Forum Föräldrar: Småbarn - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

  Fre 6 apr 2007 10:31 Läst 14006 gånger Totalt 234 svar
  Fre 6 apr 2007 10:31

  www.pantley.com/elizabeth

  Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

  De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

  * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
  * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
  * Införande av snuttefilt eller liknande
  * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
  * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
  * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
  * Skilja dagvilorna från nattvilan
  * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

  Boken har nu även kommit ut på svenska!

  Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
  Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

  Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

  I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
  Ett par av dessa tips är:
  - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
  - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

 • julmus­ten
  Visa endast
  Fre 6 apr 2007 14:40 #1

  OK, aven om jag kanske inte kan anvanda mig sadar jattemycket av metoden ar det har en bra trad att hanga i for att bolla tankar angaende icke fungerande somn. Sa jag ansluter mig.

 • Fre 6 apr 2007 14:42 #2

  Brukar också vara inne och läsa mest. Just nu har Elias varit sjuk en längre tid så man får ta dag och natt som den kommer...

 • Fre 6 apr 2007 14:49 #3

  Kopierar in Julmustens senaste inlägg från förra tråden.....

  Grejen ar den att graten hon grater nar hon ar med sin pappa mitt i natten ar verkligen hjartskjarande. Och skall hon grata sa, sa vet jag inte vad som ar bast, for hon lar ju ta langre tid pa sig att vanja sig av med tutten nar han ar med henne hela tiden, (eller jag fast hon inte far tutten). Dessutom sa lar hon ju sova mycket samre den tiden, (som att det ar mojligt, ha-ha!!), och jag tror att vi nog gar under om vi inte far in en natt med ordentlig nattsomn snart. Vi hade ju en och en halv natt innan vi akte till Sverige, da hon sov 4 eller 5 timmar i rad och det var helt underbart. Gud vilken skillnad det var pa oss alla da. Men det har inte upprepats sen dess, och gentle removal funkar inte. Hon blir bara arg och spelar upp sig sjalv, eller sa sover hon redan och da gor den ju nada nytta.

  Det ar jattehemskt att behova anvanda sig av 5mm, det maste ju finnas nagot annat darute???

  Ahhhh, nu sa grater hon igen. Hon har gnallt hela dagen, det ar ju som tortyr alltsa. Jag fick i alla fall duschat, men klader har jag inte pa mig, och jag lar val inte fa pa mig nagra heller.

 • Fre 6 apr 2007 14:54 #4

  Julmusten hur ligger ni i tidsskillnad mot oss? *nyfiken*

  Julmusten, tar hon flaska? Med välling? Eller vatten? Det går inte att få henne att ta det istället för tutten? Använder hon napp?

  JohPet, hur har det gått för er annars?

  Själv har vi det oförskämt bra just nu, men samtidigt så vet jag ju att det är ganska skört just vid sjukdom.... Men som det är nu så sover Noel hela nätterna. För några nätter sedan fick vi lov att gå ner till honom en gång, men annars är det verkligen HELA nätter!
  Jag är ju inte på något sätt expert, emn jag tror att det är viktigt att ha andra att prata med, som är (eller har varit) i samma sits, för INGEN som inte själv varit i den situationen kan förstå hur jävligt det verkligen är när man inte får sova!

 • julmus­ten
  Visa endast
  Fre 6 apr 2007 15:07 #5

  Bast vi ar 6 timmar efter er. Hon tar inte flaska om hon inte ar dodshungrig, men kanske jag skall testa med att ge henne flaska med vatten i natt i stallet for mig sjalv?? Valling finns inte har plus att det har mjolk i sig, (hon ar mjolk allergiker), sa det struntar vi i. Hon far en ordentlig portion grot nan timma innan hon gar och lagger sig for kvallen dock.

  Jag tror att jag i natt skall kora med att hon skall sova i sin sang. Fast varat element som bankar och har sig ar ju darinne. Igar sa somnade hon faktiskt helt OK i sin sang, och vaknade for att hon behovde rapa, jag la henne igen, men sa klart sa borjade elementet att banka da och da var hela natten forstord typ.

 • Fre 6 apr 2007 15:21 #6

  Bast: Nu när han har haft feber om nätterna vaknar han väl varannan timme ungerfär *gäsp* Men när han är feberfri sover han bra med ca ett kort uppvak och somnar snabbt om när han får nappen. Somnar "lätt" också. Jag sjunger lite och sen somnar han på min arm i vår säng. Ingen gråt eller så Helt ok tycker jag!

  Roligt att det går bra för er!

 • milimi­na
  Visa endast
  Fre 6 apr 2007 17:01 #7

  julmusten,
  vad tror du om babywhisperer då? jag tyckte pick up/put down fungerade bra, inte utan gråt förstås, men det var en timmes "jobb" med det och sen accepterade han direkt våra nya "regler". nu är det aldrig problem med att få honom att somna om nattetid osv.
  junior blev asförbannad när han fick vatten i flaskan på natten vilket bara gjorde honom klarvaken, men vi har ju också insett att han faktiskt är hungrig och inte bara vanesnuttar. och eftersom läggning, omsövning och dagslurar går så bra nu så är det okej med mej att vakna någon gång per natt, det går så fort att få somna om. kanske ersättning vore nåt om det är tutt-snuttandet du vill ha bort? förutsatt att hon egentligen är hungrig alltså

 • julmus­ten
  Visa endast
  Fre 6 apr 2007 18:34 #8

  milimina, jag har inte riktigt kollat in Baby Whisperer. Vem har skrivit den?

  Grat tar jag vid det har laget, jag har insett att det inte kommer ga utan, fragan just nu vad som ar bast for oss alla. Om jag inte far lite vila snart sa kommer jag ga under, jag kanner att jag ar pa gransen att deppa ihop totalt, men jag vill inte kora en snabb metod bara for att det skall ga snabbt liksom. A andra sidan sa vet jag inte hur mycket jag klarar av i en langre tid.

  Vad ar bast liksom. Lite grat i en langre period, eller mycket grat i en kortare period???

  Hon ar inte hungrig pa natten, hon bara snuttar. Hon kanske blir hungrig om hon bara far ata tva ganger, emn det kan jag ta. Det ar hela natten igenom med snuttande som haller pa att ta kal pa mig.

  Fast ni har jag bestamt att jag skall fa henne att sova i sin sang i alla fall, och sa skall hon vanja sig vid att mannen sover henne, sa nagra kvallar nu kommer det val bli extra lite somn och en hel del klagande, men det far jag ta. Kan han lagga henne varannan kvall sa blir mitt liv oerhort mycket lattare bara genom det.

 • Fre 6 apr 2007 19:45 #9

  Det där emd vatten på flaska.... Vi började introducera det i vaket tillstånd, och sedan har vi även gjort den skillnaden att vatten får han i "vanlig" smal flaska, och vällingen i wide neck-flaska så att han inte tror att det är välling på natten och därför blir förbannad (besviken).

  Men Julmusten, elementet låter ju riktigt skit! Om det nu faller på en sådan "liten" sak?! Går det inte att fixa?
  Rent personligen vet jag inte vilken gråt som är bäst, men det som känns viktigt för mig är iallafall att barnet inte gråter och tror sig vara övergivet.
  Jag har en kamrat här på FL, och vi har VÄLDIGT olika åsikt om hur man får barnet att somna själv. Hon menar att det bara är att lägga ner barnet i sängen och sen gå ut. Visst gråter barnet, men som det "bytesdjur" vi är kommer barnet så småningom att tysta då det tror att det är övergivet, och är man övergiven måste man vara tyst så att inte rovdjur hittar en.....

  Jag tror iallafall att ni är en god bit på väg om ni åtminstone kan dela på nattningen!
  Jag vet så väl hur det känns att inte få sova, men ge inte upp! Deppa inte ihop! Du ska se att ni fixar de här!!!!!

  JohPet, det låter ju som om ni har det riktigt skapligt i vanliga fall!

 • julmus­ten
  Visa endast
  Fre 6 apr 2007 20:14 #10

  Bast, det ar tydligen inte varat element som ar boven i dramat, utan nagon annan har i samma langa, (vi bor i lagenhet), stangt av sitt element. Eftersom vi far varme varesig elementen ar pa eller avstangda sa samlas det anga nar nagon stanger av sitt element, och den bankar och har sig nar den blir uppvarmd, (vilket hander varje gang varmen gar pa). Det ar hysteriskt irriterande, jag ringer till the management office hela tiden, det star en lapp i trappen om det, men ingen gor nat. Jag skall knacka dorr nasta vecka, men vill ge lappen lite tid i alla fall, (den blev uppsatt i mandags).

  Vad galler grat sa har Ella faktiskt gratit varre de ganger maken har tagit henne an nar jag har fatt lata henne ligga kvar i sin sang, (om jag varit pa toa, eller ar mitt i att ta ut nat ur ugnen typ). Det ar darfor jag har sa svart att bestamma mig om hur vi skall gora. Hon ar trott och klagar lite, men ar anda pa nat satt ratt sa OK i sangen. Om hon ar trott och maken tar henne blir hon fly forbannad och grater sa hon kiknar nastan. Det ar jattehemskt for bada, och en stor anledning till varfor jag gor allt nar det galler sovandet. Hon ar jattemammig med andra ord, fast han ar bra nar hon skall bada, men han har ju tagit badet sen hon var nan manad gammal sa det ar val darfor.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll