• TBS

    Romer

    Jag vill veta mer om unga romers kultur och vanor, och hur de skiljer sig från den svenska resp traditionella romska kulturen.

    Alla romer på fl! Berätta allt ni vet

  • Svar på tråden Romer
  • Coccolina

    Tråkigt "vår" tråd som varit så trevlig och man kunna få svar på allt möjligt känns helt plötsligt lite negativ
    Hoppas de som bara skall vara negativa kan försöka låta bli denna tråd igen så man kan få svar på tankar och funderingar på ett trevligt sätt...


    Life's a bitch get used to it!!!
  • funfactory

    Lokisse. Ja vi använde oss av det ordet. Vadå då? Vi var upprörda med tanke på hur illa han behandlade mamma och mamma berättade för oss att hon kände hur han snyltade på mamma osv. Då sa vi till mamma att han är från Rumänien och skulle lika gärna vara en Zigenare. Jag frågade mina kompisar om råd som är invandrare (jag bor på ett invandrartätt område) och så fort jag skrev att mannen var från Rumänien så skrev/ sa dem "Släng ut honom, han är en Zigenare bla bla bla" Självklart att det skrämde oss då.

    Visst har jag växt upp med fördomar, därför blev jag intresserad av tråden. För jag är öppen för allt och tar inte allt förgivet och har lärt mig saker här i tråden som jag inte tänkt på innan.

  • funfactory

    Slurpan.

    Jag får ursäkta att jag gjort tråden negativ. Jag berättar bara mina erfarenheter om romer, zigenare osv.
    Men jag drar inte alla över samma kant. Tyvärr har jag bara upplevt den dåliga sidan kanske. Men jag är säker på att det finns en bra sida också.
    Jag är inte den som är den.

    Hur som helst, nu är det dags att laga mat.

  • lokisse
    funfactory skrev 2009-03-11 18:24:12 följande:
    Lokisse. Ja vi använde oss av det ordet. Vadå då? Vi var upprörda med tanke på hur illa han behandlade mamma och mamma berättade för oss att hon kände hur han snyltade på mamma osv. Då sa vi till mamma att han är från Rumänien och skulle lika gärna vara en Zigenare. Jag frågade mina kompisar om råd som är invandrare (jag bor på ett invandrartätt område) och så fort jag skrev att mannen var från Rumänien så skrev/ sa dem "Släng ut honom, han är en Zigenare bla bla bla" Självklart att det skrämde oss då. Visst har jag växt upp med fördomar, därför blev jag intresserad av tråden. För jag är öppen för allt och tar inte allt förgivet och har lärt mig saker här i tråden som jag inte tänkt på innan.
    du förstar fortfarande inte vad jag menar...
    du skriver
    Beter sig illa = zigenare, roma
    om jag skrev polack = biltjuv hur skulle du reagera pa det?
    De omnibus rebus et nonullis aliis
  • funfactory

    Det skulle inte röra mig i ryggen. För alla polacker är inte biltjuvar och alla Zigenare beter sig inte dåligt..

  • lokisse
    funfactory skrev 2009-03-11 19:27:57 följande:
    Det skulle inte röra mig i ryggen. För alla polacker är inte biltjuvar och alla Zigenare beter sig inte dåligt..
    Det är ju det jag försöker förklara du ser det nog inte själv MEN DET DU SKRIVER ÄR  han betädde sig illa sa vi sa till varan mamma att han var zigenare, rome FÖR att hon skulle lämna honom.

    byt ut zigenare ,rome mot vilken annat folkslag och du har en jätte storm av folk som skriker att det är rasistiskt men när det gjäller zigenare, rome är det ok eller???
    De omnibus rebus et nonullis aliis
  • funfactory

    Jösses.
    Jag tänker inte ens försöka förklara. Jag sätter min mamma framför honom. Han var inget bra för henne, hon tyckte inte ens om honom. Det spelar ingen roll om han är svensk, afrikan, rumän eller något annat han var inte värd min mor.

  • Agapi
    Svar på #537
    Men de var ju inte de sm folk reagerade på! Utan att ni använde zigenare för att få henne att göra bryta med honom. Som om de i sej själv skulle vara något fel och vara en anledning att göra slut på ett förhållande.

    Så uppfattade jag de iaf.

    Förövrigt håller jag med de andra. Detta har varit en otroligt intressant, informativ och trevlig tråd, de e tråkigt om någon måste komma in och göra den negativ.
  • lokisse
    Agapi skrev 2009-03-11 20:12:43 följande:
    Men de var ju inte de sm folk reagerade på! Utan att ni använde zigenare för att få henne att göra bryta med honom. Som om de i sej själv skulle vara något fel och vara en anledning att göra slut på ett förhållande.Så uppfattade jag de iaf.Förövrigt håller jag med de andra. Detta har varit en otroligt intressant, informativ och trevlig tråd, de e tråkigt om någon måste komma in och göra den negativ.
    precis vad jag försöker förklara!
    De omnibus rebus et nonullis aliis
  • funfactory

    Vi använde inte ordet zigenare för att hon skulle dumpa honom.


    funfactory skrev 2009-03-11 18:24:12 följande:
    Vi var upprörda med tanke på hur illa han behandlade mamma och mamma berättade för oss att hon kände hur han snyltade på mamma osv. Då sa vi till mamma att han är från Rumänien och skulle lika gärna vara en Zigenare.
    Beslutet tog hon själv. Vi sa inte att hon borde göra slut med honom. Den smarta idén kom hon på själv.

    Alla har inte positiva tankar om Zigenare. Jag har växt upp med att "zigenare är tjuvar och tiggare" Så javisst tog vi för givet att han var Zigenare när han var ifrån Rumänien.
    Men som jag har skrivit innan, jag är öppen för allt och om någon kan visa motsatsen så är jag bara positiv. För jag tror inte ont om alla människor.