• Anonym (Våldet)

    Vikigaste jämställdhetsfrågan

    Om ni bara får välja EN.

  • Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan
  • Anonym (Men alltså)
    Anonym (Hulken) skrev 2019-08-24 20:48:14 följande:

    Finns uppgifter att det är lika många kvinnor som män som blir slagna i relationer. Dock så är ju männen oftast mer fysiska samt att kvinnor i större drag anmäler vilket gör att männen oftast pekas ut som större förövare än de kanske är.

    Det är svårt att få ett helt jämställt samhälle- vill vi ens ha det? Vad innebär det i praktiken? Ska de som har svårt i skolan inte få mer hjälp eller är det rättvist om en elev får 50% av resurserna?

    Ska barnbidraget per automatik gå till mamman?

    Abortfrågan är även den ojämställd- vilket förstås är bra. För en man kan ju inte bestämma om han vill eller inte vill bli pappa till 100% då det är kvinnan som bestämmer över om hon ska föda eller ta bort det. Nu kommer nog många påpeka att det kunde mannen tänkt på innan men det kan ha varit många orsaker till att det blev barn trots kondom, eller att kvinnan ljugit om preventivmedel eller att det inte funkade bara.


    Ja, jämställa abortlagstiftningen är ju svårt. Däremot kan ju stödet till ofrivilliga fädrar öka på nåt sätt ändå, redan är det nog så att mammorna inte kan kräva fadersumgänge, vilket kanske är en liten "vinst" för den ofrivillige fadern iaf.
  • Anonym (Men alltså)
    Fiona M skrev 2019-08-24 23:01:55 följande:

    Jag efterfrågade inte studieresultat utan de påstådda förändringarna som gynnar enbart flickor.


    Det är irrelevant i den mån det finns. Det viktiga nu är att alla, från lärare, föräldrar och andra tar sitt ansvar och stöttar pojkarna till att prestera bättre i skolan och lägger av med tänker att "killar klarar sig ändå, de har de alltid gjort.
  • Anonym (Men alltså)
    pyssel skrev 2019-08-24 23:47:46 följande:

    Och tittar man lite ärligare och noggrannare när man läser statistik så

    "I Brås nationella kartläggning av brott i nära relationer (2014) uppgav 6,8 procent av befolkningen att de utsattes för brott i en nära relation under 2012. Andelen kvinnor som utsattes för brott i en nära relation under 2012 var i princip jämnstor med andelen utsatta män (7,0 procent av kvinnorna och 6,7 procent av männen). När man studerar utsatthet för brott i nära relationer under livstiden är det dock en större andel kvinnor som uppger att de varit utsatta; drygt 25 procent av kvinnorna och knappt 17 procent av männen i befolkningen.

    I kartläggningen av brott i nära relationer formulerades frågorna brett för att minimera risken att exkludera brott som borde ingå i mätningen. Troligtvis medför detta att också händelser som inte är brottsliga fångas upp i denna undersökning, i högre utsträckning än vad som gjorts i NTU."

    Vill man titta lite seriösare så kollar man på vilka frågor som ställts och ser då t.ex att sexuellt våld och grovt sexuellt våld separerats från misshandelsfrågorna i både NCKs och BRÅs studier som, lite misstolkat, brukar vara de som lyfts för att försöka peka på ett nästintill "jämställt" våld. Här är skillnaderna mkt större. Man har också undersökt "senaste året" och "livstid". Studierna problematiserar och diskuterar också själva metoden och resultatet. Men rapar man upp en nästan-sanning tillräckligt många ggr så blir det sant i folkmun.

    Att kolla bara lite, lite närmare på en studie är det få som gör. Uppenbarligen.


    Vet man hur stort mörkertalet är hos t ex män?

    Och tillhör du dem som anser att det kvinnliga våldet, i den mån det är framprovocerat, bör rättfärdigas?
  • Anonym (Men alltså)
    Anonym (Hulken) skrev 2019-08-24 23:56:55 följande:

    Det är ju så att en smäll från en kvinna ska en man tåla, det är normen i vårat samhälle. Många män anmäler inte sådant. Kvinnor är generellt bättre på att sjukskriva sig för mindre åkommor, de är lite gnälligare. De har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro gentemot männen uta skäl. Män mår minst lika dåligt psykiskt men de söker tyvärr inte hjälp utan de kämpar på tills de inte orkar längre och självmord känns som enda utvägen.


    Åh, jag tycker att det är så bra att det där lyfts! Synd bara att det görs företrädesvis av "antifeminister" här på forumet (och t ex av Ulf Kristersson i politiken). De (manliga) feministerna här på forumet gör det ju inte.
  • Anonym (Men alltså)
    pyssel skrev 2019-08-25 00:22:26 följande:

    När en kollega till mig (invandrarkvinna från ett land med utbrett HRV) höjde rösten i plenum, nog var det en 20 år äldre svensk man i kollegiet som mansplainade om svenska män. Ja, han bekräftade ju i alla fall sin tes, oavsiktligt.

    Ja, vi är väl ganska överens då. Att hävda att allt kvinnoförtryck är samma sak, är för mig att påstå att feminism inte uppnått ett skit i västvärlden på hundra år. Det finns mkt jag reagerar över med en en stor andel män och önskar se förändring, men HRV är något så apart att det behöver beskrivas och särskiljas från annat våld. För att just det precisa med HRV, påkallar precisa lösningar.

    Möjligen kan det vara så att vissa andra myndigheter borde, men använder sig för lite av den myndighet som sedan länge har det nationella uppdraget. Inom min bransch är iaf varje seminarium om HRV jag går på fullsatt, även om kollegerna som inte går på sådant kan vara mer osäkra än motståndare till att motverka HRV. I din bransch går man kanske inte alls(?). Hoppas då att det inte är en myndighet som har särskilt mkt med människors livsföring att göra.

    Har faktiskt blivit aktivt motarbetad av en chef vi delar lokaler med eftersom vi bl.a arbetar med synliga informationskampanjer mot HRV. Jag förstår din irritation men tror att det envisa synliggörandet av de som arbetar aktivt, på alla sätt man kan t.ex bara att prata om, hänvisa till, vida överträffar effekten av att upprepa att problemet döljs.


    Hur tolkar du då oviljan att diskutera detta bland en del feminister (på vänsterkanten, måhända), har de fel i att det "krockar" med all integrationspolitik och tesen om alla människors lika värde?
  • Anonym (Men alltså)
    pyssel skrev 2019-08-25 00:33:37 följande:

    Nej, jag tycker verkligen inte män ska tåla misshandel. Skulle vara intressant att få veta om de attityderna om män är lika starka hos både kvinnor och män.


    Vad menar du?
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-02 19:55:25 följande:

    Ja.


    Min åsikt är att ett sådant arbete behöver genomsyra flera delar av en verksamhet. Men för att börja någonstans, ska man vara drivande i ett normkritiskt arbete så krävs en översyn av eget beteende och språk. Arbetar man dessutom med samtal är det inte speciellt mkt som behöver skina igenom av egna föreställningar om t.ex kön och läggning och vilka förväntningar det skapar, för att stänga möjligheterna för dialog, tillit och därmed chansen att hjälpa någon med dess mående. Man får förmodligen inte ens veta vad det gäller. Sin samlade erfarenhet och självreflektion kan man dela vidare på arbetsplatser som både främjar och styr mot ett kollegialt lärande. Föreläsningar ensamt som insats anser jag personligen vara ett tämligen trubbigt och svagt verktyg för förändring. För att nämna några.

    Du får gärna fråga om specifika saker och vad jag anser om de arbetssätten. Det finns ju mängder.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-05 10:45:37 följande:

    Vad menar du?


    Om attityder som "det är nog/väl inte så allvarligt" är lika representerat hos kvinnor och män, när en man blir misshandlad av en närstående kvinna.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-05 10:30:20 följande:

    Vet man hur stort mörkertalet är hos t ex män?

    Och tillhör du dem som anser att det kvinnliga våldet, i den mån det är framprovocerat, bör rättfärdigas?


    Mörkertal är uppskattningar, om både män och kvinnor. Det ligger i sakens natur att man inte vet. Man kommer mörkertalet på spåren i undersökningar som är anonyma och som inte bygger på anmälda, lagförda och dömda. Det gäller både män och kvinnor.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-05 10:41:20 följande:

    Hur tolkar du då oviljan att diskutera detta bland en del feminister (på vänsterkanten, måhända), har de fel i att det "krockar" med all integrationspolitik och tesen om alla människors lika värde?


    De har fel i vem som spelar rasisterna i händerna, det är de som gör det. De har makalöst fel i att de sätter människors lika värde först - de ignorerar utsatta barn och vuxna. Som en sann feminist skulle jag Inte drömma om att relativisera hedersbrott och trivialisera utsatthet. Jag känner inte det minsta att högerströmningar monopoliserat frågan, för att vi helt enkelt inte låter dem - Det finns aldrig några djupare kunskaper om HRV hos rasisterna ändå och den sortens utsatthet intresserar dem egentligen inte. Lika lite har kvinnofientliga "feminister" monopol på att definiera mänskliga rättigheter eller rasism, eller gör det minsta avtryck på eller utgör verkliga hinder för att jag driver obekväma frågor.
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan