Inlägg från: Anonym (Kvinna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kvinna)

    Förbjuda slöja?

    Anonym ((R)ationell) skrev 2020-07-28 21:44:43 följande:

    I princip all invandring från de länder med slöja är flyktinginvandring, och dess anhöriginvanding. Om det nu är så enkelt att flytta till hemländerna så kanske inte asylskälet finns längre?


    Folk som haft asylskäl åker på semester till sina hemländer.

    Du tror inte det bara är ta sin unge "på semester" och inte komma tillbaka?
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 22:17:03 följande:

    Du har fel i att religiositet inte samspelar med HRV. Sekularitet är en faktor som motverkar, religiositet däremot, samverkar och även förstärker. Så att det inte skulle "spela roll om man är ateist", nä galet okunnigt av dig.

    Jag gav dig nyanser i de konsekvenser du gissade på. Jag skrev inte att alla skulle välkomna ett förbud i skolan.

    Religiösa skäl - religionen inkorporerar kvinnoförtryck. Det är den andra sidan av "friheten". Frågan är mer komplicerad än du vill hävda.


    Snarare okunnigt av dig som då alltså varken träffat på eller hört vuxna personer som är kritiska till religion, vars föräldrar inte heller varit förtjusta i religion, men ändå håller kvar i sina traditioner och det hedersförtryck som existerar. Ingenting av det de tänker baserar de på religion, utan allt är "Vår kultur, såhär har vi det" osv.

    Sedan kan du även jämföra svenska kristna med tillexempel kristna i Mellanöstern där hedersförtryck är vanligt. Hur skulle religionen ha med saken att göra när det är så stor skillnad beroende på var man befinner sig/är uppväxt?

    Det var inte heller det jag påstod att du menade.

    Jag vet då inte vad för religioner du tänker på, men Islam (där slöjan är en del av religionen) är då inte kvinnoförtryckande även om du hävdar motsatsen pga din kultur och din uppväxt.
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 22:45:13 följande:

    Givetvis har jag träffat på folk som inte är särskilt rättrogna och utövar HRV. Men du har fel i att religiositet inte spelar roll som faktor.

    De abrahamitiska religionerna är djupt kvinno- och barnförtryckande - att inte alla religiösa människor utövar förtryck är något helt annat. Jag refererade till att du skrev "religiösa skäl". Ja, religionen inkorporerar kvinnoförtryck, t.ex i påbud om kvinnors kyska klädsel för att inte vara var mans egendom. I detta fall slöja.


    Nej, jag har inte fel i det.

    De andra religionerna kan jag såklart inte uttala mig om, men återigen är Islam inte kvinnoförtryckande. Slöja, bön, utesluta viss mat och allt sådant religiösa muslimer gör handlar om att dyrka Gud. I hans ögon är vi lika mycket värda oavsett kön.

    Sedan att det inte passar vissa människor som har helt andra värderingar är en helt annan sak.
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 23:01:04 följande:

    Du har alltså en annan kultur och uppväxt, eftersom du drar slutsatser om min som "tvärt normskapande i just denna fråga? Varför använder du då pronomina "de/dem" istället för "vi/oss"?


    Jag trodde det var självklart att det märktes att jag varken är etnisk svensk eller icke-muslim. Bär själv slöja. Varför skulle jag annars skapa tråden?

    Jag gillar inte att använda vi/oss i en diskussion när jag inte vill att diskussionen ska vara personlig, utan handla om frågan jag tar upp allmänt.
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 23:10:27 följande:

    "Forskning visar på ett samband mellan religiositet och hedersrelaterat våld och förtryck." - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).


    Varför citerar du inte allt?

    "Forskning visar på ett samband mellan religiositet och hedersrelaterat våld och förtryck. Dock saknas samband med någon specifik religion. Hedersförtryck förekommer inom många kulturer och religioner."

    Min poäng är att det är kultur och geografi som spelar roll, men precis som ateister kan även troende/religiösa utöva hedersförtryck. Själva hedersförtrycket har dock inget med religionen (alltså grundläran, helig skrift osv) att göra. Inte med Islam iallafall. Så varför enbart straffa muslimer?
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 23:20:51 följande:

    Varför är resten relevant? Jag är fullständigt insatt i var det förekommer och i vilka religioner. Vem blandar du ihop mig med nu?

    Jo, hedersförtryck är mkt explicit och rått beskrivet i skrifterna. Lydnad, kyskhet, heder och kvinnor och barns försumliga positioner är väl poängterade av alla abrahamitiska religioner.


    Det är relevant eftersom jag aldrig förnekat att det finns muslimer som utövar hedersförtryck? Jag skrev ju i ett inlägg tidigare exempel på olika religioner, bland annat Islam. Jag menar att religionen (grundläran, helig skrift osv) inte har något samband med hedersförtryck.

