• Anonym (Oförstående)

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Jag har nu läst denna blogg: http://blogg.aftonbladet.se/barnfattigbloggen
    I några dagar och förstår mig inte på vissa av dessa föräldrar hur de tänker, om någon förstår snälla förklara.
    Men om man är fattig och inte har pengar så att de räcker varför då ta en semesterresa på kredit? Detta gör i sin tur att de har ännu svårare att klara ekonomin och så fortsätter det neråt i en nedgående spiral.
    Samma med studenten varför ska föräldrarna betala för stundenten detta gäller en vuxen individ som ofta är 18 år eller äldre?

    Jag är endast 24 år men jag fick betala min student själv utom festen som jag fick betala halva matkostnaden och mina föräldrar andra halvan vilket blev ca 300 kr för dem och 800 kr för mig.

    Nu är jag ensamstående ung mamma och har kanske 100 - 1000 kr mer än existensnivå enligt soc. Jag lever efter min plånbok jag försöker spara till semester och spara till oförutsedda händelser. Köper mycket begagnat och verkligen frågar om jag behöver något.
    Mitt barn har aldrig nekats något h*n verkligen behöver men när den är gammal nog så kommer den att få börja sommarjobba och jobba på helger osv. Detta spelar ingen roll hur mycket jag tjänar utan detta är för attt mitt barn ska få större möjligheter i sitt liv senare.

  • Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga
  • trettioplus
    Jesper f skrev 2011-06-02 22:32:31 följande:
    Fast om nu din devis skulle vara statistiskt riktig,  tror du att myndigheter såsom kronofogdemyndigheten skulle behöva finnas? Och då ska vi ändå vara tacksamma för att dom finns, för i länder inte allt för långt bort finns dom inte, och där går bara bankerna in och plockar saker hur som helst, tom juridiskt lagligt. Och det är bara att finna sig. Och du kan ÄNDÅ vara skuldsatt tills att du går i graven, eller tom längre, så att ditt dödsbo blir försatt i konkurs medans du ännu är i livet och har långt kvar att leva. Där kan vi prata långtgående konsekvenser.

    Det finns i princip ingenting, förutom bostad, som är ekonomiskt försvarbart VETTIGT att köpa på avbetalning. Att många ändå gör det, är inget argument för att det skulle förmodas vara en bra affär. Och det kan du fråga en rådgivare på din bank, ska du få höra. Enda orsaken att krediter finns, är för att någon annan ska tjäna pengar på att folk använder dom. Inte för att det ska vara en finansiell säkerhet för användaren. Och det är här vi har dom som har svårt att hänga ihp med tiden vi lever i. Förstår man inte det sambandet, och behovet av att därför i princip ha samma buffert, som du skaffar i kredit, för att vara kvar i plus minus noll, utsätter du dig för en klar ekonomisk risk, som potentiellt kan kosta dig pengar, MYCKET pengar. Titta på inkassolagen, och provräkna i ett exel ark ska du få se.
    trettioplus skrev 2011-06-02 21:59:38 följande:
    Vi är av olika åsikt helt enkelt. Inget mer med det.

    Jag tror på ett samhälle där konsekvenserna står i proportion med det man misslyckats med. Jag är dessutom övertygad om att människor i grund och  botten vill göra rätt och även gör det, när de har rimliga möjligheter att göra så. Utbildning och stöd fungerar i nästan alla fall långt bättre än straff. (och det gäller även kriminella)

    Bara att gå till soc i sig är en skitjobbig konsekvens. Jag blev tvungen att göra det en gång i min ungdom. Med tanke på hur dåligt det fick mig att må, så skulle jag passa mig väldigt, väldigt noga innan jag skulle kalla det en "enkel lösning". Jag har sparat ÅTSKILLIGT med skattepengar för er genom åren, genom att kontakten med somliga myndigheter är så psykiskt påfrestande för mig att jag tar i princip alla andra möjliga utvägar innan jag befattar mig med det.
    "Inga konsekvenser" ...
    Nej du.
    Konsekvensern ÄR i proportion med det du misslyckas med. Det är exakt DET du godkänner när du skriver på ett avtal. Och kan du inte leva med dom konsekvenserna, ska du inte skriva på avtalet. Det du indirekt tycker, är att så länge avtalet är till konsumentens fördel, gäller det. Men inte när det är emot konsumenten. Då ska det vara juridiskt riktigt att helt enkelt strunta i det. Min fråga till dig är, vilka företag tror du VILL bedriva verskamhet i ett land med dom villkoren, och ifall dom ändå vill det, vilka priser tror du att dom håller på sina produkter, för att förlust försäkra sig? Vi skulle prismässigt kastas runt 30 år i framtiden, fast med dagens löner på allt, som har avtal.
    Det är ingen som påstår att det är enkelt att gå till Soc, och det ska det heller inte vara eftersom det rör sig enbart om medel för överlevnad. Har man dessutom medvetet inte följt vad man själv har avtalat, får man också stå för dom konsekvenserna, oavsett hur man mår.

    Det finns utvägar genom bla skuldsanering för dom som verkligen hamnat illa ut, oavsett om man valt det, eller bara hamnat i det. Så att det INTE finns utvägar är faktiskt inte sannt. Och det sker på skattebetalarnas pengar. Men som du, att tro att skattepengar är den enda oändliga resursen, som ska användas för att betala för folk som helt plötsligt inte vill betala sina räkningar, den åsikten är tack och lov inte en majoritets åsikt. Och tycker heller inte att den varken tyder på något större ansvarstagande. Alla ska få göra som dom vill - staten kom och hjälp oss. Det om något, är tider som är svunna för länge sen. Apropå att inte hänga med i tiden.Fast vitsen med Kronofogden är just att man hamnar i en reglerad ökning av skulden, och att ingen dessutom skinnar dig mer än att du klarar dig. Det är en FÖRMÅN att vi har det systemet, kan jag tala om, som sett med egna ögon vad som händer med människor som lever i dom länder där det INTE finns. Men någon allmän lösning där skattepengar som fn inte ens räcker till för att vända gamla, invalida, så att dom inte får liggsår, ska täcka folks soffor, tv aparater, resor och gud vet vad. På bekostnad av vad, anser du? För något kommer att få mindre pengar.
    trettioplus skrev 2011-06-02 22:03:45 följande:
    Jag håller som sagt inte med.
    Jag tycker samhället ska hjälpa sina invånare, inte trycka ner dem i pottan där de satt sig på kanten.
    Fast om du jämför med alternativet, som är att hamna i konkurs, som inte är tidsbegränsad. Vad skulle du själv tycka vore det bättre alternativet? Kronofogden arbetar aktivt för att människro INTE ska puttas ned i pottan, utefter hur deras vardag ser ut. Det är inte bara fråga om en elak myndighet som helt rått tar människors pengar. Då har man inte riktigt förstått hur dom arbetar, och för vad.
    Jag säger inte att kronofogden inte borde finnas,
    men jag anser att man bör undvika att hamna där så långt det går.

    Vi kan inte blunda för att vårt samhälle ut så att nästan alla faktiskt har någon form av kreditskulder, då vi byggt det att se ut så. Så länge makthavarna låter det se ut som det gör, så kommer individerna att anpassa sig efter det. Människan som individ och grupp är lättledd. Vi kan inte forma vårt samhälle på ett visst sätt - och sedan straffa individen för att hon gör som hon förväntas göra.
    Du behöver inte lära just mig läxan om skulder. Jag är en otroligt försiktig människa. Men jag är inte heller signifikant för vår tid.

    Ett avtal innebär inte att proportionerna är rimliga. Jag skulle säga att de sällan är det faktiskt.
    En bank förlorar inte mycket på att du hamnar hos inkasso och förlorar ditt hus, men för dig personligen kan det innebära både livslånga skulder och personliga tragedier.

    "Oavsett hur man mår" måste komma från en person som inte riktigt förstår vad det kan innebära att tappa fotfästet. Jag är inte förvånad över sådana kommentarer. Det finns många som inte kan sätta sig in i att alla människor inte besitter samma psykiska förutsättningar som sig själva.

    Vad jag tycker att man borde göra har jag beskrivit i tråden.
    Men framförallt tycker jag att folk i allmänhet skulle hjälpa till mycket genom att visa lite medkänsla istället för att tycka att folk ska skylla sig själva hela tiden...
    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • riboflavin
    MammaG skrev 2011-06-02 22:39:31 följande:
    Jag antar att det är folk som har det rätt bra här som sitter och nedvärderar andra människors problem. Har jag rätt? Har ni verkligen inget bättre för er än att sätta er på höga hästar?
    Ja jag tycker att jag har det bra, jag har faktiskt tyckt att jag har haft det bra ända sen jag flyttade hemifrån, men aldrig förrän nu har jag haft mer pengar än vad som motsvarar normen för försörjningsstöd. Idag lever jag och sambon gott under normen ändå, även om vi har bra mycket högre inkomst.

    Folks problem grundar sig ganska sällan i inkomsten, utan i utgifterna (när man uppbär försörjningsstöd, har inkomster i motsvarande nivå eller högre, undantag gäller givetvis för den som helt saknar inkomst, men då bör man i de allra flesta fall kunna ansöka om just försörjningsstöd)

    Jag kan inte riktigt se hur jag sitter på höga hästar, när jag förespråkar frihet under ansvar? 
  • Anonym (Trött)
    riboflavin skrev 2011-06-02 22:45:17 följande:
    Är man inte svensk medborgare så är det inte helt säkert att man har rätt till försörjningsstöd överhuvudtaget, därför finns den rutan där, trodde du på fullaste allvar att om man inte kryssar i den så får man mer pengar?

    Nu vet jag faktiskt inte om det är så att man får mer i förörjningsstöd runt jul, får man det?
    Iså fall får ju de som inte firar jul lägga dessa pengar på sina egna högtider...

    nej jag vet att man inte får mer pengar för att man kryssar i den rutran!
    men man måste iaf ha möte med sin handläggare och sedan utifrån de så
    blir dom berättigad en större summa pengar än oss varför är ingen fråga jag kan svara på.
    men dom har också rätt till dyrare bil än vi!

    Nej man blir nekad alla extra pengar till jul man får inte ens sina pengar utbetalt innan jul.
    Men nu diskuteras de om invandrare som inte ens firar jul ska få en julklapp!
    och det är något jag blir riktigt störd på! jag får ingen hjälp med julklappar till mina barn
    men dom som inte ens firar jul ska få 2000extra till jul??! nej de e bara fel.
    Men nu tycker dom tydligen de är et otrevligt samtal så jag lägger ner.
    hoppas du förstår mitt tänkande, har inget emot invandrare har själv invandrare i min släkt är
    socialen jag tycker gör fel!
    Ha en super kväll.
  • jagvetbäst

    Jag har oxå läst lite i den bloggen och blev mest bara jävligt arg.
    Vad är det att ta en resa till Egypten på kredit?!? För jag ville så gärna ge mina barn det.. PUCKO!
    Likaså bruden som är så lessen för sin mammas skull, som får betala hennes körlektioner samt student.
    Varför? Om hon nu så gärna vill ha körkort, skaffa ett jobb och betala det själv! Sitt inte och tyck synd om din mamma om du själv inte hjälper till! Det är bara pinsamt! Och snacket om alla andra får, alla andra gör..
    EHHH NOT!!! Alla andra gör verkligen inte allt och får allt!!
    Jag levde med en fattig mamma, inte faan köpte hon resor på kredit eller gav mig en massa saker. Det fanns helt enkelt inte pengar till det. Varför har endel så svårt att säja nej?
    Visst att man vill göra sina barn glada, men hur glada verkar dom vara som ser sina föräldrar gå under och må dåligt???

  • riboflavin
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:53:24 följande:
    Jag känner mig ganska säker på att du är helt ute och cyklar, att någon som kommer till sverige helt utan tillhörigheter får någon form av extra bidrag till exempelvis kläder eller möbler (precis som den som får möbelbidrag) kan jag tänka mig, men det finns inte en chans i helvete att man som invandrare har rätt till en dyrare bil (eller bil över huvudtaget) av just den anledning att man är invandrare.

    Någon driver med deig, eller så har du inte alla fakta. Sov så gott Skrattande 
  • MammaG
    Anonym skrev 2011-06-02 22:43:38 följande:
    Så bara för att man inte lever på socialbidrag så får man inte ha en åsikt? Det kanske är så att de som faktiskt är beroende av soc skulle lyssna på dem som inte är det
    Det beror på vad åsikten är. Är det att folk som inte har det gott ställt utan måste söka hjälp är idioter och puckon som får skylla sig själva, då tycker jag nog att man kan hålla käft. I varje tråd om ekonomi som dyker upp på detta forum så står föraktet som spön i backen gentemot de som har det sämre. Man snubblar över sina egna fötter i ivern att tala om hur duktig man är och att man själv minsann AAALDRIG skulle hamna i den situationen själv. De gånger man ser konstruktiva förslag till de som ber om hjälp behöver man inte mer än ett finger för att räkna
  • MammaG
    riboflavin skrev 2011-06-02 22:50:38 följande:
    Ja jag tycker att jag har det bra, jag har faktiskt tyckt att jag har haft det bra ända sen jag flyttade hemifrån, men aldrig förrän nu har jag haft mer pengar än vad som motsvarar normen för försörjningsstöd. Idag lever jag och sambon gott under normen ändå, även om vi har bra mycket högre inkomst.

    Folks problem grundar sig ganska sällan i inkomsten, utan i utgifterna (när man uppbär försörjningsstöd, har inkomster i motsvarande nivå eller högre, undantag gäller givetvis för den som helt saknar inkomst, men då bör man i de allra flesta fall kunna ansöka om just försörjningsstöd)

    Jag kan inte riktigt se hur jag sitter på höga hästar, när jag förespråkar frihet under ansvar? 
    Jag har inte sett att du direkt förespråkat någonting, men har massvis med åsikter om grannar och bekanta samt framhåller hur duktig du själv varit genom åren. Grattis till det
  • roffe
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:40:13 följande:
    Innan du skickarin din ansökan så får du prata med en handläggare eller motagnings gruppen och ja på ansökan står det svensk medborgare???????!!!!!!!!!!! kryss eller ej!!!!
    jag tycker det är fel helt fel hur socialen gör skillnad på svenskar och invandrare!!

    vi har inte ens bostäder till oss som bor här å än mindre jobb så hur va tanken med att packa in ännu fler?? ska alla vara bostadslösa och arbetslösa? eller får man hjälp från socialen med lite pengar till extra filtar å en vip biljett under bron??!?? finns ingen logik alls i hur dom tänker!!
    å varför ge folk som inte ens firar jul 2000kr extra i julklapp när folk som firar skulle hurra såå mycket mer för dom för man får en möjlighet att köpa julklappar!! totalt sinnesrubbat!!
    Man får inga extra pengar till jul. Extra pengar existerar inte. Hade det funnits pengar till det, så hade dom nog hellre delats upp så folk fått lite extra varje månad istället.

    Jag vet inte om du hittar på detta själv eller om någon rasist sitter och lurar i dig massa sjuka saker. Du bör nog ringa soc i din kommun och fråga dom hur mkt man får i månaden så ser du själv. Där jag bor får man hyran + existensminimum. Oavsett om man heter Anna eller Ahmed.
  • hallencreutz89

    Tycker mest den där bloggen får en att ge upp hoppet om att ens unge ska kunna ha en bra uppväxt fastän man räknas som "fattig", även om man ger barnet allt och offrar sig själv så växer ju tydligen ungarna upp med onstant dåligt samvete då. Sen visste jag inte att man självklart skulle betala körkort och sånt. Och semester varje år? Min familj åkte inte utomlands varje år men jag skämdes inte när man skulle berätta om sitt lov för det, men det kanske var för vi inte var fattiga så då tänkte jag inte på att jag kanske kunde anses fattig för jag inte gjort nåt på lovet, jag vet inte. Får alla barn märkeskläder nuförtiden? tycker jag ser många ungdomar i vanliga h&m kläder?
    Nej fan vad jag blev stressad av den bloggen, trodde faktiskt att min dotter skulle ha en lycklig uppväxt trots att vi är "fattiga"


  • hallencreutz89

    Sen att den morsan tog kredit för att åka änbdå till egypten?? om de nu absolut skulle ha semester på kredit så kunde hon väl iallafall valt ett lite billigare resmål


Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga