• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • Denebola
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:49:45 följande:
    Att pappa lämnar över bruden är ju lite amerikanskt, och att präster (t.ex vår) hade MAGE att säga att hon inte tyckte det passade är dock helt orimligt, Präster ska hålla käften och göra sitt jobb, inte komma med åsikter. Min fru blev överlämnad av sin far.
    Prästers jobb är väl att företräda kyrkan och dess åsikter? Vill man gifta sig under kyrkans tak så får man ta seden dit man kommer, tycker jag.
  • rosakaninen

    Personligen känns det väldigt gammalmodigt med överlämning men vill hon ha det tycker jag hon ska få bestämma själv

  • Denebola
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:50:43 följande:
    ja?
    Och det gör dig inget att din kvinna passas från man till man utan att hon (symboliskt sett) har något att säga till om saken?
  • alwilda

    Tycker det är lite underligt att det ALDRIG är någon som känner att de måste ha sin MAMMA vid sin sida.


    Vet ni hur jobbigt det är att bära en bebis i magen i 9 månader (eller längre om man har otur ...)?? Vet ni hur jobbigt det är att faktiskt trycka ut den sedan också?? Det gör ganska ONT. Sedan ska man bara amma nätterna igenom med, medan pappa ligger och sover brevid.
    Men det är klart att PAPPA ska få äran att leda omkring dig på ditt bröllop lilla gumman! Själv sätter jag mig här vid sidan så länge ... och tittar på. Det blir så bra, så. Det har du förtjänat, pappa. Lilla jag sitter så bra här.
  • Ulf Harrys Farsa
    Denebola skrev 2010-04-23 08:52:14 följande:
    Prästers jobb är väl att företräda kyrkan och dess åsikter? Vill man gifta sig under kyrkans tak så får man ta seden dit man kommer, tycker jag.
    Äsch.

    Vår präst gjorde som vi ville, deras åsikter kan dom hålla inne med, kan ge mig fan på att en manlig präst inte hade haft några invändningar utan denna kvinnliga hade lite för mycket feministideér bara.
  • Johan01
    Denebola skrev 2010-04-23 08:49:53 följande:
    Tack för att du förtydligade vad du menade.Denna symbolhandling har inte funnits i Sverige. Den är plockad "utifrån", och där traditionen kommer ifrån står den för att kvinnan lämnas över som en mans ägodel till en annan man. Rent praktiskt kanske det inte är så längre, men det står fortfarande för att en kvinna är en ägodel.
    Men vad är det som hindrar att man ändrar betydelsen utav en symbolhandling? Det är ju vi som bestämmer vad en specifik sak står för. ANser man att detta betyder att kvinnan är en ägodel, ja då förblir betydelsen av denna handling densamma. Varför ska man leva kvar i samma gamla hjulspår bara för att en viss sak "alltid stått för någontint"? Då händer inget i förändringsväg.
  • alwilda

    Men det är ju ett välkänt faktum att det ofta är papporna som tar den största delen av ansvaret för att ungarna alltid har kalaspresenter och torra strumpor under uppväxten.


    Så det är ju faktiskt inte mer än rätt.
    Tar väl tillbaka det där jag skrev innan då.
    (Vad är liksom hemorojder för livet mot ett lådbilsbygge med pappa?? )
  • eleena

    Låt henne göra som hon vill. HERREGUD. Hon är väl för f*n ingen allmän egendom bara för att hon råkar vara kronprinsessa.....

  • mallanis

    Jag tycker att det vore hemskt om vår Kronprinsessa ska lämnas från pappa kungen till hennes blivande man Daniel. Sveriges blivande drottnings ka väll inte behövas överlämnas från en man till en annan, hon kan stå själv och borde verkligen inte behöva överlämnas från man till man. Vår blivande drottning borde vara ett fördömme och knalla in med sin man som vilken jämställd människa som helst.

    Dessutom att svenska kyrkan själv är emot denna procedur gör ju det hela ännu mer absurt, när jag gifte mig så sa prästen vi vill inte he dessa överlämningar i Svenska kyrkan. Ska man som monark gå mot Svenska kyrkan - det tycker jag inte heller. 

    Hoppas verkligen att Vickan bestämmer sig för att gå fram till altaret med Daniel och att pappa kungen sitter på första rad!  

  • Garderobshylla

    Jag tycker att det är tragiskt överhuvudtaget att kronprinsessan inte få tro på vad hon vill, att hon måste vara kristen och följa kristna traditioner. Och jag tycker att hon borde få gifta sig på vilket sätt hon vill, det är ju trots allt hennes dag.

    Men nu nu är ju reglerna som dom är, och då borde han ju lyssna till kyrkans åsikter. Hon är trots allt en förebild för väldigt många och bör ha det i åtanke.

    Att bli överlämnad av sin far går ju långt tillbaka i tiden, men jag är rätt säker på att det har en annan betydelse idag än vad det hade från början. Och traditioner förändras och utvecklas och betydelsen för vissa saker förändras påsken. Hur många idag firar påsken enligt dom ursprungliga orsakerna idag xempelvis?

Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?