• Anonym (Men för livet)
    Äldre 1 Oct 01:53
    53290 visningar
    230 svar
    +1
    230
    53290

    Men för livet efter normal förlossning

    Med hur många procent tror ni antalet (planerade) kejsarsnitt skulle sjunka med, och med hur många procent tror ni kvinnors förlossningsskräck skulle sjunka med om det skulle finnas en adekvat sjukvård som tog ansvar för den mänskliga fortplantningens baksidor och hjälpte födande kvinnor att få tillbaka normala underliv efter en vaginal förlossning? (Och då menar jag alla födande kvinnor, inte endast dem var ändtarmen har gått sönder eller andra allvarliga komplikationer).

    Jag var livrädd inför min egen förlossning eftersom jag hört sådana skräckhistorier om bristningar och framfall (dvs extremt vanliga "normala" förlossningspåföljder) att jag bönade om kejsarsnitt, men blev övertalad av både barnmorska och läkare och psykolog att vaginal förlossning är det bästa och att man blir ihopsydd vid ev bristning och sen lever man lycklig i alla sina dar. Vilken fruktansvärd lögn!

    Så nu sitter jag här, 2år efter vaginal (helt normal, komplikationsfri) förlossning. Livmodertappen hänger ner i slidmynningen, trots en miljard knipövningar är underlivet så slappt och vidgat att jag kan stoppa in hela handen utan att det känns. Problem med luft och vatten (vid bad) som konstant åker in i underlivet, problem med att tömma tarmen. Mellangården är ca 3cm kortare än tidigare trots att jag blev ihopsydd. Tanken på att jag nånsin kommer kunna ha ett sexliv igen har jag gett upp för länge sedan.

    Jag har ingen slida längre, det är en krater rakt upp i magen och detta anses som något normalt? Blev för fjärde gången hemskickad från Gynekologen med kommentaren "jag tycker det ser bra ut, bara åk hem nu och kniiiiip så mycket du bara orkar, så ofta nu bara kan, i resten av ditt liv".

    Observera att jag inte hade en komplicerad förlossning, och mina problem är tydligen inte ovanliga. Jag vill verkligen inte skrämma någon men känner att jag inte kan tiga om detta då många lider efter "normala" förlossningar. Sedan finns ju solskenshistorier såklart, med mammor som både är tajtare, mer vältränade och känsligare i underlivet än innan VF, men de är inte ämnet för denna tråd.

    Mitt (under)liv är förstört och jag får ingen förståelse eller hjälp av vården.
    Vad ska man göra för att slippa riskera detta handikapp? Att inte skaffa barn överhuvudtaget? Är det enda lösningen? Gråter
  • Svar på tråden Men för livet efter normal förlossning
  • Äldre 12 Nov 12:55
    #91

    Straw: Det är så synd att man behöver vara så drastisk men jag förstår dig. Det var ju naturligtvis så jag skulle gjort.

  • Anonym (oo)
    Äldre 12 Nov 13:01
    #92

    Jag vill bara ge ett tips till er som fått era underliv förstörda efter förlossning. Jag fick det, helt totalt, sfinkterruptur, förkortad mellangård, framfall i både främre och bakre slidväggen.. Total katastrof.

    Offentlig sjukvård tyckte allt var "normalt.." "kanske lite väl uttöjt.."

    Jag bekostade en privat operation för att återställa mitt underliv. Detta kostade ca 45 000:-, men för mig var det TOTALT värt det. Jag är jättenöjd och glad över resultatet. Om man har ekonomisk möjlighet så finns detta alternativ. Idag är mitt underliv (nästan) som innan förlossningen. Det kan vara värt att känna till och fundera över det alternativet i alla fall.

  • Anonym (a)
    Äldre 12 Nov 13:01
    #93

    Straw: Måste jag ta i så mycket...? Räcker det inte med "Jag vill ha ett välskapt underliv, annars kommer jag bli väldigt deprimerad". Jag vägrar att föda vaginalt om hela mitt underliv riskerar att förstöras. Nä fy fan.

  • Äldre 12 Nov 13:05
    #94

    Åh, precis dig jag skulle vilja ha kontakt med! Tänker också göra det om inte den offentliga vården gör något. Har så många frågor jag vill ställa. Vilken klinik? Vilken läkare? Vilka operationer gjordes? Vilka symtom hade du innan? Hur lång tid tog läkningen efteråt? Restriktioner då? Hur lång tid efter förlossningen opererades du? Vad glad jag blev för att du skrev! Nu tändes hoppet hos mig igen! Du får gärna inboxa mig svaren istället om du vill eller ta dem här.

  • Anonym (ärlig­het)
    Äldre 12 Nov 13:06
    #95
    straw2008 skrev 2011-11-12 12:48:27 följande:
    För er som vill ha snitt kan jag tipsa om att ljuga om sexuella övergrepp hota med att ta livet av er osv osv men först kan ni börja me att be snällt. Jag sa som det var att jag har en aborttid bokad om jag inte fåt snitt SÅ rädd är jag. Fick snitt på 5 min utan att behöva allas runt till aurora eller så.
    det hemska med det där är att börjar folk ljuga hit å dit om anledningar kanske dom som verkligen har dessa problem inte tas på lika stort allvar? Jag blev akutsnittad med mitt första barn för snart fyra år sen, för två år sen blev ja våldtagen och har sen dess en drös poblem med mitt underliv både med vissa obotbara könssjukdomar och smärtor. det är anledningen till att ja nu vid den här graviditeten ville ha ett snitt, för att inte riskera att föra över smitta till barnet eller riskera mer komplikationer med mitt redan komplicerade underliv. 
    jag förstår om man har förlossningsrädsla, men jag anser ändå att det är bättre att vara ärlig om anledningen till en önskan, oavsett om den innebär önskan om snitt eller vf, för då slipper man riskera andras risk att inte bli betrodda, plus att man själv borde få bättre anpassad hjälp för att nå fram till en bra lösning. sen är inte alla inom sjukvården helt öppna för å lyssna va till hjälp, vilket ja efter regelbundna besök på spec mvc verkligen vet om, men jag tycker ändå inte att det är rätt att ljuga om ens anledning till en viss önskan, utan tycker mer att man får ta ansvar för sin rädsla/sina känslor och stå upp för sig själv. 

     
  • Äldre 12 Nov 13:11
    #96

    Anonym(ärlighet): beklagar verkligen det du varit med om. Så jättehemskt! Jag tycker egentligen inte heller att man skulle behöva ljuga utan önskvärt vore att sjukvården var mer positivt inställda till att människor faktiskt kan göra bra val utifrån all kunskap som går att få. Val som passar just DEN blivande mamman. Lycka till med den kommande bebisen!

  • Anonym (oo)
    Äldre 12 Nov 13:18
    #97
    Minnie7 skrev 2011-11-12 13:05:42 följande:
    Åh, precis dig jag skulle vilja ha kontakt med! Tänker också göra det om inte den offentliga vården gör något. Har så många frågor jag vill ställa. Vilken klinik? Vilken läkare? Vilka operationer gjordes? Vilka symtom hade du innan? Hur lång tid tog läkningen efteråt? Restriktioner då? Hur lång tid efter förlossningen opererades du? Vad glad jag blev för att du skrev! Nu tändes hoppet hos mig igen! Du får gärna inboxa mig svaren istället om du vill eller ta dem här.
    Visst finns det hopp! Många frågor :)

    Jag gjorde denna operation på Strandkliniken i stockholm, men det finns flera kliniker som erbjuder samma. Läkaren som utförde operationen var en kvinnlig gynekolog.
    Operationen görs så att framfallen "petas tillbaka", slidväggarna sys ihop lika tight som innan (om möjligt), samt att slidmynningen återställs i så hög grad som möjligt. Alla har olika individuella förutsättningar, jag rekommenderar att du konsulterar någon/några läkare.

    Mina symtom innan hade mest bestått i "slapphetskänsla", att det stod öppet liksom, samt vattenintag i slidan vid bad och liknande, och sexlivet var förstås lidande.

    Läkningen efter tar 12 veckor utan tunga lyft, hopp, sex eller andra aktiviteter som belastar bäckenbotten. Max 3 kg lyft under denna period. (Tyngre lyft bör om möjligt undvikas resten av livet...)

    Jag opererades ett par år efter förlossningen, det verkade inte vara avgörande för resultatet hur lång tid som gått.

    Något annat du undrar?
  • Äldre 12 Nov 13:30
    #98

    Ah, det är dem jag redan tagit kontakt med! Vad bra att få "prata" med någon och få lite referenser på den kvinnliga läkaren. Hur verkade dem med åtgärder av ev komplikationer? Känner du av ärren efter operationen? Lång väntetid? Hur gick första besöket till??

  • Äldre 12 Nov 13:34
    #99
    Anonym (a) skrev 2011-11-12 12:13:49 följande:
    TACK alla ni som har skrivit i denna tråden och berättat om era förstörda/förändrade underliv. Tanken har inte ens slagit mig att jag skulle kunna drabbas av bestående men efter en VF. Jag väntar mitt första barn om 2,5 månad. Kan alla kräva ett kejsarsnitt? Hur bär man sig åt då? Jag är inte rädd för en VF, men jag vägrar att drabbas av ett förstört underliv. Det borde väl vara allas rätt att själva avgöra?!
    Hej.
    Vår mening här är inte att skrämma upp gravida till att kräva kejsarsnitt. Jag kan bara berätta min historia om hur fel det kan gå. Mitt råd till dig är att vara väl förberedd på de risker och situationer som kan uppstå. Prata igenom och planera ordentligt med din partner och ev BM innan. Stora bristningar går till stor del att undvika om förlossningen handläggs på rätt sätt. Om olyckan ändå är framme är det viktigt att bli ordentligt undersökt och ihopsydd av en kirurg.

    Om jag hade vetat vad jag vet nu hade jag varit mer beredd och kanske kunnat påverka utgången. Men nu visste jag inte utan litade på personalen. Och med det menar jag inte att all vårdpersonal är dålig utan att för mig blev det fel.

    Till er som funderar på att söka privat, tror jag har tipsat om det här innan men om man söker vård utomlands kan man ha rätt till att få tillbaka pengar i efterhand från Försäkringskassan. Kan vara värt att kolla upp.
  • Äldre 12 Nov 13:39

    Ok, du menar att fixa förlossningsakador privat utomlands?

Svar på tråden Men för livet efter normal förlossning