Stjärnfall76 skrev 2012-09-10 08:34:52 följande:
Jo, det fick jag och det förvånar mig att du inte vet hur resultaen visas och hur viss forskning gynnas. Jmf dagisforskningen, huruvida det är bra eller dåligt med dagis för de allra minsta. Vad gäller läxor så ÄR det så att svenska barn tappar. Kinesiska barn är de allra duktigaste kunskapsmässigt och de har massor av läxor. (inte för att jag tycker det är bra med så mycket) Barn kan omöjligt bli duktiga i att läsa med det lilla som läses i skolan. Många 15åringar klarar ju idag bara de enklaste texter. Materal kan man ju behöva repetera många gånger om innan det sitter. Genomgången i klassrummet och de tal man sen hinner där räcker verkligen inte alltid. Däremot ska ju genomgångarna ske av läraren. Läxan ska ju vara för att repetera och lära sig mer på djupet.
Jodå det fick jag. Förskoledebatten? Har ju kommit massor med forskning och uttalanden från experter om att barn under 3 år inte ska vara på förskolan i onödan, helst inte alls eftersom det kan vara skadligt för dem så som förskolorna tyvärr kan se ut idag på många ställen. Menar du att forskning som visar att det är dåligt med förskola för de yngsta gynnas idag?
Kina kan du inte jämföra med, det är för många skillnader i hur hela skolväsendet där är uppbyggt för att det ska gå att dra en slutsats om att det är läxorna som gör det. De har tex regelrätt skolgång med allt det innebär för barn från 3 års ålder. Dvs när våra barn fortfarande leker hela dagarna och lär i sitt eget tempo sitter deras barn i skolbänken och lär sig skriva, läsa och räkna. Dvs deras ungar har ungefär 4 år försprång på våra vad gäller ren skolgång när våra väl börjar. 4 år är mycket tid! De har även en mycket auktoritär skolstruktur, vilket ger lugnare lektioner och inlärningsmöjligheter (men folk som samtidigt är sjukt lätta att styra).
Problemet idag också vad gäller tex att läsa är att så många fokuserar på BÖCKER. Kan inte barnet (av ointresse tex) plöja igenom en tjockare bok så "kan de ju inte ens läsa". Ser man någonsin på barnets kunskaper i andra sammanhang? Nej, ytterst sällan. Ex. Det finns ett mycket populärt TV spel som spelas vääääldigt frekvent av främst pojkar från högstadieålder och uppåt. Detta tv spel har väldigt mycket story och den sammanlagda texten i detta spel är MER text än i ALLA Harry-Potter böcker gemensamt, dessutom på engelska! Dessa pojkar kan ofta vara de som får relativt låga betyg i skolan i svenska och engelska för att de inte vill/orkar läsa tjocka böcker som man "ska" göra, men som utan problem läser all denna text. Skulle man verkligen titta på en 14 åring som läst samtliga Harry-Potter böcker på engelska på 3 månader och säga "amen, han kan ju inte ens läsa ordentligt!"? Lägg därtill att detta spel har två uppföljare som var och en av dem har minst lika mycket text och som samma personer också spelar och läser utan problem.
Har man ett barn som gillar TV spel men inte att läsa böcker är det bara introducera rollspel och han eller hon kommer läsa som faen. Men nä, just det ja, det är ju bara böcker som räknas..... (F.ö är läsande via spel på detta sätt faktiskt fördelaktigt för dyslektiker. Min man är dyslektiker och har skitsvårt att ta sig igenom även enklare böcker som är bara text. När han spelar är det däremot få bekymmer!)
Samma med matematik, det enda som räknas är att man kan få rätt svar på staplade tal sida upp och sida ner. Jag är tekniker, jag har läst massor av matematik, men jag är verkligen URUSEL på att räkna tal upp och tal ner. Jag fixar det bara inte, det är så sinnessjukt tråkigt och ger inget sammanhang. När jag däremot räknar i arbetet. på verkliga situationer så är det inga problem. Då får talen en mening. Så fungerar många barn som inte fixar matematiken, de ser inte sammanhangen och då får de heller ingen lust att lära (lust att lära = bra hållbar inlärning). När jag gick i åk 3-6 hade vi en matematik bok som hette Räkneresan. Den var kanonbra. Ungefär hälften av talen var "räkna upp och ner" tal, hälften tal med innebörd (tex "en dunk bensin innehåller 5 liter bensin, på safarin ska de köra 15 mil, varje bil drar 1 liter bensin per mil och det är 10 bilar. En bils tank rymmer 5 liter bensin och de är fulltankade när de åker. Hur många dunkar bensin måste de ha med sig på resan?") Detta är exempel på ett tal jag löste när jag gick i åk 5, dagens 11 åringar har ofta inte i närheten av sådana tal. Varför? För att det tar sjukt mycket längre tid att få barnen att lära sig matten bra nog för sådan problemlösning när talen som ska räknas ständigt saknar sammanhang och bara rabblas fram och tillbaka. Det blir helt enkelt för svårt för barnen idag får lära sig teorin men väldigt sällan praktiken. (Dvs de klarar tydligt uppställda tal men går bet så fort de själva måste få fram, ur en text, hur talet ska lösas.) När det sen gäller de internationella tester som kunskap mellan länder baseras på så har jag varit med som elev och gjort ett sådant test. Jag kan säga att vi som fått lära oss tex matematik av reella situationer och inte av staplade tal upp och ner gynnas enormt i de testen. Vilket gör att Sverige just nu skjuter sig själva i foten i internationella jämförelser när "flummet" skulle bort från skolorna...
Jag tror på att läxor OM de ska ges ska ha mening. Jag kan ärligt säga att av de glosor och matematikläxor jag hade när jag växte upp har jag inte lärt mig ett skit. Det jag kan avseende språk och matematik lärde jag mig i helt andra sammanhang. Mycket av engelskan lärde jag mig av att läsa böcker JAG var intresserad av istället för böcker jag tvingades att läsa. Jag lärde mig även mycket av att se på odubbade engelska barnprogram (varför i hela friden ska alla jäkla serier för barn dubbas idag?).
Jag gick på en helt vanligt kommunal skola i låg och mellanstadiet men med lite "alternativt" tänk kring pedagogik som genomsyrade hela skolan. Jag tror enormt många barn hade gynnats av en skola likt den jag gick i. Vi hade två läxor i veckan, matematik och glosor samt en läsutmaning över en hel termin (alla barn läste valfria böcker och fyllde sedan en "mätare" som satt i klassrummet för att visa hur mycket vi läst. Vare barn hade ett mål för terminen uppsatt efter sin förmåga gjord för att vara en utmaning men inte ouppnåelig). Thats it! Det var alla läxor vi hade och om jag ser på hur mina klasskamrater och jag själv klarat oss i livet kan jag säga att avsaknaden av läxor verkligen inte påverkat.