• Anonym (VadÄrHälsosamt?)

    Beroende eller normalt? Datorspelande sambo.

    Hej!

    Jag och min sambo har varit ihop i ca 7 år, jag jobbar heltid och han studerar heltid. Vi har inga barn, min sambo vill vi båda har en högskoleutbildning med tillsvidareanställning först samt köpt hus innan vi planerar barn och giftemål. Något som gnager i ögat på mig då vi båda är runt 30 år. Men men, det är inte problemet som jag ska ta upp idag utan följande:

    I början av vårt förhållande umgicks vi dag som natt, vi promenerade, samtalade sent in på morgonen om livet, körde runt och bodde på hotell, käkade ute, gick på bio ja allt sånt. Såklart är det ju extra mysigt i början men jag anser inte att man behöver dra ner på allt det roliga enbart för att åren gått.

    Problemet är dock att min sambo införskaffade sig en dator för 3-4 år sedan, och har sedan dess återupptagit gamla spel som han tidigare spelat i ungdomen. Detta spelandet började med någon timme i veckan och även jag kunde sitta ner och spela ihop med honom, som en kul grej ihop. Allteftersom avtog mitt intresse (efter 8-10mån) och jag sysslade med mina intressen och hans datorspelande eskalerade. han började spela mer och mer seriöst, gick med i olika grupper där 20+ personer pratade samtidigt med varandra.

    Det övergick successivt till att jag började ta mer ansvar i hemmet, dammsugning och tvättning, matlagning, handling ja det mesta, då han ej ex kunde spontant dammsuga. (Kan tillägga att min sambo var pedant när vi träffades och kunde stå och diska mitt i natten medans jag lämnade disk tills morgonen).

    Vi flyttade till en större lägenhet för en tid sen och spelande har aldrig varit så illa som det är nu. På helgerna startar han datorn det första han gör, jag ordnar frukost och får tjata att han ska komma och äta. Sen sätter han sig igen vid datorn. Jag börjar då plocka lite och sköta om hemmet. Behöver vi handla på helgen så får jag tjata att han ska följa med, han vill veta vad vi ska handla och till vilken affär, just för att räkna ut tiden han behöver vara hemifrån. Han spelar då i bilen på mobilen. Vad vi än åker på, något spontant så vill han Veta i förväg så han kan planera med sina spel vänner. Åker vi och grillar ex så spelar han i bilen på mobilen på väg dit och hem, även medans vi grillar. Jag sitter då tyst i bilen... inte jätte kul.

    På vardagarna (han studerar och jag jobbar heltid) så är datorn på när jag kommer hem från jobbet, (han studerar ju från datorn också) men jag får gå in i sovrummet där datorn står och ge han en puss. Han frågar hur dagen varit och vad vi ska äta. Jag lagar sedan mat, dukar och tjatar att han ska ordna film. (Vi äter framför tv:n) Sen brukar maten kallna medans jag väntar på att han är redo. Vi äter och ser sällan klart en film, utan när vi ätit så ligger vi på varsin ände av soffan i 10-15 min senare säger han ?ska vi duka undan?? vilket vi gör. ?vi kan väl se klart filmen imorgon?? Då dukar jag undan, diskar och ordnar matlådor etc, han sätter sig direkt och fortsätter spelar. (Skulle vi någon gång se klart en film, så spelar han från mobilen samtidigt.) oftast hjälper han till att duka undan och ställa in i kylen, ibland diskar han men han går och tittar till datorn var 3-5min.

    Han kan även pausa filmen när vi äter och ?ska bara kolla till datorn?. Efter jag ordnat allt i köket och han satt sig framför datorn så brukar jag städa, ringa familjen/vänner, gå kvällspromenad (han vill sällan följa med) så brukar möta upp någon kompis istället etc. Sen slutar det oftast med att jag slö tittar på tv, dricker kaffe och varvar ner.

    Sovrummet går inte att vara för han pratar högt och skriker, pratar alltid med någon i lurarna och skulle jag avbryta så höjer han pekfingret som att han ej kan prata utan jag får vänta. Vid 22 har jag sagt det ska vara tyst och datorn ska vara avstängd då jag vill komma till ro med någon bok i sängen innan jag ska sova då jag stiger upp tidigt.

    Hans argument är då att jag på helgerna ändå somnar förr eller senare trots hans spelande, så då borde samma gälla på vardagarna. (På helgerna somnar jag ju ändå då han spelar tills 01-02) ?är du riktigt trött så somnar du oavsett? brukar han säga. Vilket har ibland slutat i att jag i ren trötthet och frustration vid 23 - tiden har brustit ut i gråt för att jag måste få sova. (1-2 gånge per månad kanske) stiger upp 04.

    Men såhär ser våra vardagskvällar och helger ut. Oftast när jag kommer hem från jobbet är varken disken gjord eller soporna tömda. Han kan ibland ringa när jag är på jobbet och fråga vad jag vill ha till kvällsmat, men jag vet att när jag kommer hem så spelar han och jag får laga maten.

    Är detta ok? Såklart får min sambo spela när det är hans intresse, men ska jag verkligen godta ett spelande som förhindrar ett hälsosamt förhållande för mig/oss? Då jag personligen ej anser att detta är så givande för ett bra och hälsosamt förhållande. Jag har pratat med honom om detta såååå många gånger. Jag har hotat med att lämna, men då kan han säga ?ja du vet vart dörren är?? Eller ?jaha och hur ska du klara dig utan mig?? Vet inte om han är seriös eller inte, men är det något som stör mig får jag lämna honom helt enkelt. Vilket gör mig ledsen att han hellre ser mig gå en att kompromissa.

    Ibland kan han säga ?ja men jag spelar ju för jag tjänar pengar till oss? men han får spela flera hundra timmar för att ?tjäna? några kronor. Han har även sagt att spelandet är hans sett att koppla av...

    Vill tillägga att i hans mening är han inte beroende då han sköter sina studier, sitt jobb och sin hygien etc. Vilket han gör. Men det är tiden utöver allt det där som enbart läggs på datorn. Han prioriterar ej tid med mig, för enligt honom umgås vi så länge vi är under samma tak. Innan kunde vi se flera filmer på rak, duscha ihop långa stunder, ligga och mysa i soffan som slutade med flera timmars sex, långa kvällspromenader, kramar och omfamningar... men det är senaste året (1 1/2) som det ändrats, (det var inte fasen som nykära, då var det ännu mer såklart)

    Sex nu har vi 1-4 gånger per månad och det är tills han kommit, jag känner stress och kan ej slappna av, så då varar det i 5-10 min. Sen duschar vi (eller ja han duschar 2-4 min och går ut medans jag står kvar) och han sätter sig vid datorn.

    Jag kan göra listan lång men jag vet inte om detta grundar sig i datorspelet eller bara att han kanske är bekväm med mig och egentligen ej har lika starka känslor längre? Det förnekar han alltid, han älskar mig mer för varje dag säger han...

    Någon annan som har liknande erfarenhet? Jag vill ju umgås med min sambo, jag lever utefter att aldrig ta livet föregivet, utan att ta vara på varje dag. Skapa minnen, uppleva och vara närvarande i nuet, i det verkliga. Ta vara på nära och köra. Sånt är viktigt för mig. Vad ska man annars tänka tillbaka på och glädjas åt som gammal sittandes i stolen på ålderdomshemmet? Livet har så mycket att ge och såvitt vi vet, har vi bara ett liv och en chans till att leva. Varför sitta framför en skärm i en låtsas värld när det verkliga står bakom ryggen? Ja.... skenade iväg lite kanske men hopps någon annan kan ge lite perspektiv.

    Tog även upp det igen nu ikväll att hans spelande är ett problem för mig och enligt mig inte hälsosamt varpå han undrar vad som är hälsosamt och hur det påverkar mig negativt, jag sa att jag ville umgås mer, ?och göra vad?? Undrade han. Han menar på att ingen bestämmer över honom, vad han vill göra sin lediga tid, han har inga barn och behöver därmed ej lägga ner tid på sånt. Att jag vill umgås mer menar han är mitt bekymmer och att han måste få göra det han vill. Jag bad han stänga av datorn helt så vi kunde umgås resterande tid av kvällen (1 timme) men då sa han ?det kan du glömma, aldrig att du bestämmer när min dator ska stängas av? sen gick han in och satte sig och tårarna på mig kom.... sa till honom att jag kommer skriva och försöka få andras perspektiv varpå han menar att människor på flshabck/familjeliv?s åsikter inte går att ta på allvar.. och att de svar jag eventuellt får tar han ej på allvar.

    Vad ska jag göra?? Överdriver jag?

  • Svar på tråden Beroende eller normalt? Datorspelande sambo.
  • Lönnsirap
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-10-27 14:27:12 följande:

    Det är verkligen inte skitsamma om det är en hobby eller ett beroende. Ett beroende är mycket allvarligt, går ut över vardagsliv och relationer, och är ofta något man behöver professionell hjälp för att bli av med. En hobby, däremot, är helt ofarlig att ha. Nu gällde dock inte vår diskussion huruvida TS sambos spelande är en hobby eller ett beroende, utan det var en person i tråden som skrev att det är patetiskt att ha datorspel som hobby, och då har några av oss bemött det. Den diskussionen har alltså inget med TS att göra. När det gäller TS sambo, så är det ett solklart fall av beroende.


    Jo, det är min ÅSIKT att det faktiskt är skit samma.

    Man har inget ansvar att ta hand om en partner som beter sig som en skitstövel. Bara för att DU tycker att TS sambo är beroende betyder det inte att han är det. Han kan lika gärna vara kliniskt deprimerad, eller en klassisk "valfri psykisk diagnos".

    Att diagnostisera sin partner är inte konstruktivt. Att stå upp för dig själv och faktiskt sätta gränser är okej! Även om det nu skulle vara ett ev. beroende.

    TS har ansvar att rädda sig själv ur den har situationen och så får sambon ta ansvar för sitt liv och om han tycker detta är ett problem!
  • Anonym (...)
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-10-27 15:38:53 följande:
    Själva hobbyn i sig är ofarlig. Däremot är det egoistiskt och nonchalant att inte vilja dra ned på en hobby som håller på att fördärva ens relation. Dvs. felet ligger hos personen själv och inte hos hobbyn.

    Vad menar du med ?beroende på olika nivåer?? Hur är datorspel ?mycket beroendeframkallande??
    Nej, själva hobbyn är inte ofarlig, om konsekvensen blir att man blir beroende. 

    Självklart kan man vara beroende på olika nivåer, hur kan du inte förstå det? Man vaknar inte en morgon och plötsligt är beroende, det trappas ju upp gradvis.

    Allt med skärm är beroendeframkallande, hur kan du ha missat det?
  • Anonym (Gamer sambo)

    Jag har inte läst mer än början men tänkte svara ändå. Jag är tillsammans med en gamer han spelar ca 4-5h en vardag och ca 8h på helgdagar. Så ganska mycket kan man tycka.

    Skillnaden är att säger jag att jag vill umgås så planerar vi det och gör det. Vi hjälps åt med alla sysslor och datorn är i vardagsrummet så vi ibland kan byta några ord. Han kommer också med initiativ att umgås och då pausar jag mina hobbys. På våra utflykter umgås vi och vi promenerar en del tillsammans.

    Min tanke är helt enkelt att han inte är så intresserad av dig och är nöjd med sitt liv. Han kan va beroende men vill han inte se sitt problem finns ändå inget för dig att göra.

    Hade min sambo betett sig så där hade det tagi hus i helvete och kom ingen lösning hade jag flyttat, eller kasta it han...

  • Anonym (Tilda)

    Men alltså. Varför är du okej med att bli hans morsa? Varför tar du på dig mer hushållsarbete för att han ska få leka? Det är ju så sjukt. Sluta genast att städa och laga all mat för att han ska spela spel. Han får pausa spelandet när han tar sin del av hushållet. Visst att alla ska få ha sina hobbys och göra det dom vill på fritiden, men hans intresse går ju ut över dig. 

    Jag skulle vägra tjata och gnälla på en vuxen man att han ska komma och äta middag. Ta ett ordentligt snack med honom om att hans spelande går ut över dig och er relation och det fungerar inte att han fortsätter spela som han gör. Kräv att han förändrar sig. Gör han inte det skulle jag överväga att lämna relationen. 

  • Anonym (Kvinna)
    molly50 skrev 2020-10-27 17:08:58 följande:
    Men det här handlar ju inte om normalt spelande. 
    Tycker du att TS kille har en sund inställning till datorspelande?
    När det går ut över hela deras förhållande och han vägrar att lyssna på TS och kompromissa ens litegrann.

    TS: Jag tycker du verkar vara en skärpt tjej. Du har nog alla möjligheter att träffa en annan kille som värderar dig högre än sin dator.
    Jag tycker du ska lämna. Och vem vet. Kanske får din kille upp ögonen och fattar allvaret då.
    Det här börjar bli tröttsamt. Signaturen ?Anonym? skrev några inlägg där hen hävdar att det är barnsligt och patetiskt för vuxna RENT GENERELLT att spela datorspel. Signaturen ?Datorspelande kille? svarade då hen och invände mot det. Sedan kom någon annan som kallade sig typ ? ? och svarade som om Datorspelande kille hade skrivit till TS. Hen skrev i stort sett samma saker som du, typ ?men tycker du verkligen att det TS sambo gör är ok?!?. Då försökte jag förklara att Datorspelande killes inlägg inte handlade om TS sambo, utan var svar till ?Anonym?. Datorspelande kille har också själv i ett inlägg fått förklara att han inte vände sig till TS. Jag vet inte varför flera i den här tråden väljer att missförstå. Nej, jag tycker absolut inte att TS sambo har en sund inställning till datorspel. Om du läser ALLA inlägg jag har skrivit i den här tråden, så ser du att jag har tagit upp det ämnet också och att jag inte alls tycker att hans beteende är ok. Det inlägg du citerade rörde NÅGOT ANNAT, nämligen huruvida man bör undvika män som spelar datorspel helt och hållet. Signaturen ? ? tycker att man ska det och då försökte jag förklara att långt ifrån alla som spelar datorspel utvecklar ett beroende. Så jo, just det inlägg du citerade handlade om normalt spelande.

    Nu orkar jag inte förklara detta fler gånger.
  • Anonym (Kvinna)
    Lönnsirap skrev 2020-10-27 17:35:24 följande:
    Jo, det är min ÅSIKT att det faktiskt är skit samma.

    Man har inget ansvar att ta hand om en partner som beter sig som en skitstövel. Bara för att DU tycker att TS sambo är beroende betyder det inte att han är det. Han kan lika gärna vara kliniskt deprimerad, eller en klassisk "valfri psykisk diagnos".

    Att diagnostisera sin partner är inte konstruktivt. Att stå upp för dig själv och faktiskt sätta gränser är okej! Även om det nu skulle vara ett ev. beroende.

    TS har ansvar att rädda sig själv ur den har situationen och så får sambon ta ansvar för sitt liv och om han tycker detta är ett problem!
    Jag har väl aldrig sagt att du inte får ha den åsikten? Men om du uttrycker dina åsikter i ett diskussionsforum, så får du vara beredd på att få dem ifrågasatta. Det är min åsikt att det INTE är skitsamma huruvida han är beroende eller har en hobby.

    Jag TYCKER inte att TS sambo är beroende, jag TROR att han är det. Huruvida han är beroende är inte en fråga om åsikter, utan om fakta. Antingen är han beroende eller så är han inte det. Självklart vet jag inte säkert att han är det, men mycket av det TS skriver, tyder på det. Beroende utesluter för övrigt inte klinisk depression eller andra psykiatriska diagnoser. Det är tvärtom vanligt att någon med beroende har en annan diagnos i grunden.

    Det övriga du skriver har jag aldrig protesterat mot. Självklart ska hon inte acceptera hans beteende.
  • molly50
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-10-27 19:00:17 följande:
    Det här börjar bli tröttsamt. Signaturen ?Anonym? skrev några inlägg där hen hävdar att det är barnsligt och patetiskt för vuxna RENT GENERELLT att spela datorspel. Signaturen ?Datorspelande kille? svarade då hen och invände mot det. Sedan kom någon annan som kallade sig typ ? ? och svarade som om Datorspelande kille hade skrivit till TS. Hen skrev i stort sett samma saker som du, typ ?men tycker du verkligen att det TS sambo gör är ok?!?. Då försökte jag förklara att Datorspelande killes inlägg inte handlade om TS sambo, utan var svar till ?Anonym?. Datorspelande kille har också själv i ett inlägg fått förklara att han inte vände sig till TS. Jag vet inte varför flera i den här tråden väljer att missförstå. Nej, jag tycker absolut inte att TS sambo har en sund inställning till datorspel. Om du läser ALLA inlägg jag har skrivit i den här tråden, så ser du att jag har tagit upp det ämnet också och att jag inte alls tycker att hans beteende är ok. Det inlägg du citerade rörde NÅGOT ANNAT, nämligen huruvida man bör undvika män som spelar datorspel helt och hållet. Signaturen ? ? tycker att man ska det och då försökte jag förklara att långt ifrån alla som spelar datorspel utvecklar ett beroende. Så jo, just det inlägg du citerade handlade om normalt spelande.

    Nu orkar jag inte förklara detta fler gånger.
    Jag medger att jag inte har läst allt.
    Men jag tolkade det du skrev som att du ansåg TS killes spelande som normalt.
    Har jag missförstått det så ber jag om ursäkt.
    Sen är det ju faktiskt så att för mycket spelande kan leda till ett beroende. Vilket det verkar har gjort i TS killes fall.
  • Studentpappa
    Anonym (Gamer sambo) skrev 2020-10-27 18:14:15 följande:

    Jag har inte läst mer än början men tänkte svara ändå. Jag är tillsammans med en gamer han spelar ca 4-5h en vardag och ca 8h på helgdagar. Så ganska mycket kan man tycka.

    Skillnaden är att säger jag att jag vill umgås så planerar vi det och gör det. Vi hjälps åt med alla sysslor och datorn är i vardagsrummet så vi ibland kan byta några ord. Han kommer också med initiativ att umgås och då pausar jag mina hobbys. På våra utflykter umgås vi och vi promenerar en del tillsammans.

    Min tanke är helt enkelt att han inte är så intresserad av dig och är nöjd med sitt liv. Han kan va beroende men vill han inte se sitt problem finns ändå inget för dig att göra.

    Hade min sambo betett sig så där hade det tagi hus i helvete och kom ingen lösning hade jag flyttat, eller kasta it han...


    Skillnaden blir väl för vuxna och personer med barn så har man inte tid att lägga all fritid på sin hobby. Det brukar ge sig naturligt med åren, jag känner ingen som skulle vara ok med en partner som lägger mer än motsvarande en heltid i veckan på sin hobby.

    Att du verkar tycka det är normalt känns ju rätt otroligt. 
    Ride it like you stole it
  • Anonym (VadÄrHälsosamt?)

    Hej alla! Tack återigen allihopa! Jag har läst igenom allas svar och jag förstår att vissa undrar hur jag ens kan leva med honom, hur jag kan vara en mamma åt honom osv. Nu är det inte så att jag servar honom med precis ALLT. Jag är väldigt omhändertagande som person, vill att alla i rummet ska vara bekväma och tillfredsställda. Men jag vet att jag tagit på mig alldeles för mycket ansvar i hemmet till följd av min sambos emotionella och oftast fysiska frånvaro i rummet intill.

    Så nu ikväll så har jag skrivit ut ett STORT schema, jag började med en vecka för att sedan utvärdera. Där står alla hushållssysslor listade, med datum och plats för signatur. Bredvid schemat sitter en annan lista med vad som ingår i vardera syssla, ex kök så står det inom parantes vad som ingår i städning av just köket. Jag vet, det låter som att jag driver ett familjehem för 5 ungdomar men ja, någon skrev han var omogen så då kanske det är ett schema som krävs.

    Sedan är det även tillagt regler för umgänge, eller ja, mer mina önskningar då jag ej gått igenom detta med min sambo än. Men då är det 2 punkter, att all mat konsumeras tillsammans och utöver den tiden skall umgänge på 1 timme varje dag finnas. Ex se en film eller gå en runda. Är det för hårt eller? Kanske 30 minuter är mer lagom?

    Sen är det mål som har 3 punkter där det mer eller mindre står att gemensamma intressen bör införas, som stöket viljan för oss att vara tillsammans. Mål att belysa, höra och se varandra samt stötta och motivera i vardagen. I runda slängor.

    Någon skrev, tvätta inte hans tvätt mer! Jag lyssnade, jag var uppe på vinden och hämtade en extra tvättkorg, skrev ut våra namn och satte respektive namn på varsin tvättkorg. Han tvättar sin tvätt och jag min. Sängkläder och dylikt för vi tvätta varannan gång.

    Även att jag skulle sluta laga hans mat kom som förslag, jag lyssnade halvvägs, men ensligt schemat lagar vi mat varannan dag, den som lagar mat diskar med, men den som inte lagar mat går med soporna.

    Får se hur han ställer sig till detta, jag kommer introducera mitt system ikväll så för jag återkoppla, det kanske inte gör att han spelar dator mindre, men sysslorna delas upp mer rättvist och det kan i sin tur göra att han successivt anpassar sig och tycker det är kul att vara hos mig i köket med en kaffe än ensam i ett kallt sovrum med blodsprängda ögon.

    Tack igen alla ????

Svar på tråden Beroende eller normalt? Datorspelande sambo.