• Anonym (Humpidump)

    Mat (och godis) från 80- och 90-talet

    Hejsan hej.

    Vad åt ni då?

    Frukost eller mellanmål:

    Hallonkräm med mjölk

    Nyponsoppa med skorpor

    Fil och Cornflakes

    Pågenlimpa med ost

    Då var det inte så mycket sockerdebatt och godispåsarna var mindre och gulligare. Allt var så mysigt förutom rasismen som blev tydligare förstås.







  • Svar på tråden Mat (och godis) från 80- och 90-talet
  • Lillmajsan

    ÅÅÅ Hur kunde jag glömma! De salta, näst underst! Gud så goda de va. Jag kan har varit max 7 år



  • Teddis
    Lillmajsan skrev 2015-09-15 15:01:33 följande:

    ÅÅÅ Hur kunde jag glömma! De salta, näst underst! Gud så goda de va. Jag kan har varit max 7 år


    Brukade vi handla i samma kiosk eller? Vart bodde du?
  • Pojkmamma2

    Frukost eller mellanmål; Limpmacka eller hemgjorda thekakor med en liten kopp oboy (de minsta kaffekopparna med fat). Mellanmål ofta kräm el dyl.

    Mat: husmanskost, älskade mammas hemmagjorda stuvade potatis o isterband! De smakade inte alls som dom gör nu! Såå mkt godare när ja va liten. Ärtsoppa, köttfärssås, ja vanlig husman :)

    Godis; var kioskgodis när ja va liten, minns man fick några kronor på lördagen o handlade en proppfylld påse som finns i TS. Minns även når lösgodiset gjorde entré. Var väl en 10-12 år då. Kom ihåg att man antingen älskade eller oxå så hatade man konceptet med lösgodis :) jag saknar våra små kiosker jag.

  • MissNastrax

    Rostade mackor var nog vanligast i min uppväxt med ost och apelsinmarmelad eller något prickig korv liknande ^^

    Varje fredag innan tacosen eller pizza etablerade sig ordentligt som något man kan äta varje fredag så ville jag ha (fick bestämma fredagar) pressad potatis, fläskfilé eller liknande med sås gjort på skyn från stekningen och gröna ärtor till samt kall sallad med citrondressing.

  • Teddis
    Pojkmamma2 skrev 2015-09-15 23:14:11 följande:

    Frukost eller mellanmål; Limpmacka eller hemgjorda thekakor med en liten kopp oboy (de minsta kaffekopparna med fat). Mellanmål ofta kräm el dyl.

    Mat: husmanskost, älskade mammas hemmagjorda stuvade potatis o isterband! De smakade inte alls som dom gör nu! Såå mkt godare när ja va liten. Ärtsoppa, köttfärssås, ja vanlig husman :)

    Godis; var kioskgodis när ja va liten, minns man fick några kronor på lördagen o handlade en proppfylld påse som finns i TS. Minns även når lösgodiset gjorde entré. Var väl en 10-12 år då. Kom ihåg att man antingen älskade eller oxå så hatade man konceptet med lösgodis :) jag saknar våra små kiosker jag.


    Ja, små kiosker är gulliga. Nu är det XL-butiker med mat och godis.
  • MissNastrax
    Teddis skrev 2015-09-16 11:47:18 följande:

    Ja, små kiosker är gulliga. Nu är det XL-butiker med mat och godis.


    Just därför var det kul att ta med ex sambons ungar till JamJam då och då bara för att det är den där mysiga lyx känslan när man köper godis på lördagar.

    Synd bara att det är svårt att veta hur mycket man köper per hekto, var roligare att köpa ett S märke för 1 krona eller dylikt när man var liten, blev mer spännande att se värdet på något vis.
  • Teddis

    Hej,

    Jag är fortfarande nyfiken!

    Vad gjorde du innan du pluggade till tandläkare?

    Hur kom du till insikt att det var det du ville jobba med? Vad anser du om vilka skills man behöver för att kunna jobba med arbetet?

    Vad ska man tycka är roligt?

    Motsvarade dina förväntningar på yrket? Om ja, vad, om nej, vad skiljde sig? Vad har varit annorlunda?

    Hur stor problemlösningsförmåga krävs?

    Hur mycket tålamod bör man ha? Hur är det att arbeta i munnen - kan du hitta ngn slags jämförelse? Hur lång var praktiken?

    Var du redo för jobb efter utbildningen eller hade du velat ta med dig ngt mer?

    Om du nu skulle vilja göra ngt annat än tandläkare, vad finns det för möjligheter? Mkt frågor!

  • Teddis
    Carabellis kusp skrev 2015-09-13 17:25:56 följande:

    Drack oboy och åt smörgås till frukost. Eller på dagis åt vi mannagrynsgröt med kanel och socker, hehe. Till mellanmål inte sällan kräm eller nyponsoppa och glass.

    Så blev jag tjock i tonåren och hade mycket karies


    Beep beep. Du har ett mess här ovanför.
  • Carabellis kusp
    Teddis skrev 2015-09-16 16:07:04 följande:

    Hej,

    Jag är fortfarande nyfiken!

    Vad gjorde du innan du pluggade till tandläkare?

    Hur kom du till insikt att det var det du ville jobba med? Vad anser du om vilka skills man behöver för att kunna jobba med arbetet?

    Vad ska man tycka är roligt?

    Motsvarade dina förväntningar på yrket? Om ja, vad, om nej, vad skiljde sig? Vad har varit annorlunda?

    Hur stor problemlösningsförmåga krävs?

    Hur mycket tålamod bör man ha? Hur är det att arbeta i munnen - kan du hitta ngn slags jämförelse? Hur lång var praktiken?

    Var du redo för jobb efter utbildningen eller hade du velat ta med dig ngt mer?

    Om du nu skulle vilja göra ngt annat än tandläkare, vad finns det för möjligheter? Mkt frågor!


    Innan utbildningen pluggade jag humaniora.

    Har aldrig fått den insikten, att jag skulle bli tandläkare. För mig är det bara ett jobb, ett jobb där man ibland kommer närmare sina patienter än deras anhöriga. Förtroenden, historier... Jag tror att man kan lära sig att bli tandläkare om man är normalbegåvad och har en god kommunikativ förmåga. Man ska nog inte tycka att kul på jobbet är viktigt, man delar människors tid når de känner ångest, smärta och utsatthet. Det är inte roligt, men det är tillfredsställande när man når dit man vill. Att lösa problem är centralt; rent praktiskt hur man kommer åt där man inte ser, hur man tar röntgen på nån som kväljer, hur man motiverar ett barn att få hjälp med tandborstning. Även teoretiskt när komplikationer och medicinska tillstånd gör att något inte går den raka vägen.

    Tålamod är en intressant aspekt. Jag har inget tålamod! Ibland vill jag ta mitt munskydd och kasta det i väggen när patienten vill skölja för fjärde gången innan jag borrat klart, samma sak om något är så pilligt att jag tycker att det känns omöjligt. Att behärska sig är en del av att vara professionell. Det kan krångla med tandtekniker, seg sköterska osv! Men behärskning är ledordet även där.

    Svårt att säga om något yrke liknar tandläkare. Jag skulle säga att det ligger mitt emellan ögonläkare och nagelteknolog, med touch av kbt-psykolog!

    Jag hade inga förväntningar alls, så jag skulle nog säga att det är mer spännande och intellektuellt än jag trodde.

    Jag vet inte om jag var redo efter examen, men jag har bra kollegor! Praktiken är integrerad, så den pågår hela tiden.

    Vilka andra yrken funderar du på?

    Tandläkare finns även på försäkringskassan, socialstyrelsen, försäkringsbolag, vid universiteten, på företag som säljer tandvårdsprodukter och som volontärer.
Svar på tråden Mat (och godis) från 80- och 90-talet