Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

    Dr Nail skrev 2021-04-07 22:27:03 följande:

    Jag gillar hur ni högerextrema ser 30-talet i precis allting som regeringen gör. Även när det gäller en av demokratins främsta uppgifter: att skydda sina medborgare.


    Om du läser på lite så skulle du se att det är vänster som ideligen pekat på att allt ser ut som 30-talet.

    Och om en regerings främsta uppgift är att skydda sina medborgare så har dagens regering misslyckats kapitalt. Även på områden där de hade kunnat gjort skillnad.
  • nattuw
    Padirac skrev 2021-04-15 13:01:19 följande:
    Menar du att lagen nu är permanent?
    Om du läser inlägg #367 så kan du se att jag inte nämnt något om att den skulle vara permanent.
  • nattuw
    nihka skrev 2021-04-15 17:09:08 följande:
    Och det är din förhoppning förstås.
    De flesta hopps nog på att jorden inte skall gå under innan 2030...
  • nattuw

    Frågan om hur demokratin mår och hur den kommer att påverkas av Coronalagar tas upp i GP kultur under rubriken "Många av oss hade trivts rätt bra i DDR" :

    "Visst, jag har inte längre rätt att uttrycka mina politiska åsikter i grupp på gatan. Men det är inte som att jag haft något speciellt att demonstrera för ändå
    ---
    Jag tror att det är förklaringen till att debatten om vår numera begränsade demokrati är så dämpad: en hel del fri- och rättigheter är helt enkelt inte så viktiga för många, så länge livet i övrigt är drägligt.
    ---
    Det är olyckligt. Vi kan aldrig ta för givet att statsmakten garanterat kommer att återbörda våra friheter. För alla partier med den minsta tendens till maktfullkomlighet är vårt samhälle just nu extraordinärt känsligt för den som vill göra permanenta skador på demokratin."
    GP kultur;Björn Werner;  Många av oss hade trivts rätt bra i DDR; 17 april 2021.

  • nattuw

    Länken till "Björn Werner: Många av oss hade trivts rätt bra i DDR" (inlägg #379) skulle naturligtvis varit med så att den som vill läsa hela krönikan kan göra det utan att behöva söka efter den:
    www.gp.se/kultur/kultur/m%C3%A5nga-av-oss-hade-trivts-r%C3%A4tt-bra-i-ddr-1.45070234

  • nattuw
    Padirac skrev 2021-04-19 13:50:11 följande:
    Jag har från säker källa hört att DDR var demokratiskt, liksom nordkorea - själva namnet säger att det är så
    De av oss som, till skillnad från dig och dina partivänner, inte ser DDR som ett föredöme utan som den diktatur det i verkligheten var vet att demokratin inte kan tas för given utan att den måste försvaras. Särskilt i tider som dessa.
  • nattuw
    Padirac skrev 2021-04-18 20:16:16 följande:
    Här kommer den avslutande delen av texten du av någon anledning valde att utelämna

    "Men till skillnad från i DDR har vi alla möjligheten att utan repressalier ställa krav på våra makthavare att återställa ordningen så fort det är möjligt. Den frihetstörsten hos landets debattörer (och medborgare) saknar jag i dag."
    Det var frihetstörst som fick mig att starta tråden. En frihetstörst som saknas hos de som genom hela tråden försökt förminska behovet av frihet.
  • nattuw

    Socialminister Lena Hallengren har uttalat sig om ett nytt normalläge där det nya normala innebär restriktioner:
    "? Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren till TT"

    Uttalandet har väckt en del reaktioner. I en krönika "Snart är Hallengren ett större hot än viruset" på Timbro skriver Amanda Broberg bland annat:
    "Regeringen kan gömma sig bakom slitna klyschor om att viruset inneburit en permanent förändring och få det att framstå som att det inte finns ett alternativ i att gå tillbaka till hur vi levde innan. Men det handlar inte om det ? det handlar om att man uppenbarligen anser att individens frihet väger mycket lätt."
    [Amanda Broberg; Timbro; Snart är Hallengren ett större hot än viruset; 29 April 2021]
    Länken för den som vill läsa hela krönikan:
    timbro.se/smedjan/snart-ar-hallengren-ett-storre-hot-an-viruset/

  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2021-04-24 09:14:10 följande:
    När få man börja protestera? När SKA man börja protestera?

    Eftersom det inte finns någon 100% perfekt demokrati så blir nog det hela i slutänden en politisk smaksak, hur mycket repression man tål för att man håller med om de politiska målen hos den som drar tillbaka friheterna.

    Och där skulle det ju vara smart att tänka på att om man ändrar i systemet vad händer då om min motståndare får makten över systemet?
    När makthavare börjar inskränka medborgarnas rättigheter.

    Även om det inte går bygga ett samhälle helt utan inskränkningar så måste det finnas någon form av motkraft som gör att det inte går för långt. Trotts allt så är Terrorbalans bättre än terror.

    Att tänka på vad som händer om din motståndare får makten över systemet kräver att du faktiskt har tänkt tanken att någon annan kan få makten. Om tanken med ändringarna är att hindra din motståndare från att få makt över systemet så finns det ingen anledning att fundera på hur någon annan skulle kunna använda systemet.
  • nattuw
    nihka skrev 2021-04-30 11:03:33 följande:
    Vart vill man?
    Ja vart vill man. Det är det som är frågan.

    För de som förespråkar diktatur så är frågan om personlig frihet en icke fråga. För de som förespråkar demokrati så är inskränkningar i den personliga friheten en viktig fråga.
Svar på tråden Regeringen vill ta ett steg mot diktatur