• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • Boothwalker

    Åt ett äpple idag. Tänkte att det inte kunde vara sååå farligt. Och de såg så goda ut. Men hjälp vad sött det var. Kändes som om det var doppat i sockerlag...


    Det är rätt så enkelt att balansera när man håller i nån. Annars är det svårare... - Mowgli 5 år
  • helene306
    Denebola skrev 2011-02-22 14:55:43 följande:
    Kanske ska slå till på den då. Har inte riktigt vetat hur jag skulle ta upp vad jag äter och inte äter utan att känna mig jobbig och krävande (gillar min svärmor men det är inte samma som att "beställa" mat av min egen mamma), men så slog det mig att en receptbok kunde vara bra, då kan hon ju välja själv vad hon vill laga också, plus att hon i lugn och ro kan läsa sig på på vad LCHF innebär så jag inte "föreläser".

    Grejen är nämligen att de äter mycket kolhydrater, halvfabrikat och margarin, men jag vill inte skriva dem på näsan genom att säga att LCHF är bättre. De får äta hur de vill, men jag vill gärna slippa deras kost. Dock har jag har inte kommit på hur jag skulle ta upp ämnet (alltså hur jag vill äta och varför) på ett smidigt sätt (vill inte få det att indirekt framstå som att det de äter är fel och att jag skulle klanka ner på hur de lever sina liv), förrän nu.

    Men om jag genom att ge henne en kokbok med mat som jag kan äta, kan få henne att inse att kolhydrater, halvfabrikat och margarin kanske är mindre bra att äta, så är ju det en positiv bieffekt Men det är alltså inte mitt mål att omvända.

    Jisses vad PK och mesig jag låter
    Jag har ju lyckats få min mamma att inte köpa hem Becel och Lätta. Nu är det smör, grädde och Icas variant till Bregott som tronar i kylskåpet Men visst kör mamma med massa annat färdigskit som jag inte gillar och som hon ger till barnbarnen. Min mamma är lite sån "hos mormor bestämmer mormor" fast vi har sagt till att inte ge saft och läsk. Vad är det första hon gör när vi kommer tro? Gör en flarra saft till sonen ... Svärmor är likadan tyvärr. Sonen som nu är med dom i Sälen lär komma hem helt sockerspäckad! Igår pratade jag med svärfar och han undrade vad David åt till frukost. Jag svarade och får till svar: "Nu har vi gett honom macka men han tar bara två tuggor (ja han gillar inte macka så värst) sen har han druckigt 2-3 koppar O´boy." Va!? Hallå! ETT glas kan han få efter att han ätit frukost. Sen dricker han varm O´boy i backen, svärmor ger Kexchoklad och köper hem STORA godispåsar. Fan alltså vad trött jag blir! Vi sa uttryckligen till flera gånger innan de åkte att han inte ska äta massa godis då han knappt vill ha på lördagarna längre. Jaja. Vi kan inte göra så mycket åt det nu.
    Nu kom ett sidospår. Mina svärföräldrar har varit negativa till lchf men de har ändå haft Bregott och smör hemma. Lättgrädde förvisso men annars skapligt bra mat. Svärfar har typ 2 diabetes och fick tillsagt att han MÅSTE ner 5 kilo på 3 månader då hans fastesocker och blodsocker skuttar upp och ner. maken har sagt åt honom flera gånger när de varit ute och rest och svärfar äter vitt bröd, yoghurt och annat snabbt till frukost. Det tog väl skruv  ihop med sockersköterskans ultimaatum? På 4 veckor gick svärfar ner 4 kg, nu har han säkert gått ner mer och han mår mycket bättre och är piggare. Svärmor ... ja hon kör ju sitt race. Som nu när det är semester då ska man äta gott heeeeela tiden. Sen gnäller hon att hon är fet och måste ta tag i vikten

    Jag tror inte man kan göra annat än att upplysa och prata, och i din svärmors fall är väl en kokbok helt suverän! Just Annas kokbok innehåller bara vanlig mat, inga konstigheter eller konstiga kryddor/grönsaker som man inte har hemma. Det är vanlig mat lagad med riktiga produkter och passar precis vem som helst. Skillnaden är att hennes kokbok inte innehåller 1/4 av efterrättsrecept som vanliga kokböcker kan göra.
    Pratar man kost kan man ju nämna lite fint att margarin inte är bra. Nämna Gunnar Lindgrens hemsida om hur margarin framställs. eller kolla på youtube hur man gör margarin (blä och en massa konstiga ingredienser) och hur enkelt man gör smör.
    Denebola skrev 2011-02-22 14:57:02 följande:
    Fantastiskt god vaniljsmak är det! Myyyycket bättre än smaken i vaniljsocker!
    Vaniljsocker får man ju typ ha i halva burken för att det ska smaka vanilj. Det slipper man med vaniljpulvret
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Boothwalker skrev 2011-02-22 15:08:18 följande:
    Åt ett äpple idag. Tänkte att det inte kunde vara sååå farligt. Och de såg så goda ut. Men hjälp vad sött det var. Kändes som om det var doppat i sockerlag...
    Med en gång vaknar smaklökarna Sånt man innan tyckte var osött blir med en gång jättesött
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • Boothwalker
    helene306 skrev 2011-02-22 15:20:05 följande:
    Med en gång vaknar smaklökarna Sånt man innan tyckte var osött blir med en gång jättesött
    Jag klarade typ inte av mörk choklad innan. Nu är 70%ig riktigt söt. Men det där äpplet var nog bland det sötaste jag ätit ever (kändes det som)

    Och folk påstår att frukt inte är godis =)
    Det är rätt så enkelt att balansera när man håller i nån. Annars är det svårare... - Mowgli 5 år
  • Denebola
    helene306 skrev 2011-02-22 15:17:21 följande:
    Jag har ju lyckats få min mamma att inte köpa hem Becel och Lätta. Nu är det smör, grädde och Icas variant till Bregott som tronar i kylskåpet Men visst kör mamma med massa annat färdigskit som jag inte gillar och som hon ger till barnbarnen. Min mamma är lite sån "hos mormor bestämmer mormor" fast vi har sagt till att inte ge saft och läsk. Vad är det första hon gör när vi kommer tro? Gör en flarra saft till sonen ... Svärmor är likadan tyvärr. Sonen som nu är med dom i Sälen lär komma hem helt sockerspäckad! Igår pratade jag med svärfar och han undrade vad David åt till frukost. Jag svarade och får till svar: "Nu har vi gett honom macka men han tar bara två tuggor (ja han gillar inte macka så värst) sen har han druckigt 2-3 koppar O´boy." Va!? Hallå! ETT glas kan han få efter att han ätit frukost. Sen dricker han varm O´boy i backen, svärmor ger Kexchoklad och köper hem STORA godispåsar. Fan alltså vad trött jag blir! Vi sa uttryckligen till flera gånger innan de åkte att han inte ska äta massa godis då han knappt vill ha på lördagarna längre. Jaja. Vi kan inte göra så mycket åt det nu.
    Nu kom ett sidospår. Mina svärföräldrar har varit negativa till lchf men de har ändå haft Bregott och smör hemma. Lättgrädde förvisso men annars skapligt bra mat. Svärfar har typ 2 diabetes och fick tillsagt att han MÅSTE ner 5 kilo på 3 månader då hans fastesocker och blodsocker skuttar upp och ner. maken har sagt åt honom flera gånger när de varit ute och rest och svärfar äter vitt bröd, yoghurt och annat snabbt till frukost. Det tog väl skruv  ihop med sockersköterskans ultimaatum? På 4 veckor gick svärfar ner 4 kg, nu har han säkert gått ner mer och han mår mycket bättre och är piggare. Svärmor ... ja hon kör ju sitt race. Som nu när det är semester då ska man äta gott heeeeela tiden. Sen gnäller hon att hon är fet och måste ta tag i vikten

    Jag tror inte man kan göra annat än att upplysa och prata, och i din svärmors fall är väl en kokbok helt suverän! Just Annas kokbok innehåller bara vanlig mat, inga konstigheter eller konstiga kryddor/grönsaker som man inte har hemma. Det är vanlig mat lagad med riktiga produkter och passar precis vem som helst. Skillnaden är att hennes kokbok inte innehåller 1/4 av efterrättsrecept som vanliga kokböcker kan göra.
    Pratar man kost kan man ju nämna lite fint att margarin inte är bra. Nämna Gunnar Lindgrens hemsida om hur margarin framställs. eller kolla på youtube hur man gör margarin (blä och en massa konstiga ingredienser) och hur enkelt man gör smör.
    Denebola skrev 2011-02-22 14:57:02 följande:
    Fantastiskt god vaniljsmak är det! Myyyycket bättre än smaken i vaniljsocker!
    Vaniljsocker får man ju typ ha i halva burken för att det ska smaka vanilj. Det slipper man med vaniljpulvret
    Jobbigt läge med svärföräldrarna... Att de är så respektlösa. Visst att det kanske kan bli lite regeltummande, men man behöver ju inte gå till överdrift.

    Hoppas inte mina svärföräldrar blir lika svåra när vi får barn (jag vill gärna inte att mina barn äter kakor/bullar/godis/glass/läsk innan jag känner att det är ok), jag ser ju nu hur de gör med de nuvarande barnbarnen (och hur tidigt det började), fast föräldrarna verkar ju inte ha något emot det i alla fall, och det är ju upp till dem i slutändan.

    Jag har en känsla av att jag kommer ha ganska annorlunda och bestämda åsikter (i deras ögon) när vi får barn, inte bara vad gäller mat utan även genus med mera och ännu mera Men det är väl bara att lära sig att bli övertygande

    Margarin äter de en hel del ja... Grejen är bara att jag inte vill verka kritiserande mot dem, de kan ju inte "hjälpa" att de äter som de gör. Sen är det ju inte fel att lära sig nya saker, och jag berättar gärna om de frågar, men jag vill inte missionera heller utan hur de äter ska få vara upp till dem.
  • Denebola
    Boothwalker skrev 2011-02-22 15:22:13 följande:
    Jag klarade typ inte av mörk choklad innan. Nu är 70%ig riktigt söt. Men det där äpplet var nog bland det sötaste jag ätit ever (kändes det som)

    Och folk påstår att frukt inte är godis =)
    Ja, söt och smörig :P 90 % ska det vara! Skulle dock vilja testa 99 % för nu är jag så van vid 90 %
  • Boothwalker
    Denebola skrev 2011-02-22 15:35:00 följande:
    Ja, söt och smörig :P 90 % ska det vara! Skulle dock vilja testa 99 % för nu är jag så van vid 90 %
    Hittar ingen 90%ig på ica i byn... Får leta när jag kommer till stan. =)
    Det är rätt så enkelt att balansera när man håller i nån. Annars är det svårare... - Mowgli 5 år
  • Linda1976
    Denebola skrev 2011-02-22 15:35:00 följande:
    Ja, söt och smörig :P 90 % ska det vara! Skulle dock vilja testa 99 % för nu är jag så van vid 90 %
    Vi köpte 100% och tänkte kaxigt att det skulle nog gå... 90% känns ju "vanlig" nuförtiden URK!! Jag blandade ut den med annat när jag gjorde julgodis i julas, men ren 100% - fy fan 99% kan jag inte uttala mig om, men jag gissar att den inte är långt efter 100% i bitterhet
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • Bordeaux
    Denebola skrev 2011-02-22 15:35:00 följande:
    Ja, söt och smörig :P 90 % ska det vara! Skulle dock vilja testa 99 % för nu är jag så van vid 90 %
    Min kompis som äter vanlig mat fick det lite jobbigt i livet. Strul med föräldrarna som gjorde att hon var tvungen att flytta hem till pojkvännen, jävlig mens, blev osams med en kompis åh lite mer så livet kändes skit för henne. Eftersom hon är kvinna så ville hon ha choklad naturligtvis, hennes snälla omtänksamma gulliga pojkvän gick iväg och handlade åt henne. Kommer tillbaka med en mörk chokladkaka på 99% för den är ju nyttig juh. Han resonerade som så att hon mår ju inte bra av marabous mjölkchoklad utan mörkt ska det vara om hon ska tröstäta. Hon blev såklart allt annat än glad och lycklig och kunde inte äta den. Hon bröt istället sönder den och kastade bitarna i huvudet på honom, omoget kanske men jag kan förstå
  • Denebola
    Linda1976 skrev 2011-02-22 15:47:30 följande:
    Vi köpte 100% och tänkte kaxigt att det skulle nog gå... 90% känns ju "vanlig" nuförtiden URK!! Jag blandade ut den med annat när jag gjorde julgodis i julas, men ren 100% - fy fan 99% kan jag inte uttala mig om, men jag gissar att den inte är långt efter 100% i bitterhet
    Samtidigt beror det mycket på bönor och så vidare. Älskar lindts 90 % men deras 86 % är för sur så den kan jag inte ens tvinga i mig
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**