• Anonym (Johan)

    Sambeskattning sjukdom

    Hej.

    Min sambo är gravid och vi är överlyckliga pga detta. Tyvärr ställer det ekonomiska till det med smolk i glädjebägaren.

    Min sambo är kroniskt sjuk och sjukskriven, tyvärr pluggade hon när hon insjunknade och hade ingen SGI. Att dra detta vidare är meningslöst då jag anses tjäna så bra att hon inte berättigas någon ersättning. Jag vet inte när, om någonsin, min sambo kommer friskförklaras igen.

    Detta skapar en situation där hon är helt beroende av mig ekonomiskt.

    Vi bor i en liten lägenhet i Stockholm och behöver verkligen större, på lite sikt vore ett radhus eller dyl drömmen. Vi är dock unga och har inget större sparat kapital än.

    Jag har kämpat som ett as hela livet och aldrig fått hjälp med något men ändå kommit till en position där jag tjänar bra. Runt 70 000. Då tänker säkert många av er "det är ju hur jävla mkt pengar som helst, vad klagar idioten för"? De som bor i Stockholm vet dock att utan stort sparat kapital är en sådan lön inte garant för mkt på bostadsmarknaden.

    Iom min sambos tillstånd är det viktigt att jag jobbar relativt nära hemmet. Att flytta till Åkersberga eller Skarpnäck är därmed inget alternativ (eftersom jag jobbar på kontor runt 08-19 varje dag i City hade 2-3 timmars pendling per dag också varit övermäktigt)

    Allt detta hade jag kunnat acceptera om det inte vore för beskattningen. Jag får behålla 45 000 efter skatt MEN om vi båda hade tjänat 35 000 var (vilket hade varit skönt för mitt jobb är väldigt psykiskt påfrestande) hade vi fått behålla 55 000. Det skiljer alltså 10 000 per MÅNAD beroende på vår inkomstfördelning. De 10 000 hade gjort en enorm skillnad i våra liv.

    HUR kan ett system rättfärdigas när vi BÅDE ses som individer (gällande beskattning) OCH som en familj (gällande ersättning)? Det måste ju vara konsekvent! Jag är fine med att jag ska betala för min sambo, men då ska vi inte beskattas hårdare än andra par som har samma inkomst!!

    IOM avsaknaden av SGI får min sambo bara minimibeloppet ur föräldraförsäkringen. Jag har mao, pga inkomstbortfallet, väldigt begränsade möjligheter ekonomiskt att vara hemma med mitt barn, som jag så djupt vill.

    Är detta vad jag får för att betala en bra bit över en halv miljon per år i skatt på min inkomst? Samtidigt sitter Iraks försvarsminister på sjukpenning med sin fru. FY FAN säger jag bara!

  • Svar på tråden Sambeskattning sjukdom
  • Anonym (***)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:23:50 följande:
    Därför att staten förväntar sig att man försörjer sin sambo/make.

    Varför ska en person med dubbel inkomst betala mycket mer än dubbelt så mycket i skatt? Varför inte "bara" dubbelt så mkt?
    Du väljer själv att försörja din sambo, ingen tvingar dig. Du har själv valt din utbildning, ditt jobb, var du bor osv.

    Nu sitter du, med ett fin jobb med 70 000 i månaden, i en andrahandslägenhet, pga val du själv gjort, och gnäller.

    Hur kan man ens få ett sådant jobb och ändå vara så verklighetsfrånvarande som du är? Du söker ju inte lösningar, och sitter bara på arslet och gnäller. 
  • Nonym
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:26:30 följande:

    Vår bostad är inte sakfrågan. Varför kan du inte bara svara på SAK istället för att diskutera detaljer. Oavsett vart vi bor får vi betala 130 000 per år mer än ett annat par med samma inkomst i skatt. Varför räcker det inte med att en person som tjänar dubbelt så mycket betalar dubbelt så mycket i skatt? Varför måste man betala mycket mer? Varför gäller detta ENBART löneinkomst och inte på NÅGRA andra sätt stt tjäna pengar?


    Fast nej, det får ni inte alls, det är du som har en inkomst på 70 000 i månaden, din sambo har 0

    Vill du att ni som par ska betala lika mycket i skatt i månaden som två personer som tjänar 35 000 var i månaden, då får ni se till att tjäna 35 000 var i månaden.

