• Anonym (Kök)

    Varför lagar ni inte mat från grunden?

    Jag förstår ärligt talat inte varför så många människor i dag hellre lever på hel- och halvfabrikat än att faktiskt ta sig tid att laga mat från grunden. Vi pratar hela tiden om hälsa, hållbarhet och kvalitet ? men i praktiken väljer fler och fler det absolut bekvämaste, billigaste och mest processade alternativet.


    Visst, tidsbrist används ofta som ursäkt. Men hur mycket tid sparar man egentligen på att slänga in en färdig pizza i ugnen jämfört med att göra en enkel pastarätt med grönsaker, vitlök och lite olivolja? Det handlar snarare om prioriteringar. Samma personer som säger att de "inte har tid att laga mat" sitter ofta timmar framför tv-serier, scrollar på sociala medier eller spelar mobilspel.


    Sedan har vi argumentet om pris. Många tror att färdigrätter är billigare ? men det är faktiskt ofta tvärtom. En kasse basvaror som ris, linser, potatis, grönsaker, ägg och kyckling räcker mycket längre och kostar mindre än en hög med frysrätter och påsar chips. Hel- och halvfabrikat ger kortvarig mättnad men inget riktigt näringsvärde, vilket i längden leder till både sämre hälsa och ökade sjukvårdskostnader.


    Och smaken? Vi har helt enkelt vant oss vid den artificiella "standardiserade" smaken från tillsatser, aromämnen och överdriven mängd salt. Det är sorgligt att många barn växer upp och tror att köttbullar alltid smakar som de i plastförpackningarna från frysdiskarna, när hemlagade köttbullar är något helt annat. Att koka en buljong själv, rosta egna grönsaker eller baka sitt eget bröd är en helt annan upplevelse ? men många har tappat bort den kulturen.


    Det handlar också om respekt för råvarorna. Förr i tiden tog man vara på hela djuret, man fermenterade, konserverade och lagade med kärlek. Idag slänger vi i oss pulvermos och korv stroganoff på färdig hackad "såsbas". Matkulturen har urholkats och ersatts av industriell massproduktion.


    Jag menar inte att man aldrig får ta en genväg eller köpa något färdigt ibland ? men när vardagen nästan helt bygger på hel- och halvfabrikat är det ett symptom på en djupare problematik: brist på kunskap, intresse och ansvar. Att laga mat från grunden är en grundläggande livskunskap, och när den försvinner skapar vi en generation som inte kan ta hand om sin egen hälsa.


    Så ja, jag tycker faktiskt det är dags att vi börjar ifrågasätta den här bekvämlighetshysterin. Vi behöver återta respekten för råvaror, lära oss uppskatta enkel husmanskost och sluta låtsas att pulvermos är "lika bra". För det är det inte.

  • Svar på tråden Varför lagar ni inte mat från grunden?
  • Anonym (x)
    Mayjel skrev 2025-09-15 15:16:17 följande:

    De flesta skiftar väl lite mellan färdigt och hemlagat. Går nog bra det också. 

    Och de som lever på halvfabrikat kanske inte känner nån motivation till annat. Det är lättare om man är två och hjälps åt men många lever ensamma.


    Det tror jag med att det gör.
  • Fjäril kär

    Enligt statistik lägger vi i genomsnitt 15 minuter om dagen på matlagning.... och många tycker att det "räcker väl?"...  nja på den....

    Det säger en hel del om hur svenska folket faktiskt mår och då pratar jag bara om psykisk ohälsa och stress.... som är den största folksjukdomen vi har. 

    Och kolla bara sommarhalvåret vad folk stoppar i sig under grillsäsongen.... ohemula mängder öl och sprit på det dessutom... 

  • Anonym (Kök)
    Anonym (?) skrev 2025-09-15 15:21:39 följande:
    Vad fermenterar du och konserverar?

    Jag förstår vad du försöker antyda ? som om det är extremt att prata om fermentering och konservering. Men grejen är ju att det inte är något konstigt alls, utan helt vanliga metoder som använts i alla tider.


    Jag fermenterar surkål, kimchi och ibland en enkel surdeg. Det är inte mer avancerat än att blanda kål, salt och lite kryddor ? resten sköter sig självt.


    När det gäller konservering brukar jag lägga in gurka och rödbetor, koka egen sylt på bär på sommaren och frysa in buljong och färdiga grytbaser. Jag torkar också svamp när det är säsong.


    Det handlar alltså inte om något extremt, utan bara smarta sätt att ta tillvara råvaror och slippa massa onödiga tillsatser.


     

  • Anonym (Det räcker nu)
    Anonym (Kök) skrev 2025-09-15 15:14:24 följande:

    Nej, jag är inte samma TS och det här handlar inte om att detaljstyra vad någon får stoppa i munnen. Självklart får folk äta precis vad de vill ? men det betyder inte att man inte får lyfta en diskussion om konsekvenserna av vårt matbeteende.


    Mat är inte en privat ö mitt ute i havet. Det vi äter påverkar folkhälsan, klimatet, vår matkultur och till och med hur kommande generationer förhåller sig till råvaror. När halv- och helfabrikat blir norm är det faktiskt inte bara "individuella val" ? det sätter spår i hela samhället.


    Så jo, det rör mig. Precis som när vi diskuterar miljö, sjukvård eller skolpolitik. Bara för att det är jobbigt att någon ifrågasätter bekväma vanor betyder det inte att frågan är irrelevant.


    Samma ts alltså, jag känner igen dig

    Jag lagar själv mat från "grunden" men det är ju också relativt, är det ok att köpa köttfärs eller ska jag mala det själv? Jag har kompisar som lever på falukorv och färdiga köttbullar och jag kunde inte bry mig mindre, ska de bjuda på middag så är det ju inte färdigrätter som åker fram så det påverkar ju inte mig öht
  • Anonym (Tid tid tid)

    Mat är ytterligare en sån sak som jag har dåligt samvete omkring, då dagen inte har tillräckligt långa timmar. 

    Jag är ensamstående med en fyraåring och en sjuåring på heltid, deras far bor långt ifrån. Min jobbsituation gör att jag lämnar lillan på förskola ca kl 6.30 och stora på fritids ca 10 minuter senare, och hämtar igen vid 17.30-18. Sen tar det ytterligare en kvart-20 min att komma hem.

     En helgdag går åt till att vara i stan och göra välbehövliga sociala och/eller kulturella saker för barnen, plus inköp inklusive matinköp. Den andra är det städ, tvätt och ja, jag försöker också baka och laga mat inför veckan. Men även då ska barnen få sitt, jag försöker involvera dem, men ibland går det ju så där. Och vila får jag göra i graven.

    Så jag köper färdigmat och har så, det finns. Korv och köttbullar, fiskpinnar, kycklingvingar, burgare, färdiga soppor, bröd och pålägg. Med mera. För jag varken hinner eller orkar annars. 

  • Anonym (skill)
    Anonym (Kök) skrev 2025-09-15 15:12:36 följande:

    Absolut, många lagar fortfarande mat hemma ? men frågan är vad man menar med att "laga mat". Att steka upp färdigkryddade kycklingbitar och hälla på en färdig sås ur burk räknas tekniskt sett som matlagning, men det är långt ifrån samma sak som att laga något från riktiga råvaror.


    Halvfabrikat som "komplement" låter oskyldigt, men ofta blir det just de som tar över tallriken: färdiga såser, dressingar, marinader, kryddblandningar, köttbullar, pannkakor, pizzabottnar, bröd osv. När man staplar allt det på varandra blir det inte mycket genuint kvar.


    Och visst, Sverige är inte helt bortkopplat från riktig matlagning ? men jämför med hur det såg ut för bara några generationer sedan. Då var basen husmanskost och folk hade grundläggande kunskaper i hur man gör en sås, reder en soppa eller tar hand om rester. Idag är det snarare en minoritet som gör sådant regelbundet.


    Så ja, det finns fortfarande matlagning i de svenska köken, men att påstå att vi inte har ett problem med bekvämlighetskultur och halvfabrikat är att blunda för verkligheten.


    Skillnaden är väl att alla vuxna i familjen förväntas arbeta nu. Och då hinner man allt mindre av långkok och hackande. 

    Sen vet jag inte heller om du baserar dina antaganden å faktiska siffror eller din egen känsla. Har du siffror på att vi generellt lagar allt mindre mat, eller är det nåt du bara tycker eller påstår för diskussionen? Skulle vara intressant att se de siffrorna i så fall.
  • Anonym (skill)
    Fjäril kär skrev 2025-09-15 15:33:04 följande:

    Enligt statistik lägger vi i genomsnitt 15 minuter om dagen på matlagning.... och många tycker att det "räcker väl?"...  nja på den....

    Det säger en hel del om hur svenska folket faktiskt mår och då pratar jag bara om psykisk ohälsa och stress.... som är den största folksjukdomen vi har. 

    Och kolla bara sommarhalvåret vad folk stoppar i sig under grillsäsongen.... ohemula mängder öl och sprit på det dessutom... 


    Vilken statistik? Vore trevligt om ni visade var siffrorna kommer ifrån. 
  • Anonym (Kök)
    Anonym (Det räcker nu) skrev 2025-09-15 15:40:05 följande:
    Samma ts alltså, jag känner igen dig

    Jag lagar själv mat från "grunden" men det är ju också relativt, är det ok att köpa köttfärs eller ska jag mala det själv? Jag har kompisar som lever på falukorv och färdiga köttbullar och jag kunde inte bry mig mindre, ska de bjuda på middag så är det ju inte färdigrätter som åker fram så det påverkar ju inte mig öht

    Klart att ?från grunden? är relativt ? ingen förväntar sig att man ska stå och mala sitt eget mjöl eller slakta djur hemma. Att köpa köttfärs eller pasta är inte problemet, det är ju helt rimliga basvaror. Skillnaden ligger i om man använder råvaror som grund och själv tillagar maten, eller om man mest värmer upp färdiga industriprodukter.


    Att du inte bryr dig om vad dina kompisar äter är förståeligt på ett personligt plan. Men det är just det här resonemanget som blir lite för snävt: maten vi väljer handlar inte bara om individen. När halvfabrikat blir vardagsmat i stor skala får det effekter på folkhälsan, miljön och matkulturen. Det är alltså större än att du råkar stå ut med falukorv när du hälsar på hos en vän.


    Så visst, man kan blunda för det och säga ?det påverkar inte mig? ? men i praktiken påverkar det oss alla.

  • Anonym (skill)
    Anonym (Kök) skrev 2025-09-15 15:42:31 följande:

    Klart att ?från grunden? är relativt ? ingen förväntar sig att man ska stå och mala sitt eget mjöl eller slakta djur hemma. Att köpa köttfärs eller pasta är inte problemet, det är ju helt rimliga basvaror. Skillnaden ligger i om man använder råvaror som grund och själv tillagar maten, eller om man mest värmer upp färdiga industriprodukter.


    Att du inte bryr dig om vad dina kompisar äter är förståeligt på ett personligt plan. Men det är just det här resonemanget som blir lite för snävt: maten vi väljer handlar inte bara om individen. När halvfabrikat blir vardagsmat i stor skala får det effekter på folkhälsan, miljön och matkulturen. Det är alltså större än att du råkar stå ut med falukorv när du hälsar på hos en vän.


    Så visst, man kan blunda för det och säga ?det påverkar inte mig? ? men i praktiken påverkar det oss alla.


    Ändå säljs det ju en hel del köttfärs, obehandlade kycklingdelar, fisk, grönsaker osv. Så någon måste ju ändå tillaga de råvarorna. 
Svar på tråden Varför lagar ni inte mat från grunden?