Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

    Padirac skrev 2020-06-02 14:08:10 följande:
    Nä - du har fel.

    Fåtöljforskarna är väl ändå alla _tyckare_ som inte är statsvetare, jurister och utbildade.
    Så det är den socialdemokratiska kampgruppen som är fåtöljforskare.
  • nattuw
    Anonym (Den gode) skrev 2020-06-02 21:13:52 följande:

    FHMs strategi har lett till att Sverige är överlägset sämst i norden på att hantera Corona. T.o.m Hallengren har insett detta nu och erkänner att Sverige har en överdödlighet.


    Innan vi vet något om dödligheten över tid så går det inte säga om FHM:s strategi är bättre eller sämre än de strategier som våra grannländer använt sig av. I slutänden kan det mycket väl visa sig att liknande länder kommer att uppvisa liknande dödlighetssiffror siffror oavsett strategi. Bara tiden kan ge oss svaret.
  • nattuw
    KillBill skrev 2020-06-05 15:31:25 följande:

    RebeckaZ70 skrev 2020-06-05 10:35:09 följande:
    Regeringsformen 2 kap

    24 §   Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot.

    Skaparen av den här tråden är t.ex. orolig för att Sverige är på väg mot ett demokratiskt undantagstillstånd för att regeringen bett om tillåtelse om att själv kunna stänga ned affärsverksamheter, mötesplatser och transporter för att snabbt begränsa effekterna av Covid-19 pandemin


    Skaparen av den här tråden anser att en maktförflyttning från riksdagen till regeringen inte borde kunna ske så lättvindigt som nu har skett. Trådskaparen kan inte hållas ansvarig för att somliga personer på forumet har en bristande läsförståelse.
  • nattuw
    Anonym (Den gode) skrev 2020-06-07 21:19:08 följande:
    Det är folket som väljer riksdag, vilket avgör vilka lagar och budgetar de sedan röstar igenom.
    Givet då att inte makten förskjuts till regeringen.
  • nattuw
    nihka skrev 2020-06-13 00:53:37 följande:
    Det SKA den göra. Tillfälligt. Vid diverse krissituationer. Funktionellt.
    Odemokratiskt.
  • nattuw
    nihka skrev 2020-06-15 00:07:03 följande:
    Nej, det finns situationer som är såpass allvarliga att man vill kunna agera på stört. Vi kan på demokratisk väg komma överens om det.
    Antingen har man demokrati eller så har man inte demokrati. Jag har anser att demokratin är värd att värna och har därför valt att ta ställning för demokratin. Andra anser att demokrati inte är så viktig och gör sina val efter det.
  • nattuw
    nihka skrev 2020-06-15 21:45:29 följande:
    Och man har på demokratisk väg beslutat sig vilket du bara får tugga i dig. Demokratiskt tagna beslut blir ju inte odemokratiska bara för att du inte gillar dem.
    Om man på demokratisk väg väljer att avskaffa demokratin så är det så det är. Det innebär inte att jag delar antidemokraternas förtjusning över demokratins död.
  • nattuw

    Den som står upp för demokrati kommer alltid att dra på sig missnöje från de som inte är intresserad av demokrati. Men som historien har visat oss så är det viktigt att stå upp för demokratin även när det blåser.

  • nattuw

    Nu har även Israelerna tagit ett steg mot diktatur. Trotts protester har regeringen tilldelats mer makt genom en så kallad "Coronalag".

    Dock tycks det som om det i Israel åtminstone fanns vissa som vågade stå upp för demokratin:

    "? I demokratiska länder godkänner vi inte drakoniska och farliga lagar som den här, säger Nitzan Horowitz, ledare för vänsterpartiet Meretz."

    "? Ingen demokrati i världen skulle gå med på att ogiltigförklara sitt eget parlament, säger den oppositionelle parlamentsledamoten Yoel Razvozov, som beskriver den nya lagen som fascistisk och diktatorisk."
    Aftonbladet nyheter ""Farlig" coronalag upprör i Israel"  2020-07-23 ( www.aftonbladet.se/nyheter/a/wP7RKA/farlig-coronalag-uppror-i-israel ).

    Frågan är om fler länder kommer att följa efter.

  • nattuw
    KillBill skrev 2020-07-24 09:48:24 följande:

    I många länder tex Danmark, Finland, USA och vad jag förstår Israel har regeringen rätt att besluta om undantagstillstånd dvs temporära rättsliga tillstånd där staten tillfälligtvis ger sig själv utökade befogenheter för att ta kontroll över ett svårt eller farligt inhemskt nödläge. Anser du att länder där regeringen eller presidenten har rätt att besluta om undantagstillstånd har diktatoriska inslag i sin demokrati?


    Hur ser du på att Norges Stadsminister Erna Solberg (Høyre) under våren begärde och fick en allmän fullmakt i för att kunna ta beslut utan riksdagens inflytande.  Nu kan Erna själv besluta om förändringar utan att blanda in riksdagen. Det enda som krävs är att hon tillkännager beslutet för Stortinget och att inte mer än 70 % av stortinget är emot förslaget. Anser du att Moderaternas Norska systerparti i och med detta har tagit Norge ett steg närmare diktatur?


    Socialdemokratisk argumentationskonst i sitt esse: men dom då!
Svar på tråden Regeringen vill ta ett steg mot diktatur