• Anonym (Tjocka Märta)

    Varför är jag tjock?

    Jag undrar ibland varför jag är så tjock. Jag är inte stillasittande för jag både simmar och har en hund och jobbet är ganska rörligt. Jag äter dåligt men inte för mycket kalorimässigt så vitt jag förstår. Jag förstår inte så jättebra egentligen för jag har aldrig försökt gå ner i vikt eller så, jag har bara kollat lite smått i december. Inklusive alla helgdagar med mer mat än vanligt var jag bara över 2000 två dagar, julafton och nyårsafton.

    Jag är kort och fet och har stora storlekar på kläderna. Jag har ingen våg så jag kan inte kolla exakta kg, men kläderna är i storlekar mellan 50/52 och 54/56 beroende på märken och var på kroppen de ska sitta. Jag kan ha 48/50 också om det är stretchmaterial men det är precis så det känns för litet och obekvämt.

    Kan någon förklara varför jag är så tjock?

  • Svar på tråden Varför är jag tjock?
  • Limeblad

    Försök minska på det processade köttet. Om inte annat för att det klassas som cancerframkallande.

    Jag älskar också mackor. Men till frukostar äter jag två stycken rostade med ost. Fyra mackor är för mycket.

  • Anonym (J)
    Hilleduren skrev 2020-01-12 09:18:03 följande:

    Generellt sett är det mjöl och socker man går upp i vikt av, så plockar du bort dem, så borde du gå ner.


    Håler med. Det är ju ganska enkelt egentligen.
  • Anonym (L)

    Modigt av dig att be råd om viktminskning!

    För mig nyckeln var att inse hur lite har "kalorier in - kalorier ut" metoden med verkligheten att göra. Det är en del av ekvationen, absolut, men din ämnesomsättning spelar en mycket större roll. Vissa har tur och kan äta hur mycket skräp dem vill, andra blir tjockare med 1600 kcal/dag. Jag har underverk i sköldkörteln. Medicinen jag tar för detta styr ämnesomsättningen. Tar jag lite högre dos alla mina extrakilon smälter bort om några veckor oavsett vad jag äter. (Gör inte det, inte värt, det kan skada hjärtat t.ex, jättefarlig. Det händer med mig ibland medans läkaren försöker hitta den rätta dosen).

    Kolla sköldkörteln är no1. Majoriteten med övervikt har problem med den. Är allt bra där kan man jobba för en hälsosamt ämnesomsättning. Saknar du vissa vitaminer, bakterier i tarmen osv kan göra att din ämnesomsättning är långsammare. Jag skulle fokusera först på att äta hur mycket du vill men hälsosamt mat (om du äter som du skriver skulle jag rekommendera ett blodprov att kolla dina vitamindepåer. Du säkert har brister.). Du kommer att märka snabbt att du har mer energi. När du har hittat mat som du gillar och är hälsosam kan man börja minska portionerna. Lite stegen, annars kommer du att ge upp. Ta en skräpmatvecka när du har pms, förlåt dig själv om det inte går direkt :) Men med tid kommer du att hitta gott och vitaminsrik mat som du gillar och längtar efter när du är hungrig.

    Om du köper våg spara lite till och köp en som visar hur mycket procent av din kropp är fett. Det är det enda som är viktigt. Annars blir du bara sur att du börjar träna och går upp i vikt (du bygger muskler men blir inte av med fett), eller man har en tendens att dricka mindre för att då vågen visar mindre (trots att vatten är otroligt viktigt för viktminskning också). En kvinna kan väga 1-4 kg mer under mens än annars osv. Det enda som är viktigt att hålla andel av fett i din kropp på ett hälsosamt nivå, skit fullständigt i hur många kg du väger.

    Lycka till!!

  • Anonym (Lite tips)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-11 20:01:34 följande:

    Jag tar gärna emot förslag på frukost och kvällsmat. Jag ska försöka lära mig att äta mer saker. Jag har lite matfobier.


    Gillar du ägg? Bra frukost och kvällsmat! Sånt här äter jag:

    1. Kokt ägg, en skål filmjölk (ca 2 dl) med en handfull bananskivor/kiwibitar/blåbär/hallon eller va du gillar för frukt/bär. Om du vill gör det lite matigare kan du ha i havregryn. Ett glas vatten.

    2. Äggröra (stek ett ägg i rapsolja, rör om och ha i liite lättmjölk, typ 1-2 tsk, låt vätskan koka bort och krydda när du lagt på tallriken. Saltar du i pannan blir röran vattnig), en skivad avokado till röran och en smoothie (1 dl turkisk yoghurt, 1/2 dl lättmjölk, 1/2 banan och valfria bär). Ett glas vatten.

    3. En macka med kokt ägg och kaviar. En skål turkisk yoghurt (ca 2 dl), med en handfull frukt eller bär. Ett glas vatten.

    4. Äggröra på en macka, skivor av en halv avokado och en handfull babyspenat. En banan och ett glas vatten.

    5. Bananpannkakor (1 banan och 2 ägg, mosa och blanda. Ha i lite kanel för smak, stek pannkakor i rapsolja) tillsammans med tinade blåbär. Jag äter aldrig allt på en gång, delar ofta detta med min ettåring, men 2/3 av det kanske jag äter? Ett glas vatten.

    Något av detta kanske du kan våga testa? :)
  • klyban
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-11 18:41:00 följande:
    Vatten. Ja, grönsaker är bra men jag är dålig på att äta dem. Jag är lite rädd för grönsaker.

    Sluta med det då.


    Det är ett extremt enkelt sätt att få mättnad och en minskning av vikt, om än långsamt minskning.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-10 22:55:56 följande:

    Hur jag har blivit tjock förstår jag också i alla fall delvis. Jag har varit tjock sedan 7 år. Det vet jag inte varför för på den tiden hade jag själv ingen kontroll över vad jag åt och vi hade inga dåliga vanor direkt som jag minns. Men sen när jag var 12 så fick jag kontroll över mina egna pengar och jag hade det inte så bra så jag tröståt massor. Precis när jag var 20 och hade börjat få kontroll över det så blev jag vuxenlös i rask takt och tröståt massor igen under 6 år. Sedan dess har jag inte tänkt så mycket på hur jag äter men jag har slutat tröstäta på så sätt att jag inte längre vräker i mig godis och ren kaksmet och annat sånt. Sen äter jag ganska dåligt ändå men enligt decemberundersökningen inte kalorimässigt. Så egentligen är inte frågan varför jag är tjock utan mer varför jag fortfarande är tjock.


    Det korta svaret till varför du blivit tjock är att du fått i dig mer energi än vad du förbrukat. Är du viktmässigt stabil nu så betyder det att du äter exakt så många kalorier som din kropp förbrukar. Vill du gå ner i vikt så behöver du äta färre kalorier än vad du förbrukar.

    Min energibalans enligt beräkningar ligger på cirka 1700-1800 kalorier per dygn. Då är 1300 pga basalmetabolismen och resterande 500 kalorier pga mitt rörelsemönster. Har ett relativt stillasittande arbete och tränar någon gång i veckan.

    Det man ska ha i åtanke är att även ett litet kaloriöverskott på lång sikt orsakar fetma. Säg att man bara äter 50 kalorier för mycket dagligen. Det låter inte som mycket men kommer att på 4 år leda till 10kg viktuppgång. Det låter ju hemskt men det fungerar ju även åt andra hållet men positivt. Även en liten minskning i kaloriintaget kommer på sikt leda till en stor viktminskning.
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-11 20:01:34 följande:

    Jag tar gärna emot förslag på frukost och kvällsmat. Jag ska försöka lära mig att äta mer saker. Jag har lite matfobier.


    Det bästa frukosttipset jag kan komma på är ett koktägg.
  • Anonym (Plopp)
    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-11 18:41:00 följande:

    Vatten. Ja, grönsaker är bra men jag är dålig på att äta dem. Jag är lite rädd för grönsaker.


    Tror man kan bli vän med grönsaker. Vad är som känns läskigt.

    Ett bra sätt som funkar på barn är att inte äta sallad utan att servera grönsakerna separat. Du kan exempelvis börja med att ha en sorts grönsak till varje måltid. Du kan hacka gurka, tomat, paprika eller riva mororötter och ha till maten. Om du inte vill blanda med maten kan du äta en portion grönsaker innan måltiden.

    Sedan kan man göra stavar och bitar av grönsaker och sippa dem i en god sås. Det kan man ha som snack. Mycket hälsosammare än exempelvis chips en fredagkväll.
  • Cox Orange

    Skippa mackorna och ha lättfil och musli hemma. Svårt att komma upp i samma antal kalorier. Att äta ett äpple istället för en macka är också en stor skillnad i kalorier. Eller att dricka Coca cola istället för kaffe/te med en lite skvätt lättmjölk.

    Du verkar ju vara viktstabil så du äter väl ungefär det du förbränner. Då är det ju gamla synder som ska bort.  

  • Anonym (Mjo)
    Cox Orange skrev 2020-01-12 13:43:31 följande:

    Skippa mackorna och ha lättfil och musli hemma. Svårt att komma upp i samma antal kalorier. Att äta ett äpple istället för en macka är också en stor skillnad i kalorier. Eller att dricka Coca cola istället för kaffe/te med en lite skvätt lättmjölk.

    Du verkar ju vara viktstabil så du äter väl ungefär det du förbränner. Då är det ju gamla synder som ska bort.  


    Du menar cola zero då och inte vanlig cola? Annars är ju kaffe bra för vikten och en liten skvätt lättmjölk är inget som gör att man går upp i vikt.

    Inte heller lättfil skulle jag säga är så bra då det är lätt att överäta på fil då det inte ger så stor mättnadskänsla. Om man är hungrig så kan man ta mycket lättfil, nästan en halv till en hel liter. Inte heller musli är nyttigt då det innehåller en hel del socker och kalorier och man kan äta mycket även där.

    Bättre med gröt som mättar bättre och innehåller bara 1 dl havregryn och bara ha några bär till det för smakens skull, inte sylt eller socker.

    Tänk mättnadskänsla. Potatis t.ex. ger hög mättnadskänsla.
Svar på tråden Varför är jag tjock?