    Ge gärna exempel.
  • Anonym (Kvinna)
    Anonym (Frihet) skrev 2020-07-28 23:22:31 följande:

    Slöjan(och alla andra täckande varianter som niqab t.ex.) handlar om att kvinnor ska täckas, döljas undan från alla andra män än den de är gifta med, det handlar om att de måste ha den för att visa sig anständiga(vilket därmed betyder att de som inte bär slöjan inte är anständiga), det handlar om att tydligt visa skillnad på de kvinnor som är ärbara och de som inte är de, det handlar om att klä sig så att kvinnan inte blir ofredad, det handlar om att det är kvinnans uppgift att klä sig för att inte väcka lust och syndiga tankar hos män. 

    Alla dessa punkter och definitivt tillsammans är GROVT kvinnoförtryckande. Det hör inte hemma i vårt samhälle.

    Nu när du har outat att du är muslim, vad tycker du om det sista du skrev: "Förstår ni inte att man på detta sätt faktiskt isolerar kvinnor och tvingar dem att stanna hemma istället för att de ska ha möjlighet till att utbilda sig och arbeta som alla andra?"?

    Vad tycker du om människor som isolerar och tvingar kvinnor och barn att stanna hemma för att de inte bär en slöja? Hemskt va?


    Du tar upp slöjan och sedan saker som är kulturella. Kvinnan ska täcka sig för att visa dyrkan till Gud. Kvinnor som män ska bete sig anständigt, män ska sänka blicken, finns även manlig hijab (som i klädsel, inte slöja på huvudet).

    Vad jag tycker om folk som isolerar och tvingar kvinnor att stanna hemma om de inte bär slöja? Hemskt. Men tror du dessa får gå ut helt plötsligt om slöjan förbjuds? Eller isolerar man ännu fler kvinnor?
  • Anonym (Kvinna)
    pyssel skrev 2020-07-28 23:40:22 följande:

    Det är irrelevant att citera mer när du riktar det till mig som aldrig hävdat att HRV skulle vara reserverat muslimer. Jag gav dig en källa på att religiositet (och då inte exklusivt islam) samverkar med HRV. Läs ordentligt.

    GT, Koranen: rätten att ta sig flera fruar; Barns låga ställning - giftas bort, offras; kvinnans påbud att skyla sig, bl.a för att skilja ut sig från de kvinnor som får ofredas; Kvinnan som objekt för fadern att ge bort; Mens är orent; Stening av kvinnor; Slaveri etc. Bokens folk och muslimer har minst sagt både blodiga företeelser att läsa om, en förtryckande Gud, förtryckande män, och längst ner i hackordningen kvinnor, flickor och slavar.


    Jag tycker att det är relevant i en tråd som handlar om slöjan (något som existerar inom Islam).

    Detta var då inga exempel från Koranen, förutom att en man kan gifta sig med flera samt att mens (blod generellt) är orent. Blanda återigen inte ihop kulturellt förtryck med Islam.
  • Anonym (Kvinna)

    [quote=80551400][quote-nick]KlantSmurfen skrev 2020-07-29 00:33:27 följande:[/quote-nick][/quote]

    Du citerar somalisk hederskultur när jag bad om exempel från Koranen. Försök igen.

  • Anonym (Kvinna)
    Xenia skrev 2020-07-29 01:08:23 följande:

    Varför är det självklart att man ska få utöva sin religion i skolan? Det får man göra på sin fritid.

    Eftersom slöjan är till för att kvinnor ska visa sin anständighet är det orimligt att barn som inte uppnått puberteten ska bära slöja.

    Du vet att det finns inofficiella "shariapoliser" i förorten som trakasserar kvinnor som inte bär slöja, hur stöder man kvinnorna där? Inte alls, eftersom staten inte får lägga sig i.

    Jag tycker att Sverige kunde stå upp mer för jämställdhet, det är ju bara flickor som påtvingas slöja.


    Utöva och utöva, vill man bära slöjan korrekt så är det inget plagg man bara kan ta av och på till skolan och hem. Den har man alltid på sig. När det gäller andra sätt att utöva sin religion så kan man tillexempel be på sin rast eller vänta tills man kommit hem. Just slöjan är dock inget som går att kompromissa med, för den som bär den av fri vilja.

    Man är ju dock 15-16 när man avslutar grundskolan. Med andra ord både straff och byxmyndig. Men dessa tjejer, som återigen är straff och byxmyndiga, ska få vänta till gymnasiet för att få bära slöjan? Eller tjejer som är 13, 14?

    Det löser sig inte genom att förbjuda plagget iallafall, då skulle dessa "shariapoliser" ha annat att klaga på.

    Jag tycker det är viktigt att Sverige står för rätten att som kvinna bestämma över sin egen klädsel. Både att kvinnor som lever under hedersförtryck ska skyddas, men också att muslimska kvinnor ska få kunna bära slöja utan att någon nekar dem det.
Svar på tråden Förbjuda slöja?