Inlägget jag skrev ovan kan ha blivit lite missvisande nu när jag läste det i efterhand. Skrev på telefonen och ja, det blev som det blev. Det jag ville ha sagt:
Problemet jag ser i många kostdagböcker och när jag pratar med många om kost när man ska förändra det är att många verkar tro följande: ?hälsosamt mat = kan ätas i obegränsad mängd?.
Följande VET vi idag: energi är energi, oavsett vart det kommer från. Näring är superviktigt men vi kan inte komma ifrån att energi är det som styr vår vikt upp och ner. In och ut. Det här är ett exempel på att det kan skilja sig mellan ?samma? saker. Idag har vanlig knäckebröd fått ett oförskämt dåligt rykte samtidigt som fröknäcke målas upp som något superduper-livsmedel - varför?
Vi vet följande:
- Fröknäcke baseras ofta på frön, nötter och olja = fett fett och fett. Absolut bra fetter, (omättade fetter) sådana vi ska äta mer av i jämförelse med mättat men fortfarande bara fett.
- När något innehåller mycket fett så blir det ofta energirikt utan att innehålla mycket volym - bukfyllnad.
- Vanligt knäcke är ofta baserat på ett eller flera sädesslag och har därmed en bas av kolhydrater.
- Vi vet att 1g fett = 9 kcal och 1 g kolhydrat = 4 kcal.
- Energimässigt kan du äta 3,5 (!) vanliga knäcke till samma mängd energi som ETT fröknäcke.
MED DET SAGT så kan alla äta fröknäcke både 1 och 5 st om vi vill det. Men som alltid - medveten är bra. Vi behöver äta både fett och kolhydrater men rädslan över att just kolhydrater skulle vara boven i alla lägen är för stor hos många. Sen så kanske man föredrar det ena eller det andra - ja men ÄT vad och hur du vill. Förmodligen är man vuxen och kan bestämma själv, allt detta med energi står ju även på baksidan av dessa livsmedel men ibland kan det vara lättare att få det sammanfattat såhär.