• Anonym (Vego)

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Möjligtvis inbillar jag mig bara, men jag har en känsla av att mina svärföräldrar tycker det är besvärligt att bjuda på middag för att jag är vegetarian.

    Jag har ätit vegetarisk kost så gott som hela livet, över 30 år iallafall. En del av er vet säkert hur litet sortiment det fanns då jämfört med nu?

    Idag finns det så gott som alternativ till alla kötträtter.

    Varenda gång jag träffar eller pratar med mina svärföräldrar så tar de upp min kost med antydan om hur jobbigt jag har det och så kräsen jag är.

    Jag erbjuder alltid att ta med egen mat. Mestadels för att, ja nu kommer lite gnäll, att de inte rengör sina stekjärn mer än med papper, dels för att de gärna äter friterat med olja som blandats med både grönsaker och animaliskt, men även för att alla vegetariska produkter är olika och jag föredrar vissa märke före andra.

    De propsar på att ändå laga mat och jag blir så illamående när jag äter så jag äter väldigt lite. Jag är även rädd att bli dålig i magen eftersom jag inte är van vid animaliska produkter.

    Hur kan man lösa en sån här sista utan att hamna i kläm eller verka otrevlig/ otacksam?

    Jag upplever som sagt att de verkar tycka det är besvärligt eller irriterande på nått sätt.. :(

  • Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?
  • Anonym (Vego)

    Hejsan!

    Mitt inlägg jag nyss skrev försvann.. så typiskt.

    Jag vill pausa diskussionen här!

    Jag har inga synpunkter på hur folk rengör sina stekjärn. Det är upp till var och en. Jag har inte lagt några värderingar i det alls. Berättade bara hur de gjorde. Däremot blir jag illamående och riskerar ont i magen om jag äter animaliska produkter.

    Det låter som att jag ska fortsätta som tidigare på er.

    Bra tips med bönsallad, eller matigare sallad. Det ska jag testa på söndag när vi ska dit nästa gång. Tveksamt om någon kommer vilja smaka dock. De ser grönsaker som giftiga.

    Mina svärföräldrar lagar säkert jätte god mat om man äter den typen av kost. De är närmre 75-80år men ändå ?moderna? i sin matlagning. De lagar ofta mat som ska passa till barnbarn och då blir det mat helt utan grönsaker. Typ spagetti och köttfärssås, kycklingklubbor, lasagne, Nuggets och sånt där som man kan ersätta med vegetarisk alternativ men det tar emot att äta de flottiga tillbehören som blandats med animaliskt.

    Jag skulle självklart aldrig kritisera eller kommentera deras matlagning, även om de köpt aubergine sill som jag ska äta med pommes.

    Mina föräldrar är vana så de har alltid eget stekjärn till min mat, och alltid grönsaksbuljong i såser så att alla kan äta tillbehören. Där får jag klassisk mat (sås och potatis och kött generationen) utan att det märks att jag äter annat. Min gryta eller vad det är ser likadan ut och är kryddad på samma vis. Precis så jag lagar hemma med så att sambon kan äta sitt kött.

    Jag önskar att jag kunde förmedla eller föreslå något liknande men vill som sagt inte göra detta till något onödigt stort om det mest är jag som inbillar mig.

  • Anonym (K)

    ?jag föredrar vissa märke före andra?

    Det hälper inte direkt att du verkar vara kräsen också , inte bara vegetarian.

  • Anonym (Vego)
    Anonym (K) skrev 2021-07-30 09:45:57 följande:

    ?jag föredrar vissa märke före andra?

    Det hälper inte direkt att du verkar vara kräsen också , inte bara vegetarian.


    Är inte det normalt? Det har väl inte med att man är vegetarian att göra? Äter du alla märken och livsmedel eller är du också kräsen?

    En del gillar Arla, en del gillar Dafgård, en del Felix osv.

    Quorn är godare än tex tofu-produkter.

    Äter man specialmat så får man visst inte vara kräsen, man ska äta allt som serveras oavsett om det är ett livsmedel man inte är förtjust i.

    Däremot behöver man inte kommentera det, vilket jag inte gör. Min sambo vet inte ens vad jag tycker, men här kan jag blotta mig utan att de vet vem jag är.
  • Törstiga tuppen

    De upplever dig som oförskämd eftersom de lagar specialmat till dig som du sedan ratar. Om du ätit och varit glad över ansträngningen, hade det varit annorlunda.

  • Anonym (Vego)
    Törstiga tuppen skrev 2021-07-30 10:05:47 följande:

    De upplever dig som oförskämd eftersom de lagar specialmat till dig som du sedan ratar. Om du ätit och varit glad över ansträngningen, hade det varit annorlunda.


    Tro mig, hade det gått så hade jag vräkt i mig.

    Tänk dig själv att äta pommes med sill... med ketchup som tillbehör..

    Säger jag att mmmm vad gott, tack. Så ljuger jag och vem som helst borde fatta att pommes och aubergine sill inte är någon exceptionell middag. Säger jag ingenting så undrar de vad jag tyckte ändå. Jag får alltid försöka ge ett neutralt svar och prata bort det.

    Typ:

    - tack det var väldigt god smak på såsen i aubergine sillen. Jag har aldrig smakat denna tidigare. Och sen byter ämne.

    Vad föreslår du att jag gör?
  • Anonym (pannbiff)
    Anonym (Vego) skrev 2021-07-29 16:47:39 följande:
    Jag upplever som sagt att de verkar tycka det är besvärligt eller irriterande på nått sätt.. :(
    No shit! Det menar du inte?!

    Deras stekpannor duger inte och du kräver särskilda märken för att "inte må dåligt". Vad är näste steg? Egna bestick och egen tallrik som inte blivit "nedsmutsat" med kött tidigare?

    Det du ska göra är att äta och säga "tack för maten".

    De lagar mat åt dig och du tycker inte att den duger. Svårare än så är inte saken.

    Det har inte ett dugg med att du är vegetarian att göra. Hade du gnölat över deras stekta fläsk med löksås hade det varit exakt samma sak.
  • Anonym (K)
    Anonym (Vego) skrev 2021-07-30 10:00:23 följande:

    Är inte det normalt? Det har väl inte med att man är vegetarian att göra? Äter du alla märken och livsmedel eller är du också kräsen?

    En del gillar Arla, en del gillar Dafgård, en del Felix osv.

    Quorn är godare än tex tofu-produkter.

    Äter man specialmat så får man visst inte vara kräsen, man ska äta allt som serveras oavsett om det är ett livsmedel man inte är förtjust i.

    Däremot behöver man inte kommentera det, vilket jag inte gör. Min sambo vet inte ens vad jag tycker, men här kan jag blotta mig utan att de vet vem jag är.


    Nej , utan är man gäst så får man visst inte vara kräsen, man ska äta nästan allt som serveras oavsett om det är ett livsmedel man inte är förtjust i.

    Är man allergisk, vegetarian, religiös , mår dålig av någonting är en sak , att det måste bjudas på just favoritmärket är en annan.
  • sextiotalist
    Anonym (Vego) skrev 2021-07-30 09:23:49 följande:

    Hejsan!

    Mitt inlägg jag nyss skrev försvann.. så typiskt.

    Jag vill pausa diskussionen här!

    Jag har inga synpunkter på hur folk rengör sina stekjärn. Det är upp till var och en. Jag har inte lagt några värderingar i det alls. Berättade bara hur de gjorde. Däremot blir jag illamående och riskerar ont i magen om jag äter animaliska produkter.

    Det låter som att jag ska fortsätta som tidigare på er.

    Bra tips med bönsallad, eller matigare sallad. Det ska jag testa på söndag när vi ska dit nästa gång. Tveksamt om någon kommer vilja smaka dock. De ser grönsaker som giftiga.

    Mina svärföräldrar lagar säkert jätte god mat om man äter den typen av kost. De är närmre 75-80år men ändå ?moderna? i sin matlagning. De lagar ofta mat som ska passa till barnbarn och då blir det mat helt utan grönsaker. Typ spagetti och köttfärssås, kycklingklubbor, lasagne, Nuggets och sånt där som man kan ersätta med vegetarisk alternativ men det tar emot att äta de flottiga tillbehören som blandats med animaliskt.

    Jag skulle självklart aldrig kritisera eller kommentera deras matlagning, även om de köpt aubergine sill som jag ska äta med pommes.

    Mina föräldrar är vana så de har alltid eget stekjärn till min mat, och alltid grönsaksbuljong i såser så att alla kan äta tillbehören. Där får jag klassisk mat (sås och potatis och kött generationen) utan att det märks att jag äter annat. Min gryta eller vad det är ser likadan ut och är kryddad på samma vis. Precis så jag lagar hemma med så att sambon kan äta sitt kött.

    Jag önskar att jag kunde förmedla eller föreslå något liknande men vrenill som sagt inte göra detta till något onödigt stort om det mest är jag som inbillar mig.


    Att förvänta sig att andra har speciella stekpannor, för att inte kontamitera din mat med animaliska substanser är bara för mycket faktiskt.

    Det blir stort eftersom du kräver/förväntar dig att allt ska kretsa kring dina matpreferenser.

    Jag personligen har inga problem med att se till att det finns något åt alla. Men att ha speciella pannor för att göra veganer nöjda, där går gränsen

    Och för övrigt så kan du inte pausa diskussionen
  • Anonym (Livia)

    Ja du.. Jag har själv varit vegetarian i ca 15 år så jag förstår dig. Jag skulle ärligt talat undvika äta allt flottigt som du känner att du riskerar må dåligt av. Sen skulle jag också ta upp det här med din sambo. Det är ju trots allt hens föräldrar det rör sig om. Kan din sambo prata med sina föräldrar om det här? Eller kanske att ni föreslår att ni bjuder på middag några gånger framöver för att de verkligen ska få se vad ni äter hemma? Eller att ni åtminstone kan lägga upp en plan för hur ni ska kunna tackla såna här situationer? 

  • Anonym (Livia)
    sextiotalist skrev 2021-07-30 10:23:49 följande:
    Att förvänta sig att andra har speciella stekpannor, för att inte kontamitera din mat med animaliska substanser är bara för mycket faktiskt.

    Det blir stort eftersom du kräver/förväntar dig att allt ska kretsa kring dina matpreferenser.

    Jag personligen har inga problem med att se till att det finns något åt alla. Men att ha speciella pannor för att göra veganer nöjda, där går gränsen

    Och för övrigt så kan du inte pausa diskussionen
    Nja, det är faktiskt inte ett dugg överdrivet att förvänta sig att den vegetariska rätten är vegetarisk. Skulle jag bli bjuden på grönsaker som tillagats tillsammans med kött skulle jag inte äta. Simple as that. 

    Jag kräver inte att en värd behöver ha helt separata pannor för kött och veg, speciellt om dom inte äter mycket vegetariskt själv. Men ska det stekas i samma panna hade jag föredragit att mitt stektes först. Skulle mitt vegetariska stekas precis efter kött hade jag nog inte ätit det heller.  
Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?