• Wed 24 Jun 2020 15:07
  77607 visningar
  3231 svar
  3231
  77607

  Letrozol, PCO

  amandakollb skrev 2020-06-24 09:44:33 följande:

  uppdatering från mig: är på cd 13 idag och var på ultraljud imorse. hade en fin slemhinna på 10 mm och en äggblåsa på 20mm, samt några mindre på typ 10 mm. så ska ta ovitrelle ikväll! så glad! blir att ligga på nu hela helgen :D 

  hur går det för alla er andra? <3 


  Så fantastiskt skönt det måste vara att du reagerar så bra på dubbeldosen! När det funkar som det ska liksom ;) Hoppas att det är er tur den här gången. Hur brukar ni ligga för att säkra upp?

  Jag väntar fortfarande på mensen som enligt läkaren skulle komma senast 10 dagar efter sista sprutan Fyremadel. Det är på fredag. Börjar bli smått nervös, mest över att min temp hela tiden har legat lågt vilket ju måste innebära att ägglossning uteblivit? Fastän att det var SÅ många äggblåsor? Är så förvirrad :/
 • Thu 25 Jun 2020 16:45
  Russin112 skrev 2020-06-24 19:59:37 följande:

  Vad kul att det går framåt för er, både  Akalei, Amandakollb och längta efter en bebis. Hoppas verkligen det är er tid nu! Det känns verkligen som att vi behöver lite glädjande besked i denna tråd nu! <3

  Akalei, när ska du dit igen och mäta blåsorna? 

  MiniNi, fy fan vad segt att bara gå och vänta och vänta.. det kan inte vara så att du är gravid eller har ni helt avstått från sex? Hoppas den förbaskade mensen kommer så ni får ett ärligt försök ni också <3

  Zamaso1: Hur är det med dig? har du återhämtat dig någorlunda (iaf fysiskt) efter det förjävligt orättvisa missfallet? Tänker på dig. nu när jag vet hur vidrigt det är att gå igenom det här kan jag inte ens föreställa mig hur du måste må efter att ha behövt genomlida det så många gånger. 

  Jag var hos läkaren idag och tog nytt blodprov, mitt Hcg är fortfarande rätt högt (144) så det oroade dem men tydligen är jag bara "långsam". Imorgon ska jag till kliniken för att prata om hur vi skall fortsätta efter det här :D känns dock väldigt segt då vi inte ens får ha sex förens jag slutat blöda så det här kan ju ta ett bra tag innan bebisverkstaden får fortsätta. 


  Tråkigt att höra att det går segt för er när allt man vill bara är att komma vidare! Ser fram emot att höra hur det gick på mötet och att ni får en bra plan.

  Enligt läkaren skulle jag få mens inom 10 dagar eftersom det fanns en bra slemhinna som behövde komma ut så småningom. Har än så länge bara haft två dagar med röd-bruna flytningar som kom två dagar efter sista sprutan Fyremadel. Jag tog Fyremadel i sju dagar och tänkte att den bara skulle förskjuta ägglossningen tills sista sprutan men min temperatur har hela tiden legat låg (mellan 36,15-36,40) så antar att ägglossning uteblivit? När jag fick flytningarna tänkte jag att det kunde vara ägglossning men tror inte det nu. Vi har avstått från sex bortsett från någon gång men då ingen ejakulation så borde vara lugnt och speciellt med tanke på att jag nog inte ägglossat. Så nej, tror inte jag är gravid heller. Suck liksom. Nu vill jag bara ha mens och låta kroppen vila!
 • Thu 25 Jun 2020 16:52
  akalei skrev 2020-06-25 14:26:20 följande:

  En uppdatering från mig, vul idag visade tyvärr inte på någon tillväxt vilket betyder att dubbeldos inte heller funkade. Nu har de snart sommarstängt hos min läkare vilket skulle innebära ytterligare lång väntan innan vi kan prova trippel dos och om inte det funkar skulle det bli remiss vidare för FSH-stimulering med sprutor och väntetiden för det skulle tydligen vara flera månader. Så jag var rejält deppig efter besöket.

  Bestämde mig därför för att kontakta en annan klinik för att kolla om jag typ skulle kunna få hjälp av dem att köra den tredje Letrozolcykeln under sommaren och spara lite tid... Visade sig att de inte alls höll med om min vanliga läkares plan, de tycker inte att FSH-injektioner är lämpligt som ett nästa steg efter Letrozol eftersom jag har extremt högt AMH. Utan de tycker att jag redan nu är kvalificerad för remiss till IVF och att vi under tiden vi väntar kan testa även trippeldos Letrozol under sommaren. Så jag fick en tid hos dem i nästa vecka för inskrivning och planering för det.

  Vilka tvära kast det blir och det känns helt galet att jag träffat/pratat med tre olika läkare som alla vill behandla på tre helt olika sätt? Men jag känner mig väldigt hoppfull med den nya kliniken, dels så stämde det de sa bättre överens med vad jag själv läst mig till och så fick jag verkligen känslan av att de ville hjälpa mig att komma framåt så fort som möjligt. Så jag känner mig ändå ganska optimistisk just nu :)


  Det är så förvirrande när läkare säger och bedömer SÅ olika! Jag har också superhögt AMH (vet inte värdet) och jag fick bara testa en omgång med Letrozol enkel och en omgång Letrozol dubbel. Trippel dos var inte ens ett alternativ för mig utan fick jag gå över till FSH-sprutor direkt efter. Visserligen blev det ingen reaktion från början och sen explosion i slutet men ändå. Nu är planen för mig att ha IVF som akutplan B trots stimulering med FSH+LH nästa gång (Menopur).

  Tråkigt att det slutade utan ägglossning denna gång men ändå bra att du tog tag i det och tog reda på dina alternativ och möjligheter hos en annan klinik! Det viktiga är ju precis som du skriver att man känner sig väl omhändertagen och bra bemött och självklart är det också bra om det dem säger verkar logiskt.

  Trippel dos verkar ju vara välfungerande för så många andra så hoppas att det går bra för dig också :)
 • Thu 25 Jun 2020 16:58
  amandakollb skrev 2020-06-25 16:18:07 följande:

  hur går det, har du fått mens ännu? :) vad sa läkaren att ni skulle göra om du inte får mens imorgon? är det bara att vänta ännu längre? 


  Nej, ingen mens ännu :( Om jag inte fick mens skulle jag ta ett graviditetstest. Är typ helt säker på att jag inte ens haft en ägglossning så att jag skulle vara gravid är ju osannolikt. Men får ta ett test i helgen om mensen inte kommit.

  Skulle det visa negativt (mest sannolikt) så har jag ändå en telefontid med läkaren på måndag så kan fråga då hur jag ska göra och hur länge jag ska vänta innan jag får framkalla mensen med Primolut-Nor.

  Du tog Ovitrelle idag va? Lycka till med liggen ;) När kommer det sen bli BIM/testdag för dig?
 • Fri 26 Jun 2020 11:37
  amandakollb skrev 2020-06-26 09:03:55 följande:

  Okej hoppas mensen kommer idag eller ihelgen!:)

  Jag tog ovitrelle onsdagskväll vid 23, på cd 13. Hade sex i tisdag och igår, torsdag. Tänkte ha ikv och imorgon. Men nu imorse höjdes tempen?! De har ju knappt gått 34 h vid tempningen imorse och ägget brukar ju släppa 36-48h efter, plus att jag tror att jag fått senare ägglossning båda tidigare omgångarna. Hoppas inte ägget släppte inatt för då har vi bara haft sex 1 dag innan och 3 dagar innan isåfall och det känns lite :/

  Tänker bim typ 10-11 juli!


  Okej. Du får se om tempen fortsätter vara hög, då får du ju utgå från att ägglossningen har skett. Men att ni hunnit ha sex vid två tillfällen innan ägglossningen är ju bra! Det ska du inte vara orolig för. Kör på idag så har ni säkrat upp så mycket ni kunnat. Därefter en jäkla väntan då alltså till 10 juli... Kör du med Lutinus även denna cykel?
 • Fri 26 Jun 2020 11:40
  akalei skrev 2020-06-25 17:19:51 följande:

  Ja verkligen, jag förstår inte hur man kan göra så himla olika! Alla patienter är ju olika såklart så allt behöver ju individanpassas men hur kan man säga tre helt olika saker till samma patient liksom. Och ibland säger samma person olika saker olika gånger känns det som. Så frustrerande.

  Känner mig glad att jag tog tag i det och kontaktade den andra kliniken, känns alltid bra att göra nåt konkret och inte bara vänta. Hoppas att de är så duktiga som de verkade på telefon :)

  FSH-sprutor verkar vara knepigt i doseringen, typ att det blir som för dig att man först inte reagerar alls och sedan helt plötsligt blir överstimulerad. Men det låter verkligen supersmidigt med din plan att kunna konvertera det till IVF :) Hoppas mensen kommer snart så du får börja på ny kula.


  Vissa FSH-sprutor är nog knepigare än andra med tror också det är så. Menopur som jag ska få nästa omgång ska nog vara lite bättre för oss med högt AMH, vad jag har förstått. Varför kan jag inte svara på dock...

  Vilken cykeldag är du på nu? Tror du att man väljer att framkalla mens innan du får starta på ny kur Letrozol?
 • Mon 29 Jun 2020 16:33

  Hallå tjejer!

  Håller tummarna för dig inför onsdag, akalei!

  Välkommen, JesFon! Tänker att IVF inte nödvändigtvis behöver vara dumt att ta upp tidigt i processen. En del behöver ställa sig i kö och ibland kan behandlingen visa att IVF trots allt är det bästa valet. I mitt fall har jag en stor äggreserv som gör att jag är svårstimulerad. Letrozol har inte funkat för mig och sprutor har gett effekt men alldeles för bra effekt så fått avbryta. Jag försöker tänka att även om vi inte 'kan skapa barn naturligt' så är det ingens fel utan bara så det är och oavsett väg så är ju vårt barn målet. <3

  Idag hade jag telefontid med min läkare. Hade ju lämnat blodprov för insulin/glukos/smitt innan midsommar och alla prover visade sig vara bra och/eller normala.

  Även om insulin-värdet var okej så bedömde läkaren att Metformin kunde vara bra för mig då jag har lite övervikt (ca 6-7 kg) och det skulle inte direkt stjälpa hormonerna utan snarare tvärtom. Så det börjar jag på imorrn! Tror det blev 3×500mg.

  Eftersom smittproverna var okej så är vi nu även redo för IVF om det skulle bli aktuellt vid nästa stimulering.

  Har varken fått mens eller fått positivt graviditetstest så planen framöver är att vänta in spontan mens fram till 15 juli, alltså två veckor till. Det fanns ju faktiskt slemhinna som behöver komma ut någon gång! Kommer den spontant så är det bra och då ger vi det fyra veckor och ser om kroppen fattar grejen och att jag ägglossar/får mens på egen hand innan stimuleringsstart. Kommer det ingen mens på fyra veckor ska vi framkalla blödning med Primolut-Nor och därefter stimulering med Menopur-sprutor. Tid för stimuleringsstart är oklart för den här planen.

  Om mensen däremot inte kommit tills 15/7 så börjar jag på Primolut-Nor för att framkalla den då. Brukar få mens på tredje dagen efter avslutad kur så borde bli cd 1 runt 27/7. Så då är det direkt start av stimulering med Menopur-sprutor i slutet av juli!

  Så en plan A och en plan B som känns tryggt och bra. Så tacksam!!! Plan A hade känts bra för då hade vi gett kroppen tid och möjlighet att sköta sig själv och kanske en chans att försöka hemma med ev. egen ägglossning. Men plan B känns bättre tidsmässigt, att vi inte spiller någon tid att vänta in utan bara kör på vilket är allt man vill i detta läget. Vi får helt enkelt se vad det blir om/när mensen dyker upp...

 • Mon 29 Jun 2020 16:37
  amandakollb skrev 2020-06-29 11:11:50 följande:

  ja verkligen! jaaa jag hoppas ju det.. men har börjat tänka mer och mer att jag ångrar så mycket att vi inte gjorde äggledarspolning i början av utredningen, tänk om jag har stopp och det inte kommer att funka med letrozol?! :( har du gjort spolningen?

  nä jag fattar verkligen! jag tycker också det tär på relationen, ibland har det typ blivit dålig stämning för att jag vill ha sex för att säkra upp och min sambo inte är så sugen..


  Det har inte ens varit tal om äggledarspolning för mig, så tänker att det inte nödvändigtvis är standard att göra på alla kliniker?
 • Mon 29 Jun 2020 16:44
  akalei skrev 2020-06-29 14:54:55 följande:

  Jag har inte gjort någon äggledarspolning ännu. Får se om det blir aktuellt framöver. Om det slutar med IVF vilket känns allt mer sannolikt (allt jag läser tyder på att man ofta inte svarar så bra på Letrozol med mina värden) så spelar det ju inte så stor roll antar jag ^^

  Förstår hur du menar, man vill liksom få ok på att det inte är något annat som stökar så att man inte kör på med Letrozol jättelänge och sen visar det sig att det va nåt annat problem liksom. Vi håller iaf på att kolla upp så att allt ser ok ut hos min kille så att inte jag sitter och proppar i mig hur mkt hormoner som helst helt i onödan.

  Är detta din tredje eller fjärde gång med Letrozol? Om det är 20% chans varje gång så kommer det ju statistiskt sett i genomsnitt ta ett antal gånger innan man lyckas så du är ju fortfarande inom ramen för det förväntade/normala :)

  Men om du är orolig kanske du kan göra spolningen om inte detta försök tar sig? Hur funkar det, måste man göra det vid ett visst tillfälle? Och det kan väl inte va så himla vanligt att ha stopp... eller?


  Min man fick lämna spermaprov direkt i samband med vår första Letrozol-kur. Kliniken menade på att det var nödvändigt för att veta att vi ens hade chans att lyckas på egen hand (om jag nu hade fått ägglossning). Vi tyckte det var så bra för mannen är ju MINST lika viktig att utreda som kvinnan. Jag tycker det är bra att ni kollar upp din sambo så ni vet vad ni har att 'spela med'!
 • Tue 30 Jun 2020 16:29
  amandakollb skrev 2020-06-29 17:53:04 följande:

  vad skönt att alla prover osv såg bra ut! :) och skönt med två olika planer, så får helt enkelt se vilken det blir :) vilken hoppas du på? 

  vad är metmorfin för något? är det sprutor? gör de något med äggblåsorna eller tar man det för att gå ned lite i vikt? :) 


  Jag hoppas på att mensen uteblir så det blir Primolut-Nor den 15/7 och sen direkt börja med stimulering i slutet på juli. Mest för att vi inte förlorar tid. Även om det andra alternativet skulle innebära en liten chans för egen ägglossning och ett försök och allt så hade man säkert haft en del huvudbry och oro som kanske inte gett något i alla fall. Så känns bäst att bara gå efter en plan och köra på där.

  Metformin är egentligen en diabetesmedicin i tablettform. Men vad jag har förstått så används det också ibland för PCOS-kvinnor med övervikt. En del är ju insulinresistenta och har svårt att gå ner i vikt och då kan det hjälpa till att förbättra/stabilisera insulinnivåerna och göra så att man lättare ägglossar. I mitt fall tror jag att det kan hjälpa till att stabilisera så att det förhoppningsvis blir en bra/normal reaktion av stimuleringen. Ska starta imorrn med 3x500mg/dag.
Svar på tråden Letrozol, PCO
Logga in
Bli medlem