• Anonym (Uppgiven)

    Jag hatar att vara mamma till en bebis

    Har en son på tre månader som är tjurig i princip jämt. Han kan vara glad och nöjd korta stunder när man busar med honom, men för det mesta gnäller och skriker han så fort han inte får 100% uppmärksamhet (och även när han får det, ska tilläggas). Han har alltså inte ont i magen, utan är bara jävligt krävande. En liten chef som svingar sin piska. Jag spyr på det känner jag. Jag orkar inte höra hans gnäll dagarna i ända. Och värre och värre blir det. Tills nyligen började det med knorr och lite mer subtilt missnöje för att så småningom eskalera, men nu är det fullt ös direkt. Han vaknar med ett argt skrik - jämt. Det ska bäras och sjungas och hoppas och pruttas och hej och hå. JÄMT! Och ändå ruttnar han ihop efter två minuter av kul. Tro fan att jag inte orkar! Mina dagar är piss. Han är ett oerhört efterlängtat barn, men kunde jag spola förbi den här tjuriga spädbarnstiden skulle jag inte tveka. Jag tvivlar starkt på att jag någonsin kommer orka börja om med ett barn till efter den här upplevelsen.

    Var på mammagrupp häromdan. Alla barnen satt som små tända ljus i knät på sina mammor. Min unge skrek, knorrade och gnällde NONSTOP. Så jag fick tacka för tårtan och gå hem. Han saboterar mitt sociala liv fullkomligt på grund av sitt dåliga humör!

    Är jag grotesk som känner så här? Måste man älska att vara mamma och tycka att ens bebis är det underbaraste som finns? Jag gör verkligen inte det. Allt jag tänker på, som ett mantra, är "bli större, bli större, bli större". Så man kan prata och leka och ägna sig åt någon form av tvåvägskommunikation, istället för det här never ending skrikandet. Fan alltså.

    För att undvika påhopp vill jag förtydliga att jag ÄLSKAR min son, och att han stundtals fyller mitt hjärta med den största lycka och glädje och en kärlek som är helt osann! Men det här gnället alltså... Jämt... Gud hjälpe mig.

  • Svar på tråden Jag hatar att vara mamma till en bebis
  • Signy
    blinkalilla skrev 2009-12-25 23:50:38 följande:
    hahahaha....eller hur..en rak höger skulle sitta fin fint Sen så kommer ju följdfrågan som bl.a. även du ställde : "Han har inte kolik, ont i magen, hungrig, bajsat" Svar: "Nope, min pojk är bara en tempramentfull skrikig ungjävel och jag älskar han för det"
    Mmmh, hehe. Det blir ju lite dumt när andra människor skall ge en "tips" på vad det kan vara som gör bebisen skrikig (ska han få mat nu igen? han får säkert luft i magen, det är därför han skriker) precis som man inte har haft tid på sig själv, under alla vaknätter och skrikmaraton och annat att fundera på om det finns någon anledning till skrikandet?

    Men folk accepterar av någon anledning sällan ett svar som - nej, han har inte kolik (enligt BVC) Ja, han vill äta, Nej, det är inte blöjan och nej, han är inte trött. Han ÄR bara såhär :D men han är söt endå!

    Ibland kan det dock kännas som man är den första mamman i världshistorien som sagt dessa ord och har en sån här bebis. Så det är kul att läsa om fler!
  • blinkalilla
    Signy skrev 2009-12-26 00:05:38 följande:
    Mmmh, hehe. Det blir ju lite dumt när andra människor skall ge en "tips" på vad det kan vara som gör bebisen skrikig (ska han få mat nu igen? han får säkert luft i magen, det är därför han skriker) precis som man inte har haft tid på sig själv, under alla vaknätter och skrikmaraton och annat att fundera på om det finns någon anledning till skrikandet? Men folk accepterar av någon anledning sällan ett svar som - nej, han har inte kolik (enligt BVC) Ja, han vill äta, Nej, det är inte blöjan och nej, han är inte trött. Han ÄR bara såhär :D men han är söt endå! Ibland kan det dock kännas som man är den första mamman i världshistorien som sagt dessa ord och har en sån här bebis. Så det är kul att läsa om fler!
    Ja precis..lite moraliskt stöd behövs alltid
  • Loviset

    Min son var likadan när han var så liten.

    Man tror verkligen att man själv är problemet, men egentligen är de barnen helt enkelt bara väldigt krävande.
    Min son är fortfarande väldigt krävande om man jämför med andra barn, men inte alls så som han var upp till ett års ålder.

  • Anonym (varit där!)

    Hej TS!
    Min dotter var ungefär så som du beskriver, med en stor skillnad: Det var BARA jag som dög! Om hennes pappa tog henne för att jag skulle få ägna mig en stund åt vår son, så gallskrek hon hela den tiden och tystnade först när jag tog henne. Det var skitjobbigt och jag var så slut!

    När hon var ca. 6 månader bröt jag ihop totalt och blev ivägskickad till VC av min man. Där fick jag remiss till BVC-psykologen som jag gick till några gånger. Hon hjälpte mig att förstå att det inte var mig som mamma det var fel på och att lägga upp en plan för hur vi skulle ta oss vidare. I samma veva började min dotter äta riktig mat och jag kunde dra ner på amningen = hennes pappa kunde också ge mat.

    Vid ca 8 månaders ålder hade jag helt slutat amma henne och fick därmed mer energi över till mig själv. När hon slutade äta på nätterna genomgick hon också en total förändring i humöret (slump eller samband låter jag vara osagt). Från att ha gallskrikit så fort någon annan än jag tog i henne så lev hon en lite solstråle!

    Nu är hon nästan 11 månader och jättecharmig mot de flesta! Hon är fortfarande lite avvaktande mot nya människor som närmar sig för fort, men hon kan också krypa fram till helt främmande och resa sig mot deras ben! Vi tror knappt på det än, men det har ju hängt i nu i ett par månader så...

    Det jag vill säga är att du behöver någon att prata med! Jag älskade också min dotter fast hon var så jobbig, men man orkar inte hur länge som helst. Relationen till min man blev också lidande när jag var så slut. Jag var arg, irriterad och ledsen ofta. Min son (2 år) sa ofta: "Mamma är jätte-, jätteledsen..." och det skar i hjärtat. Men nu mår jag bra!

  • Tvåtusennio

    Konstigt att så himla många har en drömbild av hur småbarns liv ser ut..
    Sluta titta på tv o döm efter hur spädbarn är där, i verkligheten har dom inga andra sätt att göra sig förstådda än genom skrik.
    Dom känner ju av att man tröttnar ock ger upp.. Inte konstigt dom skriker mer, dom känner sig ju ivägen trots att de inte gör något fel!! Dom vet inte att vi vuxna inte förstår vad ett skrik betyder ock det TAR TID att lära känna sitt lilla barns skrik varje gång ock längre ju mer man tröttnar på att höra det..
    Kanske skulle tänkt på det före ni beslöt er för att skaffa barn att det är mer än ett heltidsjobb ock jävligt krävande... Dom har nyss kommit till en värld med färger, ljud ock människor från att ha legat tryggt inne i en mage! Dom ska bygga sin trygghet utanför NU ock det är NU dom behöver tröst ock kärleksfulla känslor från föräldrarna för att ens ha en anledning att vara nöjda.

    TÄNK er in i barnens situation.. Inte bara hur jobbigt NI har det.. Förstå då hur jobbigt ett barn har som inte KAN prata på annat sätt än skrik ock sedan bli "lämnade" för att dom försöker?

  • Tvåtusennio

    Anonym (Uppgiven) skrev 2009-12-15 16:49:46 följande:


    Tack för alla varma svar! Jag tror alltså inte att gnället har med magont att göra, utan med frustration. Han vill mer än han kan, är min gissning. Det är därför jag tror att det blir bättre när han blir större. Tror inte att livet kommer bli "soft" helt plötsligt (herregud, jag är ju mamma nu, det blir aldrig mer soft!), men att han kanske blir lite mer nöjd när han börjar kunna ta sig fram för egen maskin och kan sitta och banka med något eller så. Just nu ligger han ju som en skalbagge på rygg och VILL en massa. Tröttnar på allt på en-tio minuter en BRA dag. En dålig dag (som idag) orkar jag knappt tänka på.. Vad gäller föräldraledighet ammar jag för fullt och vill fortsätta göra det ett tag till. Det känns viktigt. Känner jag att jag "dör" kommer jag så klart prioritera bort det, men riktigt där är jag inte än. Bara less... Och vad jag menar med det sociala är så klart inte att denna lilla odåga hindrar mig från att gå på krogen, fina middagar eller bio när jag vill. Nej. Jag menar att jag i nuläget inte kan gå och fika eller äta lunch med en kompis på grund av hans humör. Jag sitter alltså hemma. INTE roligt!Jag vill gärna tro att jag mörkar rätt bra. Jag är busig och rolig och varm och kärleksfull. Men naturligtvis rinner det över ibland och jag blir synbart irriterad. Vet inte om han snappar upp det och om det har en negativ effekt på hans humör. Jag hoppas inte det, men kanske? Oavsett vad så är det hans humör som lägger grunden för mitt, inte tvärtom som någon så fint insinuerade ovan (någon med en massa snälla barn tror jag bestämt. Tack för din åsikt, men du kanske tar dig lite vatten över huvudet när du kommenterar saker som du enligt egen uppgift inte har någon erfarenhet av?).
    Av det här inlägget finns det bara en hel del som du kanske inte tänker på att "ändra" i ditt eget sätt du som faktis KAN. Såsom
    1. har du provat ge ersättning efter ammningen? Din mjölk kanske inte är så näringsrik så att barnet HÅLLER sig mätt längre?
    2. du tänker tanken redan INNAN du träffar någon att "hoppas han är lugn hoppas han är lugn" som läser av kvickare än man tror...
    3. var ute MER för det kan handla om en sån liten sak som att barnet vill vara ute, där allt annat finns att se på, ligga i en vagn som skuppar ock titta på olika saker som åker förbi.
    4. Att tänka att livet aldrig mer blir soft klingar oxå negativt för hur soft är det inte att sitta i soffan o löka med sonen i famnen.. Familjeliv är soft om man gör det till att vara soft. Hur soft är det att ligga bakis, bättre? Då skulle den tanken kanske fortsatt grubblas på innan du beslöt dig för att bli mamma.
    5. Klart barnet ser att du blir irriterad.. Dom reagerar ENBART på ansiktsuttryck ock beröringen.. Dom KÄNNER av ock vet mer än man tror. Även om jag inte visar en enda ledsen min utan ler ock leker med sonen trots att jag är ledsen så vet han ändå att jag ÄR ledsen... Så jo, dom märker allting.
    6. Träffa vänner ock låt ANDRA bära ett tag, leka ock busa det kanske gör gott eftersom ni nästan bara är hemma?..

    Finns så mycke smått man inte själv tänker på tro mig jag VET för jag var själv där.. Men största misstaget är det enklaste.. Att bli irriterad arg o ge fan i att stanna upp ock tänka i lugn ock ro trots skriket att "VAD kan jag ha missat JUST NU?" Inte igår , inte 2 månader sedan utan JUST NU.. Kanske bara att ha en kran vatten rinna??
  • Anonym (varit där!)
    Tvåtusennio skrev 2009-12-26 11:55:50 följande:
    Konstigt att så himla många har en drömbild av hur småbarns liv ser ut.. Sluta titta på tv o döm efter hur spädbarn är där, i verkligheten har dom inga andra sätt att göra sig förstådda än genom skrik. Dom känner ju av att man tröttnar ock ger upp.. Inte konstigt dom skriker mer, dom känner sig ju ivägen trots att de inte gör något fel!! Dom vet inte att vi vuxna inte förstår vad ett skrik betyder ock det TAR TID att lära känna sitt lilla barns skrik varje gång ock längre ju mer man tröttnar på att höra det.. Kanske skulle tänkt på det före ni beslöt er för att skaffa barn att det är mer än ett heltidsjobb ock jävligt krävande... Dom har nyss kommit till en värld med färger, ljud ock människor från att ha legat tryggt inne i en mage! Dom ska bygga sin trygghet utanför NU ock det är NU dom behöver tröst ock kärleksfulla känslor från föräldrarna för att ens ha en anledning att vara nöjda. TÄNK er in i barnens situation.. Inte bara hur jobbigt NI har det.. Förstå då hur jobbigt ett barn har som inte KAN prata på annat sätt än skrik ock sedan bli "lämnade" för att dom försöker?
    Att säga att man skulle tänka sig för innan man skaffar barn är knappast att hjälpa TS just nu! Mitt första barn var inte alls så krävande som mitt andra. Skulle vi inte skaffat fler barn eftersom vårt första barn var väldigt "snällt" att ha med sig? Jag förstår faktiskt inte ditt resonemang. När man redan är så slut och uppgiven som TS verkar vara så hjälper det inte med syrliga kommentarer, utan man behöver stöd! Tänk en gång till innan du vräker ur dig kommentarer!
  • Anonym

    Hihi, förlåt TS, men din trådstart har sina komiska poänger...
    "Det ska bäras och sjungas och hoppas och pruttas och hej och hå. JÄMT! Och ändå ruttnar han ihop efter två minuter av kul. Tro fan att jag inte orkar! Mina dagar är piss."
    Wow, det var verkligen ren och skär frustration, direkt från hjärtat! : )

    Men jag förstår dig! Min normalt lätthanterlige son tycks ha kommit in i någon fas just nu, där han kräver konstant underhållning...och ofta räcker inte ens det. Han "ruttnar ihop" som du så härligt uttrycker det. Och jag blir så sur, jag som gör mig till som bara den, med ramsor, kittel, bära, kånka, hoppa, dansa, skramla med skallror, visar leksaker och fan och hans mormor....................måtte det bli bättre snart!

