• Anonym (Höger)

    Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?

    Jag är höger, d.v.s. att jag tror på kapitalism, nyliberalism och frihandel. Om ni som är vänster skulle sätta er i mina kläder, varför tror ni att jag tycker som jag gör? Vad tror ni jag vill uppnå och vilka är mina bevekelsegrunder?

    Jag har en rätt klar bild av varför vänstermänniskor tror som de gör. Det beror på att man någonstans tycker att man kämpar för ett solidariskt, jämställt och mer givmilt samhälle. Rätta mig om jag har fel men det är åtminstone så jag uppfattar er. Men jag har sällan hört vänstermänniskor försöka förstå oss som är höger. Därför ställer jag frågan.

  • Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?
  • Glinda från Oz

    Svaret är att de som röstar på Vänsterpartiet och andra partier vänster om dem inte förstår alls utan tycker att alla som inte tycker som dem är onda, giriga idioter som vill göra samhället sämre. Inga andra partisympitasörer (av riksdagspartierna) tycker såhär och det finns stora likheter med kommunistiska ledare. Den här tråden är ett slående exempel på det här.

    Det här är vad jag tycker om VÄLJARNA och alltså INTE om partipolitiken.

  • Anonym (Höger)
    Anonym (Liberal) skrev 2018-10-20 00:56:48 följande:

    Här du verkligen för frihandel och kaptialism eller är du för den statligt styrda kapitalismen/fri handel som idag existerar i väst världen?

    Ren kapitalism dog på det tidiga 1900-talet när man upptäckte att det inte fungera. Kapitalism har en förmåga att skapa monopol som medför högre priser för oss alla, se exempelvis standard oil.

    Frihandel är något som låter bra i en ideal värld men fungerar inte i praktiken därför det finns massa regler inom exempelvis WTO. Exempelvis Om vi har frihandel i Sverige med land B. Nu vill land B skapa jobb i sitt hemland, detta kan man göra genom att staten i land B betallar bönderna en lön och sedan ger bort all mat till Sverige. Detta medför att alla bönder i Sverige går i konkurs, nu kan land B höja priset kraftigt för maten och tjännar på så sätt massvis med pengar, typ detta som Kina gjort i visa bransher.

    Personligen så ser jag mig som liberal och vill ha en statlig styrd kapitalism/fri handel via lagar. Jag personligen ser både idiologiskt drivna höger/vänster människor som naiva samt att de saknar erfarenhet utav riktiga världen

    Med detta sagt så är det inte någon större skillnad mellan moderator och socialdemokrater, båda partierna följer liberalismen och spelar egentligen inte någon större roll vem man röstar på.


    Kapitalismen i dess nuvarande form är ett resultat av Adam Smiths teorier, och inom dessa teorier finns det inga som helst hinder för skatt, tullar eller lagar som dikterar frihandeln villkor. Vem har sagt till dig att Kapitalismen innebär noll statligt inflytande?
    Milissis skrev 2018-10-20 01:16:08 följande:

    Jag har försökt men jag kan faktiskt inte förstå det. Om vi tar kapitalismen som exempel så vill jag gärna ha en förklaring på hur du menar när du säger att du "tror" på den. Vad e det du tror på?. Och hur fri kapitalism pratar vi om?

    För mig e det så otroligt uppenbart att det inte är ett hållbart koncept. Dessutom tycks allt fler mer välrenommerade ekonomiskt sakkunniga än jag, sälla sig till inställningen att kapitalismen i sin nuvarande tappning har framtiden bakom sig. Obs Bara ett exempel men jag vill verkligen förstå hur man tänker när man anser sig vara höger.  


    Jag kan ge dig tre anledningar till varför jag tror på kapitalismen (citerat från en annan tråd):
    Thereisthat skrev 2018-03-10 09:47:11 följande:

    1. Kapitalismen utrotar fattigdom! Sedan Adam Smiths teorier om en marknad som får råda så fritt som det är möjligt började anammas på 1800-talet har den extrema fattigdomen minskat till att idag utgöra en väldigt liten del av världens befolkning (c.a 10%). Motsvarande siffra år 1820 var drygt 80% då en överväldigande majoritet av världens befolkning levde i extrem fattigdom (enligt Världsbankens definition alla som lever under 1,9 USD om dagen; före 2015 var definitionen 1,25 USD om dagen). Sedan industrialismen gjorde att det gamla merkantilistiska systemet (ekonomisk-historia.r76.se/definition-forklaring/merkantilism/) ersattes med ett kapitalistiskt system så har alltså fattigdomen minskat i högre och snabbare grad än någonsin tidigare. Och samma utveckling ser vi idag. Sedan Kina ersatte planhushållning med en mer marknadsstyrd ekonomi har fattigdomen nästan utrotats i Kina. Fattigdomen i Indien minskar snabbt i takt med att Indien industrialiseras, vilket underlättar frihandeln. T.o.m. i Afrika minskar fattigdomen, där utvecklingen går från ren kleptokrati till frihandel. Så varför ändra ett vinnande koncept?

    Statistik: ourworldindata.org/extreme-poverty

    2. Kapitalismen minskar riskerna för krig! I.o.m. att kapitalismen underlättar internationella och interkontinentala handelsförbindelser så blir vi mer och mer beroende av vår omvärld för att kunna bedriva handel och skapa tillväxt. Det gör att fredsviljan ökar då krig kan förstöra handeln, vilket leder till att det internationella trycket för fred blir starkare från alla intressenter. Och med mer frihandel mellan stater så blir vi också mer beroende av vår omvärld för att lösa problem, vilket ytterligare minskar risken för väpnade konflikter.

    Läs mer: www.dn.se/nyheter/varlden/skor-vapenvila-gav-farre-krigsdodsoffer-2016/

    www.sakerhetspolitik.se/hot-och-risker/konflikter/

    3. Kapitalismen gynnar välfärden! Nu förmodar jag att de flesta av er vet om att kapitalismen inte enbart innebär en totalt fri marknad utan några som helst lagar och regler, och helt utan något som helst statligt inflytande. Kapitalismen har nämligen fördelen att kunna samexistera med statliga monopol av den planekonomiska modellen, och det är ju så världens kapitalism fungerar idag: frihandeln sitter sida vid sida med staten (staten och kapitalet). Staten förvaltar pengar som kommer in från handeln och kommer därmed alla till gagn. Och ju mer frihandel och ju mer handeln expanderar, ju mer pengar kommer alltså in i statskassan. Kapitalismen gynnar alltså välfärden och kommer alla till godo om den sköts korrekt, vilket den i de absolut flesta fallen trots allt gör.

    En fråga i sammanhanget är om någon här kan nämna en enda ekonomisk och/eller politisk modell i världshistorien som har lyckats utrota så mycket fattigdom som kapitalismen gjort? Och då har jag inte ens nämnt det faktum att det var tack vare lönearbete (vilket är en direkt konsekvens av kapitalismen) som slaveriet utrotades i Västvärlden...

    Sen finns det självklart argument mot kapitalismen som är relevanta, t.ex. det faktum att kapitalismen faktiskt gett alltför få alltför mycket på senare år, att klasskillnaderna i vissa fall kan öka med kapitalismen, att kapitalismens inbyggda system av konkurrens kan leda till svårigheter för mindre företag, etc. Men i det stora hela har kapitalismen haft en positiv inverkan på världen ur ett ekonomiskt perspektiv.

    Så varför finns då egentligen denna negativitet kring kapitalism? Jag tycker inte att den står i proportion till vad kapitalismen faktiskt åstadkommit som ekonomiskt och politiskt system. Och framförallt känns det som att de som är emot kapitalismen inte kunnat komma med något bra alternativ som skulle fungera bättre?


  • Anonym (Hm)

    Vad har du för bakgrund och vad har du för kapital ts? Det är glasklart varför bankchefer och dylikt röstar höger. Dom blir ännu rikare på att leva på andra och hatar att alla människor skulle få ha det bra och att skatter skulle finansiera bra skola, vård och omsorg. Arbetarklass och så kallad medelklass som röstar höger däremot röstar inte i sitt eget intresse. Jag förstår tanken och motiven, är själv liberal fast inte nyliberal. Det är fullt rimligt och förståeligt att omfamna tanken om ?frihet?, det är ett viktigt och essentiellt behov hos dom flesta människor (exklusive dom som dras till sekter).

  • Anonym (Höger)
    Anonym (''rödingen'') skrev 2018-10-20 03:24:31 följande:

    Jag är väldigt vänster antar jag, tror på planekonomi och är emot globalisering, så är väl TS motsats ideologiskt. 

    Jag tänker att det är friheten och entreprenörskapet som ''högerfolk'' gillar, att man är sin egen lyckas smed och kan sätta upp mål för sig själv, och känna att man lyckats. Dessa personer brukar vara mycket kreativa och företagsamma, vilket jag gissar att även TS är, kanske egenföretagare? Man ser livet lite som ett spännande spel med utmaningar och har en stor känsla för att tävla och vinna. 

    Svårt att förklara, men jag kan absolut förstå. 

    Men en sak undrar jag. Vad tycker ni liberaler om fenomenet att storföretag liksom sväljer eller konkurrerar ut mindre företag? Detta blir ju nästan som någon form av kommunism? 


    Nej jag är faktiskt inte egenföretagare. Jag har arbetat kommunalt i tio år nu och mestadels varit låginkomsttagare (tjänat under 10 000 kr). Nu har jag dock ändrat riktning och tänker utbilda mig till ämneslärare på gymnasiet (historia). Jag tror inte på att man ska rösta av egoistiska skäl utan man ska rösta på dig som man tror gynnar så många som möjligt.

    När det gäller monopol så är jag stark motståndare till det. Men däremot har jag svårt att se några konkreta lösningar på det annat än lagar?
  • Anonym (V-tecknet)

    Men hur ska högern gå tillväga för att minska inkomstklyftorna och ta hand om de som inte kan jobba?

  • Anonym (Höger)
    Anonym (Hm) skrev 2018-10-20 09:32:44 följande:

    Vad har du för bakgrund och vad har du för kapital ts? Det är glasklart varför bankchefer och dylikt röstar höger. Dom blir ännu rikare på att leva på andra och hatar att alla människor skulle få ha det bra och att skatter skulle finansiera bra skola, vård och omsorg. Arbetarklass och så kallad medelklass som röstar höger däremot röstar inte i sitt eget intresse. Jag förstår tanken och motiven, är själv liberal fast inte nyliberal. Det är fullt rimligt och förståeligt att omfamna tanken om ?frihet?, det är ett viktigt och essentiellt behov hos dom flesta människor (exklusive dom som dras till sekter).


    Läs mina inlägg igen. Där presenterar jag både min inkomst och varför kapitalismen och frihandel gynnar alla, inklusive arbetarklassen och inte minst underklassen.
  • Anonym (Höger)
    Anonym (V-tecknet) skrev 2018-10-20 09:53:30 följande:

    Men hur ska högern gå tillväga för att minska inkomstklyftorna och ta hand om de som inte kan jobba?


    Inkomstklyftorna ökar men kapitalismen. Men å andra sidan minskar fattigdomen så till tyvende och sist så handlar det om vad nan prioriterar: minskade klasskillnader eller minskad fattigdom. Jag prioriterar minskad fattigdom.

    Vi lever idag i en värld som bekänner sig till kapitalismen, och likväl har vi ett välfungerande välfärdssystem så det står inte i polemik med varandra.
  • PH76
    Anonym (V-tecknet) skrev 2018-10-20 09:53:30 följande:

    Men hur ska högern gå tillväga för att minska inkomstklyftorna och ta hand om de som inte kan jobba?


    Varför ska vi minska det? Jag anser istället att gapet borde öka, det är på tok för låga incitament att vara duktig i dagens samhälle.

    Visst så har gapen ökat de senaste åren, samtidigt som den delen av människor som lever relativ fattigdom har minskat. Allt väl där.
  • Drottningen1970

    Jag tror att ert utgångsläge är att det är viktigare att värna sig själv än att vara solidarisk med andra och få avstå en del av sina egna privilegier. Djungelns lag typ...

  • Anonym (Hm 2)
    Milissis skrev 2018-10-20 01:16:08 följande:
    Jag har försökt men jag kan faktiskt inte förstå det. Om vi tar kapitalismen som exempel så vill jag gärna ha en förklaring på hur du menar när du säger att du "tror" på den. Vad e det du tror på?. Och hur fri kapitalism pratar vi om?
    För mig e det så otroligt uppenbart att det inte är ett hållbart koncept. Dessutom tycks allt fler mer välrenommerade ekonomiskt sakkunniga än jag, sälla sig till inställningen att kapitalismen i sin nuvarande tappning har framtiden bakom sig. Obs Bara ett exempel men jag vill verkligen förstå hur man tänker när man anser sig vara höger.  
    Håller med
Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?