• Zawadi

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Här kan vi samlas som har eller troligtvis har försvagad livmoderhals, och prata om allt vad det innebär. Graviditeter, cerklage, komplikationer, sjukvård, oro osv. Jag valde att lägga tråden i känsliga rummet så att vi även kan prata om sorg och sena missfall om vi vill, utan att nån tar illa upp.

    Kan vara skönt att få dela varandras erfarenheter!

  • Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)
  • asjaky

    Pochoo:
    Med mig var det nog händelseförloppet som gjorde de misstänkt att jag hade en fösvagning...inga värkar eller så utan helt plötsligt var jag bara "öppen" och den lilla ramlade ut..
    Men det är svårt att ställa diagnos och det verkar vara olika för varje individ HUR de mister...
    Men påpeka själv att det kan vara så om de inte pratar om de, begär spec. mödrarvård nästa gång och då blir du kollade oftare, se till att kolla runt v 13-15 så du inte börjat öppna dig, då finns fortfarnade chans att lägga ett cerklage...
    Onödigt att man ska behöva mista fler eller ens en...men försvagning är ju inget de kan se..innan! Men har man mist en borde de vara mkt uppmärksamma.
    Lycka till
    Kram Kajsa

  • MagdaA

    Pochoo: var samma för mej som för asjaky, började öppna mej utan värkar. Det första läkaren sa var att han misstänkte försvagad livmoderhals. De kan ju inte veta säkert, men de utgår från att det är problemet. Nästa grav kommer jag att få gå på täta kontroller enda från början, sen kommer de att sätta cerklage.

  • Pochoo

    Ok, jag minns iaf att det började med kraftiga värkar för mig sen vet jag inte, minns att när jag väl var i sjukhuset hade jag börjat öppnat mig. Men om man nu sätter in ett sånt här cerklage, kan man då sätta in en till vid nästa ev. graviditet? Jag är så rädd att det som hände ska hända igen.
    Så man kan inte riktigt se om en kvinna har en försvagad livmoderhals? finns det ingenting man kan göra för att kolla om man har det eller ej? bör jag fråga min läkare om de såg ''tecken'' på att det kunde ha varit orsaken till att mitt barn föddes för tidigt? tack

  • asjaky

    Pochoo:
    Ja fråga din läkare om ALLT, berätta din oro och prata om det.
    Kan ju vara så att det inte finns något att oroa sig över men skulle det hända igen och de har ordentlig koll på dig kan ju det finnas tid att sätta ett cerklage i tid ändå.

    Så kontroller är a och o. Det är ju inte så att tappen öppnar sig på en halvtimme, säger dom utan det kan man se...och mäta under ett par veckor typ eller mer...
    Men stöt på din dr lite mer och fråga om allt, läs på nätet om allt du undrar över och fråga dr sen.
    Det verkar som att ju mer DU vet ju mer info kan du få av läkarna.
    Kram K

  • Smulan1975

    Magda:
    Nu är jag strax gått 35 hela veckor (imorgon) och om två veckor drygt ska jag ta bort cerklaget om allt går enligt planerna.

  • MagdaA

    Smulan: hoppas allt går bra efter att cerklagt tagits bort. spännande å se hur länge det dröjer innan förlossningen sätter igår. Jag har precis haft äl och är helt inställd på att vi får till det denna månaden, hoppas bara att jag har rätt också! kram

  • Smulan1975

    Tack ska du ha Magda!
    Hoppas att det blir ett litet frö i din mage den här gången - det hade ju varit underbart! Kram & lycka till!

  • Mian80

    Smulan
    Jo jag hade mycket sammandragningar. Jag tog både bricanyl depot 5mg och bricanyl 5mg. Trodde aldrig att jag skulle gå så långt som jag gjorde. Men jag är glad över det.

  • asjaky

    Nu börjar det bli nervöst!
    Nu ska vi äntligen kanske eventuellt få reda på vad som hände sist!
    Om dom kommit på det vill säga.
    Ska till dr i veckan och nu ska alla prover vara färdiga. Så nu kommer domen...
    Vågar vi försöka igen? är det försvagning som var orsaken?
    Vad händer om vi blir gravida igen?
    Ja nu snurrar det ordentligt igen..har ju faktiskt inte tänk så mkt på sistånde om framtiden men nu kan den snart vara här..
    Åhh jag bara babblar, kanske ingen som förstår vad jag säger..
    Ville bara skriva av mig lite..
    Letar efter solskens historier....vill så gärna få hopp!
    vill ju inte förlora en tredje...men längtan är ju starkare än rädslan...men oron är enorm..

  • SkåneM

    Asjaky: hur gör de för att konstatera svag livmoderhals nu efteråt? Eller blir det uteslutningsmetoden, dvs om de inte hittar någon annan orsak? Du fick väl cerklage denna gången? Hade de inte konstaterat att du öppnar dig då eller var det i förebyggande syfte? höll det inte eller hur miste du barnet denna gången? Förlåt alla frågor men det är så mycket som snurrar i huvudet inför en kommande graviditet och så mycket oro. Förstår inte hur man ska pala med all oro men är väl som med allt annat, man gör det för att man inte har något val.

    Ledsen, detta piggade ju kanske inte upp. Men är helt säker på att det går bra för er nästa gång! Det ska det helt enkelt göra!!

    Kram

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)