• Anonym (Tjocka Märta)

    Varför är jag tjock?

    Jag undrar ibland varför jag är så tjock. Jag är inte stillasittande för jag både simmar och har en hund och jobbet är ganska rörligt. Jag äter dåligt men inte för mycket kalorimässigt så vitt jag förstår. Jag förstår inte så jättebra egentligen för jag har aldrig försökt gå ner i vikt eller så, jag har bara kollat lite smått i december. Inklusive alla helgdagar med mer mat än vanligt var jag bara över 2000 två dagar, julafton och nyårsafton.

    Jag är kort och fet och har stora storlekar på kläderna. Jag har ingen våg så jag kan inte kolla exakta kg, men kläderna är i storlekar mellan 50/52 och 54/56 beroende på märken och var på kroppen de ska sitta. Jag kan ha 48/50 också om det är stretchmaterial men det är precis så det känns för litet och obekvämt.

    Kan någon förklara varför jag är så tjock?

  • Svar på tråden Varför är jag tjock?
  • Anonym (Tjocka Märta)

    Hej igen. 

    Igår var jag och simmade lite. Inte så mycket för jag känner mig fortfarande vissen. Jag ställde mig på vågen de har och den stannade på 111.9 som var mindre än jag förväntade mig men det är ju mycket.

    Idag har jag ätit gröt igen med frysta bär från en bärmix. Jag gillar fortfarande inte gröten men jag ska äta den 2 gånger till innan jag är säker.

    Middag blir tacotårta.

  • Xlr8
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-22 17:09:31 följande:

    Hej igen. 

    Igår var jag och simmade lite. Inte så mycket för jag känner mig fortfarande vissen. Jag ställde mig på vågen de har och den stannade på 111.9 som var mindre än jag förväntade mig men det är ju mycket.

    Idag har jag ätit gröt igen med frysta bär från en bärmix. Jag gillar fortfarande inte gröten men jag ska äta den 2 gånger till innan jag är säker.

    Middag blir tacotårta.


    Bra jobbat.

    Ser du till och logga all mat och träning så din kalkyl går ihop?

    I mitten på mars var jag uppe på 110. Mitten på maj var jag under 90. Nu satsar jag på att komma under 80. Så det går även om havregryn inte är någon höjdare.

    För varje 10kg du tar kommer du känna enorm skillnad.

    Här har du den teori jag använder.





    En annan morot är när du tappat vikt som mig får man handla ny garderob eller använda dom där kläderna man inte kunnat använt på x år
  • Anonym (Sn)

    Kalori in, kalori ut är förlegat. Det beror på vad man äter bland annat. Och hur ens förbränning fungerar, vilket beror av flera faktorer. Ibte en människa skulle gå ner på lchf om det var kalori in, kalori ut som gällde enbart. Dessutom är det omöjligt att leva ett liv i halvsvält, det fattae vem som helst. Googla diet doctor och "varför går man ner i vikt av lchf" så förklaras det lättfattligt varför träning och kalorirestriktion inte är den långsiktiga vägen att gå ner i vikt.

  • Anonym (KlaraS)

    Jag äter lchf/keto. Kanske nåt för dig Ts? Om du gillar riktig mat, kött, fisk, kyckling, riktigt fett och goda såser. Ex på vad jag äter (är hyfsat stilla om dagarna, kvinna 37 år, normalviktig):

    Frukost 07.00: Gröt gjort på ett ägg, 30 g smör, 1 dl grädde, 2 msk mandelmjöl och 1/2 tsk fiberhusk. Värm i kastrull och rör om. Servera med bär. Kaffe till.

    Lunch 12.00: Hemmagjorda hamburgare på 150 g köttfärs, stekta i smör. Salladsblad, rödlök, cheddarost, tomat, saltgurka, ketchup och senap på. Inget hamburgerbröd

    Mellanmål: En kopp kamomillte med kokosolja i

    Middag 18.00: Kycklinglår i ugn med smör, lök, morot och vitlök i ugnsgormen. Till det blomkålsmos med smör. Hemmagjord gräddsås med soja.

    På kvällen lite mer te med kokosolja.

    Är supermätt, glad och går ner i vikt!

  • Tow2Mater
    Anonym (KlaraS) skrev 2020-01-23 14:06:10 följande:

    Jag äter lchf/keto. Kanske nåt för dig Ts? Om du gillar riktig mat, kött, fisk, kyckling, riktigt fett och goda såser. Ex på vad jag äter (är hyfsat stilla om dagarna, kvinna 37 år, normalviktig):

    Frukost 07.00: Gröt gjort på ett ägg, 30 g smör, 1 dl grädde, 2 msk mandelmjöl och 1/2 tsk fiberhusk. Värm i kastrull och rör om. Servera med bär. Kaffe till.

    Lunch 12.00: Hemmagjorda hamburgare på 150 g köttfärs, stekta i smör. Salladsblad, rödlök, cheddarost, tomat, saltgurka, ketchup och senap på. Inget hamburgerbröd

    Mellanmål: En kopp kamomillte med kokosolja i

    Middag 18.00: Kycklinglår i ugn med smör, lök, morot och vitlök i ugnsgormen. Till det blomkålsmos med smör. Hemmagjord gräddsås med soja.

    På kvällen lite mer te med kokosolja.

    Är supermätt, glad och går ner i vikt!


    Och om man inte är så förtjust i rent fett funkar samma meny med havregrynsgröt, med ett hamburgerbröd och vanligt potmos; bara skippa såsen och kokosfettet/olja. Då går man också normalt ner i vikt. Toppen det finns alternativ för alla smaker. :)
  • Anonym (Sn)

    Fast hamburgerbröd och potatismos höjer blodsockret också, vilket kan leda till småätande och sötsug.

    Fett mättar bättre och man slipper gå runt med sug.

    Mat som håller blodsockret stabilt är fett, kött och de flesta grönsaker. Det är därför lchf funkar bra för vissa diabetiker också.

  • nnnnnnnn

    LCHF - läs gärna på ordentligt, det finns risker med att äta så stora mängder fett:

    Hjärnan behöver kolhydrater


    Enligt Claude Marcus, professor och fetmaforskare orkar man mindre i fysisk ansträngning, men blir faktiskt lite dummare av lchf. Han syftar på att hjärnan inte får tillräckligt med kolhydrater och att man därför kan bli lite trögtänkt.


    Stora risker

    – Om vi äter mycket fett stimuleras gallan och bukspottkörteln kraftigt, och det blir en väldig ansträngning. Jag ser stora risker med LCHF, vi är inte gjorda för att proppa i oss mycket fett och protein, säger Charlotte Erlandson Albertsson, dietexpert Lunds universitet.

    samt:

    www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet

  • Tow2Mater
    Anonym (Sn) skrev 2020-01-23 18:40:46 följande:

    Fast hamburgerbröd och potatismos höjer blodsockret också, vilket kan leda till småätande och sötsug.

    Fett mättar bättre och man slipper gå runt med sug.

    Mat som håller blodsockret stabilt är fett, kött och de flesta grönsaker. Det är därför lchf funkar bra för vissa diabetiker också.


    Det är ju personligt. Småätande och sötsug handlar ju inte alltid om hunger; utan kanske mest om annat som stress, uttråkning, etc. Tycker inte det är några problem att bli mätt på vanlig mat, så behover inte en massa fett for att bli mätt. Men alla är ju olika.
  • Tazzme
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-19 18:10:55 följande:
    Först vill jag säga att jag inte gjorde den här tråden med några tankar på förändrig alls. Det var inte trådens syfte från början. Jag var nyfiken på om någon hade något svar på varför jag inte går ner i vikt när jag äter så lite som jag enligt experimentet i december går, som kom sig av att jag och en kollega pratade om våra respektiva matintag för att hon kommenterade hur lite jag äter till lunch. Tråden startades alltså inte som ett klagomål på att jag inte går ner i vikt för att jag försöker gå ner i vikt, för det försökte jag inte alls, utan det var en fråga om något som förvirrade och fortfarande förvirrar mig. Jag vet hur jag har blivit så tjock som jag är men jag förstår inte varför jag fortfarade är det när jag äter mindre än jag borde enligt uträkningar som finns och enligt feedback från min kollega.

    För att svara på din fråga:
    Jag har ingen aning. Det var därför jag gjorde tråden. Jag fattar inte. Om det är som alla sager kalori in - kalori ut så borde jag inte vara överviktig. Ändå så är jag det. Ingen i tråden verkar kunna eller vilja ge mig något slags svar på det utan ifrågasätter mest vad jag äter och även hur mycket, trots att själva mängden kalorimässigt är under vad flera appar och hemsidor uppskattar att jag ska äta för att hålla vikt, och tjafsar om läsk och pengar hit och dit.

    Så. Tack för att jag fick skriva av mig lite. 

    Hejsan TS!


    Jag är absolut ingen matspecialst och har själv aldrig haft svårt att hålla vikten. Har (åtminstone än så länge) väl mer eller mindre varit det man kan kalla "naturligt slank". Men mat överlag intresserar mej, eftersom jag hållit på en hel del med idrott och också gärna försöker äta hälsosamt och rent, i den mån som jag orkar bry mej. (Att hela tiden hålla på att "vakta" med maten är ju jobbigt!)
    Hur som haver. På Netflix har de haft en massa intressanta dokumentärer om mat. Där har de bl.a.tagit upp att det inte nädvändigtvis är så enkel matematik osm "en kalori in, en kalori ut", utan typen av mat som vi får vår näring ifrån så påverkar kroppen olika. Tror det var nån annan som var inne på det redan också (har i ärlighetens namn inte orkat läsa hela tråden, vara dina svar samt citaten i dom).
    Om jag minns rätt så fungerade det exemeplvis så, att socker. Okej. Man får en massa kaorier från socker och snabba kolhydrater. Så det är ju liksom en bov i sig. Men samtidigt så kickar sockerintaget igång kroppens insulinproduktion, och insulinet i blodet gör att energiupptaget i kroppen effektiviseras. Alltså, får man i sig socker och snabba kolhydrater så är det inte bara kalorierna från själva maten man får i sig, utan allt annat du äter i samband med detta så tar kroppen upp extra effektivt dessutom. Det blir alltså typ dubbel effekt. Menade dom enligt den teorin.
    Så till exempel att dricka läsk till maten (som du ju sagt att du inte gör, men bara som ett exempel) så gör alltså enligt den teorin att kroppen tar upp mycket mer energi/kalorier av den mat äter. Och ju mer raffinerat/rent socker, desto värre. För de menade väl också, att om man får si sig socker från t.ex. frukt och grönt, så var det nåt i den naturliga maten (fibrerna?) som på nåt sätt otverkade den här reaktionen i kroppen. Höll det mer i balans.
    Kontentan av det hela var väl ändå i princip att ju mer naturlig mat man äter, desto bättre klarar kroppen av att processa den i en hälsosam balans. Dvs. undvik halvfabrikat och väldigt processad mat, vitt socker/sirap och snabba kolhydrater.


    En annan intressant teori jag sett, tror det också var i en Netflix-dokumentar, var fenomenet om förändrad ämneomsättning. Tror man kan googla sig till många intressanta artiklar om det också. De hade väl undersökt (knappast vetenskapligt) hur det gått för folk som bantat ner sig väldigt mycket. Typ deltagare i Biggest Loser etc. Visade sig att de som lyckats gå ner mycket i vikt hade väldigt svårt att hålla vikten efteråt. En "en kalori in, en ut"-teorin, samt enligt "normal" uträkning av vilken kalorimängd man behöver för att bibehålla sin vikt, så skulle ju dessa deltagare, efter att ha bantat, kunna gå tillbaka till ett "normalt" kalori-intag på säg typ 2000 kcal per dag för en kvinna. 
    Men det gick inte. Gjorde de det så gick de upp i vikt igen. De måste alltså forsätta leva på "svältdiet", inte för att gå ner i vikt, utan helt enkelt bara för att kunna bibehålla den vikt de nu hade.
    Teorin där var att då kroppen en gån samlat på sig massa fettlager, så är den ytterst motvillig att slappa det. Blir väl som nån slags försvarsmekanism. Jag menar, om man tänker att vi levt ute i naturen hela tiden så är det ju bara bra med ett så effektivt näringsupptag som möjligt, och har vi en gång samlat på oss en bra reserv så vill inte kroppen släppa det. Ifall det kommer svälttider senare. Typ.
    Så de hade underskt det här och konstaterade att de som en gång varit rejält överviktiga fick en förändrar ämnesomsättning, som gjorde det extremt svårt för dom att dels gå ner i vikt samt dels att senare bibehålla den vikten. De kunde alltså helt enkelt inte just göra något åt det. Åt de "normalt" blev de feta.


    Nu har jag ju tyvärr inga källor att hänvisa till. Och är ju som sagt var absolut ingen expert. men jag tror personligen att det absolut att det här med näring och mat kan vara mycket mer komplext än "en kalori in - en kalor ut". För dom allra flesta är det kanske just så simpelt. T.ex. själv har jag ju i yngre år, av en eller annan anledning, nån gång velat gå ner några kilo. och det lyckades, trort att jag åt både godis och chips ibland. För att jag helt kallt räknade kaloriet. Men, tror också att det inte är så simpelt för alla, samt också det att ju äldre man blir (eller kanske också överlag ju mer påfrestningar man utsatts för, där ju levda år är en påfrestning för kroppen), desto känsligare blir man för allt annat och desto mer kan dessa andra faktorer påverka en. 


    Långt svar, men hoppas att det kanske gav dig några tankar om vad du kunde försöka googla vidare på, ifall du är intresserad av detta :) 

  • Anonym (Sn)

    Vänligen googla "Behöver hjärnan kolhydrater?" och Kostdoktorn, så får du som trodde på Claude Marcus lite upplysning. Märkligt att flera professorer och läkare går på lchf om man nu blir så dum (vilket är idiotiskt att tro). Många som går på lchf får också förbättrade värden även efter flera år. Så nej. Det verkar inte öka risken för sjukdom, tvärtom. Finns ett flertal studier som Kostdoktorn länkar till på sin sida. Även om man

    är motståndare kan man ju gå in och förkovra sig lite.

    Lär sig folk aldrig att det vi tar som vedertagen sanning idag imorgon visar sig vara fel? Var lite öppna för att sanningen inte är den vi lärt oss sen barnsben, liksom. Sluta tro på kalori in och kalori ut, det är som de som en gång vägrade tro att jorden var rund.

Svar på tråden Varför är jag tjock?