• Anonym (Vego)

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Möjligtvis inbillar jag mig bara, men jag har en känsla av att mina svärföräldrar tycker det är besvärligt att bjuda på middag för att jag är vegetarian.

    Jag har ätit vegetarisk kost så gott som hela livet, över 30 år iallafall. En del av er vet säkert hur litet sortiment det fanns då jämfört med nu?

    Idag finns det så gott som alternativ till alla kötträtter.

    Varenda gång jag träffar eller pratar med mina svärföräldrar så tar de upp min kost med antydan om hur jobbigt jag har det och så kräsen jag är.

    Jag erbjuder alltid att ta med egen mat. Mestadels för att, ja nu kommer lite gnäll, att de inte rengör sina stekjärn mer än med papper, dels för att de gärna äter friterat med olja som blandats med både grönsaker och animaliskt, men även för att alla vegetariska produkter är olika och jag föredrar vissa märke före andra.

    De propsar på att ändå laga mat och jag blir så illamående när jag äter så jag äter väldigt lite. Jag är även rädd att bli dålig i magen eftersom jag inte är van vid animaliska produkter.

    Hur kan man lösa en sån här sista utan att hamna i kläm eller verka otrevlig/ otacksam?

    Jag upplever som sagt att de verkar tycka det är besvärligt eller irriterande på nått sätt.. :(

  • Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?
  • Anonym (D)

    När det ska grillas ribs så rekommenderar jag att du tar med någon form av mat i folie som du kan äta istället för ribs. Har du din mat i aluminiumfolie slipper du problemet med att din mat blir kontaminerad. Kan ju också funka bra när det är något ugnsbakat kött i framtiden.

    Lycka till!

  • Anonym (Fax)

    Till att börja med, jag äter kött.

    För mej är det självklart att man inte bjuder en vegetarian på mat som tillagats i samma stekpanna eller frityrolja där man tillagar kött. Är det dessutom en familjemedlem som i ts fall så är det rent av ohövligt att göra så. Är det någon nära som har specialkost lär mej sej om hur det fungerar. Jag har en syster som är vegetarian, enda i våran stora familj som är det. Ingen av oss inklusive hennes släkt på makens sida skulle ens komma på tanken att ge henne mat som inte är rent vegetarisk. Det är inte särskilt svårt att hitta vegetariska alternativ. Och en liten extra stekpanna för användning till enbart vegetariska rätter kan man köpa för under 50-lappen på IKEA.

    Sen är det självklart inget man kan kräva att få. Och då gör man som ts och erbjuder sej att ta med egen mat.

  • Anonym (Fax)

    Ett trick som du kan använda dej av för att inte äta svärföräldrarnas mat är att säga att du utvecklat en allergi. Säg att din kropp slutat tillverka tillräcklig mängd med enzymer för att bryta ner animaliska produkter. Din kropp reagerar med kraftiga magsmärtor och feber om du får i dej Och tyvärr har det nu gått så så långt att det räcker med att äta mat som tillagats i samma grytor och kastruller. Säg att du varit hos läkare för detta och blivit avrådd att äta sån mat.

    Men naturligtvis vill du inte ställa till något extra besvär för svärföräldrarna med maten så du tar med själv.

    Jag vet, det är jäkligt dumt att man ens ska behöva ljuga om en sån här sak. Min veggo-syster brukar dra den här vita lögnen dom gånger hon blir bjuden till folk som inte kan eller vill laga vegetariskt. Min syster erbjuder sej alltid att ta med egen mat och gör det alltid till dom här personerna. För det är ju helt ok att inte kunna erbjuda annan kost. Man kan tycka att det borde vara bra så, men hon får alltid stå ut med en massa spydiga och nedlåtande kommentarer om sitt val att vara vegetarian. För att slippa dessa brukar hon dra allergikortet. Av någon anledning respekteras det bättre och hon slipper alla fåniga kommentarer om hur barnslig hon är och föreläsningar om varför man ska äta kött.

  • Anonym (ME)
    Anonym (Fax) skrev 2021-08-01 16:05:45 följande:

    Till att börja med, jag äter kött.

    För mej är det självklart att man inte bjuder en vegetarian på mat som tillagats i samma stekpanna eller frityrolja där man tillagar kött. Är det dessutom en familjemedlem som i ts fall så är det rent av ohövligt att göra så. Är det någon nära som har specialkost lär mej sej om hur det fungerar. Jag har en syster som är vegetarian, enda i våran stora familj som är det. Ingen av oss inklusive hennes släkt på makens sida skulle ens komma på tanken att ge henne mat som inte är rent vegetarisk. Det är inte särskilt svårt att hitta vegetariska alternativ. Och en liten extra stekpanna för användning till enbart vegetariska rätter kan man köpa för under 50-lappen på IKEA.

    Sen är det självklart inget man kan kräva att få. Och då gör man som ts och erbjuder sej att ta med egen mat.


    För mig som extremt sällan har en vegetarian på middag så är det verkligen inte självklart att ha stekpannor m.m. som aldrig nuddat kött. Är man så noga bör det ju gälla kastruller och skärbrädor också eftersom dagens stekpannor ofta har ytor som är lätta att rengöra. Däremot skulle jag aldrig använda en odiskad stekpanna. Eller återanvända olja m.m. Ang. skärbrädor har jag speciella för köttprodukter. Men eftersom jag inte är den enda i hushållet som använder köket så kan i alla skärbrädor någon gång ha haft en köttbit på sig.

    Så om vegetarianen/veganen hade den typen av krav hade den fått ta med sig egen mat. Men annars hade jag gjort mitt bästa att fixa mat som passade alla som kom. Och då brukar jag ändå göra både mjölkproteinallergiker och glutenintoleranta nöjda och där de inte mår dåligt dagen efter. I alla fall inte på grund av maten.

  • sextiotalist
    Anonym (Fax) skrev 2021-08-01 16:05:45 följande:

    Till att börja med, jag äter kött.

    För mej är det självklart att man inte bjuder en vegetarian på mat som tillagats i samma stekpanna eller frityrolja där man tillagar kött. Är det dessutom en familjemedlem som i ts fall så är det rent av ohövligt att göra så. Är det någon nära som har specialkost lär mej sej om hur det fungerar. Jag har en syster som är vegetarian, enda i våran stora familj som är det. Ingen av oss inklusive hennes släkt på makens sida skulle ens komma på tanken att ge henne mat som inte är rent vegetarisk. Det är inte särskilt svårt att hitta vegetariska alternativ. Och en liten extra stekpanna för aning till enbart vegetariska rätter kan man köpa för under 50-lappen på IKEA.

    Sen är det självklart inget man kan kräva att få. Och då gör man som ts och erbjuder sej att ta med egen mat.


    Skulle aldrig falla mig in att ha en stekpanna som endast är dedikerad till vegetabiliska produkter.

    Vi har tre stekpannor och redan fullt i skåpen.
  • Åsa
    Anonym (Vego) skrev 2021-08-01 11:06:03 följande:

    Hej och trevlig söndag på er allihopa!

    Jag pratade med min sambo igår om detta. Han var inte alls diskret utan tyckte att det var väl bara att säga hur jag vill ha det, ta med egen mat om jag vill eller äta det jag kan. Han trodde inte att de skulle bry sig alls. Eller ens tänkte på det.

    Jag kommer inte att kunna ta med min sallad som jag tänkt göra tyvärr för svärmor hade redan gjort en sa hon...

    Idag ska jag äta grillad majskolv, med pommes gissar jag. Och de ska äta ribs. Jag hoppas att vi kommer dit innan de hinner smörja ner den med grillolja.


    Men vill du vara offerkofta? Sluta krångla till det. Det verkar vara du som gör detta till ett problem. Ta med din sallad bara (nästa gång för nu är det väl överspelat). Att svärmor inte gör mat som du gillar och ibland inte ens tål vet du ju redan.
  • Åsa

    Vad gäller särskild stekpanna till vegetariskt skulle jag inte ha det lika lite som jag har dubbla uppsättningar matlagningskärl för mjölk o kött ifall det kommer gäster som bara äter koscher. Vårt kök är avpassat för oss som bor där, inte för varenda diet som finns. Men givetvis skulle jag inte sura eller hindra någon att ta med eget om detta gör att de inte vill/kan äta hos oss.

  • Anonym (Fax)
    Åsa skrev 2021-08-01 19:47:09 följande:

    Vad gäller särskild stekpanna till vegetariskt skulle jag inte ha det lika lite som jag har dubbla uppsättningar matlagningskärl för mjölk o kött ifall det kommer gäster som bara äter koscher. Vårt kök är avpassat för oss som bor där, inte för varenda diet som finns. Men givetvis skulle jag inte sura eller hindra någon att ta med eget om detta gör att de inte vill/kan äta hos oss.


    Såklart man inte anpassar sitt kök efter hela världens dieter. Vem har påstått att man ska det!?

    Men, har man en vegetarian i sin familj som man regelbundet umgås med och bjuder middag har man en sån stekpanna. Eller borde ha.
  • Anonym (Fax)
    sextiotalist skrev 2021-08-01 18:40:09 följande:

    Skulle aldrig falla mig in att ha en stekpanna som endast är dedikerad till vegetabiliska produkter.

    Vi har tre stekpannor och redan fullt i skåpen.


    Ingen tvingar dej. Ha vilka stekpannor du vill. För mej är det dock otänkbart att inte ha det när en i ens närmaste familj är vegetarian.
  • sextiotalist
    Anonym (Fax) skrev 2021-08-01 21:33:31 följande:

    Ingen tvingar dej. Ha vilka stekpannor du vill. För mej är det dock otänkbart att inte ha det när en i ens närmaste familj är vegetarian.


    Jag har vegetarianer i min närhet och ingen har ens förväntat sig att det skulle hållas med speciella kärl för dom. De lever dessutom med personer som äter allt. Så de förväntar sig ingen särbehandling.

    Fundamentalister har jag sluppit
Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?