• Anonym (VadÄrHälsosamt?)

    Beroende eller normalt? Datorspelande sambo.

    Hej!

    Jag och min sambo har varit ihop i ca 7 år, jag jobbar heltid och han studerar heltid. Vi har inga barn, min sambo vill vi båda har en högskoleutbildning med tillsvidareanställning först samt köpt hus innan vi planerar barn och giftemål. Något som gnager i ögat på mig då vi båda är runt 30 år. Men men, det är inte problemet som jag ska ta upp idag utan följande:

    I början av vårt förhållande umgicks vi dag som natt, vi promenerade, samtalade sent in på morgonen om livet, körde runt och bodde på hotell, käkade ute, gick på bio ja allt sånt. Såklart är det ju extra mysigt i början men jag anser inte att man behöver dra ner på allt det roliga enbart för att åren gått.

    Problemet är dock att min sambo införskaffade sig en dator för 3-4 år sedan, och har sedan dess återupptagit gamla spel som han tidigare spelat i ungdomen. Detta spelandet började med någon timme i veckan och även jag kunde sitta ner och spela ihop med honom, som en kul grej ihop. Allteftersom avtog mitt intresse (efter 8-10mån) och jag sysslade med mina intressen och hans datorspelande eskalerade. han började spela mer och mer seriöst, gick med i olika grupper där 20+ personer pratade samtidigt med varandra.

    Det övergick successivt till att jag började ta mer ansvar i hemmet, dammsugning och tvättning, matlagning, handling ja det mesta, då han ej ex kunde spontant dammsuga. (Kan tillägga att min sambo var pedant när vi träffades och kunde stå och diska mitt i natten medans jag lämnade disk tills morgonen).

    Vi flyttade till en större lägenhet för en tid sen och spelande har aldrig varit så illa som det är nu. På helgerna startar han datorn det första han gör, jag ordnar frukost och får tjata att han ska komma och äta. Sen sätter han sig igen vid datorn. Jag börjar då plocka lite och sköta om hemmet. Behöver vi handla på helgen så får jag tjata att han ska följa med, han vill veta vad vi ska handla och till vilken affär, just för att räkna ut tiden han behöver vara hemifrån. Han spelar då i bilen på mobilen. Vad vi än åker på, något spontant så vill han Veta i förväg så han kan planera med sina spel vänner. Åker vi och grillar ex så spelar han i bilen på mobilen på väg dit och hem, även medans vi grillar. Jag sitter då tyst i bilen... inte jätte kul.

    På vardagarna (han studerar och jag jobbar heltid) så är datorn på när jag kommer hem från jobbet, (han studerar ju från datorn också) men jag får gå in i sovrummet där datorn står och ge han en puss. Han frågar hur dagen varit och vad vi ska äta. Jag lagar sedan mat, dukar och tjatar att han ska ordna film. (Vi äter framför tv:n) Sen brukar maten kallna medans jag väntar på att han är redo. Vi äter och ser sällan klart en film, utan när vi ätit så ligger vi på varsin ände av soffan i 10-15 min senare säger han ?ska vi duka undan?? vilket vi gör. ?vi kan väl se klart filmen imorgon?? Då dukar jag undan, diskar och ordnar matlådor etc, han sätter sig direkt och fortsätter spelar. (Skulle vi någon gång se klart en film, så spelar han från mobilen samtidigt.) oftast hjälper han till att duka undan och ställa in i kylen, ibland diskar han men han går och tittar till datorn var 3-5min.

    Han kan även pausa filmen när vi äter och ?ska bara kolla till datorn?. Efter jag ordnat allt i köket och han satt sig framför datorn så brukar jag städa, ringa familjen/vänner, gå kvällspromenad (han vill sällan följa med) så brukar möta upp någon kompis istället etc. Sen slutar det oftast med att jag slö tittar på tv, dricker kaffe och varvar ner.

    Sovrummet går inte att vara för han pratar högt och skriker, pratar alltid med någon i lurarna och skulle jag avbryta så höjer han pekfingret som att han ej kan prata utan jag får vänta. Vid 22 har jag sagt det ska vara tyst och datorn ska vara avstängd då jag vill komma till ro med någon bok i sängen innan jag ska sova då jag stiger upp tidigt.

