• pyssel

    Vikigaste jämställdhetsfrågan

    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-14 13:16:32 följande:

    Som ett svar på detta alltså:


    Det är inte könsspecifikt att åka på en "misshandel" med förmodad förövare och offer. Till skillnad från ett "lägenhetsbråk".
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-14 18:55:43 följande:

    Men finns inte kvinnomisshandel som brottsrubrik?

    Det var ju korrekt såtillvida att de egentligen inte säger vad det handlar om, frågan är varför de (polisen) gör så?


    Nej, det finns inte. Vad är korrekt?

    (Du tänkte kanske på "Grov kvinnofridskränkning"?)
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-15 04:43:05 följande:

    i #225 skrev jag

    Du tror inte att det på verkar hur våldet ser ut?

    och under den meningen bifogade jag en länk:

    The Emotional Terrorist by Erin Pizzey

    www.ejfi.org/DV/dv-10.htm

    Du tror inte att det kan vara en bra ide att läsa en del av innehållet innan man gnäller på att jag varit otydlig?


    Jag undrar forfarande om du menar att kvinnor i större utsträckning än män använder den typen av våld och om du då fått det från någon annanstans än PAS, nedlagda mansjourer o dyl? Kan vara en bra idé att svara med antingen din egen åsikt, något som stöder den, eller både och.

    Pizzey vill nämligen belysa, utifrån eget arbete med kvinnor, att kvinnor OCKSÅ kan vara och är hustyranner/emotionella terrorister/psykiska misshandlare:

    ?In my experience both men and women are equally guilty of the above behavior, but on the whole, because it is men's dysfunctional behavior that is studied and reported upon, people do not realize that to the same extent women are equally guilty of this type of violent behavior. My working definition, then, of a "family terrorist" or an "emotional terrorist" is: a woman or a man (but for the purposes of this work, I refer only to women) who, pathologically motivated (by unresolved tendencies from a problematical childhood), and pathologically insensitive to the feelings of other family members, obsessionally seeks through unbounded action to achieve a destructive (and, therefore, pathological) goal with regard to other family members.?

    Hennes kritik är också att det inte är så beforskat som fysiskt relationsvåld från män, vilket är mkt möjligt. Som motvikt till hennes personliga vittnesmål från arbetet och att ?folk inte insett? - Nog är både ögonvittnesskildringarna och fiktion om modern som den emotionella terroristen otaliga.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Utvandraren skrev 2019-09-15 06:52:40 följande:

    Oftare stod det till och med.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5667641

    Hoppas den fungerar nu.


    Funkade från mobilen istället. Rapporteringen i dags- och kvällspress kring Sahlgrenskas studie och ett par andra uppmärksammade studier lämnar övrigt att önska. Jag föreslår att man läser, inte hela studierna, men i alla fall några vetenskapliga artiklar från forskarna själva. Dels får man veta lite mer om metod men också om de kategorier man valt för att indela våldet och när det ska ha skett, livstid eller senaste året (kollade inte nu om detta var Sahlgrenskas studie). Forskarna har ju även med metodkritik och en vidare diskussion om resultatet. Så riktigt så ?enkla? svar och slutsatser ger inte någon sociologisk forskning som bygger på självrapportering.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Utvandraren skrev 2019-09-15 07:01:29 följande:

    Jaså kom den upp tidigare?

    Jag tror i och för sig att han kan ha en poäng med vad han säger även om jag inte kunde hitta någon länk till det själv. Man kan bara tänka tillbaka på hur det var på skolgården och har tyvärr arbetat en del inom kvinnodominerade yrken och det är så ofta det tisslas och tasslas bakom kollegors ryggar, skvallras till chefer, viras in kritik och personangrepp i en falsk omtänksamhet för att sedan hugga dolken i ryggen på folk osv. osv.

    I mansdominerade yrken, speciellt vissa kategorier inom arbetarklassen så får du dig en rejäl smäll och sedan är bråket över. Kvinnor kör allt som oftast med utfrysning, långsinthet över något de tycker du gjort men ibland vägrar säga vad osv. osv.

    Kan det inte ligga något i det? Jag menar när kvinnor kan vara så ohyggligt elaka mot varandra varför skulle de skona sina män?


