Anonym skrev 2013-03-28 15:11:13 följande:
Att påstå att högtider firas pg a av asatron när Sverige har varit kristet i ca 1000 år, övergår mitt förstånd, jag får nog ta mej ett påskägg.
De flesta kristna högtider är hybrider med diverse hedniska seder, inte bara av nordiskt ursprung.
Som någon påpekade kommer det engelska ordet för påsk (easter) från Ostara/Eostre/Ishtar. Det svenska ordet lär ju däremot komma från pasach, den judiska "påsken" som firas ungefär samtidigt på året men av andra orsaker. Däremot har folk i alla kulturer firat våren på olika sätt, vi kan exempelvis nämna Norouz, en persisk vårhögtid som firas bland annat med målade ägg. Vi kan nämna Holi, som firas i Indien genom att kasta färgpulver och tända stora brasor. Vi kan nämna vårblot/segerblot. Osv.
Om vi tar julen, så är det svenska namnet på det fornnordiskt och hedniskt. Detsamma med julbock, tomte och diverse andra delar, där vissa däremot har fallit i glömska (som att lämna fram julmaten åt förfäderna). Vissa delar är kristna, som en hel del julsånger, julkrubba, julotta. Vissa delar har kommit från andra hedniska kulturer men på omvägar, så som exempelvis misteln.
Midsommarstången är någorlunda modern, men att man firat sommarsolståndet i Europa långt före kristendomens intåg är tämligen belagt. Midsommaren har inget med kristendomen att göra, även om kyrkan försökte "kristna" den genom att kalla den Johannes döparens dag istället (vilket slog igenom i bland annat Finland, där dagen kallas juhannus). Men i övrigt har den, som sagt, inget med kristendomen att göra.
Inom tidig kristendom firade man helgonen på våren, men under omvändelsen av kelterna (som firade sina döda på hösten) förflyttade man Allhelgona till där den ligger idag.
Ingenting är "rent". Kristendomen, som med vissa mått är någorlunda ny, har självklart lånat till sig saker från andra religioner och traditioner. Vem vill sluta fira en fin högtid bara för att prästen säger nej? Ja, så då kanske man namnger högtiden efter något helgon eller så istället, och fortsätter fira fast på "kristet sätt".
Själv är jag asatroende, så självklart firar jag en hel del högtider pga min religion. Däribland midsommar, jul, disa och alva. ;)