Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

  Mån 22 mar 2010 12:28 Läst 1321256 gånger Totalt 7938 svar
  Mån 22 mar 2010 12:28

  Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
  Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
  Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


  Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
  Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

  Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born  Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

  Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
  (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

  Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

  Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
  Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

  Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

  En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
  Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

  Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
  I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
  www.doulakompaniet.se/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
  Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
  Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

  Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

  I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

  ----------------------------------------

  Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
  www.alternativjournalen.se/obesprutat

  Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

  "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
  Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

  Viktig information till alla gravida!

  beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

  Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

  Läkareden kontra tidig avnavling

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

  Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

  medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

  Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

  blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
  I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
  Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
  bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

  50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
  academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
  ?Naturligt? kejsarsnitt.
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
  #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

  "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

  Länk till boken "I dina spår"
  www.adlibris.com/se/product.aspx

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
  Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
  Fantastiskt och underbart!
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
 • Lör 27 mar 2010 08:39 #71
  Monsterpannkaka skrev 2010-03-26 21:13:00 följande:
  Jag blir helt fascinerad över att du är så kreativ i dina tankar. JAg försökte mig på att erkänna för personalen nu i förlossningsbrevet hur tacksam jag är för att de tar mina önskningar på allvar och jag satt och funderade på hur de ska få ett stort tack för det efteråt med.I en födelseannons funkar ju det med, fast det låter lite krystat kanske?Men du har dock rätt, det måste ju ut i allmänheten på något bra sätt- att vi som blir behandlade med så mycket omtanke och respekt för våra önskemål ÄR tacksamma - liksom att personalen o chefer läser och ser..Tåls att tänka på.Läste förresten ditt långa inlägg om pappornas ansvar o allt med olyckor, men måste smälta och reflektera lite över det.. så det kommer nog ett svar från mig senare (:
  Ja på NÅT sätt måste det ut till allmänheten.

  När jag satt och läste födelseannonser i tidningen och såg att det skrivs diverse tack till personalen så tänkte jag att ;  varför inte, det kanske går att få in sen avnavling där också , på något vis. Hoppas bara ingen låser sig  vid hur mitt förslag såg ut.

  Inlägg 62 blev kanske ostrukturerat eftersom jag bara följde flödet och skrev på.  Fråga gärna om något är svårbegripligt  och luddigt.
 • Lör 27 mar 2010 10:08 #72

  Jag prenumererar på nyhetsbrev från Doctor Mercola, och i dag kom det här: The Dark Side of the Routine Newborn Vitamin K Shot

  Går det att öppna om man inte är prenumerant?   Annars kan jag kopiera det som står där och länka till videon från youtube 
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/27/high-risks-to-your-baby-from-vitamin-k-shot-they-dont-warn-you-about.aspx

 • Lör 27 mar 2010 10:52 #73
  abuelita skrev 2010-03-27 10:08:55 följande:
  Jag prenumererar på nyhetsbrev från Doctor Mercola, och i dag kom det här: The Dark Side of the Routine Newborn Vitamin K Shot Går det att öppna om man inte är prenumerant?   Annars kan jag kopiera det som står där och länka till videon från youtube  articles.mercola.com/sites/articles/archive/2...
  Något som är lite intressant är också synen på hur man ger injektionen. På en del ställen ges den direkt efter framfödandet, och blir då ett sätt att ytterligare stimulera barnet till att skrika(-det gör ont).
  I Falun när jag var in på läkarkontrollen med Lova, så ger man lite glukos oralt, och låter sedan barnet suga på ett finger för att det inte ska uppfattas som smärtsamt för barnet när man ger K-vitaminet. (Socker är smärtlindrande för bäbisar).
 • Lör 27 mar 2010 12:24 #74
  Blgebo skrev 2010-03-27 10:52:02 följande:
  Något som är lite intressant är också synen på hur man ger injektionen. På en del ställen ges den direkt efter framfödandet, och blir då ett sätt att ytterligare stimulera barnet till att skrika(-det gör ont). I Falun när jag var in på läkarkontrollen med Lova, så ger man lite glukos oralt, och låter sedan barnet suga på ett finger för att det inte ska uppfattas som smärtsamt för barnet när man ger K-vitaminet. (Socker är smärtlindrande för bäbisar).

  Vilken tur för lilla Lova (jättefint namn )  att hon slapp utsättas för detta stick direkt när hon föddes, och att hon dessutom fick suga i sig sockervatten samtidigt. Det får väl knappast barn som föds på sjukhus och får injektionen på direkten?  Jätebra att du tipsade om det här med sockervatten!

  Andra intressanta inlägg om k-vitamin (från förra tråden)

  Mia 567 skrev så här :
  ”Jag bor i Österrike och här far bebisen en oral dos vid födseln och sen en till efter ngr veckor (kan ev. vara ngn mellan ocksa). Varan barnläkare förklarade att  man ger oral dos är för att det finns en stor risk för en överdos av k-vitamin vid injektion men om man ger oralt sa tar inte kroppen upp det (eller skadas av det) om det blir för mkt.
  Jag kommer inte ihag varför det var skadligt med överdos vid injektion.”
   Och Jultomten skrev så här:


  ”K-vitamin-tomten här igen. Jag har blivit helt besatt av den här k-vitamin-historien och har nu googlat så intensivt på ämnet att jag har en hel mapp på datorn med olika pdfer... Vi har nu bestämt oss för att tacka nej till sprutan men ta k-vitaminen oralt. Det är fortfarande väldigt mycket k-vitamin för ett friskt litet barn men å andra sidan skulle jag grubbla och grubbla om det nu visade sig att barnet har något lite fel som gör att k-vitaminen räddar dess liv. (Och bara med tanke på hur mycket jag fick försvara mig över att jag inte vaccinerade mig mot svininfluensan så.) Men det känns mycket bättre att dosen inte blir så sjukt hög samt att slippa spruta in något i dess muskler, vilket trauma för en liten ny bäbis, usch. Vi har dock skrivit att om det tillstöter komplikationer så vill vi tillfrågas.
  Intressant att höra hur man gör i andra länder. I Danmark gavs både oralt och injektion och trots att inget barn som fick k-vitamin oralt (357 000 barn) drabbades av MHN så slutade man med detta i danmark med motiveringen att medicinen slutat tillverkas. (Snacka om att något läkemedelsföretag tjänar sanslöst mycket pengar på detta som ges till barn överallt.)
  Jag har inte heller tackat för denna tråd så det ska jag göra nu. Tack så väldigt mycket för informationen som man kan hitta här, jag är såå glad över att det finns så mycket engagemang! Nu har jag skrivit klart mitt förlossningsbrev och avsagt oss k-vitamininjektion och livmodersammandragande medel och sagt till att navelsträngen ska få pulsera klart innan den klampas. (Jag tycker förstås att det är mycket märkligt att man inte ger blivande föräldrar information om att man kommer att injicera k-vitamin i barnet när det föds.) En dryg vecka kvar till bf nu så det var på tiden att jag blev klar med det där brevet ”

 • Lör 27 mar 2010 13:27 #75

  Här har jag översatt lite från Dr Mercolas sida om K-vitamin  (se inlägg 72)


  Det finns tre huvudsakliga riskområden associerade  med dessa injektioner:


  1. Förmodligen det mest signifikanta  riskområdet är  att tillfogande av  smärta direkt efter födseln kan orsaka psyko-emotionella skador och trauman på en nyfödd, vilket är totalt olämpligt och onödigt. Det skapar bara ytterligare känslomässiga sår som de hjälplösa och oskyldiga barnen måste  övervinna för att uppnå hälsa och välbefinnande.
  Det är illa nog att de måste övervinna oavsiktliga trauman, men att upprätthålla denna praxis in på 2000-talet är helt enkelt orimligt.


  2.Den mängd k-vitamin som injiceras i nyfödda är 20.000 gånger den nödvändiga dosen . Dessutom kan injektionen innehålla konserveringsmedel som kan vara giftiga för ditt barns sårbara unga immunsystemet.

  3.En injektion ökar risken för  infektion i en miljö som innehåller några av de
  farligaste bakterierna, under den tid då ditt barns immunförsvar  fortfarande är omoget.


  På videon tar Joseph  Mercola   upp tidig avnavling också, och frågar  Cees Vermeer   om inte  barnet går miste om koaguleringsfaktorer när hälften av blodet  klampas kvar i moderkakan. Och då svarar han att han inte tror att  koaguleringsfaktorer kommer från mamman utan att barnet bildar det  själv . Han har alltså inte förstått att det är barnets eget blod som är kvar i moderkakan!!!

  Lägg märke  till att där finns en länk till en sida om avnavling också: premature clamping of the umbilical should be avoided as it can result in brain damage

 • Lör 27 mar 2010 13:35 #76

  Måste tillägga att på Darlington Memorial Hospital i England , där ALLA barn navlas av sent, alltså även de medtagna, eftersom de gör HLR med intakt navelsträng , ges inte k-vitamin över huvud taget.

 • Lör 27 mar 2010 15:13 #77
  abuelita skrev 2010-03-27 08:39:17 följande:
  Ja på NÅT sätt måste det ut till allmänheten.När jag satt och läste födelseannonser i tidningen och såg att det skrivs diverse tack till personalen så tänkte jag att ;  varför inte, det kanske går att få in sen avnavling där också , på något vis. Hoppas bara ingen låser sig  vid hur mitt förslag såg ut. Inlägg 62 blev kanske ostrukturerat eftersom jag bara följde flödet och skrev på.  Fråga gärna om något är svårbegripligt  och luddigt.
  Eller så kan man ju sätta in en "dagens ros" i lokaltidningen. Då finns det lite bättre plats att skriva vilka önskemål man hade som de tillmötesgick. Och dessa små klipp brukar ju oftast klippas ut och sättas upp på t ex anslagstavla i personalrum eller så...
 • Lör 27 mar 2010 15:43 #78
  Chaktio skrev 2010-03-27 15:13:00 följande:
  Eller så kan man ju sätta in en "dagens ros" i lokaltidningen. Då finns det lite bättre plats att skriva vilka önskemål man hade som de tillmötesgick. Och dessa små klipp brukar ju oftast klippas ut och sättas upp på t ex anslagstavla i personalrum eller så...
  LYYYSANDE, Chakito !!!  {#lang_emotions_innocent}
 • Lör 27 mar 2010 16:27 #79

  Här har jag översatt stycket om K-vitamin  i Notes on Birthing , av Michel Odent (finns väldigt mycket intressant där) http://www.waysofthewisewoman.com/dr-michel-odent-notes-obgyn-studies.html
   
  Vilka är riskerna/fördelarna med att låta ditt barn få en  K-vitamin- injektion efter födseln?


  Idag finns det många skäl att avdramatisera ämnet och samtidigt lugna  både de föräldrar som överväger att avsäga sig  injektionen och de som tänker att tillåta den.
  Till de föräldrar som vägrar injektionen kan vi meddela att de inte tar en stor risk, eftersom risken för  att  barn som ammas ska  få en blödningssjukdom  p.g.a.  k-vitamin-brist är ungefär en på  15.000. Det är även troligt att riskerna är ännu lägre om både födseln  och  amningsstarten  varit  ostörd. Min åsikt är att k-vitaminbrist på spädbarn under amningsperioden  förmodligen  är lika onaturlig  som viktminskning hos nyfödda (det här var intressant!!!). Efter tusentals år av kulturellt kontrollerande av förlossning och amning  underskattar vi  mängden  "colostral mjölk", och därför även  mängden  av k-vitamin,  som ett människobarn  har programmerats att få i sig  under de första dagarna efter födseln.


  En noga genomförd  japansk studie visade att barn som konsumerar 350 ml bröstmjölk under de första tre dagarna efter födseln är skyddade mot K-vitaminbrist. Låt oss också komma ihåg att k- vitaminbrist är ovanlig bland bebisar som ges modersmjölksersättning (all modersmjölksersättning  är numera k-vitaminberikad) .


  Föräldrar som accepterat  injektionen kan känna skuld och oro efteråt när de hör talas  om  de två brittiska studier som tyder på att k-vitamin som  injiceras vid födseln (inte k-vitamin som ges oralt) är en riskfaktor för barncancer. Dessa föräldrar måste lugnas  eftersom de brittiska resultaten inte har bekräftats av andra studier som gjorts , bland annat en gedigen svensk studie som involverar  mer än en miljon barn (undrar just vad detta är för studie!?!?) . Men man kan inte dölja det faktum att den rutinmässiga injektionen  av 1 mg  k-vitamin vid födseln alltid ges i kombination  med 10 mg propylenglykol och 5 mg fenol (vad är nu detta?!?)  , vars effekter är okända.

   

  Det här att det inte skulle vara naturligt med viktminsking hos nyfödda är verkligen intressant!!! {#lang_emotions_surprised}
   
  Blgebo och Ecorelle, ni som har fött helt naturligt, har era barn haft någon viktminsking i början som alla bebisar brukar ha? 

 • Ecorel­le
  Visa endast
  Lör 27 mar 2010 16:40 #80
  abuelita skrev 2010-03-27 16:27:39 följande:
  Här har jag översatt stycket om K-vitamin  i Notes on Birthing , av Michel Odent (finns väldigt mycket intressant där) www.waysofthewisewoman.com/dr-michel-odent-no... Vilka är riskerna/fördelarna med att låta ditt barn få en  K-vitamin- injektion efter födseln? Idag finns det många skäl att avdramatisera ämnet och samtidigt lugna  både de föräldrar som överväger att avsäga sig  injektionen och de som tänker att tillåta den. Till de föräldrar som vägrar injektionen kan vi meddela att de inte tar en stor risk, eftersom risken för  att  barn som ammas ska  få en blödningssjukdom  p.g.a.  k-vitamin-brist är ungefär en på  15.000. Det är även troligt att riskerna är ännu lägre om både födseln  och  amningsstarten  varit  ostörd. Min åsikt är att k-vitaminbrist på spädbarn under amningsperioden  förmodligen  är lika onaturlig  som viktminskning hos nyfödda (det här var intressant!!!). Efter tusentals år av kulturellt kontrollerande av förlossning och amning  underskattar vi  mängden  "colostral mjölk", och därför även  mängden  av k-vitamin,  som ett människobarn  har programmerats att få i sig  under de första dagarna efter födseln. En noga genomförd  japansk studie visade att barn som konsumerar 350 ml bröstmjölk under de första tre dagarna efter födseln är skyddade mot K-vitaminbrist. Låt oss också komma ihåg att k- vitaminbrist är ovanlig bland bebisar som ges modersmjölksersättning (all modersmjölksersättning  är numera k-vitaminberikad) . Föräldrar som accepterat  injektionen kan känna skuld och oro efteråt när de hör talas  om  de två brittiska studier som tyder på att k-vitamin som  injiceras vid födseln (inte k-vitamin som ges oralt) är en riskfaktor för barncancer. Dessa föräldrar måste lugnas  eftersom de brittiska resultaten inte har bekräftats av andra studier som gjorts , bland annat en gedigen svensk studie som involverar  mer än en miljon barn (undrar just vad detta är för studie!?!?) . Men man kan inte dölja det faktum att den rutinmässiga injektionen  av 1 mg  k-vitamin vid födseln alltid ges i kombination  med 10 mg propylenglykol och 5 mg fenol (vad är nu detta?!?)  , vars effekter är okända. Det här att det inte skulle vara naturligt med viktminsking hos nyfödda är verkligen intressant!!!  Blgebo och Ecorelle, ni som har fött helt naturligt, har era barn haft någon viktminsking i början som alla bebisar brukar ha? 
  Eh, ja, det var en bra fråga. Min dotter hade nog en liten viktminskning för hon vägde 4060 g när hon föddes och 3985 g när hon var på läkarbesök 4 dagar gammal.
    Min son är lite svårare att säga, eftersom vågen vi hade bara gick till 5 kg och den gick sönder när vi vägde honom på den, , men då var även en skärbräda på 150 g med på vågen. 4 dagar gammal vägde han 5040 g.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll