• Anonym (Vego)

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Möjligtvis inbillar jag mig bara, men jag har en känsla av att mina svärföräldrar tycker det är besvärligt att bjuda på middag för att jag är vegetarian.

    Jag har ätit vegetarisk kost så gott som hela livet, över 30 år iallafall. En del av er vet säkert hur litet sortiment det fanns då jämfört med nu?

    Idag finns det så gott som alternativ till alla kötträtter.

    Varenda gång jag träffar eller pratar med mina svärföräldrar så tar de upp min kost med antydan om hur jobbigt jag har det och så kräsen jag är.

    Jag erbjuder alltid att ta med egen mat. Mestadels för att, ja nu kommer lite gnäll, att de inte rengör sina stekjärn mer än med papper, dels för att de gärna äter friterat med olja som blandats med både grönsaker och animaliskt, men även för att alla vegetariska produkter är olika och jag föredrar vissa märke före andra.

    De propsar på att ändå laga mat och jag blir så illamående när jag äter så jag äter väldigt lite. Jag är även rädd att bli dålig i magen eftersom jag inte är van vid animaliska produkter.

    Hur kan man lösa en sån här sista utan att hamna i kläm eller verka otrevlig/ otacksam?

    Jag upplever som sagt att de verkar tycka det är besvärligt eller irriterande på nått sätt.. :(

  • Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?
  • Anonym (Urk)

    sextiotalist, jag med ibland eller så går vi hem tidigare istället. Oftast tycker jag om det som serveras, inga allergier men jag har vissa grejer som bara inte går ner.

  • sextiotalist
    Pope Joan II skrev 2021-07-31 19:00:14 följande:

    Då begriper jag ännu mindre av din invändning rörande Catriarchs meny. Att någon skulle tvinga i vuxna människor mat håller jag för osannolikt.


    Det var mer att påvisa att det inte är så lätt att servera mat alla gånger (speciellt för oss kräsna eller speciella matpreferenser). Så ts och jag får liksom acceptera att vi är besvärliga.
  • Tow2Mater
    Catriarch skrev 2021-07-31 17:24:40 följande:

    Några recept som jag brukar köra med:

    "Bouef" bourguignon med långkokt sojaprotein, karamelliserad scharlottenlök och färska skogschampinjoner

    Linsgryta på saffran och fänkål med en skvätt vitt vin och vitlöksröra. Serveras med surdegsbröd.

    Quornfilé marinerad i honung och vitlök med valfri potatisrätt, oftast ugnsbakad eller i form av smördegsinbakade rosor med färskost, varm sås på grädde, tomat och en skvätt whisky.

    Glacerade "baby back ribs", gjorda på Oumph-filéer och tofu, marinerade i två dygn och karamelliserade i panna innan de får gosa till sig i ugnen eller på grillen. Blir svingott på seitan men jag är för lat för att orka göra det.

    Halloumiburgare på rostat surdegsbröd med picklad rödlök, tomat, hemmaslagen rökig mayo och tryffelchips.

    Pizza bianco med vitlöksolja, getost, en skvätt honung, rökt mandel, rödlök och timjan. Passar utmärkt som förrätt om man är på det humöret.

    Vill man ha det helt vegetariskt (ifall det skulle komma en vegan på middag, exempelvis) så är det bara att byta ut ostsorterna, honungen och Quornfiléerna till ägg och mjölkfria alternativ. Halloumiburgaren kan dessutom med fördel bytas ut till skivad aubergine, panerad i panko, örter och parmesan (vegetarisk eller animalisk!). De allra flesta vegetarianer är ju dock lakto-ovo så jag valde att skriva med hur jag oftast gör. Tre av recepten är helt vegetariska från början. :)


    Ok. Vi tanker kanske lite olika; burgare, pizza och ribs ar inget festligt hos oss, vi kanske ater det for ofta. Linsgryta skulle jag jamfora med chiliconcarne, sa samma dar. Skogssvamp later ju lite lyxigt, det kan jag halla med om.
  • Anonym (Julia)
    Catriarch skrev 2021-07-31 17:24:40 följande:

    Några recept som jag brukar köra med:

    "Bouef" bourguignon med långkokt sojaprotein, karamelliserad scharlottenlök och färska skogschampinjoner

    Linsgryta på saffran och fänkål med en skvätt vitt vin och vitlöksröra. Serveras med surdegsbröd.

