• Zawadi

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Här kan vi samlas som har eller troligtvis har försvagad livmoderhals, och prata om allt vad det innebär. Graviditeter, cerklage, komplikationer, sjukvård, oro osv. Jag valde att lägga tråden i känsliga rummet så att vi även kan prata om sorg och sena missfall om vi vill, utan att nån tar illa upp.

    Kan vara skönt att få dela varandras erfarenheter!

  • Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)
  • Smulan1975

    Mian80:
    Vilken liten rackare Ja då förstår jag att det blev snitt. När jag var hos bm förra veckan så sa hon att bebisen fixerat sig redan.
    Ja jag har senaste veckan haft lite ont i tappen. Kollade det förra veckan och tydligen skaver cerklageknuten på den sårvävnad som uppstått vid operationen. Så det gör lite ont. Men man blir ju lite orolig över att det är tecken på att jag börjar öppna mig uppifrån. Tanken är att cerklaget ska bort 37+1, alltså om ca tre veckor. Tyckte du det gjorde mycket ont att ta bort det? Det verkar ju inte vara särskilt skönt om man så säger

  • Mian80

    smulan
    ooo förstår att det gör ont...
    Äter du bricanyl tabletter, eller behöver du det inte?
    Jag var oxå jätteorolig att man skulle öppna sig så att man gick sönder eller någon inifrån. ush.. Ingen rolig tanke. När jag gick med alex så buktade det inifrån, men cerklaget höll emot. Sen låg lillen och sparkade mot öppningen, det gjorde fruktansvärt ont. Så det var skönt att de tog ut honom när de gjorde.

    Nej på mig gjorde det inte ont att ta bort, de gjorde det i samband med snittet så jag var helt bedövad.  
    Men jag var ganska besviken på att jag inte fick vara med om att de tog bort cerklaget för att sedan se hur lång tid det tog innan värkarna satte igång och man skulle föda ut honom. Jag hoppas verkligen att nästa bebis väljer att lägga sig med huvudet ner.

    Så spännande, bara tre veckor kvar!!!!
    Min syster ska ha barn vilken dag somhelst, man är så spänd själv ju. Längtar så efter en till liten, men när man behöver cerklage så är det lite mer planering innan man kan sätta igång, har en del att göra innan.

  • MagdaA

    Måste bara få säga att det är så spännande, lärorikt och inte minst intressant att läsa här. Har ju troligtvis samma problem själv. Skönt att läsa om er som det gått bättre för då ni fått cerklage. Har en fråga, hur går det till då dom sätter dit det?

  • Smulan1975

    Mian
    Jo jag har oxå Bricanyl som jag tar vid behov och har haft dom sen v17. Men det är inte alltid så lätt att veta när det är "behov" Hade du mkt sammandragningar?
    Kan tänka att det måste gjort rejält ont när den lille busen sparkade på cerklaget - ajaj!
    Roligt att ni är sugna på en till och jag förstår dej helt och fullt när det gäller planering (om man nu kan planera barn?) Men det är ju onekligen en helt annan femma att ha cerklage än att vara vanligt gravid. Det tar ju på både fysiken och psyket, det är ju en lång resa. Men det är ju fantastiskt att möjligheten finns!

    Magda
    Det kan nog skilja sig lite på operationerna, men det vanligaste är väl att man blir sövd (jag fick ryggmärgsbedövning ist, men det är för att jag mått illa efter vanlig narkos) och att läkaren sätter ett nylonband runt inre modermunnen och sen syr igenom den för att fästa i ligamenten nerifrån(kardinalligamenten heter det visst och jag vet inte riktigt var dom sitter men det måste ju vara underifrån) Ingreppet går ganska snabbt, 10-20 minuter. Sen brukar man få stanna över natten på sjukhuset ifall man skulle få sammandragningar eller blöda mycket efteråt.
    Det finns även ett annat tillvägagångsätt där man sätter cerklaget uppifrån via buken, men det verkar vara väldigt sällsynt i vårt land. (vanligt i Danmark)

  • MagdaA

    Smulan: tack för förklaringen! hur stora risker finns det med ingreppet? är risken för mf eller andra komplikationer stor?

  • Smulan1975

    Magda
    Oj ja riskerna är väl egentligen ganska små, jag vet inte procentuellt. Det är större risk med operationen uppifrån där man går in genom buken än den vanliga underifrån. Det ska ju vara ett ganska lätt ingrepp. Jag och min läkare resonerade som såhär att risken för mf var sannolikt större utan cerklage än med. Om man har försvagad livmoderhals (vilket är svårt att veta) så vet jag inte om man kan klara sig utan cerklage? Det är möjligt att man bara kan ligga helt still och det funkar. Kanske nån annan som vet här?

  • MagdaA

    Smulan: ursäkta om jag är ingående med mina frågor, men går de in via slidan då de sätter cerklaget? du var alltså vaken, gjorde det inte ont?

  • Smulan1975

    Japp de går in via slidan. Nä det gjorde inte ont under operationen för jag var ju bedövad, däremot känner man ju att de sliter och trycker därnere. Nu i efterhand skulle jag nog önska att de sövde mig, men det beror på att jag fick för lite bedövningsmedel så att den släppte förtidigt och jag fick jätteont direkt efteråt, men det finns ju medicin mot det med även om det inte känns så kul när man har en liten i magen.

  • MagdaA

    Hmmm....lite obehagligt låter det. MEN, allt går bra då man vet att man får nått så underbart som en liten i utbyte! Vilken vecka är du i nu? Har du fått veta när cerklaget ska bort?

  • Pochoo

    Hej på er! jo jag undrar.. hur fick ni veta att ni hade en sk försvagad livmoderhals? var det efter fler än en missfall som gjorde att ni fick en utredning? vill gärna veta, har varit med om ett sent missfall sj ( v.24) och man har tagit blodprover på mig som ej har visat ngt fel. Men man undrar ju.. om läkarna inte testar en riktigt ordentligt förräns man gått igenom fler missfall och det är ju både jobbigt och så synd och onödigt.

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)