• Anonym (Vego)

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Möjligtvis inbillar jag mig bara, men jag har en känsla av att mina svärföräldrar tycker det är besvärligt att bjuda på middag för att jag är vegetarian.

    Jag har ätit vegetarisk kost så gott som hela livet, över 30 år iallafall. En del av er vet säkert hur litet sortiment det fanns då jämfört med nu?

    Idag finns det så gott som alternativ till alla kötträtter.

    Varenda gång jag träffar eller pratar med mina svärföräldrar så tar de upp min kost med antydan om hur jobbigt jag har det och så kräsen jag är.

    Jag erbjuder alltid att ta med egen mat. Mestadels för att, ja nu kommer lite gnäll, att de inte rengör sina stekjärn mer än med papper, dels för att de gärna äter friterat med olja som blandats med både grönsaker och animaliskt, men även för att alla vegetariska produkter är olika och jag föredrar vissa märke före andra.

    De propsar på att ändå laga mat och jag blir så illamående när jag äter så jag äter väldigt lite. Jag är även rädd att bli dålig i magen eftersom jag inte är van vid animaliska produkter.

    Hur kan man lösa en sån här sista utan att hamna i kläm eller verka otrevlig/ otacksam?

    Jag upplever som sagt att de verkar tycka det är besvärligt eller irriterande på nått sätt.. :(

  • Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?
  • sextiotalist
    Catriarch skrev 2021-07-31 17:24:40 följande:

    Några recept som jag brukar köra med:

    "Bouef" bourguignon med långkokt sojaprotein, karamelliserad scharlottenlök och färska skogschampinjoner

    Linsgryta på saffran och fänkål med en skvätt vitt vin och vitlöksröra. Serveras med surdegsbröd.

    Quornfilé marinerad i honung och vitlök med valfri potatisrätt, oftast ugnsbakad eller i form av smördegsinbakade rosor med färskost, varm sås på grädde, tomat och en skvätt whisky.

    Glacerade "baby back ribs", gjorda på Oumph-filéer och tofu, marinerade i två dygn och karamelliserade i panna innan de får gosa till sig i ugnen eller på grillen. Blir svingott på seitan men jag är för lat för att orka göra det.

    Halloumiburgare på rostat surdegsbröd med picklad rödlök, tomat, hemmaslagen rökig mayo och tryffelchips.

    Pizza bianco med vitlöksolja, getost, en skvätt honung, rökt mandel, rödlök och timjan. Passar utmärkt som förrätt om man är på det humöret.

    Vill man ha det helt vegetariskt (ifall det skulle komma en vegan på middag, exempelvis) så är det bara att byta ut ostsorterna, honungen och Quornfiléerna till ägg och mjölkfria alternativ. Halloumiburgaren kan dessutom med fördel bytas ut till skivad aubergine, panerad i panko, örter och parmesan (vegetarisk eller animalisk!). De allra flesta vegetarianer är ju dock lakto-ovo så jag valde att skriva med hur jag oftast gör. Tre av recepten är helt vegetariska från början. :)


    Får jag vara riktigt ärlig. Inget jag skulle uppskatta att äta.

    Picklad lök petar jag alltid bort, honung avskyr jag, baljväxter och nötter tål jag inte.

    Så du förstår att det inte är lätt
  • Anonym (F)
    Catriarch skrev 2021-07-31 17:24:40 följande:

    Några recept som jag brukar köra med:

    "Bouef" bourguignon med långkokt sojaprotein, karamelliserad scharlottenlök och färska skogschampinjoner

    Linsgryta på saffran och fänkål med en skvätt vitt vin och vitlöksröra. Serveras med surdegsbröd.

    Quornfilé marinerad i honung och vitlök med valfri potatisrätt, oftast ugnsbakad eller i form av smördegsinbakade rosor med färskost, varm sås på grädde, tomat och en skvätt whisky.

    Glacerade "baby back ribs", gjorda på Oumph-filéer och tofu, marinerade i två dygn och karamelliserade i panna innan de får gosa till sig i ugnen eller på grillen. Blir svingott på seitan men jag är för lat för att orka göra det.

    Halloumiburgare på rostat surdegsbröd med picklad rödlök, tomat, hemmaslagen rökig mayo och tryffelchips.

    Pizza bianco med vitlöksolja, getost, en skvätt honung, rökt mandel, rödlök och timjan. Passar utmärkt som förrätt om man är på det humöret.

    Vill man ha det helt vegetariskt (ifall det skulle komma en vegan på middag, exempelvis) så är det bara att byta ut ostsorterna, honungen och Quornfiléerna till ägg och mjölkfria alternativ. Halloumiburgaren kan dessutom med fördel bytas ut till skivad aubergine, panerad i panko, örter och parmesan (vegetarisk eller animalisk!). De allra flesta vegetarianer är ju dock lakto-ovo så jag valde att skriva med hur jag oftast gör. Tre av recepten är helt vegetariska från början. :)


    Vilket av detta tror du passar bäst i TS svärisar fall när det är 20 personer inkl barn? Eller är det andra alternativ då?
  • Catriarch
    sextiotalist skrev 2021-07-31 17:58:04 följande:

    Får jag vara riktigt ärlig. Inget jag skulle uppskatta att äta.

    Picklad lök petar jag alltid bort, honung avskyr jag, baljväxter och nötter tål jag inte.

    Så du förstår att det inte är lätt


    Det är inte lätt att bjuda på vegetarisk mat för att du inte gillar/tål några av de rätterna jag brukar laga på middagsbjudningar? Märkligt resonemang.
  • Catriarch
    Anonym (F) skrev 2021-07-31 18:07:12 följande:

    Vilket av detta tror du passar bäst i TS svärisar fall när det är 20 personer inkl barn? Eller är det andra alternativ då?


    Det beror la helt på vilka det är som kommer och deras preferenser/allergier. Jag känner inte OPs släkt så det kan jag inte uttala mig om. Om jag visste att 20 personer med barn skulle äta middag hos mig hade jag frågat om sådant i förväg. Hade det varit 20 främmande personer så skulle jag spontant skulle jag nog köra på linsgrytan då den har milda smaker som barn generellt tycker om och är förhållandevis billig och snabb att tillaga.
  • Anonym (Urk)

    Jag är inget fan av vegetariskt. Håller med sextiotalist om förslagen ovan. Tror inte jag skulle äta nån av dem. Äter inte får/getost och det har en tendens att dyka upp i allt hos makens vegetarian-kusin. Alltid hungrig efter ett besök hos dem. Självklart petar jag i mig av det jag kan men mätt och tillfredsställd är jag ej.

  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-07-31 17:58:04 följande:

    Får jag vara riktigt ärlig. Inget jag skulle uppskatta att äta.

    Picklad lök petar jag alltid bort, honung avskyr jag, baljväxter och nötter tål jag inte.

    Så du förstår att det inte är lätt


    Du tyckte väl att ts var krävande och kräsen? Det verkar du ju också vara i sådana fall?
    Shit for brains k + E
  • sextiotalist
    Pope Joan II skrev 2021-07-31 18:22:18 följande:

    Du tyckte väl att ts var krävande och kräsen? Det verkar du ju också vara i sådana fall?


    Ja, men det skrev jag tidigt också i tråden.

    Skillnaden är att jag inte förväntar mig att andra ska anpassa sig efter mig och jag petar undan.

    Så länge jag inte tvingas i maten så är det ok
  • sextiotalist
    Anonym (Urk) skrev 2021-07-31 18:19:53 följande:

    Jag är inget fan av vegetariskt. Håller med sextiotalist om förslagen ovan. Tror inte jag skulle äta nån av dem. Äter inte får/getost och det har en tendens att dyka upp i allt hos makens vegetarian-kusin. Alltid hungrig efter ett besök hos dem. Självklart petar jag i mig av det jag kan men mätt och tillfredsställd är jag ej.


    Jag brukar ofta äta innan hemma om jag är det minsta osäker på om jag kan äta det serveras
  • Anonym (Köttälskare)

    Jag skulle också tycka att det vore jobbigt eftersom jag inte kan några vegetariska recept, men du kan ju föreslå att ni lagar maten ihop så kan du laga den vegetariska maten. Eller ge tips på enkla vegetariska rätter.

  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-07-31 18:47:29 följande:

    Ja, men det skrev jag tidigt också i tråden.

    Skillnaden är att jag inte förväntar mig att andra ska anpassa sig efter mig och jag petar undan.

    Så länge jag inte tvingas i maten så är det ok


    Då begriper jag ännu mindre av din invändning rörande Catriarchs meny. Att någon skulle tvinga i vuxna människor mat håller jag för osannolikt.
    Shit for brains k + E
Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?