  • Loviset
    Tvåtusennio skrev 2009-12-26 11:55:50 följande:
    Konstigt att så himla många har en drömbild av hur småbarns liv ser ut.. Sluta titta på tv o döm efter hur spädbarn är där, i verkligheten har dom inga andra sätt att göra sig förstådda än genom skrik. Dom känner ju av att man tröttnar ock ger upp.. Inte konstigt dom skriker mer, dom känner sig ju ivägen trots att de inte gör något fel!! Dom vet inte att vi vuxna inte förstår vad ett skrik betyder ock det TAR TID att lära känna sitt lilla barns skrik varje gång ock längre ju mer man tröttnar på att höra det.. Kanske skulle tänkt på det före ni beslöt er för att skaffa barn att det är mer än ett heltidsjobb ock jävligt krävande... Dom har nyss kommit till en värld med färger, ljud ock människor från att ha legat tryggt inne i en mage! Dom ska bygga sin trygghet utanför NU ock det är NU dom behöver tröst ock kärleksfulla känslor från föräldrarna för att ens ha en anledning att vara nöjda. TÄNK er in i barnens situation.. Inte bara hur jobbigt NI har det.. Förstå då hur jobbigt ett barn har som inte KAN prata på annat sätt än skrik ock sedan bli "lämnade" för att dom försöker?
    Du tycker att det där inlägget tillförde mycket tröst till någon i en svår situation?

    Alla barn är inte som TS barn, det är det få barn som är. Jag vet för jag har haft en likadan unge och kunnat jämföra honom med ungefär 6 syskonbarn plus en hel drös med andra ungar.

    Alla barn är påfrestande det första året, men det är skillnad på att ha en vanligt påfrestande unge och en unge som aldrig slutar gnälla eller skrika. En unge som aldrig, ALDRIG är nöjd med något annat än att bli buren. Hela dagen! Så fort man sätter barnet i en babysitter, på en filt på golvet, i vagnen ect ect så blir det tillslut gallskrik. Och inte ens 5 minuter, snarare 1 minut, kanske 2 om man har tur.

    Duscha är bara att glömma, äta likaså.
  • Anonym (Uppgiven)

    Oj, vilken aktivitet. Kommenterar allra hastigast de envetna förståsigpåare som på riktigt tror att de sitter inne med en högre, större kunskap om barn, och att jag - att döma utifrån ts - är fullkomligt emotionellt störd, hatar mitt barn, förväntar mig att livet ska ha sin gilla gång och därmed aldrig borde ha skaffat barn.

    Min son är en rastlös unge med höga krav på sin omgivning. Han är inte road av att ligga på en filt och glo på en skallra. Inte heller av att banka på saker i sitt babygym. Eller av att sitta i knät och se sig förnöjsamt omkring. Han vill ha mer. Jämt. Avancerad aktivitet. Och sättet han uttrycker missnöje på när omgivningen inte motsvarar hans förväntningar är - så klart! - genom att gnälla. Detta TÄR. Efter dagar och veckor av oupphörligt gnäll blir man galen. Oavsett vem man är. Ni som hävdar motsatsen har aldrig utsatts för denna prövning.

    Att förutsätta att felet ligger hos mig, hans mamma, är otroligt enkelspårigt och snävt. Det tyder på en uppfattning att det man inte vet finns inte. Så är det ju så klart inte. Och att per automatik utgå från att gnälliga barns omsorg brister i kärlek, uppmärksamhet och tålamod är att simplificera sakerr och ting å det grövsta. Det är också en grov förolämpning och ett ganska så självgott och äckligt sätt attg klappa sig själv på huvudet och påstå att man är bättre än andra. Och detta gör ni utan att ha träffat mig. Och fram för allt utan att ha träffat min son.

    Pretty pinsamt. Men så är det tyvärr ofta på fl. Mycket simpelt folk i faggorna.

    Tack för stöd alla ni andra. Har åter halkat ner i en liten svacka, men idag vilar vi från julaktiviteter och försöker skapa lite lugn och ro här hemma. Puh.

Svar på tråden Jag hatar att vara mamma till en bebis