• Webbredaktör

    Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?


    www.familjeliv.se/foralder/1.3469355


    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?
  • IsaStardust

    Jag tycker det är positivt att det fortfarande finns människor med tro, övertygelse och samvete och som agerar efter det och också försöker göra en skillnad, som barnmorskan Ellinor.

  • Tow2Mater

    Och när assiterat självmord blir lagligt i Sverige (det är bara en fråga om tid), kommer ju all sjukvårdspersonal tvingas medverka till det?

  • Centurione
    Dixie skrev 2014-09-29 14:22:03 följande:
    men om du är anställd som tex bm - menar du då att man ska kunna välja bort de arbetsuppgifter som man personligen tycker är fel?
    ska det även gälla andra yrken? bör ens personliga värderingar få påverka vad man gör på jobb? 
    Fast TÄNK lite nu. Tror du själv att en ung kvinna som drömmer om att bli barnmorska - har dessa drömmar, för att hon tycker att det ska bli så roligt att ta emot ett 20-veckorsfoster som ännu lever, och som hon inte får hjälpa för att modern valt bort det..? Tror du att hon drömmer om att lägga fostret på en hylla i sköljrummet, medan det förtvivlat kippar efter luft och vill leva - och gå ut och stänga dörren..?
  • Centurione
    Tow2Mater skrev 2014-09-29 18:38:56 följande:
    Tror nog det är ovanligt att en barnmorska som är mot abort skulle soka sig till ett ställe som i huvudsak utfor aborter och propsa på att inte behova utfora dem.

    Men vad händer med de barnmorskor som soker tjänster där man inte utfor aborter, men blir arbetslosa och av arbetsformedlingen tvingas soka alla tillgängliga bm tjänster? Ska de inte kunna neka och få A-kassa ändå? 

    Ska man inte kunna utbilda sig till bm om man inte vill utfora aborter, går yrket miste om en stor andel kompetenta och annars lämpliga personer.
    Exakt så. Det som genomsyrar barnmorskekåren i min erfarenhet, är en stark vördnad och respekt inför Livet. Att då tvingas medverka i aborter, går emot allt man trott på och kämpat för att uppnå...
  • Vinterankan

    Skulle tro att de allra flesta barnmorskor gärna skulle slippa arbetet med aborter, tror inte att det är därför någon bli barnmorska. Så varför ska en del slippa bara för att de tycker det är obehagligare än andra? Ingår det i arbetsuppgifterna så gör det. Om man vill jobba med att rädda barns liv och absolut inte kan tänka sig att vara med vid aborter så kanske man ska utbilda sig till specialistsjuksköterska inom barnsjukvård istället för just barnmorska.

  • MxMeNow
    ursula skrev 2014-09-29 18:40:49 följande:

    Som barnmorska kan man inte glida omkring på en räkmacka och låta andra göra det tråkiga i jobbet.

    Skapar säkert en väldigt dålig stämmning i gruppen dessutom


    Jag tvivlar på att någon som arbetar inom vården "glider omkring på en räkmacka"!
    Tow2Mater skrev 2014-09-29 18:44:00 följande:

    Och när assiterat självmord blir lagligt i Sverige (det är bara en fråga om tid), kommer ju all sjukvårdspersonal tvingas medverka till det?


    Off topic.
  • AstridH

    Nej, då får de jobba någon annanstans. På ett kontor, exempelvis.

  • Neige Obskyr
    Ingram skrev 2014-09-29 18:14:09 följande:
    Det är stor skillnad, en slaktare har som huvuduppgift att arbeta med döda djur...en sjuksköterskas primära är inte att utföra aborter.
    Tänk vetrinär istället för slaktare om det är huvuduppgiften du hanger upp dig på. Om man vill jobba som vetrinär ingår det I arbetsupgifterna att avliva djur, en vetrinär som vägrar avliva svårt sjuka och plågade djur kommer antagligen inte att kunna behålla något jobb. Är det fel att ett djursjukhus inte vill aställa en person som inte kan tänka sig att döda djur?


  • Centurione
    Pallas skrev 2014-09-29 18:42:37 följande:

    Ska en distriktsveterinär som inte vill avliva djur kunna neka, när det ingår i arbetsuppgifterna?


    Det där är inte jämförbart, eftersom avlivning av djur är något som i alla tider och alla länder ingått i veterinärens arbetsuppgifter. Djur har heller inget människovärde, och inom kristenheten finns det inga problem med att avliva djur - t.ex. för deras kött. D.v.s. - att döda ett djur går inte utanför vår religions bud. Att döda barn däremot, går långt, långt utanför detta...
  • IsaStardust

    När jag ska föda barn så skulle jag med glädje välja en barnmorska som valt bort att utföra aborter, och jag tror det finns fler som mig, så det finns ingen anledning till att de skulle gå utan jobb.

Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?