Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Svar på #14
    Babblis, så skönt att du kan slappna av nu och alltså inte längre behöver packa ner tuschpennan i Bb-väskan
  • abuelita

    Januaritösen. Men hur kan hon säga så!! Du lämnade väl t.o.m. med en kopia av texten som Planeraren och jag hjälptes åt att sätta ihop? (se inlägg nr 2 i den här tråden) Där finns ju bl.a. länken till artikeln i Läkartidningen.

  • abuelita

    Caroline, jag ska svara på ditt senaste inlägg i morgon, hinner inte nu. Men jag ville nu ändå tala om för dig att du är den första barnmorskan som deltagit här som varit riktigt vänlig och gullig. Jag har fått ta emot massor med skit från barnmorskor och andra som jag förstått jobbar inom förlossning och neonatal, under det här året som jag skrivit om avnavling på FL, framför allt i början. Men nu efter att nationella riktlinjerna presenterades har det blivit tyst.
    Kram på dig!

  • abuelita

    Carolin81 skrev 2008-12-20 18:24:52 följande:


    Hejsan! Självklart har jag läst dessa artiklar. Jag förklarade inte allt berörande detta patientfall då jag inte anser att det var det viktigaste. Det värsta är dock när många kommer till oss med taggarna utåt och bara antar att vi inte kommer gilla det som föräldrarna önskar. Jag menar bera att det finns fall då man önskar att man kunde vänta längre med avnavlingen men då det inte hinns med. Mycket kan hända på förlossningen och alla fall är så otroligt unika. Jag är absolut medveten om att det är viktigt att barnet får i sig av det sista blodet osv, men det är en sak att följa en manual rent teoretiskt mot praktiskt. Om jag tex inte känner att barnets hjärta slår så navlar jag av tidigare än normalt för att ta ut barnet på barnbordet och börja återuppliva det, men handlar det endast om att inte andningen har kommit igång så självklart avvaktar man. Men det finns många andra aspekter omkring detta. När vi fick ge denna mamma läkemedlet så kom moderkakan ut och hon slutade snart att blöda. Visst är det bättre på ett sätt med sen avnavling med tanke på att moderkakan ska ut, men när den faktiskt blir kvar i livmodern så finns risken för stora blödningar, vilket drabbade denna mamma, jag tror nog ändå på att man ska ta livmodersammandragande medel trots sen avnavling, det är ju på ett sätt ändå liknande kroppens egna oxytocin! En sak till som jag personligen tycker är mysigt är när barnet läggs upp på mammas mage direkt efter förlossningen. Nu vill många att barnet ska läggas lågt, helst i sängen, det tycker jag känns synd, tror på den första hud mot hud kontakten. Men många vill ju ändå ha barnet på magen och sen avnavling...Synd att ingen BM är kvar här. Ni har kanske lyckats skrämma nort dem?!?
    Nu kommer ett mitt-i-natten-svar här

    Ja Caroline, det är nog säkrast att ge oxytocin, i synnerhet om det är något krångel eller komplikationer med barnet så att det blir stört och inte kommer upp till bröstet på en gång och börjar suga, eftersom stimuleringen av bröstvårtorna får livmodern att dra ihop sig..

    Om du läser mina 2 läsarkommentarer till artikeln med riktlinjerna för avnavling i Läkartidningen så ser du att jag håller med dig fullkomligt om att barnet bör läggas på mammas bröst direkt, hud mot hud, istället för att hållas i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder först.

    Det gläder mig verkligen att du har läst det jag länkat till. Du är nog den första bm som gjort det. Jag kan i alla fall inte minnas att någon kommenterat något av det. Lyssnade du även på radiointervjun?
    Jag hoppas du inte har några svårigheter att förstå engelska, Det är nämligen rätt så tidsödande för mig att översätta till svenska, men jag har i alla fall gjort ett kort sammandrag på svenska av det George Morley säger i intervjun. Och det finns nu i inlägg nr 1 i den här tråden.

    Det skulle betyda mycket för mig att få höra dina synpunkter på det, liksom på det som står i länkarna om livräddning med intakt navelsträng.
    Jag skulle även vilja veta hur du motiverar omedelbar avnavling när barnet inte har någon puls. Försöker du inte först med att lägga en våt , kall trasa/ svamp en kort stund på barnets bröst eller rygg för att få igång andning och puls? Och håller du inte barnet lägre än placenta i 30 sekunder eller mjölkar navelsträngen innan du navlar av?

    Vad tror du om att flytta in akututrustningen till förlossningsrummet, så som de här läkarna och barnmorskorna gör, alltså de som ligger bakom webbsidorna jag länkar till?

    Om du vill ha nedanstående texter översatta kan jag göra det. Säg till i så fall. Men om du inte har några problem att förstå innehållet så skulle jag gärna vilja ha lite kommentarer från dig på det här:

    ?If a child is born very depressed, (limp, pallid and unresponsive) with a pulsating cord, the placenta is the only organ sustaining life; it should not be amputated. There should be no hurry to ventilate. The child is in a state of generalized vasoconstriction; it may take a few minutes of placental transfusion to reverse this, to establish pulmonary circulation and to restore breathing reflexes. Lower the child well below the placenta.

    If the heart rate stays above 100 bpm for a minute or two, a cold sponge placed on the back or chest momentarily will usually start respiration; if this does not, bag-mask the child. A cord pulse rate >100 bpm indicates an adequately oxygenated child. Even with a very depressed child at birth, resuscitation using placental oxygenation and placental transfusion will usually result in a five-minute Apgar of nine or ten. If the heart rate is below 100 bpm, ?milk? cord blood into the child.?

    ?A very depressed baby may not respond to cold and stimulation, and artificial ventilation may be needed. It is extremely important that placental oxygenation and placental transfusion be maintained (the cord should NOT be clamped) during resuscitation. If heart tones disappear during delivery and the child has no heartbeat at birth, all available cord blood should be milked into the child; this may re-start the heart. If the heart rate is very slow at birth, the child should be lowered below the level of the placenta to allow gravity to fill the child with oxygenated blood from the placenta. ?
  • abuelita

    Carolin81 skrev 2008-12-20 18:24:52 följande:


    Det värsta är dock när många kommer till oss med taggarna utåt och bara antar att vi inte kommer gilla det som föräldrarna önskar.
    Kanske du förstår varför vissa kommer med taggarna utåt när du läser de här inläggen (det här är bara ett axplock, det finns fler liknande rapporter från besvikna föräldrar)

    ? min man påminde om avnavlingen till barnmorskan och hon hann ju läsa journalen innan oxå (kanske inte hela?). När jag fött fram henne, stod på knä i sängen, och skulle lyfta upp henne kom det helt plötsligt en hand och lyfte upp navelsträngen och jag såg en peang. Min man hade vänt sig om för att flytta undan brickbordet och såg inte sköterskan som kom. Jag började smälla henne på fingrarna och sa lite hysteriskt -ingen klampning, ingen klampning!!! Hon släppte navelsträngen och bad om ursäkt flera gånger. Barnmorskan hade inte meddelat henne. Det gick ju så fort allting så det var lite rörigt runtomkring. ?

    ?jag undrar om du vet hur den officiella statusen till sen avnavling ser ut idag på SÄS (sjukhuset i Borås) och på Östra sjukhuset i Göteborg?
    Blev lite förvånad idag på föräldragruppen när jag frågade om detta och min barnmorska gav ett bestämt "nej" på frågan om man som föräldrar själv har rätt att besluta om sen avnavling trots att man inte hunnit ändra den rutinen på sjukhuset ännu. Jag trodde att man kunde få bestämma det själv och att det var ok bara man var tydlig och sa till i god tid innan och kanske också påminde eftersom en del kanske klipper av bara farten...
    Tacksam om du vet något om de sjukhus jag nämnt ?

    ?Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL!?

    ?Tråkiga nyheter, jag var ju lovad sen avnavling inför mitt planerade snitt på Danderyd i onsdags men så blev det tyvärr inte. När vi kom in till avdelningen på morgonen och jag påminnde den Bm som jobbade om mitt önskemål så var det plötsligt inte alls säkert att man skulle kunna tillgodose detta. Bm menade att detta fick jag ta upp med snittläkaren (det var en annan Bm som jobbade under inskrivningen och enl henne skulle det inte bli ngra problem att få sen avnavling). Väl nere i op. salen bad jag därför att få ett par ord med snittläkaren innan op. och även hon menade på att det inte alls var säkert att man kunde avnavla sent. Hon tog bland annat upp risken att jag kunde förblöda om man väntade för länge och risken för gulsot. Jag blev helt paff och undrade om man inte åtminstone kunde möta mig halva vägen och låta navelsträngen pulsera en stund innan man avnavlade. Vi får ta det som det kommer blev svaret och sen orkade jag inte bråka mera. Man känner sig ju ngt utsatt när man ligger där bedövad på op. bordet och vill inte gärna stöta sig med personen som strax ska börja skära i en. Det gick fort att få upp Tindra på bröstet så ngn sen avnavling blev det ju knappast. På utskrivningssamtalet med snittläkaren frågade jag om man avnavlat tidigt och enl henne hade man väntat lite längre än vad man annars gör men frågan är ju om det stämmer. Och hur länge är lite längre, sekunder?? 5 dagar innan förlossningen skrev denna mamma så här:
    ?Måste bara meddela att jag tog upp frågan om sen avnavling vid min snittinskrivning i förra veckan och enl Bm ska det inte vara några som helst problem att få sen avnavling trots att jag ska snittas. Hon skrev in mitt önskemål i min journal och lovade att hon skulle se till att detta efterföljdes (om inte hon själv är med vid snittet så ska hon påminna berörd Bm om mitt önskemål). Inga problem eller diskussioner på Danderyd mao Nu är det ju tyvärr så att jag ännu inte vet om det blir ett vakensnitt eller ett snitt i narkos för min del och jag antar att det blir tidig avnavling om jag är sövd. Men bara att hålla tummarna för att narkosläkaren lyckas sätta bedövningen och att jag får vara vaken.?
  • abuelita

    Cyberdansken skrev 2008-12-21 14:05:18 följande:


    Så är jag tillbaka i tråden. Har varit utan internet i gott en månad.Angående SÄS Borås, så tycker jag kanske det är dax att vi skriver till sjukhusnämnden och frågar varför deras förlossningsavdelning vägrar följa nationella riktlinjerna samt sjukvårdslagen?
    Nämen heej Cyberdansken! Så roligt att se dig tillbaks.

    Absolut, det är hög tid att skriva till sjukhusnämnden nu. Äntligen lite karlatag här

    Jag har faktiskt skrutit över dig när de gravida kvinnorna har fått ta hela den här biten själva, både med mvc och sjukhuspersonalen, och t.o.m. under själva förlossningen varit tvungna att vakta över navelsträngen och styra och ställa, utan någon hjälp från pappan.
  • abuelita
    Svar på #29
    Tack Helle! Det kändes som att det var dags för en positiv rapport nu

    Så jätteskönt för dig att personalen på SÖS var så förstående och du slapp argumentera.
    Det verkar faktiskt som att alla Stockholmssjukhusen har övergått till sen avnavling nu

    Du har verkligen rätt i att det är viktigt att många hjälps åt att pusha och påminna nu i denna övergångstid till sen avnavling.
  • abuelita

    Esa skrev 2008-12-22 08:40:22 följande:


    Jag är lite lat och orkar inte läsa igenom tråden. Rekommenderas sen avnavling eller inte? För och nackdelar med respektive sen och tidig avnavling?
    Hej Esa!
    Ja det stämmer att det är sen avnavling som rekommenderas i Sverige, enligt de nationella riktlinjer som presenterades i oktober. Men tyvärr är det flera klinikchefer, främst i Västsverige, som vägra följa riktlinjerna.

    Om du inte orkar läsa på om det här så kanske du ändå orkar göra 2 klick och lyssna på ett Rapport-reportage? Klicka i så fall först på den här länken blogg.aftonbladet.se/15613/perma/1040429 och sen på bilden som dyker upp (det funkar tyvärr inte att lägga in svt-länken här på FL, men min bloggadress funkar dess bättre)
  • abuelita
    Esmiso skrev 2008-12-22 08:42:55 följande:
    kan man se på sin förlossningsjournal om barnet avnavlats sent?Var så omtöcknad så jag inte har en aning...
    Hej Jojo. Jag tror faktiskt inte att det brukar skrivas i journalen. Kanske om det av någon anledning blir tidig avnavling på ett sjukhus som har sen avnavling som rutin? Någon annan som vet?

    Självklart kommer man som förälder inte ihåg när peangen sattes på navelsträngen om man inte råkar vara medveten om hur viktigt det är att detta inte får ske förrän den har pulserat färdigt.
  • abuelita

    Esa, NÄL har med all säkerhet fortfarande avnavling före första andetaget, liksom de flesta andra sjukhus i Västsverige. Så det är bra om du sprider den här informationen till alla du känner som ska föda barn i Västsverige.
    Ni behöver skriva in sen avnavling i förlossningebrevet, och helst bör det stå i jortnalen också. Ni måste även säga till på förlossningen när ni kommer in, både till bm och uskan och alla andra som sticker in näsan i rummet, plus att pappan måste vakta som en hök över navelsträngen. Det har nämligen hänt några gånger på sjukhusen i Västsverige att navelsträngen blivit avklampad av bara farten trots att föräldrarna begärt sen avnavling.

    I inlägg nr 2 i den här tråden finns en sammanfattning av riktlinjerna för avnavling som kan vara lämplig att skriva ut och ta med till både mvc och förlossningen.

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)