    Hans argument är då att jag på helgerna ändå somnar förr eller senare trots hans spelande, så då borde samma gälla på vardagarna. (På helgerna somnar jag ju ändå då han spelar tills 01-02) ?är du riktigt trött så somnar du oavsett? brukar han säga. Vilket har ibland slutat i att jag i ren trötthet och frustration vid 23 - tiden har brustit ut i gråt för att jag måste få sova. (1-2 gånge per månad kanske) stiger upp 04.

    Men såhär ser våra vardagskvällar och helger ut. Oftast när jag kommer hem från jobbet är varken disken gjord eller soporna tömda. Han kan ibland ringa när jag är på jobbet och fråga vad jag vill ha till kvällsmat, men jag vet att när jag kommer hem så spelar han och jag får laga maten.

    Är detta ok? Såklart får min sambo spela när det är hans intresse, men ska jag verkligen godta ett spelande som förhindrar ett hälsosamt förhållande för mig/oss? Då jag personligen ej anser att detta är så givande för ett bra och hälsosamt förhållande. Jag har pratat med honom om detta såååå många gånger. Jag har hotat med att lämna, men då kan han säga ?ja du vet vart dörren är?? Eller ?jaha och hur ska du klara dig utan mig?? Vet inte om han är seriös eller inte, men är det något som stör mig får jag lämna honom helt enkelt. Vilket gör mig ledsen att han hellre ser mig gå en att kompromissa.

    Ibland kan han säga ?ja men jag spelar ju för jag tjänar pengar till oss? men han får spela flera hundra timmar för att ?tjäna? några kronor. Han har även sagt att spelandet är hans sett att koppla av...

    Vill tillägga att i hans mening är han inte beroende då han sköter sina studier, sitt jobb och sin hygien etc. Vilket han gör. Men det är tiden utöver allt det där som enbart läggs på datorn. Han prioriterar ej tid med mig, för enligt honom umgås vi så länge vi är under samma tak. Innan kunde vi se flera filmer på rak, duscha ihop långa stunder, ligga och mysa i soffan som slutade med flera timmars sex, långa kvällspromenader, kramar och omfamningar... men det är senaste året (1 1/2) som det ändrats, (det var inte fasen som nykära, då var det ännu mer såklart)

    Sex nu har vi 1-4 gånger per månad och det är tills han kommit, jag känner stress och kan ej slappna av, så då varar det i 5-10 min. Sen duschar vi (eller ja han duschar 2-4 min och går ut medans jag står kvar) och han sätter sig vid datorn.

    Jag kan göra listan lång men jag vet inte om detta grundar sig i datorspelet eller bara att han kanske är bekväm med mig och egentligen ej har lika starka känslor längre? Det förnekar han alltid, han älskar mig mer för varje dag säger han...

    Någon annan som har liknande erfarenhet? Jag vill ju umgås med min sambo, jag lever utefter att aldrig ta livet föregivet, utan att ta vara på varje dag. Skapa minnen, uppleva och vara närvarande i nuet, i det verkliga. Ta vara på nära och köra. Sånt är viktigt för mig. Vad ska man annars tänka tillbaka på och glädjas åt som gammal sittandes i stolen på ålderdomshemmet? Livet har så mycket att ge och såvitt vi vet, har vi bara ett liv och en chans till att leva. Varför sitta framför en skärm i en låtsas värld när det verkliga står bakom ryggen? Ja.... skenade iväg lite kanske men hopps någon annan kan ge lite perspektiv.

    Tog även upp det igen nu ikväll att hans spelande är ett problem för mig och enligt mig inte hälsosamt varpå han undrar vad som är hälsosamt och hur det påverkar mig negativt, jag sa att jag ville umgås mer, ?och göra vad?? Undrade han. Han menar på att ingen bestämmer över honom, vad han vill göra sin lediga tid, han har inga barn och behöver därmed ej lägga ner tid på sånt. Att jag vill umgås mer menar han är mitt bekymmer och att han måste få göra det han vill. Jag bad han stänga av datorn helt så vi kunde umgås resterande tid av kvällen (1 timme) men då sa han ?det kan du glömma, aldrig att du bestämmer när min dator ska stängas av? sen gick han in och satte sig och tårarna på mig kom.... sa till honom att jag kommer skriva och försöka få andras perspektiv varpå han menar att människor på flshabck/familjeliv?s åsikter inte går att ta på allvar.. och att de svar jag eventuellt får tar han ej på allvar.

    Vad ska jag göra?? Överdriver jag?

  • Svar på tråden Beroende eller normalt? Datorspelande sambo.
  • Anonym (...)
    Sedan är det även tillagt regler för umgänge, eller ja, mer mina önskningar då jag ej gått igenom detta med min sambo än. Men då är det 2 punkter, att all mat konsumeras tillsammans och utöver den tiden skall umgänge på 1 timme varje dag finnas. Ex se en film eller gå en runda. Är det för hårt eller? Kanske 30 minuter är mer lagom?

    Menar du allvar, TS? Ni ska ha uppskrivet att ni ska umgås 1 timme per dag, du kan även nöja dig med en halvtimme?

    Är det verkligen så här du vill leva ditt liv, du måste skriva ner hur mkt (läs lite) ni ska umgås, för att han ska umgås med dig? Ser du inte själv hur sjukt det är?

    Vad du än gör, så skaffa inte barn med honom. 
  • Anonym (VadÄrHälsosamt?)
    Anonym (...) skrev 2020-10-27 20:56:14 följande:

    Sedan är det även tillagt regler för umgänge, eller ja, mer mina önskningar då jag ej gått igenom detta med min sambo än. Men då är det 2 punkter, att all mat konsumeras tillsammans och utöver den tiden skall umgänge på 1 timme varje dag finnas. Ex se en film eller gå en runda. Är det för hårt eller? Kanske 30 minuter är mer lagom?

    Menar du allvar, TS? Ni ska ha uppskrivet att ni ska umgås 1 timme per dag, du kan även nöja dig med en halvtimme?

    Är det verkligen så här du vill leva ditt liv, du måste skriva ner hur mkt (läs lite) ni ska umgås, för att han ska umgås med dig? Ser du inte själv hur sjukt det är?

    Vad du än gör, så skaffa inte barn med honom. 


    Ja vad tror du resultatet blir om jag sätter 3 timmars umgänge varje kväll? Jag vill ju inte gå på för hårt utan börja successivt för att sedan utvärdera resultatet och sedan öka allteftersom, klarar han inte 30min klarar han inte 3 timmar.... jag förstår hur det låter men när det är såhär extremt som i mitt fall så kan jag inte heller börja med för stora krav...

    Såklart är det inte såhär jag vill leva mitt liv, men försöker förändra i den mån jag kan tills alternativen tar slut och att lämna honom är det sista alternativet.
  • Anonym (NN)
    Anonym (VadÄrHälsosamt?) skrev 2020-10-27 20:43:19 följande:

    Hej alla! Tack återigen allihopa! Jag har läst igenom allas svar och jag förstår att vissa undrar hur jag ens kan leva med honom, hur jag kan vara en mamma åt honom osv. Nu är det inte så att jag servar honom med precis ALLT. Jag är väldigt omhändertagande som person, vill att alla i rummet ska vara bekväma och tillfredsställda. Men jag vet att jag tagit på mig alldeles för mycket ansvar i hemmet till följd av min sambos emotionella och oftast fysiska frånvaro i rummet intill.

    Så nu ikväll så har jag skrivit ut ett STORT schema, jag började med en vecka för att sedan utvärdera. Där står alla hushållssysslor listade, med datum och plats för signatur. Bredvid schemat sitter en annan lista med vad som ingår i vardera syssla, ex kök så står det inom parantes vad som ingår i städning av just köket. Jag vet, det låter som att jag driver ett familjehem för 5 ungdomar men ja, någon skrev han var omogen så då kanske det är ett schema som krävs.

    Sedan är det även tillagt regler för umgänge, eller ja, mer mina önskningar då jag ej gått igenom detta med min sambo än. Men då är det 2 punkter, att all mat konsumeras tillsammans och utöver den tiden skall umgänge på 1 timme varje dag finnas. Ex se en film eller gå en runda. Är det för hårt eller? Kanske 30 minuter är mer lagom?

    Sen är det mål som har 3 punkter där det mer eller mindre står att gemensamma intressen bör införas, som stöket viljan för oss att vara tillsammans. Mål att belysa, höra och se varandra samt stötta och motivera i vardagen. I runda slängor.

    Någon skrev, tvätta inte hans tvätt mer! Jag lyssnade, jag var uppe på vinden och hämtade en extra tvättkorg, skrev ut våra namn och satte respektive namn på varsin tvättkorg. Han tvättar sin tvätt och jag min. Sängkläder och dylikt för vi tvätta varannan gång.

    Även att jag skulle sluta laga hans mat kom som förslag, jag lyssnade halvvägs, men ensligt schemat lagar vi mat varannan dag, den som lagar mat diskar med, men den som inte lagar mat går med soporna.

    Får se hur han ställer sig till detta, jag kommer introducera mitt system ikväll så för jag återkoppla, det kanske inte gör att han spelar dator mindre, men sysslorna delas upp mer rättvist och det kan i sin tur göra att han successivt anpassar sig och tycker det är kul att vara hos mig i köket med en kaffe än ensam i ett kallt sovrum med blodsprängda ögon.

    Tack igen alla ????


    Så BRA JOBBAT!!! Jag tycker din lösning med mat till båda varannan dag är jättebra! Verkligen hejja dig och stå verkligen på dig nu, du har ALL rätt att tala om för honom hur du vill ha det! Försöker han snacka bort detta så tänk på alla som svarat i denna tråd och stöttat dig och kom med ett motsvar. Du är värd det liv du vill leva och lever han inte upp till det så får det va! <3 
  • Tow2Mater

    Ser med spänning fram emot vad han säger om ditt schema etc, hoppas han tar emot det och så får ni gå därifrån.
    Tror du att du kan hitta nåt ni båda skulle kunna gora tillsammans? Film och promenader i all ära att umgås kring, men kanske nåt lite mer spännande skulle locka mera? Kanske ni borde gå en fallskärmskurs tillsammans eller liknande? (buggkurs, ta jägarexamen,...) Dels komma hemifrån (och iväg fran spelkonsolen som annars står där och lockar), dels kanske det skulle ge er ett specifikt gemensamt intresse.

  • Just Precis
    Anonym (VadÄrHälsosamt?) skrev 2020-10-27 09:12:01 följande:

    Hej och oj vad många svar jag fick, tack allihopa! Jag ska försöka summera era tips och åsikter så gott jag kan.

    Någon skrev att jag kunde visa hans familj/vänner denna tråden men han skulle prata ner mig framför alla och mena på att jag är psykiskt ostabil.


    Ursäkta med VAD?!! Prata ner dig inför vänner och familj och säga att du är psykiskt instabil?! Alltså nej! NEJ NEJ NEJ! På inga vis ett acceptabelt beteende! Förutom att den här killen prioriterar sin hobby över dig 10ggr av 10 verkar han ju behandla dig totalt respektlöst generellt.

    Jag tycker generellt att fl-folket är helt sinnessjuka i hur snabbt de går till att man ska dumpa sin kille över minsta skitgrej men alltså DUMPA DIN KILLE!!!!!
  • Anonym (Anonym 46)
    Anonym (VadÄrHälsosamt?) skrev 2020-10-27 20:43:19 följande:

    Hej alla! Tack återigen allihopa! Jag har läst igenom allas svar och jag förstår att vissa undrar hur jag ens kan leva med honom, hur jag kan vara en mamma åt honom osv. Nu är det inte så att jag servar honom med precis ALLT. Jag är väldigt omhändertagande som person, vill att alla i rummet ska vara bekväma och tillfredsställda. Men jag vet att jag tagit på mig alldeles för mycket ansvar i hemmet till följd av min sambos emotionella och oftast fysiska frånvaro i rummet intill.

    Så nu ikväll så har jag skrivit ut ett STORT schema, jag började med en vecka för att sedan utvärdera. Där står alla hushållssysslor listade, med datum och plats för signatur. Bredvid schemat sitter en annan lista med vad som ingår i vardera syssla, ex kök så står det inom parantes vad som ingår i städning av just köket. Jag vet, det låter som att jag driver ett familjehem för 5 ungdomar men ja, någon skrev han var omogen så då kanske det är ett schema som krävs.

    Sedan är det även tillagt regler för umgänge, eller ja, mer mina önskningar då jag ej gått igenom detta med min sambo än. Men då är det 2 punkter, att all mat konsumeras tillsammans och utöver den tiden skall umgänge på 1 timme varje dag finnas. Ex se en film eller gå en runda. Är det för hårt eller? Kanske 30 minuter är mer lagom?

    Sen är det mål som har 3 punkter där det mer eller mindre står att gemensamma intressen bör införas, som stöket viljan för oss att vara tillsammans. Mål att belysa, höra och se varandra samt stötta och motivera i vardagen. I runda slängor.

    Någon skrev, tvätta inte hans tvätt mer! Jag lyssnade, jag var uppe på vinden och hämtade en extra tvättkorg, skrev ut våra namn och satte respektive namn på varsin tvättkorg. Han tvättar sin tvätt och jag min. Sängkläder och dylikt för vi tvätta varannan gång.

    Även att jag skulle sluta laga hans mat kom som förslag, jag lyssnade halvvägs, men ensligt schemat lagar vi mat varannan dag, den som lagar mat diskar med, men den som inte lagar mat går med soporna.

    Får se hur han ställer sig till detta, jag kommer introducera mitt system ikväll så för jag återkoppla, det kanske inte gör att han spelar dator mindre, men sysslorna delas upp mer rättvist och det kan i sin tur göra att han successivt anpassar sig och tycker det är kul att vara hos mig i köket med en kaffe än ensam i ett kallt sovrum med blodsprängda ögon.

    Tack igen alla ????


    Du kämpar verkligen och jag hoppas att han mirakulöst vaknar och inser vad han håller på att mista.

    Men beter han sig grisigt gentemot dina förslag, dissar dem och försöker få dig att tro att du överreagerar, snälla ge dig själv lite tid att fundera på hur saker kan bli framöver. Kan han inte prioritera dig nu, när det ändå bara är ni två och massor av egentid finns, hur ska det då bli med ett hus? Ett barn? Två barn?

    Som sagt, jag tror inte spelandet är det största problemet här. Han har större problem än så om du frågar mig.

    BRA att du sätter ner foten. Ge dig inte!
  • Anonym (Oj!)

    Låter helt klart som att han är beroende och behöver hjälp för att ta sig ur. Verkar tyvärr inte ha så mycket insikt i problemet, men det att han ringer och frågar om vad han ska laga till middag tolkar jag som att han tillfälligt ryckt upp sig, men sen trillat dit igen. Men även om han har tankar om att det är för mkt spelande så delar han dem nog inte med dig.

    Om du orkar, så tar du bråket och försöker att hjälpa honom. Ni har ju trots allt varit tillsammans i sju år. Men att lämna honom kan också ge honom det uppvaknande han behöver. Alternativt sjunker han ännu längre ned i beroendet, men det är inte ngt du ska tänka på och känna ansvar för isf! Han är vuxen och måste ta ansvar för sitt eget liv.

    Tycker inte du ska skaffa barn med honom som det är nu, det är jättejobbigt att ha barn och man behöver vara två och just nu låter det som du redan har ett barn eftersom du gör allt i hemmet. Det blir jobbigt att göra allt i hemmet och ha hand om ett barn.

    Eftersom du är 30 så hade jag inte väntat i flera år till för att se hur det blir. Jag hade krävt snabb förbättring i spelandet för att stanna. Jag ville också ha fast jobb och hus innan barn, och nu i efterhand kan jag tycka att vi väntade lite för länge. Då var jag 34.

  • Anonym (...)
    Anonym (VadÄrHälsosamt?) skrev 2020-10-27 21:22:57 följande:
    Ja vad tror du resultatet blir om jag sätter 3 timmars umgänge varje kväll? Jag vill ju inte gå på för hårt utan börja successivt för att sedan utvärdera resultatet och sedan öka allteftersom, klarar han inte 30min klarar han inte 3 timmar.... jag förstår hur det låter men när det är såhär extremt som i mitt fall så kan jag inte heller börja med för stora krav...

    Såklart är det inte såhär jag vill leva mitt liv, men försöker förändra i den mån jag kan tills alternativen tar slut och att lämna honom är det sista alternativet.
    Jag reagerade inte på tiden, utan på att du måste tvinga din sambo att umgås med dig

    Du har ju redan testat, eller hur? Och vad fick du till svar då?

    , jag sa att jag ville umgås mer, ?och göra vad?? Undrade han. Han menar på att ingen bestämmer över honom, vad han vill göra sin lediga tid, han har inga barn och behöver därmed ej lägga ner tid på sånt. Att jag vill umgås mer menar han är mitt bekymmer och att han måste få göra det han vill. Jag bad han stänga av datorn helt så vi kunde umgås resterande tid av kvällen (1 timme) men då sa han ?det kan du glömma, aldrig att du bestämmer när min dator ska stängas av?

    Alltså, att vilja umgås med sin sambo ska komma naturligt, båda ska visa en vilja. Vill du verkligen leva med en man som endast umgås med dig för att ni har ett schema och inte för att han vill? Vad är det tänkt ni ska göra under denna halvtimme?
  • Inteutanproblem

    Både jag och sambon har som intresse att spela, och har varsin dator. Alltså, det är inte normalt det där du beskriver! Man prioriterar ju fortfarande varandra och att hitta på gemensamma saker, vad ens intresse eller hobbys inriktning är spelar egentligen mindre roll här. Problemet är inte att han har ett intresse, utan det är att han inte prioriterar dig eller er tid, alls... Jag tycker din sambo verkar har problem, eller så har han bara totalt tappat intresse för dig (tycker faktiskt det låter som det tyvärr) men vill inte erkänna det. Är väl super bekvämt att ha nån som sköter om i stort hela hemmet, får han mer tid till att spela ju. Samt så vinner han ekonomiskt på det också, då ni delar på boendekostnader och andra gemensamma räkningar.

    Men det du skriver om sexet känner jag bara avsky inför. Låter inte alls som att han skulle ha några känslor kvar för dig. Usch. Lider med dig TS.

  • Anonym (VadÄrHälsosamt?)
    Anonym (...) skrev 2020-10-28 08:18:19 följande:

    Jag reagerade inte på tiden, utan på att du måste tvinga din sambo att umgås med dig

    Du har ju redan testat, eller hur? Och vad fick du till svar då?

    , jag sa att jag ville umgås mer, ?och göra vad?? Undrade han. Han menar på att ingen bestämmer över honom, vad han vill göra sin lediga tid, han har inga barn och behöver därmed ej lägga ner tid på sånt. Att jag vill umgås mer menar han är mitt bekymmer och att han måste få göra det han vill. Jag bad han stänga av datorn helt så vi kunde umgås resterande tid av kvällen (1 timme) men då sa han ?det kan du glömma, aldrig att du bestämmer när min dator ska stängas av?

    Alltså, att vilja umgås med sin sambo ska komma naturligt, båda ska visa en vilja. Vill du verkligen leva med en man som endast umgås med dig för att ni har ett schema och inte för att han vill? Vad är det tänkt ni ska göra under denna halvtimme?


    Jo jag vet... det är sjukt.. ljuger för mig själv om att det fortfarande finns hopp om att allt löser sig och jag bara överdriver med allt. Vill kanske inte inse hur allvarligt det faktiskt är...
Svar på tråden Beroende eller normalt? Datorspelande sambo.