    Det kom upp kritik mot Lorentzens genusvtenskapliga forskning :)

    Är det inte en förenkling att dela in mobbning i en smäll eller tissel och tassel? Det finns ju också väldigt direkt och verbal mobbning, som också går under psykiska angrepp. Eller att kläderna inte finns kvar när man kommer ut från duschen, punktera cykeln och liknande. Väldigt konkreta saker men inte fysiskt våld.

    Jag tror inte kvinnor skonar män från sitt psykologiska våld, eller fysiska. Vilka samband det finns mellan mobbande kvinnor och män i arbetslivet och samma beteende hemma har jag dock ingen aning om, men hade varit intressant att veta.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Utvandraren skrev 2019-09-15 08:05:53 följande:

    Nej jag vet. Men lyckades inte hitta så mycket kring kvinnors våld mot män från mer seriösa källor. Kan inte logga in på Gunda för tillfället heller. Vet du om jag kan länka till material från Gunda?


    Tror Gunda bytt namn, kanske därför du inte kan logga in? Länka till studier och artiklar som inte kräver inlogg fungerar. Förutom Sahlgrenska finns ganska nya svenska rapporter från BRÅ och NCK, inte äldre än fem år i alla fall.
    Utvandraren skrev 2019-09-15 08:08:21 följande:

    Riktigt så noga läste jag den inte. Jag vaknade runt fyra av bebisen och kunde inte somna om men kan inte direkt påstå att jag har en välfungerande hjärna för tillfället


    Brukar också vakna tidigt - Bebisar och husdjur håller inte helg
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-15 08:21:06 följande:

    "Jag undrar forfarande om du menar att kvinnor i större utsträckning än män använder den typen av våld och om du då fått det från någon annanstans än PAS"

    Om du menar en aggressiv kvinna jämfört med en aggressiv man så blir svaret ja.

    Du som arbetar med elever bör vara fullt medveten om att du hittar samma skillnader i mobbning, vad är det som är så konstigt med att det är så i relationer också?

    "Hennes kritik är också att det inte är så beforskat som fysiskt relationsvåld från män, vilket är mkt möjligt"

    Det är ju så och den forskning som finns ignorerar man väldigt ofta.

    Tror det är vanligare att man hänvisar till konspirationsteoretikern Eva Lundgrens "forskning".


    Nej, det är inte min erfarenhet från elevarbete. Det psykologiska våldet är lika utbrett med möjligen mera blickar och viskningar, "bitchblickar" och "kalla skuldror" bland kvinnliga elever och mera konkreta verbala kränkningar, pinsamma pranks och hot om våld bland manliga elever. Ryktesspridning, nätmobbning, gömma/förstöra föremål, mobbning för kropp, beteende och "IQ" verkar ha ganska jämn spridning. Pojkar kanske punkterar fler däck och flickor klipper sönder fler kläder, om jag får spekulera, men det är fortfarande den psykologiska mobbningen och skadegörelsen vi rör oss i då.

    Menar du att en aggressiv man i relation använder mindre psykologiskt våld än en kvinna som är aggressiv mot sina närstående men inte fysiskt aggressiv? Jag har inte den erfarenheten från arbete med VINR och inte heller läst mig till att det skulle förhålla sig så. Den som är fysiskt aggressiv mot närstående kränker också med hån och skrämsel, t ex hotfulla gester och mobbning och nedvärderande ord. Hos många förekommer i tillägg kontroll, överdriven styrning och förbud, samt våld mot saker och husdjur.
    Alla hästar hemma
  • pyssel

    [quote=79902409][quote-nick]KlantSmurfen skrev 2019-09-15 09:55:37 följande:[/quote-nick][/quote]

    På vilket sätt stärker det ditt påstående att män som slår i förhållanden utövar mindre psykologiskt våld mot offret än kvinnor som utsätter partnern för psykisk misshandel men inte fysisk?

    Hinner inte söka och läsa djuoare nu än det du citerat, men ter det sig inte lite underligt om pojkars fysiska mobbning i skolan skulle ske under total tystnad och utan glåpord? Man blir lite nyfiken på hur frågorna ställts/inte ställts och hur mkt konfirmeringsbias som kan ha byggts in i utformningen av dessa - Som med all forskning som bygger på självskattning och rapporter från lekmän på området (t ex lärare) som underlag.


    Alla hästar hemma
Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan