• cid

    JULGODIS!

    Har inte hittat någon tråd för julgodisbak ännu i år?
    Har jag missat den eller har det bara inte startats någon?
    Om inte annat så kommer det en tråd här!
    Fyll på med era smaskigaste recept och andra tips och idéer!

  • Svar på tråden JULGODIS!
  • cid

    Har ny dator så alla recept jag hade sparat från förra året är helt väck..
    Vet att några av favoriterna var polkabräck (vit choklad med polkagrisar), och en chokladtryffel med hallonsmak... Gudomlligt goda!

  • Jossan15

    smörknäck i mikron:
    100 g smör
    1/2 dl vispgrädde
    1/2 dl socker
    1 dl sirap
    1/2 dl hackad mandel

    koka allt utom mandeln utan lock i mikron 5 minuter, ta ut rör om och koka sen ytterligare 2 minuter. Blanda sen i mandeln, häll i formar och in i kylen.

    Nougat:
    blanda: 6 1/2 mjöl, 1 dl kakao, 4 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker
    Koka upp: 1 3/4 dl vatten, 5 dl socker, 125 g kokosfett. Låt sen svalna något innan du blandar ihop med de torra ingredienserna.
    Bred ut smeten i en långpanna och låt stå över natten, dela sen i lagom stora bitar och förvara i kylen.

    Inga smala recept precis, men är det godis så är det......... MUMS

  • tindistar

    Polkabräck

    300 g vit choklad
    2 msk kokos
    skal av 1/2 citron
    1 dl polkagrisar

    Smält chokladen. Krossa polkagrisarna. Blanda ner kokos,polkagrisar och rivet citronskal i chokladen. Bred ut på bakplåtspapper. När smeten stelnat skär eller bryt i lagom stora bitar.

    Skickade lite för snabbt innan.

  • LeWi

    Knäcken kan man piffa till lite genom att byta ut mandeln mot krossade polkagrisar. Det blir en trevlig smakbrytning.

    Några av mina favoriter:
    Vit Limetryffel – ca 24 st  Ingredienser


    1 dl vispgrädde
    25 g smör
    300 g vit choklad
    rivet skal av 1 lime
    1 msk konjak
    florsocker


     


    Gör så här

    Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och konjak. Häll i en aluminium-form, ca 10x17 cm. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.


    Saffran och Chilitryffel - ca 25 st
    Ingredienser:
    0,5 st chili
    1 g saffran
    1,5 dl vispgrädde
    1 tsk honung
    1 msk råsocker
    200 g mörk choklad (70 %)
    25 g smör

    0,5 dl kakao, , alt florsocker eller 200 g mörk choklad

    Gör så här
    1. Hacka chilin grovt, använd även kärnorna. Koka upp grädde med chili, saffran, honung och råsocker. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter.
    2. Hacka chokladen i småbitar. Koka upp grädden igen, sila och häll över chokladen. Tillsätt smöret, blanda väl medan chokladen smälter. Mixa eventuellt chokladmassan med en stavmixer för att få en slät och blank massa. Låt svalna i kylskåp.
    3. Rulla kulor med handflatorna (använd gärna latexhandskar) eller använd ett kuljärn. Eller spritsa chokladmassan i fina iskubsformer av gummi.
    4. Vänd tryfflarna i kakao eller florsocker och sätt tillbaka i kylen.
    Det är även fint att doppa tryfflarna i smält choklad. Beräkna ca 200 gram choklad av bra kvalitet, smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn på låg effekt.

    Mariannetryffel – ca 50 st
    Ingredienser:
    2 dl vispgrädde
    200 g Fazer Ögon Mörk Choklad
    200 g Fazer Ögon Ljus Choklad
    1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush

    Florsocker eller Fazer Ögon Cacao till dekoration



    Gör så här:
    Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar. Förvara svalt.




     


    I reject your reality and substitute my own.
  • cid

    Åh, tryfflarna lät verkligen jättegoda!
    Fyll gärna på med fler förslag!
    Behöver fylla på "receptboken"

  • mrsIce
    cid skrev 2009-11-12 21:03:06 följande:
    Har ny dator så alla recept jag hade sparat från förra året är helt väck..Vet att några av favoriterna var polkabräck (vit choklad med polkagrisar), och en chokladtryffel med hallonsmak... Gudomlligt goda!
    Förra årets tråd om du orkar leta fram receptet
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m38648378.html
  • Miss Obsessive

    Förra året gjorde jag polkagrisknäck som blev väldigt goda =)

    Ingredienser

    2 dl vispgrädde
    2 dl strösocker
    2 dl ljus sirap
    1 msk smör
    1 dl hackade polkagrisar
    5 droppar pepparmyntolja

    Du behöver:
    knäckformar i papper, och gärna en digitaltermometer

    Gör så här

    1. Placera knäckformar på en bricka.
    2. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.
    3. Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i cirka 15 minuter. Gör ett knäckprov.
    4. När du tycker att knäckmeten är lagom, lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör och rör om.
    5. Lägg i hackade polkagrisar och pepparmyntsolja i den färdigkokta knäcksmeten.
    6. Häll över knäcksmeten i ett litermått med pip eller en tillbringare som tål värme. Häll knäck i formarna.
    7. Strö gärna lite extra hackade polkagrisar på toppen. Lägg dem i en burk när de är helt kalla och förvara dem i kylskåpet.

Svar på tråden JULGODIS!