• MiniNin

  Letrozol, PCO

  amandakollb skrev 2020-06-12 13:49:45 följande:

  okej det låter ju super!! :)

  yes jag kör dubbeldos, fick mens precis så jag ringer till kliniken på måndag och ber om att få vul cd 13 tror jag, så det skulle bli 24e juni, känns superlångt dit men hoppas de går fort! vi har köpt ett radhus och ska flytta om en vecka så har de att foka på vilket känns skönt! 


  Men SÅ skönt att mensen kom nu så du kan starta igen. Nya tag, nytt hopp och kanske blir det tredje gången gillt? :) Nejdå, 24 juni är ju snart - det kommer gå snabbt! (får intala mig själv också att tiden går snabbt nu, haha)

  Ett radhus! Vad kul! Bra att ha något att fokusera på mitt i allt. Lycka till med flytten!
 • MiniNin
  Anonym1Ha skrev 2020-06-12 14:30:10 följande:

  Det låter som intensiva dagar. Då får du ladda om och det låter som en bra plan!

  Min gyn satte in metformin direkt 500mg x 3. Har lätt övervikt, BMI 25-26. Han menade på att det underlättar ägglossning, så vi körde på! Fast jag hade egen ägglossning också innan fast mer sällan... Uppskattar ju någonstans att de försöker så mycket som möjligt från börjar :) Har bra blodsocker så det var bara för underlätta ägglossningen jag fick det! Sen fick jag lite levaxin också för att sänka TSH något som var lite högt och nu när jag tog om proverna var det värdet också bra. Så nu hoppas jag det här kan lösa sig snart <3 för dig med!!


  Aha, okej! Tack för dina erfarenheter :) Är också väldigt tacksam över bemötandet jag fått på min klinik, så hjälpsamma!

  Jag har provat Metformin tidigare (6 månader förra året) men då 2×500mg för att underlätta viktnedgång och symptom av PCOs. Har också övervikt, inte så liten som dig men typ 6-7 kg. Minns när jag provade det sist att sötsuget och hungern generellt blev lättare att hantera. Så jag provar gärna igen, i så fall blir det nog samma dos du fick, 3x500mg.

  Jag ska lämna prover för insulin och glukos innan midsommar och beroende på vad dem visar så får vi se hur det blir. Jag hoppas på att jag får prova Metformin igen, det tillsammans med LCHF hade kanske blivit bra för både vikten och hormonbalansen :)
 • MiniNin
  Russin112 skrev 2020-06-13 23:13:56 följande:

  Jag började precis blöda efter samlag. Inte så mycket och helt färskt blod. Får panik, gym säger avvakta


  Men oj, kan förstå att du blir orolig men tänker att det inte behöver betyda något negativt. Alla hormoner och så kanske gör att vissa människor blöder lättare? Menar du att vården sagt att du ska avvakta? Avvakta tills när?
 • MiniNin
  Russin112 skrev 2020-06-14 22:03:18 följande:

  Hej igen tjejer.

  Jag åkte in för oron av blödningen med en obehaglig känsla på höger sida. Efter blodprover och ultraljud visar de sig att jag har ett utomkvedshavandeskaps (som inte är kopplat till min blödning)

  Jag ligger nu kvar på sjukhuset ifall min äggledare spricker, tanken är att jag antingen skall operera bort den imorgon eller bli behandlad med någon form av cellgift. Cellgiftet är inte 100% att det fungerar plus att om de fungerar återstår risken att få utomkvedshavandeskaps i äggledaren igen. Jag måste fundera på hur jag väljer att göra imorgon men just nu lutar de mot att ta bort den.

  Tack för era omtankar.


  Men åh, så himla ledsamt att läsa, Russin112! :( Det skulle ju vara er tur nu! Beklagar så att det slutade så här för er. Hoppas du mår OK trots omständigheterna. Får du ha din sambo hos dig, något annat stöd?

  Men med facit i hand så var det ju så bra att du lyssnade på din magkänsla och åkte in. Jag vill inte ens tänka mig hur det kunnat bli om du väntat och äggledaren brustit hemma! Skönt att du får bra hjälp nu i allt det jobbiga.

  Hoppas på ett bra beslut för dig och din äggledare och att du mår bättre snart.

  Tänker på dig!
 • MiniNin
  amandakollb skrev 2020-06-17 12:09:50 följande:

  hur går det för dig? :) du skulle lämna lite blodprover nu innan midsommar? vad var det för prover? 


  Har också haft problem med aviseringar. Tycker det har varit mycket sånt den senaste tiden.

  Jag tog sista sprutan Fyremadel i tisdags kväll så inväntar nu mensen som enligt läkaren skulle komma inom 10 dagar, alltså senast 26/6. Idag fick jag bruna flytningar vilket jag inte alls hade väntat mig så tidigt. Tänker att kroppen säkert är helt förvirrad av att först stimuleras och producera sjukt många äggblåsor och en fin slemhinna för att sen behöva dämpa allt. Kanske blir det så här då?

  Tänker att jag ändå borde ha fått en ägglossning, om än sent, på grund av sprutorna som dämpade dem signalerna. Men då verkar det lite skumt att jag får typ spottings redan? Kan man få det kring ägglossning? Är det för att det fanns många äggblåsor? Vet verkligen inte alls vad jag ska tro eller hur processen egentligen ska funka när man tagit Fyremadel och jag hittar såklart ingenting på nätet. Oavsett så är det väl bara att vänta ut...

  Igår lämnade jag och min man smittprover inför ev. IVF och jag lämnade även prov gällande insulin och glukos för att veta om Metformin kan vara aktuellt för mig inför nästa behandling. På något sätt hoppas jag det. Är ju inte fel att få lite hjälp i viktnedgången och förbättra sina värden.
 • MiniNin
  Russin112 skrev 2020-06-18 08:42:21 följande:

  Hej!

  Vad skönt att så många är igång med letrozol nu, hoppas detta är er månad <3

  Jag har gått in mycket i min lilla bubbla och mest gråtit. Är hemma, har fortfarande väldigt starka gravtest. Ska ta blodprover på måndag för att se att hcg sjunker som de ska. Har inte blödigt speciellt mycket så blir kanske en skrapning ändå... vill bara vara klar med det här missfallet så jag kan kämpa vidare för att få vårt barn.

  Den 25/6 skall jag tillbaka till kliniken och tala om hur vi går vidare härifrån, när jag får börja försöka igen med prover/letrozol/ovitrelle så en plan göra iaf.

  Vill bara tacka er alla för era inlägg, även fast jag inte har svarat på allt så har det gjort mig väldigt glad <3


  Hoppas ni får en bra plan där den 25/6! Ta hand om dig <3
 • MiniNin
  Russin112 skrev 2020-06-18 08:42:21 följande:

  Hej!

  Vad skönt att så många är igång med letrozol nu, hoppas detta är er månad <3

  Jag har gått in mycket i min lilla bubbla och mest gråtit. Är hemma, har fortfarande väldigt starka gravtest. Ska ta blodprover på måndag för att se att hcg sjunker som de ska. Har inte blödigt speciellt mycket så blir kanske en skrapning ändå... vill bara vara klar med det här missfallet så jag kan kämpa vidare för att få vårt barn.

  Den 25/6 skall jag tillbaka till kliniken och tala om hur vi går vidare härifrån, när jag får börja försöka igen med prover/letrozol/ovitrelle så en plan göra iaf.

  Vill bara tacka er alla för era inlägg, även fast jag inte har svarat på allt så har det gjort mig väldigt glad <3


  Hoppas ni får en bra plan där den 25/6! Ta hand om dig <3
 • MiniNin
  akalei skrev 2020-06-18 14:34:28 följande:

  VUL idag (CD10) efter första gången med dubbel dos. Visade flera st blåsor på typ 8-9mm men ingen som blivit dominant. Min läkare hade förvarnat om att det kunde vara för tidigt i cykeln för att se och dra några slutsatser om det funkat eller inte. Så jag får väl helt enkelt lov att vänta, nytt VUL bokat efter midsommar.

  Vet inte riktigt om jag ska vara glad eller inte, allt känns mest oklart. Typ är det bättre med en äggblåsa på 9mm än en på 7mm eller spelar det ingen roll så länge de är under 10mm för det är då de blir dominanta? Haha. Blir lite knäpp av detta, har dessutom väldigt mkt fritid just nu :p


  Vad jag förstått så spelar det nog inte så stor roll så länge blåsorna inte är över den första spärren på 10 mm. Det är då man räknar med att de fortsätter utvecklas. När de nått 14 mm är chansen stor att de växer tills de släpper. Så förklarade min läkare på mitt senaste besök i alla fall.

  Hoppas att 1-2 stycken stuckit iväg över 10 mm på nästa ultraljud. Trevlig midsommar!
 • MiniNin
  akalei skrev 2020-06-19 12:33:38 följande:

  Hm, ja verkligen ingen aning hur det kan tänkas funka efter Fyremadel. Har dock läst att man kan få spottings vid äl, typ att det kan komma lite lite blod när ägget släpper. Men har ingen aning om det är det i ditt fall såklart.

  Har du ätit Metformin tidigare? Ger de det beroende på hur insulin- och glukosvärdena ser ut? Vad är dina erfarenheter av Metformin i allmänhet?

  Jag har fått Metformin föreslaget av en annan läkare tidigare men av olika anledningar så blev det aldrig att jag började med det. Jag är normalviktig och åsikterna verkar gå isär lite om det kan hjälpa vid normalvikt. En del studier visar på att det kan göra att man svarar bättre på Letrozol även som normalviktig, men det verkar inte vara standard i Sverige att behandla med det. Men i USA t ex så kombinerar man typ alltid Letrozol med Metformin vad jag har läst mig till... Tydligen kan man ju ha insulinresistens även vid normalvikt även om det tydligen är vanligare i kombination med lite övervikt. 


  Hade rosa-röda till bruna flytningar i typ två dagar men sen har det inte kommit mer. Är så förvirrad! Trodde mensen var på gång men kanske var det ägglossning? Oavsett så väntar jag på mensen nu. Den skulle komma senast 26/6 enligt läkaren.

  Yes, jag har ätit Metformin tidigare, då på prov för mitt sockersug och för att underlätta viktnedgång. Hade då ca 10 kg övervikt (enl. BMI) Gick på 2x500mg/dag i ungefär sex månader. Tyckte generellt att det funkade bra mot det jag tog de för. Kände mig inte lika sugen på sött och kände mig liksom mer stabil i humöret på dem, antagligen för att jag fick ett stabilt blodsocker? Kände att jag kunde hålla mig ifrån att småäta och äta lite bättre. Det jag dock upplevde lite problematiskt då och då var att jag kunde bli illamående inför och efter måltid.

  Anledningen till varför jag fick lämna prover för insulin och glukos var just för att se om jag är insulinresistent. Metformin kan då vara till hjälp i hormonbehandlingen, vad jag förstod på min läkare. Om proverna var sämre så skulle jag nog få börja på 3x500mg/dag och var proverna var bra så skulle vi överväga fördelar/nackdelar tror jag. Har nu en övervikt på 6-7 kg.

  Hade ingen aning om att det var praxis att kombinera Metformin och Letrozol i USA. Det alternativet kom inte på tal när jag testade Letrozol. Nu skulle jag i så fall få prova i kombination med Menopur vad jag förstått.

  Man vill ju inte gå på onödiga mediciner men tänker att det inte skadar att prova ett tag, om det trots allt kan hjälpa en. Kör du behandling med Letrozol nu? Har din nuvarande läkare nämnt Metformin som ett alternativ?
 • MiniNin
  amandakollb skrev 2020-06-24 09:44:33 följande:

  uppdatering från mig: är på cd 13 idag och var på ultraljud imorse. hade en fin slemhinna på 10 mm och en äggblåsa på 20mm, samt några mindre på typ 10 mm. så ska ta ovitrelle ikväll! så glad! blir att ligga på nu hela helgen :D 

  hur går det för alla er andra? <3 


  Så fantastiskt skönt det måste vara att du reagerar så bra på dubbeldosen! När det funkar som det ska liksom ;) Hoppas att det är er tur den här gången. Hur brukar ni ligga för att säkra upp?

  Jag väntar fortfarande på mensen som enligt läkaren skulle komma senast 10 dagar efter sista sprutan Fyremadel. Det är på fredag. Börjar bli smått nervös, mest över att min temp hela tiden har legat lågt vilket ju måste innebära att ägglossning uteblivit? Fastän att det var SÅ många äggblåsor? Är så förvirrad :/
Svar på tråden Letrozol, PCO