och skapar reflektion kring hur bemötande formas av förväntningar. Förväntningar baserade på t.ex biologisk könstillhörighet, eller av omgivningen uppfattad sådan. Ja, det kan sägas falla under genuspedagogik/pedagogik/sociologi - det första ligger väl närmast att använda för den som vill vara specifik om vilka normer, förväntningar och på vad det handlar om. I andra fall kan normkritiken utgå från handikappvetenskapens olika teoretiska utgångspunkter och att problematisera olika handikappsyn, förväntningar och bemötande.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 15:23:08 följande:

    Är genuspedagogiken baserad på genusvetenskap?


    Förmodligen. Eller om man vill kalla det sociologisk och pedagogisk forskning. Det är ju ett tvärvetenskapligt fält. Men som med all forskning gäller det ju att vara kritisk både vad gäller teoretiska utgångspunkter, genomförande och analys. Och uppmärksam på politiska eller företagsekonomiska intressen och konfirmeringsbias.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 15:29:19 följande:
    "Negativt utpekande och osynliggörande främjar naturligtvis inte hälsa och välmående, oavsett andra diagnoser"

    Det gör ju inte det men om det är 80% som "växer" ur sin könsdysfori så kan ju könsdysforin vara en konsekvens av andra psykiska problem/diagnoser.

    "Ja, late onset gender dysphoria är ett problem i synnerhet i en av mina målgrupper."

    jag misstänker att det beror på genus/transideologi.
    Ja det motsäger jag inte, att "växa ur" det. Men medvetenhet hos personal vilka normer jag själv överför eller lyfter fram påverkar eleven som befinner sig där just nu.

    Jag sparar mina spekulationer om vad "late onset" - epidemin beror på hos den gruppen..
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 15:27:16 följande:

    "Det är en vanlig slogan att påstå att kvinnor använder mer psykologiskt våld än män."

    Det är också en vanlig slogan att psykiskt våld kan påverkar minst lika mycket som fysiskt.

    "Menar du att män, enligt den och andra studier, använder mindre psykologiskt våld i nära relationer?"

    Det skiljer sig i hur tjejer och killar mobbar också, tjejer står för den psykiska mobbningen medan killar är mer fysisk, du tror inte att det blir skillnad i relationer också? I 40 år har feminister målat upp kvinnor som oskyldiga offer och män som förövare, regeringen gör samma sak. Du tror inte att det på verkar hur våldet ser ut?

    The Emotional Terrorist by Erin Pizzey

    www.ejfi.org/DV/dv-10.htm


    Att bli nedslagen av en okänd föregås oftast inte av psykologiskt våld. Att bli slagen hemma gör det. Det är mkt vanligt att fysiskt våld mot närstående blandas med tillmälen, fysisk (t.ex inlåsning) eller psykisk kontroll eller förbud, gaslighting och/eller våld mot offrets saker, inredningen eller husdjur. Jag har faktiskt aldrig läst någon rapport, arbetat med någon utsatt för fysiskt våld i relation eller upplevt själv att det förekommer utan något psykologiskt våld (du får gärna hänvisa mig till något som säger motsatsen). I en nära relation finns det dessutom en ytterligare dimension som går under psykiskt förtryck eller våld - Du saknar kontroll över när det smäller eller varför/hur du ska förhindra det - Det resulterar i en psykiskt förtryckande miljö. Det "går" liksom inte att vara fri från psykologiskt våld från den närstående som slår dig. Så, nej, jag tror inte att kvinnor misshandlar psykiskt mer än män. Det är inte min erfarenhet från arbete med våldsutsatta och våldsutövande män och kvinnor heller.

    Det är enligt mig en förenkling av våld att hävda att psykiskt våld ofta är värre än det fysiska - Det fysiska förekommer nämligen inte helt skilt från psykningarna och inte ensamt i en nära relation, det psykiska kan däremot göra det. När båda förekommer är de starkt knutna till varandra och inte självklara att skilja åt även om man kan säga att "orden satte sig djupare än slagen". Slag har både fysiska och psykiska konsekvenser, både på stan och inte minst när en närstående gör det. För att inte tala om var det sexuella våldet hamnar i "allvarsgrad" fördelat på sexuellt, fysiskt och psykiskt.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 16:10:51 följande:

    "Men medvetenhet hos personal vilka normer jag själv överför eller lyfter fram påverkar eleven som befinner sig där just nu"

    ok

    "Jag sparar mina spekulationer om vad "late onset" - epidemin beror på hos den gruppen"

    Hur ska man då kunna diskutera det?

    De verkar lära sig om trans men inte om andra orsaker till varför de känner som de gör.


    Alltså jag menar att jag inte gör det här i tråden. Jag kanske har vh eller elever som läser här och eftersom det gäller så enstaka elever är det inte lämpligt att jag breder ut mig med för mkt gissningar om något jag varken är tillräckligt påläst om eller att det är tillräckligt beforskat.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-10 16:31:23 följande:

    Har jag påstått att det förekommer fysiskt våld utan fysiskt våld?

    Däremot förekommer det psykiskt våld utan fysiskt våld.

    Du vet när du blir slagen och de flesta förstår att något är fel men psykiskt våld brukar kallas för det osynliga våldet.


    Nä, okej. Jag menade väl mer att belysa att kvinnors "psykiska terror", och enligt många både värre och mer förekommande, ofta lyfts fram som en motpol i debatten om mäns fysiska vinr. Detta har tyvärr också en lång tradition som förklaring och utlösare av mäns fysiska våld.
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan