• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • mamman i skogen
    Mandel skrev 2012-01-10 07:58:35 följande:
    Fast i Sverige är det helt andra restriktioner ang. antibiotika mot övriga världen. Tror inte att antibiotika är vanligt förekommande i svenskt kött så som det är i utländskt.
    Och i Sverige är det lag på att djuren ska gå ute sommarhalvåret. Många köttdjur går ute året runt och de flesta äter hö = gräs, pellets som görs på gräs (bor granne med en pelletsfabrik), krossad spannmål osv.
    Alla matar inte sina djur med sojafoder och annat trams.

    Problemet med svenskt kött är att om folk får ha en åsikt så ska det vara på ett vis och när det sedan kommer till att betala för så som de vill ha det så är de vanliga konsumenterna inte beredda att betala extra för det de tycker är bra utan det utländska billiga hamnar i korgen. Då är inte vare sig djurskydd eller miljö med i tankarna...
    Om vi solidariskt köpte svenskt kunde vi påverka ännu mer vad kossorna och grisarna matas med. Men vilken bonde vill köpa fint foder när han inte ens får betalt för sina slaktdjur så det går +-0 ens i dagsläget?

    Vi är väl bäst i europa på att använda minimalt med antibiotika så vårt kött innehåller minst av alla europeiska länder. Vid ekologiska gårdar får man ju inte använda detta mer än vid sjukdom på det specifika djuret. Kraftfoder är välanvänt i svenskt jordbruk ger man inte detta så minskar mjölken eller kon går i sin eller ungdjuret växer för långsamt så lönsamheten försvinner Även vid ekologiskt jordbruk och djurhållning så får man ge kraftfoder men där har man begränsat det till en viss del.

    Så det är en jäkla knivig situation med att hitta kött och göra val man får ta sig en funderare om hur man vill göra och jag är ambivalent i detta. Vi försöker att väja ekologikt så ofta det går men detta är inte altid till buds i affären då efterfrågan är liten så då får man välja och vela istället. 

    Har en kompis som är mjölkbonde och som han säger en koblajja som man kom ihåg den från när man var liten och kunde gå in i hagen och hämta till gödsel är en raritet korna står men kronisk diarre under stora delar av året efterssom man måste ge dem det foder som de faktiskt inte är skapta för och ofta medicinera för att få ngn lönsamhet. 

    Lite spännande är det ju att numer kan man köpa köttlådor som levereras till ett par platser i sverige där köttet är gräsbetat och har växt i naturlig takt utan kraftfoder.Skulle gärna köpa detta men vi har lite för långt för att hämta upp en sådan låda.

    Tror vi kommer gå mer och mer mot ekologisk hållbarhet och biodynamisk odling och djurhållning  då medvetenheten ökar hos många och man vill veta vad man stoppar i sig.. 
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Live in the moment now skrev 2012-01-10 09:41:08 följande:
    Ställer frågan igen: vilken omega 3 tillskott rekommenderar ni o mängd?
    En bra omega3 kapsel med epa och dha utan omega6 oljor i. Jag äter oftast pikasol och tar minst 1g per dag men oftast 3g då jag strävar efter en bra balans mellan omega3 och 6 och leva fritt från värk och inflammationer.
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Live in the moment now skrev 2012-01-10 09:40:25 följande:
    Som sagt, köper det mesta köttet av "lokal" gårdsbutik där djuren är gräsbetande och inte fått antibiotika, på vinterhalvåret så äter som hö och egenodlad majs (känns ändå bättre än det som hittas i butik).. Slakten sker 5 km fr gård o transporteras av som själva för att djuren ska må så bra som möjligt :)
    Fisk köper vi alltid färsk av fiskbilen (måste dock kolla nämre på vad den kommer ifrån). Problemet är att hitta bra kyckling, m ska ta en titt på hel fryst/färsk, kanske bättre att stycka själv.
    Vill gärna undvika överskott av omega 6 så långt det går, främst då jag har mkt värk i kroppen i märker att jag mår så mkt bättre m denna kosten och vill gärna äta så rena produkter som det går, får kosta lite mer, m om jag lägget mina förra godispengar på maten så blir det nog ändå pengar över :)

    Tack alla!
    Trevligt med gårdsbutik vi har en viltbutik som vi är stamkunder i...

    Apropå värk så håller jag med har levt i 15 år med kronisk värk men detta försvann med LCHF och därför är balansen viktig för mig med. Äter sällan några vegetabilika oljor med undatag för kallpressad rapsolja och ngn gång ibland olivolja annars är det koksfett och smör som är mitt smörjmedel och det verkar fungera bra om man tittar till "allergikvot" är lite sugen att kolla upp mina värdeni fördelning med 3/6 och se vart jag hamnar.  
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • FiaFunderar

    Jag köpte en burk med omega 3 på ica maxi. Jag hade kollat runt en del och många stod det att man skulle ta 2-3 kapslar per dag. Men med denna jag köpte så skulle man bara ta 1 kapsel per dag och det var mer omega 3 i än de andra - mer prisvärd alltså.

    Fiskoljekoncentrat 375,5 mg
    varav omega 3        225 mg
    varav
    EPA                            125 mg
    DHA                              85 mg

    varav omega-6            20 mg

    Jag vet inte alls om dessa är BRA men jag tar en sån om dagen i alla fall. Började när jag blev gravid.


  • sara1981

    Så, första veckan efter nystarten avklarad och resultatet blev otroliga - 5,1 kg! Hur är det ens möjligt? Förstår ju att mycket är vätska, men ändå.
    Ger iaf en ordentlig kick för fortsättningen! :)

  • Marieh73

    Som sagt lite ny på det här men måste fråga, jag försöker hålla mig borta från socker, pasta, potatis o bröst o allt det där men är det viktigt att öka på fett intaget el är det bara för att det håller en mättare längre?

  • FiaFunderar
    sara1981 skrev 2012-01-10 10:20:39 följande:
    Så, första veckan efter nystarten avklarad och resultatet blev otroliga - 5,1 kg! Hur är det ens möjligt? Förstår ju att mycket är vätska, men ändå.
    Ger iaf en ordentlig kick för fortsättningen! :)
    Grattis! Skönt att det går fort i början så man blir motiverad att fortsätta Glad 
    Jag kommer ihåg att jag gick ner 2,1 kg första veckan när jag satte igång med LCHF och jag blev helt lyrisk. Häftigt att det kan göra så stor skillnad! Sen gick det mycket långsammare med ca 0,5 kilo i veckan men det är ju i alla fall nedåt på vågen... men sen blev jag gravid och Pang så gick jag upp 10 kilo Solig haha
  • Hanniz

    Oj, vad många frågor jsg har idag känner jag! Hoppas att någon kan hjälpa mig med följande;

    Jag har förstått att om man kör strikt LCHF så ska man hålla sig under 20 gram kolhydrater/dag.

    Finns det någon sådan gräns för protein och fett?

    Jag har en app i telefonen (såg jag nu) där jag kan hålla lite koll på maten.

    Hittills idag ligger jag på;

    Protein 34 g
    Kolhydrater 6 g
    Fett 60 g

    ( äggröra, bacon, te med kokosfett)

    Ser det ok ut?

  • FiaFunderar

    Jag är skitdålig, rent ut sagt, på att räkna ut kolhydrater och hur mycket min mat väger ungefär. På minmat.net så måste man ju fylla i hur många gram man ätit av allt.

    Kan detta stämma i vikt:?

    2 stekta ägg  -  110 gram
    Ett halvt paket bacon  -  70 gram
    1½ msk majonäs  -  20 gram
    Ca 3 msk Varmrökt lax  -  30 gram



    Jag ska börja fylla i där nu bara för att det är intressant att lära sig lite mer tycker jag. Jag är ganska lat med sånt annars.


  • mamman i skogen
    Hanniz skrev 2012-01-10 10:40:54 följande:
    Oj, vad många frågor jsg har idag känner jag! Hoppas att någon kan hjälpa mig med följande;

    Jag har förstått att om man kör strikt LCHF så ska man hålla sig under 20 gram kolhydrater/dag.

    Finns det någon sådan gräns för protein och fett?

    Jag har en app i telefonen (såg jag nu) där jag kan hålla lite koll på maten.

    Hittills idag ligger jag på;

    Protein 34 g
    Kolhydrater 6 g
    Fett 60 g

    ( äggröra, bacon, te med kokosfett)

    Ser det ok ut?
    Det finns några tumregler man brukar säga under 20g kolhydrater per dag är normalt sen har man klassat in lchf i olika klasser där strikt är under 10g normal upp till 30g och liberal upp till 50g. Man får sälv känna vart man hör hemma men generelltär det vid viktminskning man äter strikt till normal och för att bibehålla hälsa efter viktnedgång kan man äta liberalt.

    Protein är viktigt men överskott av protein ska man inte äta inte heller underskott. Tänk så här protein används primärt som byggstenar och inte energi och överskott på protein höjer blodsockret. Mao protein och då fullvärdigt som är animaliskt är livsnödvändigt för oss  (är man vegetarian kan man få protein genom soyaprodukter men det är inte lika ultimat som animaliskt då det ligger lågt på några markörer av livsnödvändiga aminossyror)  det är åra byggstenar och bevarar våra muskler. 

    1-1,5 gram rent protein per kilo önskad målvikt brukar vara ett bra mått.Nu innehåller ju kött, ägg fisk mm mer än rent protein så för enkelhetens skulle så låt oss säga att du vill väga 60 kilo då ska du äta 60 g rent protein vilket i praktiken innebär en handflata kött etc till varje måltid och vill du istället väga så är det en enkel ekvation att ta 60*5 så får du en ungefärlig råvaruvikt som täcker ditt dagsbehov. 

    Min målvikt har varit 60 kilo och jag äter på rutin i genomsnitt 300 gram fisk, kött ägg mm per dag

    Ett annat sätt att hålla koll i början om man inte har ett ögonmått och kan hålla sig till handflator och överslagsräkna kolhydrater per hundra gram etc är att föra matdagbok då räknar man fördelningen i E% och du ska ha 5E% kolhydrater 20E% protein och 75E% fett på ett ungefär men där ska man inte glömma att titta på kalorierna. Du kan få en strålande fördelning men fortfarande äta för lite det är inte nyttigt att leva på 300kcal per dag utan man ska äta sig mätt och belåten och inte överäta skulle du äta 5000kcal per dag så äter du förmodligen för mycket .

    Det praktiska med att föra matdagbok ett par dagar eller veckor är att man lär sig vad olika livsmedel innehåller man kan spara sina måltider och livsmedel däremot är det inte roligt att göra detta och det är väl det man med LCHF vill komma bort från men som ett verktyg att lära sig hur mycket man får och kan äta är de bra. Ofta har ju vi som äter LCHF en något skev bild av vad som är normalt. Vi har ju lagt om kosten ofta av en anledning att vi haft lite för mycket bagage att bära på av olika anledningar.

    Man får hita vad som passar en själv. När jag började med LCHF började jag överslagsräkna och det har funkat bra. Det var först för ett år sedan jag blev nyfiken på att se vad jag får i mig per dag och då började jag emellanåt föra matdagbok och det har varti lärorikt.

    Ang fett så ska du äta så du blir mätt för mig är det kokosfett i kaffet och en msk smör på kött fisk mm eller en liten slev fet sås.   
                 
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**