xtravaganza matrecept & tips
Tråden där vi skriver matrecept och tips...
Prattråden : www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46494617.html
Reslutattråden : www.familjeliv.se/Forum-11-258/m47468635.html
Mmmmm...så mumsigt
Tråden där vi skriver matrecept och tips...
Prattråden : www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46494617.html
Reslutattråden : www.familjeliv.se/Forum-11-258/m47468635.html
Mmmmm...så mumsigt
Vet inte om denna är Xtravaganza godkänd, men god är den och inte så många kalorier
Recept Grön Ärtsoppa 2 portioner
======================
Grönsaksbuljongtärning 1 st
Vatten 5 dl
1 st lök
1 st pressad vitlöksklyfta
Gröna ärtor 250 g
Fetaost 75 g
Svarta oliver 20 g/ 8 st
Fetaost 25 g
Gör så här:
Finhacka löken
Koka upp 1 st grönsaksbuljongtärning, 5 dl vatten + gul lök + ärtor och låt koka några minuter.
Smula ned fetaosten i och rör om.
Mixa med stavmixer till en slät och skummig soppa. Smaka av med salt, peppar.
Hacka 25 g fetaost tillsammans med 18 g oliver (stavmixern fungerar)
202 kcal, 11gram fett
Orientalisk linssoppa (jättegod och proteinrik)
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk kanel
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 1/2 dl röda linser
1 liter höns eller grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater (400g)
2 msk tomatpure
1 morot
2 paprikor (röd och gul)
hackad persilja
salt och peppar
*Skala, hacka och fräs lök och vitlök i olja i en kastrull några minuter.
Rör i kryddorna.
*Skölj linserna och lägg dem i kastrullen, häll på buljong, krossade tomater och
tomatpure.
Låt puttra i ca 10 min.
*Skala och skär moroten i tärningar. Skär paprikan i tärningar.
Lägg grönsakerna i soppan och låt puttra ytterligare 10 min, tills linserna är mjuka.
smaka av med salt och peppar.
Här kommer brödet som jag skrev om
Äppel och yoghurt limpa
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 nypor salt
4 dl naturell yoghurt
1 rivet äpple
3 msk honung
*Blanda alla torra ingridienser och rör ner yoghurt, äpple, honung. Blanda samman.
Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten.
Gräddas längst ner i ugnen i 1 tim och 10 min i 175 grader.
Gumman grön - är det väldigt viktigt med russin i brödet(kan bara inte äta det eller torkad frukt) ...tänkte om de tillför något så man måste eller finns det något annat då?
(tänkte skriva denna fråga i prat-tråden först men kom på att fler kanske vill veta så det kan va bra att ha med frågor om recepten här oxå...)
Tror nog att du kan skippa russinen, kanske blir lite torrare, men då kanske du kan öka på mängden rivet äpple istället
gumman grön skrev 2009-10-02 07:33:35 följande:
Våran coach sa att man kunde unna sig en skiva på morgonen av det här brödet nån gång ibland. Men jag har inte ätit det själv under halvfarten pga att jag inte är någon brödfantast som tur är
Men jag tror att det skiljer en hel del på vad de olika viktcentrerna och coacherna säger
gumman grön skrev 2009-10-05 14:15:31 följande:
Haha håller med
Wasabilax med rotgrönsaker
Ingredienser:
Lax 1 bit
Sesamfrön 0,5 msk
Japansk soja
Wasabi på tub
Morot 1 liten
Rödlök 0,5 st
Palsternacka 1 liten
Broccoli 2 st buketter
Gul paprika ½ st
1 tsk olja
Tomat 1 st
Gurka 1 bit
Ruccolasallad
Marinera laxen i japansk soja ett par timmar.
Förbered de varma grönsakerna (tvätta, skala, dela) och lägg i plastpåse. Ta 1 tsk olja tillsätt till grönsakerna och skaka påsen, lägg grönsakerna i ugnsfast form . Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Strö över ½ msk sesamfrön på laxen och lägg i liten ugnsfast form. Låt laxen och grönsakerna tillagas tillsammans i ugnen på ca 225 grader i 20 minuter. Servera med Tomat, gurka och ruccolasallad. Ta lite wasabi i soja och ha som tillbehör.
Xtravaganza shakes & soppor
======================
Vanilj - smaksätt med kardemumma och kanel
Grönsakssoppa - smaksätt med chiliflingor
Svampsoppa - grovmalen svartpeppar
Mos á la Nigella
1 knytnäve stora, kokta vita bönor
1 msk olja
krydda efter smak
1. värm upp oljan i en kastrull
2. tillsätt kryddan du vill ha
3. häll ut spa't från burken med bönor, spola en minut under kallt vatten
4. mät upp din mängd bönor o rör ner i kastrullen
5. värm bönorna jämt medans du efter hand mosar sönder dem med en plastgaffel
6. när alla bönorna är mosade tillsatte jag 1 msk vatten o rörde ihop