• Fre 22 maj 2020 20:46
  63369 visningar
  3231 svar
  3231
  63369

  Letrozol, PCO

  Russin112 skrev 2020-05-22 18:51:10 följande:

  Okej, vad bra!

  Jag förstår det men samtidigt så är man ju villig att göra vad som helst för att få barn :D sprutor tabletter ja vad som!

  Jag antar att de är om 13 dagar (14 dagar efter sprutan) men är min första gång så vet faktiskt inte.


  Då är det bara att vänta nu då... Det värsta!
 • Fre 22 maj 2020 21:52
  amandakollb skrev 2020-05-22 20:54:21 följande:

  Ja jag håller med, helt otroligt egentligen! Förstår det :)

  Men sprutorna, är det som letrozol fast starkare? Och de gör att äggblåsorna växer ännu mer än med letrozol?:)

  Om det inte är helt kört för mig på måndag så lär jag säkert få ett nytt ultraljud senare i veckan och då kanske ovitrelle ändå blir ganska samtidigt som dig!:)


  Jag tror inte det behöver vara starkare eller bättre. Men de fungerar olika. Vad jag har kunnat läsa mig till så innehåller sprutorna den aktiva substansen follitropin alfa, som nästan är samma som det FSH som finns i kroppen. Så antar att det direkt stimulerar folliklarna medan Letrozol hämmar produktionen av östrogen vilket sen leder till att det frisätts mer FSH. Så båda stimulerar ju ägglossning men på olika sätt.

  Antar att vissa kroppar (som min) inte reagerar så bra på det där med att hämma östrogenet för att få ökat FSH utan behöver en rakare väg dit, inte vet jag, haha!

  Vi får helt enkelt se hur det ser ut för dig på måndag så tar vi det därifrån! Hoppas hoppas. Trevlig helg så hörs vi :)
 • Sön 24 maj 2020 23:22

  Lycka till imorrn, amandakollb! Vi tänker på dig och hoppas att både slemhinna och äggblåsor har fått en rejäl skjuts nu under helgen! Heja heja!

 • Mån 25 maj 2020 12:44
  amandakollb skrev 2020-05-25 11:32:07 följande:

  åh tack vad gulligt <3 

  alltså mina äggblåsor verkar ju helt coco haha, i fredags var några 11 och nu var det en på 18, så en av dem har växt 7 mm på 3 dagar.. och slemhinnan har växt från 2mm till 8mm på 3 dagar. 

  så nu är jag jätteglad! läkaren sa att jag kunde ta ovitrelle antingen idag eller imorgon, jag kommer att ta den imorgon då jag tänker att äggblåsan får växa lite ytterligare!

  berätta sen hur det gick för dig idag, stort lycka till!


  Vad gott att höra! Nu kan du bara köra på utan oro :)

  Hur många äggblåsor var där då? Den största var 18 mm?

  Jag har precis blivit färdig med cystpunktionen. Det var verkligen obehagligt och smärtsamt trots bedövning. Visserligen var det bara några minuter men det är inget jag skulle rekommendera någon. Usch!

  Som tidigare misstänkt så var cystan troligtvis hormon-inaktiv (vätskan de tömde var klar som vatten) så ska bara lämna blodprover nu strax som ska bekräfta det och berätta vart jag ligger hormonellt i min cykel, vilket är av intresse för Bemfola-behandlingen. Jag ska ju vara på cd 12 så hoppas att proverna stämmer med det. Som jag förstod det så är det inte aktuellt att punktera fler cystor ifall det skulle uppstå några framöver, så det känns bra.

  Nu är det Bemfola-spruta nummer ett ikväll som gäller för mig :)
 • Mån 25 maj 2020 15:15
  amandakollb skrev 2020-05-25 14:13:13 följande:

  ja verkligen! men jag kommer fortsätta tempa och får väl se om tempen går upp, var ju därför jag var så orolig förra cykeln för att den aldrig gick upp som den skulle haha! får se om jag har mer tur denna gång så jag slipper oron. 

  vet faktiskt inte, hon nämnde bara en på 18mm så tror att det bara var en stor!

  åh vad jobbigt det låter :( men jätteskönt att det nu är över och nu kan ni fortsätta med behandlingen! 

  hur gick det med blodproverna? skönt att komma igång med sprutorna direkt ikväll :) 


  Jag tempar också och har gjort sedan februari. Sedan en månad tillbaka tempar jag alltid mellan 7.00-8.00 för att få så exakt mått som möjligt, men är typ ändå som en liten berg-och-dal-bana mellan typ 36,20-36,50. När jag har tagit Primolut-Nor så har tempen legat kring 36,60-37,00. Hur ligger din temp vanligtvis? Frågade du läkaren om tempen?

  En på 18 mm låter ju kanon i alla fall, vi får hoppas på den! Du fick alltså välja själv när du skulle ta Ovitrelle? Hur kommer det sig?

  Blodproverna får jag svar på på fredag när jag ska på ultraljud. Jag är förresten på cd 13 idag, skrev fel i förra meddelandet ;)
 • Mån 25 maj 2020 19:40
  amandakollb skrev 2020-05-25 15:31:01 följande:

  min medeltemp enligt NC ligger på 36,21 i follikulärfasen och 36,64 i lutealfasen. men som du säger, den hoppar en del! just nu hoppar den mellan 36,10-36,30 beroende på när jag mätar, så svårt för vaknar oftast till vid 04, 05 och sen somnar jag om och vaknar runt 06 så vet inte vilken av dem jag borde mäta på, nu har jag tagit den senare iaf. 

  ja hon sa att hon inte tyckte jag skulle tempa för min egen skull haha. ja hon sa först idag men sen sa jag att jag hellre ville ta imorgon för att låta ägget växa lite ytterligare och det sa hon ok på, sa att det typ inte spelade så stor roll. 

  jaa tänkte väl, vi är ju på samma dag=) okej spännande! men då är det en bemfolaspruta varje kväll från ikväll till och med fredag? vad händer sen? :) 


  Jag vaknar ofta till många gånger där under tidiga morgonen, har en hel del svåra nätter, men så länge jag inte går upp och somnar om snabbt så brukar det hålla sig 'på linjen'.

  Härligt! Då är det Ovitrelle för dig imorrn och sen en låååång väntan? Tänker du att du ska testa Ovitrelle+14 sen eller?

  Yes, för mig är det nu Bemfola-spruta (75IU f.ö) i fyra dagar och sen har jag ultraljud på fredag eftermiddag. Beroende på vad det visar så får vi se vad nästa steg blir. Förhoppningsvis har det skakat om dem där äggblåsorna lite i alla fall!
 • Tis 26 maj 2020 10:42
  amandakollb skrev 2020-05-26 08:05:17 följande:

  okej ah då har vi samma typ, men förra gången när jag aldrig tyckte tempen gick upp som den skulle så tog jag temp vid 04 typ, men nu ska jag försöka ta den senare, då kanske den blir lite högre och jag slipper oroa mig haha! 

  yes jag tänkte ta den i eftermiddag vid 15 och sen blir det en lång väntan.. jag tänker att bim är ovitrelle+16 då jag har 14 dagars lutealfas och får typ äl 2 dagar efter ovitrelle. men får se om jag testar tidigare än +16, har en massa test hemma som jag inte fått använda än.. 

  okej spännande! jaaa det borde verkligen ha rört till det där inne :D är sprutorna lika "snälla" som ovitrelle eller är de jobbiga och stora? 


  Det låter bra! Vettigt att vänta i alla fall 14 dagar eftersom det står på FASS att Ovitrelle kan ge falskt positivt i upp till 10 dagar. Bra att ha lite marginal tänker jag!

  Bemfola-sprutorna är supertunna så kan tänka mig att de är lika 'snälla' som Ovitrelle.

  Hur har rekommendationerna kring sex sett ut från er läkare? Alltså innan/efter Ovitrelle?
 • Tis 26 maj 2020 16:22
  Obalem skrev 2020-05-26 15:48:54 följande:

  9 dagar efter ovitrelle och testet ser ut såhär! Vad tror ni?


  Jag har ännu inte fått glädjen att använda Ovitrelle men enligt FASS kan Ovitrelle ge falskt positivt upp till 10 dagar efter. Jag skulle nog tro att det kan sitta i längre hos vissa individer, precis som med alla läkemedel. Så om du verkligen vill vara på säkra sidan, ge det minst 14 dagar efter sprutan innan du testar. Lycka till!
 • Fre 29 maj 2020 14:43

  Hallå, allihopa!

  Tyvärr visade mitt ultraljud inte något positivt resultat idag heller. Slemhinnan var ca 7,5mm och största äggblåsan var strax under 10 mm vilket tydde på att reaktion uteblivit. Planen nu är att fortsätta med Bemfola-sprutor, samma dos, varje dag fram tills onsdag nästa vecka 3/6. Då görs ett nytt ultraljud för att kolla reaktion.

  Man tänker att det är en bättre approach att långsamt och försiktigt stimulera med låg dos för att få 1-2 äggblåsor att växa till sig istället för att höja dosen i detta läget och riskera att det blir en explosion och alldeles för många äggblåsor på samma gång. Skulle det inte bli någon reaktion tills 3/6 KANSKE man provar att höja dosen, det beror helt på vad man ser då.

  Frågade om IVF idag, om/när det kan bli aktuellt och som jag förstod det finns ingen kö eftersom jag redan är patient. Som det ser ut i nuläget tror man på att sprutorna ska få igång det hela, vid rätt dos, men skulle det bli en kraftig oväntad reaktion vid en kommande doshöjning, typ 5-10 ägg som mognat, kan man göra en akutändring i planen på plats och besluta om äggplock och IVF direkt. Att man liksom 'halkar in på ett bananskal-IVF'.

  Känner mig okej idag, är trygg med planen och tacksam för att man tar det lite lugnt och förbereder kroppen istället för att ta till drastiska åtgärder direkt. Är också glad och lättad för hur man resonerar kring IVF! Nu ser jag framåt och hoppas på att nästa veckas ultraljud ger mer hoppfulla besked.

  Hur har ni det - amandakollb? Russin112?

 • Fre 29 maj 2020 16:46
  Russin112 skrev 2020-05-29 15:45:44 följande:

  Oj de måste vara Mycket för dig att in nu... jag tänker att likt det du säger så en plan och ni är igång. De är ingen onödig väntan utan full gång för att ni ska få ert barn <3

  Och vad smidigt om överstimulering sker att kunna plocka äggen direkt :D låter som att din läkare vet vad hen gör och anpassar behandlingen just efter dina förutsättningar!

  För mig har de inte hänt mycket. Tog ovitrelle den 21/5 så dag 8 idag. Känner absolut ingenting men väntan är ju seg som attans.


  Jamen, precis. Får tänka att den här kringelikrok-vägen kommer leda till vårt barn, så är det ju <3

  Jag träffar iofs olika läkare varje gång men de har alla känts bra, har blivit bra bemött och jag har känt att besluten har varit välmotiverade utifrån min förståelse av situationen. Det känns verkligen super att man kan och vill anpassa behandling efter ens egna förutsättningar, så smidigt liksom. Nu får vi hoppas att vi inte behöver det men går det så långt så känns det också okej.

  Väntan, ja :/ Hur tar du dig igenom dagarna?

  Har er klinik något uppehåll i sommar förresten, eller har de öppet som vanligt? Nu börjar det nalkas sommar och semester.
Svar på tråden Letrozol, PCO
Logga in
Bli medlem