    Sen har man högre personliga kostnader när man arbetar jämfört med när man bara går hemma..

    Skäll inte på skattesystemet för att din sambo inte jobbar och tjänar några pengar, skäll på henne
  • Anonym (Johan)
    Snäll men inte tråkig skrev 2019-11-24 14:42:12 följande:

    Men att DU tycker att det är just skatten som är problemet innebär inte att alla andra måste hålla med, förstår du verkligen inte det?

    Andra tycker att huvudproblemet snarare är att studenter inte omfattas av sjukförsäkringen om de inte har CSN, eller att det fram tills ganska nyligen varit ganska lätt att komma undan med att ta ut ockerhyror vid andrahandsuthyrning av hyreslägenheter  i Stockholm.

    Ni skulle ha betydligt större möjligheter att flytta till ert efterlängtade radhus om även studenter som inte tar studiemedel från CSN skulle omfattas av den allmänna sjukförsäkringen.

    Ni skulle ha betydligt större möjligheter att flytta till ert efterlängtade radhus om samhället långt tidigare  tagit i med hårdhandskarna mot människor som tar ut 20 000 i hyra för lägenheter med 5800 i hyra.

    Därför köper helt enkelt inte jag och flera andra i tråden att det är just bristen på sambeskattning som är problemet.

    Och ytterligare en gång:

    Varför ska Skatteverket överhuvud taget ta hänsyn till att du har en SAMBO?

    Som jag skrivit jag vet inte hur många gånger nu så skulle en frivillig sambeskattning ändå inte omfatta er eftersom inte är gifta och du vägrar att gifta dig på grund av något löjligt principskäl.


    Jag kan gå och upprätta ett registrerat partnerskap imorgon. Det jag menar är att jag tycker att äktenskap kontra samboskap egrntligrn bara är ett papper, vilket det är.

    Jag köper inte riktigt det du skriver. Det är lite som att gå in i en tråd som handlar om vilken predtanda på sin dator man ska köpa och börja diskutera saker som; ska du verkligen ha en dator? Ska du inte vars ute mer istället? Eller; Vet du egentligen vilken miljöpåverkan en dator har? Eller; ska du verkligen ha en dator i din lilla lägenhet?

    Helt enkelt kringliggande faktorer som avviker från sakfrågan för att man vill undvika sakfrågan.
  • Akidoki
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 13:19:48 följande:

    Så försörjningsstöd betalas inte ut till barnlösa?


    Det gör det.
  • hammarhajen
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:21:49 följande:
    Klart att vi tittar på alternativ. Vad fan tror du? Men oavsett vart vi bor så beskattas vi över 130 000 kr mer per år än ett annat par som tjänar lika mycket. DET är sakfrågan här som många undviker att diskutera för att fokusera på kringliggande faktorer som egentligen är rätt oväsentliga.

    Har du något att säga i SAK? Eller är du som de flesta andra i tråden?
    Men ni beskattas precis lika mycket som ensamstående med era löner. 
    Däri ligger rättvisan. Sambos har redan så många ekonomiska fördelar jämfört med ensamstående. Finns ingen anledning att DU ska få lägre skatt än din kollega, bara för att du är sambo. 
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:33:23 följande:
    Men du har kanske rätt. Kanske borde jag fokusera på "smarta och lagliga sätt" att tjäna mer pengar. Känner till flera som lyckats tillskansa sig hyresrätter i stan billigt, sedan hyr de ut sin bostadsrätt med 20 000 kr i vinst och behöver bara betala 22% skatt.

    Vore ju fantastiskt för samhället om alla som tjänade 80 000 och betalar enorma mängder i skatt jobbade mindre och ägnade sig åt sådana "smarta och lagliga" tillvägagångssätt.
    Du vet  väl att det numera är straffbart att köpa sig hyreskontrakt?
    Så nej, det är inte ett lagligt och smart sätt att tjäna pengar på att köpa sig ett hyreskontrakt, bo där och sedan tjäna pengar på att hyra ut sin bostadsrätt.

    Visst kan man hyra ut sin bostadsrätt och tjäna en bra slant på det helt lagligt men då får man lösa sin egen bostadssituation på något annat sätt under tiden  än att bo i en köpt hyresrätt eftersom det numera kostar mer än det smakar om man blir påkommen.

