• Webbredaktör

    Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?


    www.familjeliv.se/foralder/1.3469355


    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?
  • MxMeNow
    Tow2Mater skrev 2014-09-29 19:07:08 följande:

    Tycker inte det är off topic att jämfora med, faktist mer on topic än hamburgare faktist.

    Enligt undersokningar har en majoritet av den allmänna befolkningen (73 procent), en tillåtande attityd till läkarassisterat självmord medan motsvarande siffra bland läkarna bara är 34 procent. (Unga läkare är mer emot än äldre). Men det är ju kanske lätt att ha åsikter om arbetsuppgifter man själv aldrig kommer behova utfora.

    (kalla ki.se/forskning/allmanheten-positiv-till-dodshjalp )


    Sant, men jag diskuterar inte hamburgare i tråden heller.
  • Phalaenopsis
    IsaStardust skrev 2014-09-29 18:52:45 följande:

    När jag ska föda barn så skulle jag med glädje välja en barnmorska som valt bort att utföra aborter, och jag tror det finns fler som mig, så det finns ingen anledning till att de skulle gå utan jobb.


  • nevermind

    Nja. Nej. Vill man inte göra aborter så kanske man ska söka nytt jobb.

    Däremot så kanske man kan fördela arbetsuppgifterna så att de som tycker att det är jobbigt med aborter kan göra annat. Om det går.

  • MxMeNow
    Neige Obskyr skrev 2014-09-29 19:11:48 följande:

    @MxMeNo­w @IsaSta­rdust

    Det är ganska underhålande att se hur ni båda bemöter logiska resonemang från oliktänkande med påhopp istället för svar. Det bekräftar liksom alla fördomar man har om abortmotståndare.


    Var är mitt "påhopp"?
  • Mrs VW

    Ja det tycker jag. Fast en ssk som inte vill deltaga vid aborter bör väl inte arbeta på abortklinik, den typ av gyn.

  • Julligulli

    Ni som tycker att barnmorskor ska få ha samvetsklausuler, tycker ni då även att exempelvis läkare som tillhör Jehovas Vittnen ska kunna neka patienter blodtransfusion med hänvisning till sin tro? Ska de också kunna få en samvetsklausul inskrivet i sitt kontrakt?

  • Tow2Mater
    Julligulli skrev 2014-09-29 19:17:43 följande:

    Ni som tycker att barnmorskor ska få ha samvetsklausuler, tycker ni då även att exempelvis läkare som tillhör Jehovas Vittnen ska kunna neka patienter blodtransfusion med hänvisning till sin tro? Ska de också kunna få en samvetsklausul inskrivet i sitt kontrakt?


    Om det är emot deras tro att ge (inte samma som att få), borde de kunna få neka att ge ja, men inte kunna neka patienter blodtransfusioner. Stor skillnad.
  • nernu

    Jag kan se en poäng i det ja. Det är faktiskt inte självklart att man tycker att abort är rätt. Det är inte bara religiösa människor som känner så. Och det finns ju mycket att göra som barnmorska förutom aborter så det känns ju lite onödigt att det finns kvinnor som vill bli barnmorskor men som väljer bort det på grund av aborterna. Det har vi knappt råd med.

    Vi låter ju präster neka att viga homosexuella? Då tycker jag att man kan ha samma princip när det gäller aborter. Enskilda personer kan säga nej men sjukhuset har en plikt att se till att någon annan gör det i så fall.

Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?