• Stjärnstoft

    # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!

    Tiden rusar och nu stängs strax vår tredje diskussionstråd .... så jag startar en ny för diskussion, peppning och stöd till varandra.

    Hoppas alla gamla trådmedlemmar hänger med och att nya kommer till.
    Vi tycks vara många sjuksköterskor här på FL.

    Ser fram emot massa roliga och intressanta inlägg.

  • Svar på tråden # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!
  • Amine

    Ja fast det är INTE frågan om asystoli. Men visst är det inte så ovanligt att patienter svimmar "ordentligt", men det är inget hjärtstopp och inte heller farligt (förutom att man kan skada sej i fallet).

  • Amy

    Rebekka!!
    Jag frågade på mitt dagis idag! Och de nöjer sig med att föräldrarna visar ex hur man sköter inhalering, så gör personalen det utan någon delegering från någon ssk. Känner de sig osäkra på en uppgift så ringer de BVC sköterskan, så kommer hon dit och går igenom det med dem. Fast det varierar säkert beroende på vart man bor, fast det borde ju vara klara regler egentligen?

  • Amy

    Springsteen

    Vi ska ha 5 v praktik denna terminen på IVA/Postop/Anestesi. Nästa ternin är det två IVA placeringar a´5 v vardera. Lämpligen en allmän iva och en specialistiva då. Och det vill dem att vi ska sitta och önska NU och lämna in senast fredag!! Jag vet inte om jag vill va på NIVA eller THIVA på specialistplaceringen, jag vill i varje fall INTE vara på neo eller barniva. Klarar inte sjuka barn så bra, sedan jag fått egna barn.

    Annars har vi inte mycket uppgifter bredvid (denna kursen), tror det är ett case-seminarium bara. Men med tanke på att vi har tillräckligt att plugga in till tentan, så är det fullkomligt nog. Fick iof höra att tentan är multipel choise, och det ska ju vara lättare än traditionell tenta? Har själv aldig haft någon sådan, så jag vet inte.

  • Stjärnstoft

    Hjälp, ska jobba a-tur imorgon och känner mig såå ringrostig trots att det är bara knappt två veckor sen jag jobbade. Det har varit så mkt nu med pappas sjukdom och allt - rena snurren.

  • Springsteen

    AMY: neo är jättemysigt... har sommarjobbat som barnskötare en sommar under grundutbidnignen... Men jag hade nog valt NIVA tycker det är jätteintressant... Har kommit på idag att jag har redan läst nästa smärta kurs som vi ska läsa.. Funderar på hur jag ska göra.. om jag ska läsa den eller söka om tillgodoräknande... Men vad ska jag göra under den tiden?? Undra om man kan få gå någon praktik kurs???
    Multiple choise är något lättare men kan luras ibland.. svaren kan vara snarlika och du kan frågan egentligen men kryssar fel?! Jag tycker bättre om MC frågor än skriva långa rader... MEN LÄS FRÅGORNA OCH SVAREN TVÅ GÅNGER INNAN DU SVARAR!!!

  • SysterStorhjärta

    Uppsalatjej- Tack tack! Vad för avdelning jobbar du på? Usch, jag kommer aaaaaaldrig vänja mig vid A-turer! Jag lägger så få som möjligt på mitt schema, haha!

  • Champagne

    Amine
    Båda patienterna uppkopplade och övervakade, enligt den här ssk. Tyvärr kan jag inte fråga henne just nu om andra omständigheter kring de här fallen, eftersom hon under en period jobbar utomlands. Jag letade dock lite på nätet och hittade en intressant länk: www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/BA0895DF-7FFF-4154-ADEE-759E6037760F/4366/200512324.pdf

    På sidan 33 (och framåt) beskrivs vasovagal reaktion med bradykardi. Jag frågade en hjärtspecialist igår när jag jobbade och hon sa att det är väldigt ovanligt ,men inte omöjligt att drabbas av bradykardi och ev en kort asystoli om man har otroligt stark ångest och rädsla i en för patienten svår situation. Ofta blir ju patienten takykard, tex vid vita rocksyndromet.

    Nåja, det är ju inte frågan om en farlig asystoli Jag ville bara belysa faran med att negligera dessa patienter (som har en svår ångest inför tex ett stick eller ett ingrepp).

  • Amine

    Är tveksam. Men ok ska inte vara omöjlig eller tjurskallig. Men en intressantare fråga, hur ska man då hanter patienter med denna rädsla/oro/ångest? För en patient som "rycker" är ju en uppenbar fara för mej som sticker. Och hålla fast känns inte bra (och är dessutom tveksamt lagligt och etiskt). Utgår då i min tanke från att det inte är frågan om att sticka för att rädda liv men ändå "nödvändigt", provtagning på ett buk/hjärtobs patient tex. Förslag?

Svar på tråden # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!