    Först tänkte jag att du kanske var jurist. Det lät lite  som det när du berättade om din  yrkeskarriär. Men om du vore jurist skulle du ju  ha koll på att det numera är straffbart att köpa hyreskontrakt.
  • Anonym (X)

    Har ni redan ett barn, eller väntar hon tvillingar eftersom du skriver att ni ska bo med 2 barn?

  • Anonym (***)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:54:51 följande:
    Jag kan gå och upprätta ett registrerat partnerskap imorgon. Det jag menar är att jag tycker att äktenskap kontra samboskap egrntligrn bara är ett papper, vilket det är.

    Jag köper inte riktigt det du skriver. Det är lite som att gå in i en tråd som handlar om vilken predtanda på sin dator man ska köpa och börja diskutera saker som; ska du verkligen ha en dator? Ska du inte vars ute mer istället? Eller; Vet du egentligen vilken miljöpåverkan en dator har? Eller; ska du verkligen ha en dator i din lilla lägenhet?

    Helt enkelt kringliggande faktorer som avviker från sakfrågan för att man vill undvika sakfrågan.
    Fast sakfrågan, dvs sambeskattning och platt skatt, har diskuterats.

    Men ditt problem kvarstår ju ändå, oavsett hur många som håller med dig. Du får inte mer pengar för att alla få FL tycker som du.

    Så visst kan man tycka både det ena och det andra. Men så länge saker är som de är, så får man leve efter det och göra det bästa av det. Vilket många tycker att ni inte gjort/gör. Ditt liv förändras inte så länge du har offerkoftan på dig. 
  • Anonym (förstår)

    Vad pantade folk här i tråden är. Det är det ökande antalet sådana som ts som kommer att rösta ner välfärden. De betalar skyhög skatt men har ändå inte råd med annat än en sketen etta och ser inga möjligheter att någonsin skapa sig ett medelklassliv.

  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:54:51 följande:
    Jag kan gå och upprätta ett registrerat partnerskap imorgon. Det jag menar är att jag tycker att äktenskap kontra samboskap egrntligrn bara är ett papper, vilket det är.

    Jag köper inte riktigt det du skriver. Det är lite som att gå in i en tråd som handlar om vilken predtanda på sin dator man ska köpa och börja diskutera saker som; ska du verkligen ha en dator? Ska du inte vars ute mer istället? Eller; Vet du egentligen vilken miljöpåverkan en dator har? Eller; ska du verkligen ha en dator i din lilla lägenhet?

    Helt enkelt kringliggande faktorer som avviker från sakfrågan för att man vill undvika sakfrågan.
    Nej det kan du inte eftersom registrerat partnerskap inte längre existerar som juridisk term i Sverige. Det försvann som juridiskt begrepp när äktenskapslagstiftningen blev könsneutral för tio år sedan.

    Att du tycker att det enbart är ett papper som skiljer samboskap och äktenskap åt innebär ju inte att samhället och lagstiftningen ser på det så. Det finns en hel del skillnader och som jag tidigare skrivit förstår jag inte hur du ens vågar ta risken att köpa en bostad för fem-sex miljoner utan att ni är gifta när din sambo är kroniskt sjuk och inte har någon inkomst alls. Att du struntar i vad som händer om du skulle avlida i en plötslig olycka eller hjärtattack.

    Själv bor jag utanför Stockholms län där bostadspriserna är mämskligare men trots det skulle jag och min äkta hälft aldrig våga leva som ogifta när vi har köpt gemensam bostad och har gemensamma barn.

    Jag förstår vart du vill komma och hur du tänker men det betyder inte att jag håller med dig. Om du helt enkelt bara ville diskutera sambeskattning som princip hade du kunnat starta en sådan tråd i Samhällsforumet. När du startar din tråd med att skriva om varför sambeskattning vore viktigt för just er och berättar ganska utförligt om er bostadssituation och era flyttplaner, ja, då får du faktiskt finna dig i att folk påpekar att det inte är just bristen på sambeskattning som är problemet i ert fall och att andra samhällsförbättringar än just sambeskattning minst lika bra hade kunnat bidra till att er dröm om ett radhus strax utanför tullarna går i uppfyllelse.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom