• TBS

    Romer

    Jag vill veta mer om unga romers kultur och vanor, och hur de skiljer sig från den svenska resp traditionella romska kulturen.

    Alla romer på fl! Berätta allt ni vet

  • Svar på tråden Romer
  • Sommaren2006

    o GUTEGIRL o skrev 2009-03-20 18:40:19 följande:


    Men vad beror det på? Vill de inte jobba med vanliga jobb, heller får de inga vanliga jobb p ga fördomar?
    Om vi säger att en arbetsgivare får välja mellan att anställa en Svensson och en zigenare,vem tror du får jobbet??
  • gutegirl
    romani beauty skrev 2009-03-20 18:42:45 följande:
    det är inte så lätt o komma från rumänien, vara analfabet, o sen få ett jobb i sverige....du har inte rätt till nåt bidrag, inte ens för att få lära dig svenska.
    Är de här illegalt då?
    TS har helt fel!! www.gutegirl.blogspot.com
  • romani beauty
    o GUTEGIRL o skrev 2009-03-20 18:48:10 följande:
    Är de här illegalt då?
    nej, de är eu-medborgare.
  • gutegirl
    Sommaren2006 skrev 2009-03-20 18:46:22 följande:
    o GUTEGIRL o skrev 2009-03-20 18:40:19 följande: Om vi säger att en arbetsgivare får välja mellan att anställa en Svensson och en zigenare,vem tror du får jobbet??
    Om de nu kommer från rumänien, vad är det som gör att de inte får jobb i hemlandet?

    JAg läste för nåt halvår sedan att en skrämmande stor andel av romska barn i malmö inte gick klart grundskolan, t ex. VAd beror det på?
    Är man så van att vara outsiders att man har svårt att bryta det när man har chansen, heller är den romska kulturen omöjlig att kombinera med svenssonliv, te x plugga på gymnasiet efter nian?

    Ursäkta min eventuella dumhet, men jag saknar helt enkelt kunskap om hur det är för romer i dagsläget.
    TS har helt fel!! www.gutegirl.blogspot.com
  • Höströd

    Ärligt, så tror jag att din tråd spårat ur lite, det handlar inte alls om din förfrågan nu på sida 58 i din tråd!


    TBS skrev 2009-01-13 21:36:27 följande:
    Jag vill veta mer om unga romers kultur och vanor, och hur de skiljer sig från den svenska resp traditionella romska kulturen. Alla romer på fl! Berätta allt ni vet
  • romani beauty
    o GUTEGIRL o skrev 2009-03-20 18:50:32 följande:
    Om de nu kommer från rumänien, vad är det som gör att de inte får jobb i hemlandet?JAg läste för nåt halvår sedan att en skrämmande stor andel av romska barn i malmö inte gick klart grundskolan, t ex. VAd beror det på? Är man så van att vara outsiders att man har svårt att bryta det när man har chansen, heller är den romska kulturen omöjlig att kombinera med svenssonliv, te x plugga på gymnasiet efter nian? Ursäkta min eventuella dumhet, men jag saknar helt enkelt kunskap om hur det är för romer i dagsläget.
    rasismn i rumänin mot romer är jättestor o många vill inte anställa romer. Jag vet inte varför de romska barnen i malmö har så, men romer har länge inte fått gå i skolan o den äldre generationen kan vara oförstående för hur viktig skolan är..sen finns problem med att vissa gifter bort sina barn när de blir tonåringar o då slutar de skolan. Den romska kulturen går absolut att kombinera med svenskt liv, men de kommer ta sin tid innan det händer. Det är bara några årtionden sen romer ens fick bo i en fast bostad i sverige.
  • romani beauty
    guppyn skrev 2009-03-20 18:04:08 följande:
    Kanhända har de lite annorlunda syn på vad renlighet är än vad tex jag har. Tex tvättar de alltid händerna innan de går in i köket men de zigenare jag varit hos torkar sig alla på samma handduk. De tycker att det är renligt att de är fullt klädda i köket. Men jag tycker det är rätt ohygieniskt med jacka i köket som man gått med ute och meckat med bilar med, samma med den stora kjolen som tvättas sällan och samlar på sig en massa skit. Som sagt deras syn på renlighet har mycket med kulturen att göra och kanske inte alltid är det mest hygieniska. Är de hemma hos nån som inte är zigenare kan det vara så också att de inte följer reglerna så mycket. Sen är nog finska zigenare olika också hur de gör.
    en fråga bara..vad menar du med fullt klädd? tycker du dt är mer hyginskt att t.ex vara i köket i underkläder?
  • polizoni

    Haha usch det med jacka, jag haaataaar när någon kommer hem till en utan att hänga av sig jackan innan de går in...

  • guppyn

    romani beauty skrev 2009-03-24 18:09:55 följande:


    en fråga bara..vad menar du med fullt klädd? tycker du dt är mer hyginskt att t.ex vara i köket i underkläder?
    Du har väl ändå mer smuts på ytterjackan som du meckat med bilarna med än vad du har på huden? Rent hygieniskt alltså men inte rituellt renligt dock.
  • romani beauty
    guppyn skrev 2009-03-25 08:25:18 följande:
    romani beauty skrev 2009-03-24 18:09:55 följande: Du har väl ändå mer smuts på ytterjackan som du meckat med bilarna med än vad du har på huden? Rent hygieniskt alltså men inte rituellt renligt dock.
    har aldrig tänkt på det så haha. Reagerar inte nämnvärt om nån går in med jacka, men har råkat se in i lägenheter där tjejer stått vid spisen i trosor o de tycker jag är förfärligt