• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-05-06 12:54:09 följande:
    Döda människor har oxå en negativ effekt på samhället.

    Dessutom finns det inget som säger att en nedstängning behöver pågå så länge, det har vi redan exempel på hos våra grannar.
    Och lockdown ger också fler döda människor. Det säger alla experter. Men det verkar som om du inte vill lära dig något mer, även om varenda expert i världen skulle säga samma sak. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-06 12:08:38 följande:
    Fast det känns som lite väl få av de som är 70+ får ivavård nu faktiskt. Kolla statistiken. 
    För att sjukdomen är så lömsk att folk dör plötsligt. Dessutom - jag länkade ju till något om det tidigare??  - äldre människor kommer oftast inte så långt att de inte får luft, att man skulle märka såna symptom. Inte att tala om IVA, inte ens sjukhusvård verkar nödvändigt, och så dör de helt plötsligt.

    Jag tror att Tyskland har ett sätt att undvika detta, det är därför de har så få döda. Där kollar dem upp lindrigt sjuka covid-19-patienter i sina hem och mäter lite värden på dem. Då märker man om de har lågt syreomsättning. Jag tror att man borde göra det så snabbt som möjligt här också. Krävs bara att nån distriktssköterska åker runt till dem. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 13:06:13 följande:
    Finns hur många experter som helst som är kritiska till vår strategi, det är bara att välja.

    Ja du har ganska genomgående enbart nämnt utlåtanden som är positiva till vår strategi, därav ensidigheten och bristen på objektivitet.

    Jag lyssnar, fast med andra öron är dina, mina släpper in både ris och ros medan dina verkar ha ett filter som enbart släpper igenom ros.
    VÄLJ DÅ!  Har du nån expert? Eller har du aldrig lyssnat på en? 

    Jag hittar nämligen knappt några - av dem verkligen duktiga - som är negativ, det är därför jag frågar.
  • AndreaBD
    Tecum skrev 2020-05-06 13:03:44 följande:
    Det är riktigt men samtidigt skickar man dubbla budskap. Pappan får inte följa med på ultraljud, man stoppar kvinnors cellprovtagning, tandläkare stänger sin praktik. Inget fel i det men man skickar signalen att man bör i möjligaste mån undvika att söka vård. Och hur vet man som patient hur nödvändigt eller akut det är om man inte har smärtor eller känner sig dålig?
    Men alla dessa saker är ju inte jätteviktiga. Ingen dör eller blir sämre av det. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 13:08:23 följande:
    Beror på vem man jämför med och om vi ska lära oss något så borde vi rimligtvis jämföra med de som haft lyckade lockdowns. Men det förutsätter ju såklart att man är öppen för att lära sig av andra. Har man gett sig fan på att man har rätt kosta vad det vill så är det såklart roligare att bara jämföra med de som har det sämre.
    Du ska inte jämföra med andra länder alls nu, utan du ska jämföra bara Sverige med och utan lockdown. Och då är experters bedömning (och inte bara deras, jag tror de flesta som har ganska bra överblick över hur ett samhälle funkar, håller med)  att det kan bli fler döda med lockdown, pga många negativa följder så som arbetslöshet, fattigdom, försämrat psykisk hälsa, försämrat fysisk hälsa också hos vissa. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 13:19:51 följande:
    Självklart ska man jämföra, det är ju så vi får en hibnt om vilken strategi som fungerar bäst. Att bara stoppa huvudet i sanden och skita i hur bra eller dåligt det går i jämförelse med andra är ju inget bra sätt att lära sig.
    Du fattar ju inte att du jämför helt andra saker än det vi pratade om! Om man undrar om det blir fler döda med eller utan karantän - då måste du ju ta SAMMA land (eller samma område, eller hela Europa, m.m.) och titta på hur är det med karantän och hur är det utan (teoretiskt, vi kan ju inte riktigt ta reda på det).  Om du ska jämföra olika länder, så är det en helt annan jämförelse. 
  • AndreaBD
    Tecum skrev 2020-05-06 18:31:45 följande:
    Blir ingen sämre av att man inte får cancerdiagnos eller behandling i tid? Nu förstår jag dig inte alls. Största hotet mot folkhälsan på sikt är det vårdberg som byggs upp och som blir större för varje vecka. Att i det perspektivet se ekonomi och arbetslöshet som ett större hot mot vårt samhälle känns helt klart som fel fokus. 
    Njaaa.... cellprovtagningen är väl på gränsen. Men man klarar sig normalt också om man tar det provet lite mera sällan. Men jag tänkte framför allt på att pappan ska vara med på ultraljud. Och tandläkare är ju i dem flesta fallen inte heller så brådskande. 
  • AndreaBD
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-06 13:50:09 följande:
    Fast att Sverige valt flockimmunitet som medveten strategi är ju helt enkelt inte sant, inte ens till viss del. Att så många fått den uppfattningen beror till stor del på att den där förbannade Linde, som pensionerades från FHM för många år  och inte ens är någon officiell talesperson gick  ut i medier och påstod  att så var fallet.

    Självklart hade det varit totalt oansvarigt att välja flockimmuitet som medveten strategi. Bara en sådan sak som att mängder av viktiga samhällsfunktioner skulle braka ihop fullständigt om i princip hela personalstyrkan skulle vara sjuka eller vabba sina barn samtidigt. Något som skulle drabba riskgrupperna allra hårdast.

    Effekterna av något sådant skulle likna dem som en lockdown ger och ge liknande effekter på både ekonomi och hälsa.

    Jag är själv kritisk till en hel del när det gäller Sveriges (och då tänker jag inte enbart på FHM:s) handhavande av epidemin men jag har aldrig trott att Sverige valt flockimmunitet som medveten strategi, något både regering och FHM varit mycket tydliga med.

    Att en viss flockimmunitet, högst osäkert hur stor och hur säker, blir en effekt av många av de val Sverige gjort är ju absolut inte samma sak som att Sverige medvetet valt flockimmunitet som strategi.
    Nej, jag har ju inte heller sagt det, att Sverige skulle ha valt flockimmunitet. Det är mest andra länder som har trott det. Det är bland annat Trump och jag tror även Putin som har spridd ryktet. Däremot verkar man ju se det som en av möjliga faktorer som kan lösa situationen. Eller också att man kan ha det i reserv, i fall att annat inte fungerar. Någonstans tycker jag det är bra att man balanserar lite. Extremlösningar är inte bra här. Varken lockdown eller helt frisläpp av viruset. Där håller jag helt med dig. 
  • AndreaBD
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-06 13:57:59 följande:
    Så vi slapp de negativa effekterna av att inte stänga ned samhället? Eller fick vi del av både pest och kolera = arbetslöshet och dödsfall av smittspridning?
    Vi har fått en del negativa effekter, men vi hade fått flera gånger så mycket om vi hade stängt ner. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 17:03:59 följande:
    Fast myndigheterna borde kanske fattat att folk inte skulle fatta? Och om man inte fattade en sån enkel sak som att folk slarvar eller är korkade är man verkligen kompetens nog att ha den rollen de har?
    Om du skulle se på nyheterna ibland eller titta på presskonferenser, så skulle du få svar på alla dina frågor. Istället spekulerar du runt, utifrån fel förutsättningar. Hela Europa är imponerad av hur bra svenskarna sköter sig. Visst, det kan hända att någon kvällstidning skriver skit, men sånt gör ju kvällstidningar. Däremot - myndigheter som som motsvarigheter till FHM i andra länder anser att svenskarna sköter sig jättebra. Framför allt tyskarna anser att svenskar och tyskar sköter sig bra, däremot verkar det inte fungera så bra i länder som Frankrike och Spanien. De har gjort studier, tyskarna, om just hur mycket skillnad det gör att alla enskilda människor gör sin del. Och resultatet var att det är den viktigaste delen. 

    Visst, kan man ibland se enskilda som missköter sig, men de allra flesta sköter det bra. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin