• Anonym (Höger)

    Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?

    Jag är höger, d.v.s. att jag tror på kapitalism, nyliberalism och frihandel. Om ni som är vänster skulle sätta er i mina kläder, varför tror ni att jag tycker som jag gör? Vad tror ni jag vill uppnå och vilka är mina bevekelsegrunder?

    Jag har en rätt klar bild av varför vänstermänniskor tror som de gör. Det beror på att man någonstans tycker att man kämpar för ett solidariskt, jämställt och mer givmilt samhälle. Rätta mig om jag har fel men det är åtminstone så jag uppfattar er. Men jag har sällan hört vänstermänniskor försöka förstå oss som är höger. Därför ställer jag frågan.

  • Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?
  • Anonym (Höger)
    Anonym (Ej torr bakom öronen) skrev 2018-10-21 16:54:58 följande:

    Problemet som trådstartaren har är ju knappast avsaknad av förståelse.Snarare

    förstår många ute på vänsterkanten hur Sverige hade varit att leva i 2018

    om högerkrafterna hade fått husera som dom vill!


    Ja om vi i högern hade fåttt fullständiga maktbefogenheter och fått styra totalt obehindrat hade varken Sverige eller något annat land heller för den delen mått bra. Det hade inte varit ett samhälle jag skulle vilja leva i, även om jag råkade hålla med dem som satt vid makten. Men handen på hjärtat nu, tror du att vårt samhälle hade mått bra om vänstern satt obehindrat vid makten? Hade vi fått ett bra samhälle om någon ideologi, oavsett vilken, hade haft obehindrade maktbefogenheter?

    Obehindrad makt är aldrig bra för någon oavsett vilka som sitter på en sån position. Det är därför jag är demokrat och en brinnande anhängare av yttrandefrihet. För utan dessa två komponenter får vi en förtryckarstat.
  • Anonym (Ej torr bakom öronen)

    Du tar upp massa ovidkommande saker som faktiskt inte har med din ursprungliga fråga att göra. Frågan var om vänstermänniskor (Löjligt att definiera så" förstår er "högermänniskor" och mitt svar blev ja,tyvärr.

  • Anonym (Höger)
    Anonym (Ej torr bakom öronen) skrev 2018-10-21 17:34:50 följande:

    Du tar upp massa ovidkommande saker som faktiskt inte har med din ursprungliga fråga att göra. Frågan var om vänstermänniskor (Löjligt att definiera så" förstår er "högermänniskor" och mitt svar blev ja,tyvärr.


    Ja men det finns väl inga förbud mot att ytterligare diskutera frågor som kommer upp i tråden? Det skulle bli en extremt tråkig tråd annars.

    Och varför tror du att jag tycker som jag gör? Det framgick inte.
  • Anonym (f.d vänster)

    Jag är en föredetta vänstermänniska. Jag var först medlem i Vänsterpartiet (gick med 1998 tack vare det frramgångsrika valet), sedan radikaliserades jag och gick med i Syndikalisterna SAC. Jag tyckte inte att Vänsterpartiet var tillräckligt radikala. Jag deltog både vid EU toppmötet i Göteborg 2001 och stod på barriärerna 2009 i Malmö mot Davis Cup matchen. Så jag var helt klart en vänstermänniska.

    Om jag ska sätta mig in i vad jag trodde om er högermänniskor då så såg jag er som endera extremt korkade bimbos och brats som inte hade någon solidaritet med några andra och som bara brydde sig om ytlighet och materialism. Eller endera så trodde jag att ni var intelligenta, men att ni var rakt igenom onda människor. Jag trodde att ni var höger eftersom att ni ville suga ut arbetarklassen, jag trodde att ni villa stoppa allt fackligt arbete och framförallt så trodde jag aldrig att ni drevs av samma inre glöd för ett bättre samhälle som vi i vänstern gjorde utan att ni helt enkelt bara trodde på högern för att ni var giriga och egoister. Faktum är att jag tror att jag någonstans trodde att ni var människor som totalt saknade medmänsklighet, känsla för solidaritet och att ni bara var ute efter makt. jag såg er nästan som psykopater som bara arbetade för er själva.

    Jag levde också i tron att de enda som faktiskt hade medmänsklighet och solidaritet var vi i vänstern. Jag var helt övertygad om att vänstern var de enda som faktiskt ville skapa ett fritt, demokratiskt och ekonomiskt jämställt samhälle. Jag trodde att vänstern var den enda ideologin som stod på småfolkets sida och att vi var den enda ideologin som på riktigt trodde på alla människors lika värde. Därför kunde jag bli extremt upprörd när jag mötte människor som var höger om socialdemokraterna eftersom att jag var helt övertygad om att dessa människor ville förstöra för samhället och ta bort hela vårt välfärdssystem vi har. Därför vart jag på riktigt extremt uppjagad och rädd 2006 när Alliansen tog över makten i Sverige. Ja var helt övertygad om att detta var slutet för den svenska välfärden.

    Eftersom att jag trodde att vänstern var det enda politiska spektrumet som tog tillvara på allas rättigheter så tyckte jag också någonstans att vänstern aldrig riktigt kunde göra några fel. Därför så kastade jag bort all kritik mor vänstern som "borgerlig och kapitalistisk propaganda". Jag trodde att allt prat om Cuba och att allt prat om Venezuela var skitsnack. Jag tyckte också aldrig riktigt att det var fel att AFA förstörde gator och torg under sina demonstrationer, och jag tyckte faktiskt obehagligt nog aldrig att det var helt fel när t.ex. Moderata ledamöter fick uppleva hot från vänsterextrema våldsgrupperingar. Det var eftersom att jag trodde att vänstern var det enda rätta alternativet och att alla som var emot vänstern i princip var emot hela mänskligheten. Det var ungefär så jag såg på världen då, extremt svartvitt.

    Jag lämnade min aktivistiska bana för sju år sen. Det var i samband med att jag skaffade barn och familj som jag blev mindre aktiv och när min äldsta son blev lite äldre började jag plugga. Under min studietid så minska min radikalisering och när jag började läsa böcker, framförallt om nationalekonomi och ekonomisk historia kom jag i kontakt med just liberalismen som jag tidigare avskytt. ag läste om dess politiska teorier och förstod ganska snart att det inte alls var en helt ondskefull ideologi som jag tidigare trott. När jag faktiskt började läsa på om de olika ideologierna som finns så började jag inse att det inte alls var så att vänstern var de enda som i princip hade monopol på medmänsklighet, jämlikhet och tankar om att skapa ett mer solidariskt samhälle.

    När jag läser den här tråden så märker jag att vissa har dessa tendenser att tro att det måste vara något fel på dem som inte röstar på vänstern. Antingen är det för att man är egoistisk, eller så är det för att man är korkad, eller så är det för att man helt enkelt inte bryr sig medmänsklighet och solidaritet. Handen på hjärtat så tror jag faktiskt att dessa personer är rätt lika den jag var förut, att man ser världen i svart och vitt och att man inte vill tro att några andra kan ha goda avsikter med ens tankar och idéer än vänstern. Vad det beror på vet jag inte, men om jag ska gissa så beror det på att man aldrig har konfronterats och träffat speciellt många högermänniskor och hört hur de resonerar. Det bygger på en intolerans och det är farligt.

  • Anonym (Hm 2)
    Anonym (Ej torr bakom öronen) skrev 2018-10-21 16:54:58 följande:
    Problemet som trådstartaren har är ju knappast avsaknad av förståelse.Snarare
    förstår många ute på vänsterkanten hur Sverige hade varit att leva i 2018
    om högerkrafterna hade fått husera som dom vill!
    Helt rätt
  • RoggaB
    Anonym (f.d vänster) skrev 2018-10-21 18:38:18 följande:

    Jag är en föredetta vänstermänniska. t.


    Jag var också vänster en gang, men sista spiken I kistan som fick mig helt övergå till högern var hur Trump behandlades I amerikanska valet 2016 och man kunde dra tydliga paraleller hur gammel media behandlat Sverigedemokraterna.
    Både Trump och Sverigedemokraterna var och ofta är ganaka oborstade och brutala I sin retorik, men man måste lyssna på dem. För att de pekar på viktiga problem som måste lösas. Dessutom har jag bara sett exempel efter exempel på hur socilistiska stater brakar samman, medan de kapitalisktiska knogar på? visst med ojämlikhet och problem men de går frammåt.
  • Kung Snore
    klyban skrev 2018-10-21 14:55:26 följande:

    Inte speciellt, men förstår du måste "hantera" mig.


    Högerpolitiken har sällan mer än ett fåtal i deras tankar.


    Vi pratar nu om trumpnisse och SD, kommer man närmare en mer normal högerpolitik, så ser man hur hatretoriken, whataboutismen(och att dessa minskar), och förmågan och föra en diskussion med fakta som större och även mer sakliga.


    Du borde kanske börja med att uttrycka dig sansat själv innan du anklagar andra?

    Att högerpolitiken bara är för ett fåtal är ju ren bullshit och stämmer betydligt mer in på vänsterpolitik där ett fåtal lever i överflöd medan resten svälter.

    Hatretoriken kommer ju bl.a från dig själv. Är du höger så tänker du bara på dig själv är ju ett snyggt sätt att inleda en debatt, eller?
  • Anonym (f.d vänster)
    Kung Snore skrev 2018-10-21 21:00:04 följande:
    Du borde kanske börja med att uttrycka dig sansat själv innan du anklagar andra?

    Att högerpolitiken bara är för ett fåtal är ju ren bullshit och stämmer betydligt mer in på vänsterpolitik där ett fåtal lever i överflöd medan resten svälter.

    Hatretoriken kommer ju bl.a från dig själv. Är du höger så tänker du bara på dig själv är ju ett snyggt sätt att inleda en debatt, eller?
    Jag tror inte att han ser det som hatretorik och härskarteknik (även om vi andra ser det) utan om han fungerar som jag fungerade så tycker han att det aldrig kan anses vara hatretorik om det kommer från ett vänsterhåll. Samma sak med rasism. Att det blev kravaller i Malmö för att två Israeler spelade med enda motiveringen att de kom från Israel var inte rasism eftersom att det kom från vänstern. Man ser det som att man själv har såpass rätt och alla andra såpass fel att man har rättmätiga privilegier före dem att föra vilka fula knep som möjligt i en debatt. Lite som att man anser sig ha våldsmonopol som polisen har (här handlar det ju inte om våld, men ni förstår principen) för att man har mer rätt än andra och ska därför rättmätigen få diktera villkoren.
  • Trent
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-19 22:36:48 följande:

    Jag har en fråga till dig. Om jag inte missminner mig så hade du svårt att förstå hur man som jag kunde rösta höger. Utifrån det jag skrivit om högern (alltså kapitalismens och frihandelns triumfer), kan du förstå varför jag är höger om du tar hänsyn till det?


    Alltså helt allvarligt, är det därför du röstar höger? Snacka om fattiga anledningar.
  • Anonym (beror på)
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-19 19:42:36 följande:

    Jag är höger, d.v.s. att jag tror på kapitalism, nyliberalism och frihandel. Om ni som är vänster skulle sätta er i mina kläder, varför tror ni att jag tycker som jag gör? Vad tror ni jag vill uppnå och vilka är mina bevekelsegrunder?

    Jag har en rätt klar bild av varför vänstermänniskor tror som de gör. Det beror på att man någonstans tycker att man kämpar för ett solidariskt, jämställt och mer givmilt samhälle. Rätta mig om jag har fel men det är åtminstone så jag uppfattar er. Men jag har sällan hört vänstermänniskor försöka förstå oss som är höger. Därför ställer jag frågan.


    Det beror på om du är rik / företagare eller inte.

    Är du rik / företagare så är det kanske inte så konstig att du röstar höger för det är vad högern jobbar för, rika och marknadskrafter.

    Är du vanlig knegare så är du färmodligen bortkämd och tar allt som socialismen gett dig MOT högerns vilja för givet.. till exempel 8 timmar arbetsdag, semester, pension, vab, rätt att skulskriva dig, etc... 

    Det räcker med att ta en titt på vad högern röstat nej till genom tiderna för att fatta vilka de representerar....

    ? 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
    ? 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
    ? 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
    ? 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
    ? 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
    ? 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
    ? 1927: Nej till folkskolereform.
    ? 1931: Nej till sjukkassan.
    ? 1933: Nej till beredskapsarbete.
    ? 1934: Nej till a-kassa.
    ? 1935: Nej till höjda folkpensioner.
    ? 1938: Nej till två veckors semester.
    ? 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
    ? 1946: Nej till fria skolmåltider.
    ? 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
    ? 1947: Nej till allmänna barnbidrag.
    ? 1951: Nej till tre veckors semester.
    ? 1953: Nej till fri sjukvård.
    ? 1959: Nej till ATP.
    ? 1963: Nej till fyra veckors semester.
    ? 1970: Nej till 40?timmars arbetsvecka.
    ? 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
    ? 1976: Nej till femte semesterveckan.
    ? 1983: Nej till löntagarfonderna.
    ? 2004: Ja till sänkt a-kassa och sjukpenning.
    ? 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
    ? 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
    ? 2006: Nej till höjd a- kassa.
    ? 2006: Ja till sänkt a-kassa.
    ? 2006: Nej till höjd sjukersättning.
    ? 2007: Ja till sänkt sjukersättning.
    ? 2011: Nej till förbättringar för de sjukskrivna.
Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?