    Quornfilé marinerad i honung och vitlök med valfri potatisrätt, oftast ugnsbakad eller i form av smördegsinbakade rosor med färskost, varm sås på grädde, tomat och en skvätt whisky.

    Glacerade "baby back ribs", gjorda på Oumph-filéer och tofu, marinerade i två dygn och karamelliserade i panna innan de får gosa till sig i ugnen eller på grillen. Blir svingott på seitan men jag är för lat för att orka göra det.

    Halloumiburgare på rostat surdegsbröd med picklad rödlök, tomat, hemmaslagen rökig mayo och tryffelchips.

    Pizza bianco med vitlöksolja, getost, en skvätt honung, rökt mandel, rödlök och timjan. Passar utmärkt som förrätt om man är på det humöret.

    Vill man ha det helt vegetariskt (ifall det skulle komma en vegan på middag, exempelvis) så är det bara att byta ut ostsorterna, honungen och Quornfiléerna till ägg och mjölkfria alternativ. Halloumiburgaren kan dessutom med fördel bytas ut till skivad aubergine, panerad i panko, örter och parmesan (vegetarisk eller animalisk!). De allra flesta vegetarianer är ju dock lakto-ovo så jag valde att skriva med hur jag oftast gör. Tre av recepten är helt vegetariska från början. :)


    Tror du på allvar att en typ 70-åring som lagat vanlig kött-och-potatis-mat de senaste 50 åren, och som inte förstår varför vegetarianen inte vill äta grönsaker som stekts tillsammans med köttet, utan besvär ställer sig och fixar någon av de här rätterna till typ 20 personer.

    Det skulle vara den vita pizzan i så fall. Övriga rätter innehåller varor som personen i fråga förmodligen aldrig någonsin har hanterat.

    Släkten i fråga ses dessutom ofta över en middag varför värden skulle behöva lära sig inte bara en utan flera nya rätter, och allt detta på grund av en enda gäst. Hör du inte hur orimligt det är att som gäst kräva det?
  • Anonym (Livia)
    Anonym (Köttälskare) skrev 2021-07-31 18:57:49 följande:

    Jag skulle också tycka att det vore jobbigt eftersom jag inte kan några vegetariska recept, men du kan ju föreslå att ni lagar maten ihop så kan du laga den vegetariska maten. Eller ge tips på enkla vegetariska rätter.


    Om du kan lite grundläggande matlagning kan jag nog garantera att du även kan några vegetariska recept. Kanske inte middagsmat, men bara en sån sak som pannkaka är ju vegetariskt. Andra enkla saker att göra är ju en grönsakspaj eller soppa (t.ex. potatis och purjolök eller tomat). Soppan kan ju även väldigt enkel göras vegansk om man inte använder grädde, smör eller liknande. Vegetariskt behöver inte vara krångligt eller vara någon slags konstig mat som ingen annars äter. 
  • Anonym (Julia)
    Anonym (Livia) skrev 2021-08-01 00:14:21 följande:

    Om du kan lite grundläggande matlagning kan jag nog garantera att du även kan några vegetariska recept. Kanske inte middagsmat, men bara en sån sak som pannkaka är ju vegetariskt. Andra enkla saker att göra är ju en grönsakspaj eller soppa (t.ex. potatis och purjolök eller tomat). Soppan kan ju även väldigt enkel göras vegansk om man inte använder grädde, smör eller liknande. Vegetariskt behöver inte vara krångligt eller vara någon slags konstig mat som ingen annars äter. 


    Fast det där är ju knappast mat man vill servera på en större middagsbjudning. (I övrigt håller jag med!)
  • Anonym (Linn)

    Som jag förstår det är TS svärföräldrar i 75-80 årsåldern. Att de då ska lära sig linsgryta och hemmaslagen bea med blablabla för att 1 person av 20 är vegetarian är att be om alldeles för mycket.

    Det handlar om kulturkrockar mellan generationer. Svärföräldrarna har växt upp i en tid när alla åt kött och potatis. I princip ingen var vegetarian, vegan, laktosintolerant, glutenintolerant. De är också uppväxta med att när man bjuder på mat så bjuder man på kött för det är "dyrt och fint". Att bjuda på bara grönsaker fanns inte. Det skulle närmast ses som fattigt, att man inte ville eller hade råd att bjuda på kött.

    TS får ta med egen mat och även ta med så det finns till fler. Hon får väl ursäkta sig med lite glimten i ögat att hon är "besvärlig" och säga att hon fixar sin egen mat så de kan koncentrera sig på de 19 andra personerna som kommer.

    Tycker det är jäkligt strongt av svärisarna att bjuda så många människor såpass ofta. Varför lägga sten på börda då?

  • Anonym (ab)
    Anonym (Vego) skrev 2021-07-30 19:35:59 följande:

    Jag har andra kroniska sjukdomar också som är en stor del till varför jag uteslutit kött. Det hade inte varit en vit lögn. Men de propsar ändå.


    de kan propsa, det tvingar dig inte att "lyda". själv hade jag släktingar som i missriktad välvilja menade att mina allergiska barn väl kunda få smaka på lite av tårta etc, bekant som efter att ha sagt att jag inte skulle ta med mat själv till ena barnet hade lagt ost i maten och mellan bekymrad o förorättad ville peta bort den för då skulle väl barnet kunna äta. Man säger ett vänligt nej helt enkelt, precis som jag säger "nej tack, jag tar gärna ett glas vatten, när det bjuds vin som jag inte gillar. Du behöver eller bör inte detaljförklara eller argumentera om det propsas vidare. "Jättesnällt att du erbjuder men jag tar hellre med mat som jag redan vet funkar, är onödigt att chansa och riskera magbesvär." "nej, som jag sade så tar jag med mat, laga inget till mig den här gången." En värd vill känna sig generös och kan känna sig lite besviken men att äta sådant du inte är säker på för att du är rädd för deras missnöje är bara dumt.

    Själv gör jag tvärtom mot din svärmor. En svägerska är vegan. När svågern talar om vegansk mat när de vill hälsa på (och vegetariskt till honom som äter kött men undviker det i sällskap med henne) ber jag honom vanligen ta med mat själv. Allergier i familjen omöjliggör att göra veganskt eller ovo-laktovegetariskt till alla ens om jag skulle vilja. Visst kan jag steka upp lite grönsaker separat men utan protein blir det påvert. Visst känns det lite ogint men jag har inte ork med mer specialkost än vi redan har. (vid kalas vi bjuder till löser vi speciaskost men inte i vardagslag). Att svågern, som äter fisk o kött när han kommer själv, skulle ha vegetariskt (med ägg o mjölk som vi sällan har hemma) för att inte äta kött när sambon är med är inget jag ens är motiverad att lägga arbete på.
  • Aniiee

    Ibland när jag läser sånna här trådar känner jag bara hur norrlänningen i mig kryper fram. Tänk er rejält brett Pitemål, som Lennart Jähkel när han brer på ordentligt, typ i Pistvakt.

    "Varför ska han göra't så krångligt för? Dä' ä' barä å ös på med na rejäl sån däringa potatisschallad. Eller na potatisgratäng, sånt äter ju alla. Ska han nödvändigt var vegetarisk, va men använd fejk-mjölk, då, det går vä an. Sen kan dom allihop bare få välj fritt av na grillat. Gör en bricka mä korv och kyckling och kotletter och anne fint. Och vill nån ha nå vegetariskt, ja då får en väl kasta på nå sån där grillost då. Eller sån där tåfå eller va det heter. Dä ordnar säj det dära, en får bare vare lite ombytlig och int tänk för mycket på principer."


    We need to take the wrong steps sometimes to find the right path.
  • Anonym (Livia)
    Anonym (Julia) skrev 2021-08-01 00:26:42 följande:
    Fast det där är ju knappast mat man vill servera på en större middagsbjudning. (I övrigt håller jag med!)
    Varför inte? Personligen tycker jag att det är väldigt praktiskt att bara behöva göra EN rätt + nåt tilltugg som sallad eller bröd, istället för flera rätter (t.ex. en kötträtt + en potatisrätt etc). Gör man mat till många kommer man ju behöva göra mycket mat oavsett. 
Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?