• Anonym (D)

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Jag är gift med en man och har ett barn med honom och ett till på väg i höst. Han har också en 17-årig son sedan tidigare. Vi bor i ett hus som mannen och jag äger 50/50 och delar på alla kostnader för 50/50. Tidigare då vi började träffas var jag mer large och funderade inte så mycket på de extrakostnader som hans son bidrog med, det var dock mest mat eftersom vi tidigare bodde i en lägenhet. Nu när hans son blivit större, äldre och hungrigare vet jag inte om jag tycker att jag fortfarande ska stå för 50% av maten de veckor han är här. Min man menar att jag visste vad jag gav mig in på när vi startade vårt förhållande och därför ska jag fortsätta betala och laga mat 50% när sonen är här. Vad tycker FL? Är detta rättvist? Jag tycker ju redan att jag betalar för något som jag inte helt borde då jag också står för 50% av uppvärmningskostnader etc, samt att det huset som vi köpte behövde ha lite extra plats för att sonen skulle få rum - detta påpekar jag dock inte.

  • Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader
  • Anonym (K)
    Anonym (D) skrev 2020-05-07 22:10:48 följande:

    Jag vet! Det är svårt att leva i styvfamilj. Jag har tyvärr inga förhoppningar om att sonen kommer att börja hjälpa till mirakulöst mycket mer hemma nu när han snart blir -8. Ej heller att pappan kommer pusha honom att göra det.


    Vem passar upp tonåringen nu? Pappan eller du?
  • Anonym (D)
    Anonym (Andreas) skrev 2020-05-07 18:09:14 följande:

    Spelar det verkligen någon roll eftersom ni alla är en familj?

    Eller tycker du plötsligt av nån anledning att bonusen inte tillhör er familj?


    Jag har aldrig tyckt att han är min familj. Min familj är min man och min unge. Min mans familj är jag, vårt barn och hans son. Och jag vet att detta kan verka upprörande, äckligt och uteslutande, men det är så jag känner.
  • Anonym (D)
    Fjäril kär skrev 2020-05-07 18:12:20 följande:

    Inte ett dugg nertryckande utan en rak fråga. Just precis nu under graviditeten är detta viktigt av nån anledning. Jag undrade bara om det hänt något speciellt som startat funderingen eller är det överkänsliga gravidhormoner som startar hjärnspöken? Jag är väl bekant med just hjärnspöken under graviditeten och oerhört få kvinnor ser kopplingen mellan olika issues och hormoner. Precis som pms alltså.


    Detta har hållit på länge, det är först nu som jag skrivit om det. Så en betydligt längre historia än min graviditet.
  • Anonym (D)
    Anonym (K) skrev 2020-05-07 19:09:36 följande:

    Så du visste vad du gav sig på när du blev bonusförälder , men han visste inte vad han gav sig på när han skaffade barn?

    Synd bara att du skaffade barn med en sådan kass pappa , som inte tar ansvar för sitt eget barn .


    Han är en väldigt fin pappa mot båda sina barn, men en mes som jag ser det mot sin son. Sonen skäms bort och curlas och jag vet inte om det ligger i någon gammal skam för separationen och att min man ska vilja att sonen gillar att vara hos sin pappa. Jag har fått jobba hårt för mig själv under hela min uppväxt och störs, nästan provoceras av hur mycket sonen får hjälp. Men det kanske beror på en inneboende avund att jag själv aldrig blev hjälpt på det sättet, vad vet jag... :)
  • Anonym (D)
    Anonym (K) skrev 2020-05-07 19:33:47 följande:

    Hur jävla snål får man vara om man inte vill betala matkostnaden för sitt eget barn?

    Riktigt pinsamt och snålt beteende, hade övervägt skilsmässa om min partner var så snål mot sitt eget barn!


    Haha. Touché.
  • Anonym (D)
    Fiakakan skrev 2020-05-07 20:27:52 följande:

    TS, hur gör ni med er ekonomi i övrigt? Uppdelad eller gemensam ekonomi? Hur delar ni upp vabb och föräldraledighet? Kommer pappan få flerbarnstillägg när bebisen kommer? Är det tillägget i så fall hans tills yngsta blir stor? Har ni varsin bil som ni står för var och en? Berätta lite mer så vi får en förståelse för hur ni gör med ekonomin. Det är svårt att komma med inspel utan att veta mer. Tänker att det är viktigt att ingen av er ska känna sig lurad eller utnyttjad.


    Ekonomin är redan nu ganska hårt uppdelad. Vi får våra löner, betalar in till gemensamma utgifter och behåller resten själva. Har i princip aldrig vab eftersom vi båda har stor frihet att jobba hemma, jag tog längre föräldraledighet (10 vs 6 månader) men blev kompenserad av honom för inkomstbortfall under tiden (dock ej pensionsinbetalning). Pappan får flerbarnstillägg och tycker att det är rätt att han ska få ha sin del eftersom det är hans son (han har två barn och jag ett). Han har bil som jag betalar hälften av bensinen till (inte skatt och försäkring dock), jag har sommarhus som jag själv står för alla kostnader för, men som vi gemensamt nyttjar.

    Jag vet inte om jag känner mig utnyttjad men jag vet heller inte om jag tycker att det är rätt.
  • Anonym (D)
    Anonym (3 barn) skrev 2020-05-07 20:34:55 följande:

    Vill pappan inte försörja sitt barn eller är det du som propsar på att betala för hans barn?

    Jag har ett barn sedan tidigare och vi har 2 gemensamma. Jag betalar 55% av allt gemensamt. Alla kostanden ökar ju med ett barn till. Han har eget rum, duschar, äter osv.


    Nä, jag har verkligen aldrig propsat på att betala för hans barn, det är min man som tycker att jag också ska inkludera hans son i maten eftersom det handlar om så lite pengar. Detta visar ju rätt tydligt att han skulle tycka att det var befängt om jag bad att han skulle betala mer av de fasta kostnaderna för att kompensera för hans son också. Tyvärr.
  • Anonym (D)
    Anonym (Sjukt) skrev 2020-05-07 21:24:23 följande:

    Ni är väl en familj? Din man kom som ett paket och det visste du om. Så sjukt märkligt att ens tänka tanken att sonen inte ingår i er familj och vilja slippa att betala mat. Så snålt och ocharmigt


    Så kan man absolut tänka och jag hade en mer romantisk syn på detta när vi började träffas. Men saker och ting förändras och jag känner inte likadant nu, tyvärr. Och nja, jag ser inte riktigt sonen som min familj, min familj är min man och min unge. Sonen är dock min mans familj. Jag vet att detta är ett mycket provocerande uttalande för många, men så känner jag.
  • Anonym (D)
    Anonym (Märta) skrev 2020-05-07 21:37:00 följande:

    Jag betalar det mesta för mina styvbarn .Det ingår i paketet.


    Alla får väl göra på sitt eget sätt, och så länge du trivs med det så är det kanon att ni hittat en bra väg framåt. Hade vi fått mer hjälp av sonen här hemma eller att jag känt en större känslomässig samhörighet med honom kanske jag varit mer intresserad av att också betala kostnader för honom, men så känner jag inte.
  • Anonym (Lilly)
    Anonym (D) skrev 2020-05-07 22:38:46 följande:

    Nä, jag har verkligen aldrig propsat på att betala för hans barn, det är min man som tycker att jag också ska inkludera hans son i maten eftersom det handlar om så lite pengar. Detta visar ju rätt tydligt att han skulle tycka att det var befängt om jag bad att han skulle betala mer av de fasta kostnaderna för att kompensera för hans son också. Tyvärr.


    Men hälsa honom om han tycker att det handlar om så lite pengar så gör det ju intet för honom om han tar över den utgiften... Den är ju så liten...

    Jag hade också tappat respekten för en 17-åring som inte hjälper till...

    Men säg till pappan att du gärna hjälper till med maten om han ser till att 17åringen gör hushållsarbete. 20 kr till mat kassan om han plockar upp diskmaskinen, 30 om han viker tvätten 40 om han städar toaletten osv...

    Alltså det är inte killen som ska jobba för sina matpengar, utan det är de pengarna du skjuter till pappan för att hjälpa till att betala 17åringens mat.

    Då kanske pappan sätter lite press på honom.
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader