Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2022-06-26 09:36:56 följande:

    Moderat riksdagskandidat väljer att försvara USAs HDs beslut att ge delstaterna mandat att förbjuda kvinnor att göra abort.

    Undrar hur denna moderat ser på de amerikanska raslagarna i den amerikanska södern och som också var beslutade av respektive delstat?  Försvarar han även detta i demokratins namn?

    Om man som politiker anser att beslut ska fattas närmare folket så är det enda rimliga att kvinnan själv får besluta om sin abort men det förstår inte denna moderat. 


    Inget demokratiskt system fungerar på det viset. Delstaterna i USA är att jämföra med EUs medlemsstater - juridiskt suveräna entiteter som gemensamt enbart behöver står under konstitutionen/grundlagen/EUs ramverk. Även bland de mest progressiva medlemsstaterna (som exempelvis Sverige, Storbritannien och Tyskland) så är det fortfarande förtroendevalda/politikerna som hanterar abortfrågan.

    Det är också tänkt att det ska kunna uppstå extrema juridiska skillnader mellan delstaterna i USA och så ser det också ut i den aktuella sakfrågan. Filosofin som USAs politik är grundad i ligger i friheten att kunna välja bland olika sätt att leva inom demokratins ramar - vilket i praktiken innebär att fritt kunna välja den delstat som passar ens tanke och leverne bäst.

    Det finns dock en framsida med det här beslutet (for den som är pro-choice) då det är att det numera är betydligt svårare att förbjuda abort i hela USA. En sådan vilja behöver numera 1) vänta i 50 år och åter igen  2) försöka övertyga i högsta domstolen att frågan är på en federal nivå - det vill säga att abortfrågan har grund i konstitutionen/grundlagen - vilket i sig var svårmotiverat redan från början och är numera synnerligen svårmotiverat i och med aktuellt beslut (som just beslutat om att abortfrågan inte ligger på en federal nivå).

    Prejudikatet var även vagt och godtyckligt vilket också lämnade abortfrågan lättare att påverka/manipulera på federal nivå. De mest extrema abortmotståndarna - de som vill förbjuda abort i hela USA - förlorade den relativt enklare vägen att nå sitt mål på.

    En dörr som stod på glänt för de mest extrema abortmotståndarna i USA stängdes helt och hållet nu. Det bör man också notera och komma ihåg.
  • Digestive
    Rataxes skrev 2022-06-25 13:14:46 följande:
    Glad midsommar till dig och de dina!

    Vi tog med våra ukrainska inneboende till hembygdsparken, så de skulle få se hur midsommarfirande går till, (annars är jag inte mycket för.sånt), sedan blev det sedvanlig midsommarbuffe hemma.på gården. Det där.med matjessill var väl inte riktigt 100% uppskattat , men resten uppskattades!
    Haha, kan tänka mig att matjessillen blev lite svårt för ukrainarna!

    Hmm, om de brukar göra syrliga grönsaksinnläggningar - som bland annat polacker och ryssar brukar göra - så kan jag rekommendera dig att fråga om inlagda gurkor som en gemensam köksaktivitet. Makalöst gott om man gillar sådant!
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-06-26 16:29:33 följande:

    Efter det att Donald Trump utsett flera republikanska domare till HD finns idag en övervikt av konservativa domare och deras syn på aborter speglar inte folkviljan (en stor majoritet av USAs befolkning (2/3) anser att kvinnor ska ha rätt att genomgå abort).


    I USA garanteras individen via konstitutionen bl.a. religions-och mötesfrihet, samt rätten att bära vapen. Rasism och diskriminering är förbjuden sedan 60-talet.


    Det är ytterst tragiskt att kristna fundamentalister nu sett till att kvinnor nu inte längre garanteras rätten till sin egen kropp i hela USA. Detta är en skam och historiens dom kommer bli hård.


    Prejudikat omprövas efter 50 år och aktuellt beslut är ett signum för att aktuella domare håller konstitutionens/grundlagens integritet högre än sina personliga åsikter i abortfrågan (hur var och en av dem ställer sig i den frågan vet jag dock inte, kan tilläggas).

    De hade kunnat påverka/manipulera prejudikatet på en federal nivå och yrkat på ett förbud i hela USA - vilket med tanke på såväl prejudikatets vaghet och godtycklighet liksom fördelningen i högsta domstolen just nu, vore historiskt lätt att genomföra.

    Visst kan man se det som tragiskt att abort inte länge är lika lättillgängligt i USA men det är iallafall tillgängligt och det hade varit bussresor värre om aktuella domare inte höll konstitutionens/grundlagens integritet högre än sina eventuella åsikter om abort.

    Ja, folkets dom lär bli hård men högsta domstolen sysslar inte heller med politik eller för den delen företräder folket, deras enda uppgift är att tolka institutionen/grundlagen och se över dess integritet - vilket större delen av USAs befolkning känner till och även själva värnar om (och förmodligen principiellt högre än många andra frågor).

    Folkets dom kommer framförallt att synas under mellanårsvalet i oktober och troligen i mycket bojkottning av stater, diverse företag samt större förflyttningar mellan delstaterna.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-06-26 16:40:26 följande:
    Det viktiga nu är att stå upp för alla kvinnors rätt till abort och det är inget annat än osmakligt att läsa inlägg från M, KD och SD sympatisörer som tycker att det är viktigare att prata om den amerikanska konstitutionen än att fördöma det som, nu händer i USA.
    Ja, flera större företag har visat sitt stöd genom att erbjuda sina anställda ekonomiska lättnader vid behov. Även engagerade svenskar skulle kunna organisera ett ekonomiskt stöd och/eller efterfråga våra politiker om ett offentligt dito.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2022-07-09 21:45:53 följande:
    Nej, jag vet faktiskt inte vad som kan vara ett undantag från meningen med ordet "aldrig".
    Så jag vill att du berättar på ett sätt som gör det rimligt och logiskt.
    Bygg upp en mening med ordet aldrig och tala om vilka undantag man rimligen kan tolka in av meningen.
    Det är bara att förvänta sig samma attityd när det exempelvis handlar om potentiella SD-samarbeten. Nytt läge. Saker förändras. Och så vidare.

    Vad tror du om sådana förväntningar?
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-07-10 21:47:03 följande:
    Låter som Kristersson - och EB

    www.gp.se/nyheter/sverige/inget-sd-samarbete-ens-p%C3%A5-sikt-1.7966933

    "Inte ens om 20 år ser KD-ledaren Ebba Busch Thor ett samarbete med SD som rimligt. "Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu", säger hon.

    ...

    I GP:s intervjuserie med partiledarna får Sveriges ledande politiker prata visioner, hur de vill se sitt Sverige om 20 år.


    Vad skulle krävas för att du skulle samarbeta med SD på 20 års sikt?


    ? Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu.


    Men inom ett par mandatperioder, rent ideologiskt, hur mycket skulle SD behöva förändras för att ni ska samarbeta med dem?


    ? Mycket. Jag ser inte de tendenserna i SD ännu, det är därför jag säger att det inte är aktuellt för oss att förhandla med dem."

    I vad och hur har SD förändrats för att Ebba nu samarbetar med SD?  Är det köttbullarna? 


    Förmodligen är det köttbullarna men en alternativ förklaring skulle kunna vara att högeroppositionen inte har/har haft så många andra regeringsalternativ att presentera för väljarna. Det och att några partier numera är beredda på att regera i minoritet och på andras budgetar har väl skapat en besvärlig situation för högeroppositionen.

    Även förändringarna i Sverige och ett krig i närområdet kan vara delar av en alternativ förklaring men det är förmodligen köttbullarna.

    Tycker du att någotdera är anmärkningsvärt?
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-07-11 00:07:42 följande:
    Aha.  Du menar att det är för att kunna få regeringsmakten de väljer att samarbeta med det parti de om och om sagt att de inte ska ha något samröre med? 

    Jag tror att detta samröre och samarbete startade långt innan det ryska anfallskriget mot Ukraina, så det skulle jag räkna bort, om det nu insta ska vara ett svepskäl och en efterhandskonstruktion. 

    Köttbullarna är på sitt sätt en stor förändring i Sverige, ingen annat partiledare för ett etablerat parti i nutid har före det käkat köttbullar med en partiledare för ett parti grundat av fascister och nazister med ett principprogram som bygger på fascisten Per Engdahls neofascistiska ideologi.

    Men köttbullarna är kanske bara den yttre manifestationen på förändringen som skett inom M+KD som haft falanger långt ut på högersidan, på den bruna planhalvan.. partierna har gett dessa auktoritära och främlingsfientliga falanger mer plats. Det har hänt i hela Europa och hela västvärlden. De kallar sig konservativa, och är väl brunt radikalkonservativa. 

    Eller så är M+KD helt korrumperade av möjligheten att få regeringsmakten.

    Det parlamentariska läget är svårt, viljan till breda uppgörelser låg, polariseringen hög.  Mer stöd än den svaga regeringen har och har haft finns inte i riksdagen i dagens läge.  Redan alliansregeringen fick en budget stoppad och det lär bli värre innan det blir bättre. Ett av partierna i riksdagen obstruerar och utpressar de andra partierna genom att återkommande rösta mot det de säger är sina egna förslag, de har ett fåtal frågor de vill få igenom och allt annat är ett spel för att öka polarisering och skapa oreda. Det är det partiet M och KD korrumperat sig med, det är det bruna partiet SD.
    Ja, det är väl vad som tycks hända, inte sant?

    Mm, i första hand kan man hoppas på en majoritetsregering efter valet och som regerar på egen budget. I andra hand så hoppas jag att den även blir borgerlig.
    Padirac skrev 2022-07-11 00:08:42 följande:
    Ja, det är anmärkningsvärt att etablerade partier lierar sig med ett parti grundat av fascister och nazister. 

    Tycker inte du?
    Jag bryr mig mer om nutidens produkter än dåtidens epitet.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-07-11 10:55:59 följande:

    Att ge upp sin egen politik och synkroniserar med SD, då kan man ju redan lägga ned sitt parti, då det har tappat sin funktion som parti.

    Så vad är det för krig som SD stött på och dessa samarbeten med en synkronisering?
    Det blir lätt löjligt när man inte klarar av att se den punkt som fick allt ändra sig, men det är lugnt, min uppgift är att upprepar det stora faktumet som man vägrar ha med i sin extrem populism.


    Det är så demokratin fungerar - man behöver kompromissa och utvecklas för att hålla sig relevant och aktuell. Inget parti i riksdagen står utanför den här oskrivna regeln.

    Det vore märkligt om endast regeringen och stödpartierna vore ensamma om att påverkas av kriget i vår närhet.

    Högerpartiernas syn på försvarspolitiken, säkerhetspolitiken, energipolitiken och så vidare har blivit mer aktuella och relevanta punkter efter kriget - punkter som förenar högerpartierna och som säkerligen underlättar kompromisser på annat håll i dagsläget.

    När det finns mer gemensamt än tidigare i de dagsaktuella frågorna så underlättar dagsläget samarbeten.
  • Digestive

    Stämmer det här ens lite så slår man alltså i luften och frågan är om Sverige har råd med politik som inte kommer att göra någon skillnad överhuvudtaget - råd som i har råd med mer frustration.

    Det är trenden som behöver vända. Behovet av att ideologiskt anpassa samhället bara för konstens skull - vare sig det är hit eller dit - finns inte i dagens läge.

  • Digestive
    Padirac skrev 2022-07-14 12:32:41 följande:
    Jönsson är ute på svag is som vanligt med kraftigt vinklade påståenden för att förskjuta debatten istället för en opartyisk och saklig framställan.

    Problem i skolan är återkommande debatterat och kontinuerligt en av de stora valfrågorna - ett parti i alliansen decimerades mer eller mindre till ett enfråge skolfrågeparti till och med. 

    De barn som får glädjebtyg, de barn som inte får tillgång till lärare, de barn som inte får letioner i historia, gymnastik eller tillgång till ändamålseneliga lokaler räknas oavsett de är 1 promille, en procent, 10 procent eller 100 procent,
    Vad är kraftigt vinklade påståenden?

    Jag håller med om att problemen är bredare än det som Henrik Jönsson har siktat in sig på men frågan är om driftformen är boven i dramat eller suboptimala ramar och kontroller.

    Frågan är även om det är värt att minska antalet skolplatser i det här läget och vad det får för effekt på en del orter.

    Hur motiverar man det här som en prioriterad fråga med tanke på allt som behöver fokus i dagsläget?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?