• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • stjierna

    Ja, här blev en halvbra dag. Frukost blev solrosbröd med pålägg, kaffe med kokosfett och Omega-3 kapslar. Lunch hann jag inte äta så när vi handlade "råkade" en glass slinka med.. Kvällsmat blev marinerad fläskfilé med vispat persiljesmör och en "sallad" på sparris och zucchini stekt i brynt smör. Efterrätt chokladkaka (LCHF-vänlig) med grädde o jordgubbar. Man kan tycka att det skulle varit bra där, men så kom syster med chips (min svaghet!!) så då slank det ner några sådana också...

    Jag måste köpa glucasanol att ta vid sådana tillfällen, känner jag. Jag har alldeles för låg självbehärskning när kolhydraterna finns att tillgå!

    Och så ska jag boka in ett möte för en allmänn hälsokontroll och kolla om man kan kolla om/hur känslig jag är för insulinpåslag. Senast jag gjorde en glykosbelastning låg mina värden dock "mycket bra", men jag vet inte om detta visar mig det jag vill?

  • skånetös78
    Glass skrev 2012-05-20 21:38:14 följande:
    Men, vet du att du har lite insulinproduktion, eller tror du det? Jag tycker att det låter som att du är insulinresistent, vilket innebär att din kropp producerar insulin som den ska, men att dina celler inte "märker det" som de ska utan kroppen får producera massor med insulin för att cellerna ska öppna sig och ta emot kolhydrater och protein. 

    Insulin är ett väldigt fettinlagrande hormon och dessutom slutar fettcellerna att släppa ifrån sig fett när man har en massa insulin i blodet, och därmed hämmas fettförbränningen  
    Hur vet man skillnaden på om cellerna bara är "slöa", eller om man verkligen har dålig produktion? Det enda jag vet är att min blodsocker skjuter i höjden av kh (har en blsr apparat hemma eftersom jag hade graviditetsdiabetes). Jag vill jättegärna lära mig mer om detta men fattar lite trögt ibland så förklara gärna på ett barns nivå. Tycker att du förklarar jättebra redan så fortsätt så! 
  • PikkuMyy

    Ni som pratar om insulinresistens och att man är känslig för kolhydrater...hur vet man det?

  • EEE

    Jag uppskattar också vanlig lchf-mat efter envecka med fakir. Att få äta lite sallad idag var nog dagens höjdpunkt!

    Stijerna: Häll kanelen i filtret! 

  • Boost
    EEE skrev 2012-05-20 22:34:31 följande:
    Jag uppskattar också vanlig lchf-mat efter envecka med fakir. Att få äta lite sallad idag var nog dagens höjdpunkt!

    Stijerna: Häll kanelen i filtret! 

    Haha håller med! Har nog aldrig njutit så mycket av lite broccoli som jag gjorde efter några dagars fakirande :)
  • Glass
    skånetös78 skrev 2012-05-20 21:44:20 följande:
    Hur vet man skillnaden på om cellerna bara är "slöa", eller om man verkligen har dålig produktion? Det enda jag vet är att min blodsocker skjuter i höjden av kh (har en blsr apparat hemma eftersom jag hade graviditetsdiabetes). Jag vill jättegärna lära mig mer om detta men fattar lite trögt ibland så förklara gärna på ett barns nivå. Tycker att du förklarar jättebra redan så fortsätt så! 
    Jag ska försöka förklara så tydligt som möjligt. 

    Bukspottskörteln producerar ett hormon som heter insulin.
    Den producerar det när man man äter kolhydrater och protein och mjölkprotein. 

    Anledningen till att man behöver insulin är att det sitter små receptorer på muskelcellerna. Det är små "nyckelhål"   där insulinet fungerar som en "nyckel" och låser upp cellen så att cellen tar in sockret och proteinet. 

    När man är insulinresistent så fungerar inte "nyckelhålen" ordentligt. Insulinet kan inte öppna cellerna och bukspottskörteln gör med och mer insulin tills "nyckelhålen" äntligen fungerar och öppnas. Vips så åker det in en massa energi i muskelcellerna och blodsockret kan äntligen sjunka. 
    Den här stora mängden insulin gör att det dels sliter på bukspottskörteln att producera så mycket och samtidigt så släpper inte fettcellerna ifrån sig sitt fett när det är så mycket insulin i kroppen. Det betyder att man inte kan använda fett som bränsle när det är så mycket insulin i kroppen. 

    Det är bara muskelceller som behöver insulin, fettcellerna tar med glädje emot all energi utan att de behöver några "nycklar" eller har några "nyckelhål", så när energin inte kommer in i cellerna så kan den åka in i fettcellerna istället (enkelt förklarat) och vips så har man lite extra fett lagrat...

    Man kan höja känsligheten hos sina muskelceller genom att undvika saker som gör att man bildar insulin och det sägs att kanel, gurkmeja, grönt te och en massa andra saker kan göra att känsligheten ökar. Motion är såklart väldigt bra, med det är det ju alltid. 

    Bukspottskörteln producerar ganska mycket insulin när man äter kolhydrater, eftersom det är lite farligt för kroppen att ha högt blodsocker.
    Den producerar ganska lite när man äter protein, ungefär exakt så mycket som behövs för att proteinet ska tar upp av cellerna.
    Den producerar lite för mycket när man äter mjölkprotein (menar inte laktos, för det är mjölksocker och det räknas som vanligt socker)

    Det är därför som en del drar ner på mjölkprodukter, de vill helt enkelt inte ha den extra höjningen av insulin som mjölkproteinet ger.  Det är förmodligen smartast att, om man ska äta mjölkprodukter, äta det vid ett fåtal tillfällen på dagen och inte i varje kopp kaffe osv, för då håller man ju insulinnivåerna uppe och då var det ju svårt för kroppen att använda fett som energi. 

    Så, en jäkla massa text, men förstod du eller missade jag något? 

     
  • Eber

    Tänkte börja med lhcf imorgon... Tänkte kolla med er hur noga ni är med tex vitlök, basilika mm som är gott att krydda med, men innehåller kolhydrater?? Undviker ni det, eller tänker ni att man ändå använder såpass lite i maten?

  • Glass
    Eber skrev 2012-05-20 22:55:00 följande:
    Tänkte börja med lhcf imorgon... Tänkte kolla med er hur noga ni är med tex vitlök, basilika mm som är gott att krydda med, men innehåller kolhydrater?? Undviker ni det, eller tänker ni att man ändå använder såpass lite i maten?
    Det använder vi fritt av, det är så pyttelite och det är så bra för oss alla, så det ska man inte alls undvika
     
  • Eber

    Tack för ditt svar, Glass!
    Tänkte också kolla om det är någon mer som är vegetarian och äter enligt lchf? (jag äter ägg) det känns som att det är svårast att undvika bönor och linser...

Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**