JULGODIS!
Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
Om inte annat så kommer det en tråd här!
Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!
Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
Om inte annat så kommer det en tråd här!
Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!
Yes! Äntligen! Väntar spänt!
Har ny dator så alla recept jag hade sparat från förra året är helt väck..
Vet att några av favoriterna var polkabräck (vit choklad med polkagrisar), och en chokladtryffel med hallonsmak... Gudomlligt goda!
smörknäck i mikron:
100 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1 dl sirap
1/2 dl hackad mandel
koka allt utom mandeln utan lock i mikron 5 minuter, ta ut rör om och koka sen ytterligare 2 minuter. Blanda sen i mandeln, häll i formar och in i kylen.
Nougat:
blanda: 6 1/2 mjöl, 1 dl kakao, 4 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker
Koka upp: 1 3/4 dl vatten, 5 dl socker, 125 g kokosfett. Låt sen svalna något innan du blandar ihop med de torra ingredienserna.
Bred ut smeten i en långpanna och låt stå över natten, dela sen i lagom stora bitar och förvara i kylen.
Inga smala recept precis, men är det godis så är det......... MUMS
Polkabräck
300 g vit choklad
Polkabräck
300 g vit choklad
2 msk kokos
skal av 1/2 citron
1 dl polkagrisar
Smält chokladen. Krossa polkagrisarna. Blanda ner kokos,polkagrisar och rivet citronskal i chokladen. Bred ut på bakplåtspapper. När smeten stelnat skär eller bryt i lagom stora bitar.
Skickade lite för snabbt innan.
Knäcken kan man piffa till lite genom att byta ut mandeln mot krossade polkagrisar. Det blir en trevlig smakbrytning.
Några av mina favoriter:
Vit Limetryffel – ca 24 st Ingredienser
1 dl vispgrädde
25 g smör
300 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
1 msk konjak
florsocker
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och konjak. Häll i en aluminium-form, ca 10x17 cm. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.
Mariannetryffel – ca 50 st
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200 g Fazer Ögon Mörk Choklad
200 g Fazer Ögon Ljus Choklad
1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush
Florsocker eller Fazer Ögon Cacao till dekoration
Gör så här:
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar. Förvara svalt.
på www.skapligtenkelt.se finns det en punkt som heter julgodis... *tipsar*
Åh, tryfflarna lät verkligen jättegoda!
Fyll gärna på med fler förslag!
Behöver fylla på "receptboken"
Förra året gjorde jag polkagrisknäck som blev väldigt goda =)
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl hackade polkagrisar
5 droppar pepparmyntolja
Du behöver:
knäckformar i papper, och gärna en digitaltermometer
Gör så här
1. Placera knäckformar på en bricka.
2. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.
3. Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i cirka 15 minuter. Gör ett knäckprov.
4. När du tycker att knäckmeten är lagom, lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör och rör om.
5. Lägg i hackade polkagrisar och pepparmyntsolja i den färdigkokta knäcksmeten.
6. Häll över knäcksmeten i ett litermått med pip eller en tillbringare som tål värme. Häll knäck i formarna.
7. Strö gärna lite extra hackade polkagrisar på toppen. Lägg dem i en burk när de är helt kalla och förvara dem i kylskåpet.