• Anonym (Mamma)

    Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?

    Eftersom vi bor i Sthlmsområdet och det krävs 15% som minsta kontantinsats räknar vi på att bidra med 300 tkr till varje barn. Det är några år bort än så förhoppningsvis kanske dom också kommer hinna extrajobba lite eller kanske så använder vi ev. studielån för att spara aktier/fonder för att göra det ännu lättare att få sitt första boende.

    Vad har ni andra för taktik?

  • Svar på tråden Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?
  • Anonym (s)

    Nice att man inte måste bo i Stockholm. Då kan man köpa en nyrenoverad lägenhet och ändå ha pengar över för det som ni lägger på kontantinsats. Känns som att många kommer förlora väldigt mycket pengar om man skulle börja bygga billiga lägenheter i Stockholm. 

  • Anonym (Inte stockholmare)
    PH76 skrev 2020-11-17 14:11:18 följande:

    Vi kommer att bli tvungna att hjälpa till med handpenningen, var ska de annars bo? Vi bor i Stockholm.


    Jaa... var ska de annars bo? De som är uppvuxna på landet och i mindre orter runt om i Sverige har i decennier fått höra att man minsann får flytta dit jobb finns. Kanske stockholmare borde börja inse att man också kan flytta dit bostäder finns. Speciellt som att man kan arbeta på distans.
  • Anonym (Biobonus)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-18 19:21:10 följande:

    Nej, det fick vi inte men lägenheterna finns och är man uthållig och smart kommer man dit det är inte som att man måste köpa en lägenhet.

    Varför skulle det vara en särskild bedrift att få en lägenhet vid T- banan? T- banan är inte bara centrala Stockholm utan Norsborg, Rågsved, Fittja, Akalla, Husby, Rinkeby mmDet är såklart inte det första man får men vissa här verkar tro att man antigen måste äga eller bo i andrahand resten av livet.Klart man inte sitter och väntar jag menar bara att det finns fler tillfällen i livet att köpa en bostadsrätt än när man är 18-20 år.

    Kan man bara tänka sig ett förstahandskontrakt eller bostadsrätt är man väldigt bortskämd och kräsen.


    Jag hjälper gärna mina barn att inte bo i Norsborg, Fittja eller Akalla/Husby (där har jag själv bott).

    Att ta sig in i den sk bostadssvängen tidigt i Stockholm ökar ens chanser att bo till en dräglig kostnad.

    Att försöka undvika andrahandsmarknaden är inte att vara bortskämd, det är att vara ekonomiskt medveten. Till samma kostnad kan du amortera = betala till dig själv och investera i en värdeökning. Att få ett förstahandskontrakt (lagligt) är näst inpå omöjligt, om man inte känner någon privat hyresvärd.
  • Anonym (beror på så mycket....)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-18 15:49:34 följande:

    Jag vet inte vad ni räknar som stort, pyttelitet och svindyrt det är olika för alla. Jag och mina syskon bor alla i Stockholm. Min syster betalar 3500 i månaden för en etta på 25 kvadrat, min bror 4500 för 40 kvadrat och jag 5000 för 50 kvadrat med trädgård. Jag tycker inte det är en orimlig hyra.


    Grattis att ni lyckats. Det är ju dock inte vanligtvis så. Det vet ju du också.

    Kollade lite snabbt på Bostad Stockholm och den billigaste lägenheten just nu var en etta på 33kvm i Stureby. Hyra 3800. Genomsnittlig kötid för liknande bostad i området: 10-12 år. Det har ju verkligen en 20-åring....

    I min kommun, kranskommun, ligger kötiden i vårt kommunala bolag på en lägenhet i "slumområdet" på över 10 år (om man inte redan bor deras bostäder, då får man dubbla poäng per dsg i kön). Nybyggen i kommunen, det man kanske har möjlighet att få, ligger på 10 000kr/månad och uppåt för en liten tvåa på 45kvm. Men då finns det ju ett inkomstkrav kopplat också, gärna på att årsinkomsten ska vara 3-4 ggr årshyran. Också lätt för en ungdom....
  • PH76
    Anonym (Inte stockholmare) skrev 2020-11-18 20:46:02 följande:
    Jaa... var ska de annars bo? De som är uppvuxna på landet och i mindre orter runt om i Sverige har i decennier fått höra att man minsann får flytta dit jobb finns. Kanske stockholmare borde börja inse att man också kan flytta dit bostäder finns. Speciellt som att man kan arbeta på distans.
    Sant... Eller så hjälper vi dem bara...
  • Anonym (beror på så mycket....)
    Anonym (G) skrev 2020-11-18 19:32:44 följande:

    Tråden handlar om ungdomar.

    Min kommentar om T-banan handlar mer om hur man definierar Stockholm. Är Farsta Stockholm? Jakobsberg? Märsta?


    Farsta tillhör Stockholms kommun. Alltså är det Stockholm.

    Jakan och Märsta ligger i kranskommuner. Liksom Norsborg tex. Samma som Nacka, Solna, Sumpan, Tyresö etc. Men även där är det långa köer. En vän lyckades få en ungdomsetta i Upplands-Väsby strax innan hon fyllde 25... då hade hon stått i kö sen 18 tror jag och sökt varenda ungdomslägenhet hon kunde sen dess. Det är ju inte lågt tryck ens på dem.
  • Anonym (s)
    PH76 skrev 2020-11-18 21:39:38 följande:
    Sant... Eller så hjälper vi dem bara...
    Du menar skämmer bort dom. Det kan vara nyttigt för dom att åka bort och jobba ett tag och själv spara pengar till lägenhet.
  • Anonym (G)
    Anonym (s) skrev 2020-11-18 21:53:05 följande:

    Du menar skämmer bort dom. Det kan vara nyttigt för dom att åka bort och jobba ett tag och själv spara pengar till lägenhet.


    I de allra flesta fall handlar det om en kombination. Extrajobb, eget sparande och föräldrar som hjälper till.

    Även om man som i TS fall hjälper till med 300.000kr är det en liten bit på väg utan att vara revolutionerande på något sätt.
  • Anonym (Moneypenny)
    Jordgubbsnäsa skrev 2020-11-18 20:12:32 följande:
    Nu vet jag inte var ni bor, men enbart en hög lön är ju typiskt sett inte tillräckligt för att få ihop en kontantinsats till en bostad i ett attraktivt område om man nu inte sparar jättelänge förstås. För de flesta så kallade höglöneyrken blir det ju inte heller på många år någon jättelön ens med en god löneutveckling. Så toppen att ni har höga förhoppningar på era barn men det kan kanske ändå bli tufft för för dem att få ihop till en kontantinsats, om det nu är i ett bättre område de vill bo (vilket ju också ofta är där höglöneyrkena finns). Så det ena behöver väl inte utesluta det andra tänker jag? Ens barn blir väl ingen slacker bara för att det får lite pengar? Nej, jag tycker att det mest låter som att ni är lite ?ekonomiskt sinnade?. För ni menar väl inte på allvar att ni skulle ta en ?bra? ränta för ett kortfristigt lån till era egna barn när ni uppenbarligen verkar ha pengar?
    Nu är det ju rätt ointressant var vi föräldrar bor, det intressata är ju var barnen vill slå sig ner när de är klara med sina utbildningar. När de blev myndiga fick de själva disponera det arv deras farfar lämnat dem. Det var ett förhållandevis väl tilltaget arv och ingen av dem behöver ta studielån, utnyttjar bara studiebidraget när det är möjligt, för de jobbar en del vid sidan av sidan av studierna på loven. Så nej, vi tänker inte finansiera deras framtida boende om det inte blir en direkt "kris". 
    Och du behöver inte oroa dig - jag är inte så girig att jag vill ha god ränta på ett lån till ett av mina barn. Det är hen själv, som jag vet har sådana principer vad gäller ekonomi, att hen skulle propsa på att snabbt återbetala ett ev lån + ränta.
    Men situationen lär nog inte uppstå alls!
  • PH76
    Anonym (s) skrev 2020-11-18 21:53:05 följande:
    Du menar skämmer bort dom. Det kan vara nyttigt för dom att åka bort och jobba ett tag och själv spara pengar till lägenhet.
    Då ser jag hellre att de åker utomlands för att plugga ett antal år istället.
Svar på tråden Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?