• Helena Gordon

    Legalisering av cannabis!?

    Eftersom så många trådar gällande saker kring hasch/cannabis har rusat alldeles OT så är det kanske dags att man startar en tråd där det inte saboteras för TS.

    Så, därför kan det nu argumenteras för fulla muggar här ang. de senaste veckornas heta ämne: Legalisering av hasch/Cannabis. För eller emot? Vad är det som gör att alkoholen är så pass accepterad och att haschet/Cannabisen är total tabu?

    Feel free to jump in

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-09 18:01:45:
    motivera gärna varför du är För eller Emot!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-11 20:06:29:
    VAR snälla mot VARANDRA!

  • Svar på tråden Legalisering av cannabis!?
  • lollisen

    Stripe: vad menar du med denna meningen?
    "Absolut, kroppen är ohyggligt komplicerad och även om vi skulle leva och fungera helt deterministiskt så kommer vi nog aldrig kunna förstå oss på en människa helt vetenskapligt."

  • Stripe

    -Till alla, om "hash-psykoser" och paradoxen som uppsår-

    Känner ni till några utlösande faktorer som kan utlösa psykoser? Jag kan två relevanta; 1.) fysiska småskador på hjärnan som har hamnat på olyckliga ställen som då eller senare kan ha otrevlig effekt i livet och utlösa så kallade psykoser, 2.) traumatiska upplevelser, vi pratar om folk som har kommit hem från krig och som inte längre fungerar som tidigare, om folk som varit med om olyckor eller sett olyckor som inte riktigt återhämtar sig från upplevelsen och inte längre fungerar som tidigare (dessa har fått en så kallad psykos).

    Ok. Jag tror ni båda och samtliga människor i den här tråden är med mig än så länge, men håll i er nu.

    Vad har vi då? En drog vid namn Cannabis Sativa. Cannabis innehåller INTE förtunningsmedel och skadar därför inte hjärnan fysiskt på samma sätt som exempelvis alkohol gör eller exempelvis extecy gör genom direkta frätskador i olika delar av den framförallt vita hjärnsubstansen.
    Faktum är att cannabis knappt är tillräckligt giftigt för att ge oss människor en baksmälla. Förgiftningen kan och har jämförts med att promenera längs med en motorväg under en längre promenad.

    Cannabis Sativa har en dödlig dos som är ORIMLIGT att inta, cannabis är alltså ett så milt gift att man skulle behöva röka flera kilo (när det är utblandat med tobak som i en standard "joint") och en människa skulle röka bort förmågan att röka mer innan individens liv ens hunnit blivit så när som hotat. Eller så kan man jämföra med att röka 21 stycken cigarreter med - istället för tobak ? cannabis i och som måste rökas upp på EN och SAMMA gång för att ha dödlig utgång (för er som inte förståt så har inte ens lungorna kapacitet nog för att bli fyllda med så mycket rök på EN och SAMMA gång).
    En mer exakt formel på en direkt dödlig dos hittar vi här, strax över rubriken "Historia": sv.wikipedia.org/wiki/Cannabis .

    Så, vad har vi fått ut av dessa uppgifter, som det finns tonvis med stöd bakom och som ÄR sanna?

    Jo, vi kan ganska direkt stryka "fysisk skada på hjärnan" som en orsak eller utlösare för en psykos.

    Cannabis ÄR ett gift som påverkar sinnet, flera tidsåldrar längre än vad det påverkar kroppen rent fysiskt (då i negativ mening, så som skador vid förgiftning).

    Vad har vi kvar? Jo, vi har traumatiska upplevelser.

    Jag antar att samtliga av er har någon form av kontakt med folk som ni känner i första eller andra hand och som har sett och/eller råkat ut för något RIKTIGT otrevligt.
    Kanske ni själva rent utav har råkat ut för något sådant.
    Det kan handla om att få uppleva en väldigt närståendes plötsliga och/eller våldsamma död, det kan ha varit ni själva som har råkat ut för en RIKTIGT otrevlig olycka, exempelvis krockat med motorcykeln och fått ena benet avslitet, eller så kanske ni rent utav har erfarenheter av strider i krigsituationer, fått bevittna en avrättning eller vad som helst (som är riktigt, riktigt OTREVLIGT och högsta grad en TRAUMATISK upplevelse).

    1. Då är frågan jag ställer er; hur många av dessa människor ni känner VET ni har hamnat i en psykos? Eller har någon av er själva gjort det efter en sådan här upplevelse?
    Precis, det är inte många som ÖVERHUVUDTAGET får en psykos utlöst av även de värsta uppleversan, inte ens när någon har bevittna något så vidrigt som en systematisk massavrättning, ni kan lägga till att man dekapeterar huvudet på offren med en slö kniv, kan man utgå från att en psykos uppstår eller orsakas av det.

    2. Så min fråga är då följande: hur OTREVLIG och TRAUMATISK kan ett cannabisrus vara?

    3. Jag kan med personlig erfarenhet säga att det kan vara riktigt, riktigt otrevligt när tankarna springer iväg.
    Exempelvis så blir ens sinnen mer mottagliga för intryck, varav man kan uppfatta känslan av sitt hjärta som slår som något mer intensivare än vanligt (speciellt om man börjar STRESSA sig över det, då slår det naturligtvis både tyngre och fortare). Det här är ganska vanligt att man få ångest över.

    4. Tror ni att sådana här panikångestattacker (ja, för det är vad det är, ingen psykos) vid exempelvis "hjärtnojor" är traumatiska i stil med vad jag ovanför punkt 1 och i punkt 1 beskrev?
    Nej, skulle inte tro det! Inte på LÅNGA vägar.

    5. Vad är det då ? rent KONKRET - som vi nojar oss över när vi är under influensen av ett starkare cannabisrus och varför gör vi det?
    Svar: jo, vi oroar oss för att vi ska DÖ och vi oroar oss för att FÅ PSYKOSER!

    -> NÅGON som börjar se ett mönster här?

    För ni kan gärna få förklara för mig hur i HELA FRIDENS NAMN en drog, vars gift knappt påverkar oss negativt fysiskt, och hur en POSITIV upplevelse skulle kunna bidra TILL en psykos (så som trauman kan göra)!?

    Förstår nu alla, klart och tydligt, att det som vi OFTAST FÅR en negativ upplevelse av vid ett cannabisrus är all BULLSHIT och SKRÄCKPROPAGANDA som kretsar KRING drogen.

    * Vi tror att vi kan dö - vi blir rädda!
    * Vi tror att vi kan få psykos - vi blir rädda!

    Och, FÖR BÖVELN, vad är det man FÅR en psykos UTLÖST av?
    Svar: En traumatisk upplevelse.

    Där har ni - svart på vitt och med all logik i behåll - en fin beskrivning på varför sambandet psykos och cannabis överhuvudtaget kan förekomma i samma mening.

    Och dem som fortfarande inte är övertygade har följande och denna enda frågan att besvara (resterande retoriska frågor är bara att strunta i):

    -> Hur kan något som KNAPPT är giftigt för våra kroppar, och som ensamt får oss att känns EUROFORI, utlösa en psykos?

  • Stripe

    -Till alla, psykos-paradox, förkortat-

    När man pratar om droger så finns det ? mig veterligen ? två faktorer som kan skapa en psykos; 1.) fysisk skada på hjärnan samt 2.) traumatisk upplevelse.

    Cannabis Sativa:

    - Vi har en drog som bevisligen inte kan ge kroppen en så allvarlig förgiftning att det kan ha en dödlig utgång.
    - Vi har en drog som orimligt skulle kunna förgifta kroppen så att medvetandet förloras.
    - Vi har en drog där baksmällorna knappt existerar.
    - Vi har en drog som inte innehåller förtunnings-, frätningsmedel eller något dylikt som aktivt skadar hjärnan fysiskt.

    Vi kan därmed och rimligen stryka att psykos uppkommer av fysiska skador på hjärnan. Vi hör exempelvis inte talas om alkohopsykos som något utbrett (även om det existerar) och vi hör inte heller talas om extacypsykos allt för ofta, trots att dessa droger skadar vår hjärna fysiskt - flera busresor längre och ? betydligt mer än vad cannabis gör.

    Hur vanligt det är att psykoser utlöses av traumatiska händelser.

    - Vi känner flera människor som har upplevt de mest hemska och bisarra saker utan att en psykos har uppståt.
    - Vi har människor som har upplevt mord, massmord, avrättningar, nära som omkommit i våldsamma olyckor mitt framför deras ögon ? med mera ? men som trots allt inte fått en psykos i samband med detta eller senare i livet.
    - Vi har folk som vi, trots deras upplevelser av överstående natur, inte kan vara säkra på att en psykos kommer att bli ett faktum.

    De vanligaste orsakerna för panikångest och ångest under ett cannabisrus (vad som kan göra ruset traumatiskt).

    - Vi får rädslan av att dö ? fast än vi bevisligen inte kan dö av cannabis allena.
    - Vi får rädslan för psykos (att ?förlora sig själv/förståndet?) ? det vill säga en paradox.

    De vanliga påståendena om cannabis negativa effekter under ett rus.

    - Man kan överdosera och rent utav dö av det.
    - Man kan få psykos.

    Om vi skulle ta bort dessa två påståendena och ta cannabis i komplett övertygelse om att vi ej kommer att dö av det (vilket man kan vara säker på) samt att vi ej får psykoser av det. Hur stor skulle chansen vara att vi överhuvudtaget får en traumatisk upplevelse vad ett cannabisrus och hur skulle risken vara att hamna i psykos på grund av en traumatisk upplevelse?

    Ps: Är det någon som vet andra faktorer ? som kan relatera till droger ? som kan utlösa en samtida eller senare psykos än de två nämnda?

  • ailin66

    Val uttryckt, Stripe. Jag tror att ett fel manga gor ar att blanda ihop psykoser med snetrippar.

  • Stripe

    -Till ailin-

    Jo, precis. Att man sedan snetrippar för att man är rädd för psykoser säger ju sin egen lilla bit därtill.

  • Stripe

    -Till lollisen-

    Determinism är en världsåskådning där man menar att allt går att räkna ut. Hade vi alla information vi behövde ända ner till energi- och partikelnivå, så kunde vi stanna tiden, räkna ut alla tänkbara partiklars utgångsläge och energierna de besitter för att sedan kunna förutspå hur alltihop kommer att fortsätta när man sedan sätter igång tiden igen.

    Precis som att man kan räkna ut hur en pils bana kommer att se ut med hjälp av värdet i energin som pilen skjuts iväg med, hastighet, vind och så vidare. Har man rätt information så kan man få en exakt bild av hur den här pilen ? på ett sätt i framtiden ? kommer att ha för bana.

    Det är samma princip fast ner till energi- och partikelnivå.

    Då även våra kroppar, energin och kemin i dem, lever under samma fysikaliska lagar så menar viss deterministiska åskådningar att man även här kan räkna ut allt och sedan veta exakt hur och vad den här människan kommer att göra, känna och så vidare.

    Även om då skulle leva i ett fullkomligt deterministiskt universum (där något av det senare också skulle vara möjligt) så hade vi troligen inte haft tid eller teknologin för att kunna förutspå ett sådant förlopp hos en människa ? då människans kropp är en ytterst avancerad maskin och det skulle betyda total kunskap om varje cell, nervbana, energi, alla positioner, alla banor, alla krafter och så vidare.

    Då för att visa att det inte är så enkelt att förutspå hur en människa kommer att må dåligt eller inte bara för att det saknas eller händer något speciellt med signalsubstanser, för att det är så mycket annat som också spelar in sin roll (saker vi varken känner till eller då, vad jag tror, någonsin kommer att känna till). Vi är verkligen avancerade maskiner och vare sig dina böcker eller mina böcker har överhuvudtaget kommit in på en märkbar bit av en total förståelse, idag är våra kroppar antagligen ett lika utforskat område som världsrymden (när vi pratar om den här nivån av total förståelse). Och det är troligen lika troligt att vi når total kunskap över våra kroppar som det är att vi utforskar hela världsrymden.

    Uh, kanske blev lite flummigt. =) Hoppas du förstod.

  • lotta33

    en av dom kroppsvätskor cannabis kan spåras längst i är saliven...verken urin eller blod.


    Stripe skrev 2007-06-01 16:39:24 följande:
    -Till danstina-”Finns fler än du här som disskuterar för..Va inte menat till dej direkt.Har också visat information på en hög nivå..men den bara "plockas ner" och hånas ju.Tycker det finns en försköning när man hävdar att det inte finns några större biverkningar av drogen och dom som är dokumenetrade är rena lögner , bara svensk skräckpropaganda och vi är såååå dumma i huvudet som bara går på sånt skitsnack....Då lever man i en förskönad verklighet!!!”Det är inte en förskönad verklighet att dela med sig av vad vetenskapsmän är eniga om i det här ämnet, och det är självfallet så att du och din man/sambo/livspartner/pojkvän har andra perspektiv än vad jag har och som också har en betydelse i ämnet. Det jag förmedlar är fakta ur ett biokemiskt perspektiv, där uppgiften är att ta reda på hur en drog påverkar kroppen rent kemiskt och vilka utgångar det har för individen.Att det sedan finns annat att förlita sig på inom ämnet psykologi och i de övriga relevanta ämnen som du sker är ju inte mindre än VART en RIKTIG diskussion börjar. Det är liksom den nivån jag har efterfrågat. Jag brukar i princip bolla bokförlags trovärdighet i en komplicerad diskussion.Så gör om, skriv med tydliga referenser, citat ur böcker, namn på böcker, namn på bokförlag, länkar på internet och jag KOMMER att verifiera dessa efter min egen förmåga.Om jag har missat dina tidiga referenser är möjligtvis beklagligt, men det är inte alltid så att du har givit en referens och ibland länkat/citerat sidor med rent sakliga faktafel som därmed inte blir trovärdiga (som i vilken kroppsvätska som cannabis kan spåras längst, i blod eller urin).Och sedan så har jag även brukat den nämnda drogen tillräckligt länge för att kunna uttrycka mig om den även via det perspektivet. Det kanske är en orättvis fördel för er som tar avstånd, men det är inte heller något som varken jag eller ni behöver ta som något kritisk grund (för jag vilar inte mina ståndpunkter eller mitt bruk på vad jag har upplevt, utan i mångt och mycket på vad jag vet om drogen som jag aldrig skulle bruka utan kunskap och förståelse).
    du blandar nog ihop mej och danstina... jag som skrev..
  • lotta33

    Till stripe..

    Finns många orsker bakom psykoser.  Du måste skilja på psykoser och psykoser..
    finns dom psykoser som är "biologiska" som kan uppkomma pga en medfödd sårbarhet.

    Sedan finns det psykoser som kan uppkomma pga att man tillsätter olika saker till kroppen..

    Behöver inte vara en negativ händelse som utlöser en psykos...stämmer inte alls.

    Jo cannabisrus kan utlösa en psykos då våra sinnen blir påverkade.

    En psykos är en verklighets flykt som kroppen tar till för att "skydda sej". När verkligheten blir för svår att hantera och när vi mixtrar med våra sinnen..vilket vi gör när vi ex röker på.

    Ett cannabisrus kan va mkt otrevligt då det kan skapa hallucinationer..och i värsta fall kan man "fastna" i ett sånt tillstånd...

    Jo cannabis kan orsaka psykoser..finnstudier på detta. Har även sett och upplevet detta på nära håll. bla via mitt yrke. Ingen trevlig syn...

    Prata med dom som haft ett cannabisberoende en längre tid..där har du folk med en erfarenhet..tror ingen av dom håller med om att det är så harmlöst som du påstår.

    Många som ångrar sitt första bloss......har bara skapat problem..och dessa är inga bland missbrukare som pga det trillat in i psykiatrin utan "renodlade" cannabis användare..

    Dom har tyckt att den harmlösa drogen inte skadat eller ställt till med något..fören dom fått upp ögonen och sett hur illa det gått..

    Nä fy vilka tragiska människoöden som finns pga den drogen!!!
    Önskar ingen det..

  • W Panthera tigris

    """Jo cannabis kan orsaka psykoser..finnstudier på detta. Har även sett och upplevet detta på nära håll. bla via mitt yrke. Ingen trevlig syn..."""

    så .. var är dessa studier som visar att canabis kan skapa psykoser ?`
    och pls .. en seriös källa tack

Svar på tråden Legalisering av cannabis!?